Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Έρχονται ανατροπές στους φόρους από εισόδημα, ΦΠΑ και ακίνητα - Στο τραπέζι πρόταση του ΔΝΤ για ενιαίο συντελεστή φορολόγησης 15% των επιχειρήσεων - Σενάριο ενιαίου ΦΠΑ 19% - Νέο ποινολόγιο για φορολογικές και τελωνειακές παραβάσεις

Έρχονται ανατροπές στους φόρους από εισόδημα, ΦΠΑ και ακίνητα - Στο τραπέζι πρόταση του ΔΝΤ για ενιαίο συντελεστή φορολόγησης 15% των επιχειρήσεων - Σενάριο ενιαίου ΦΠΑ 19% - Νέο ποινολόγιο για φορολογικές και τελωνειακές παραβάσεις
Αλλαγές στους φόρους εισοδήματος, ΦΠΑ και ακινήτων εξετάζει η κυβέρνηση, πριν ακόμη προλάβει η αγορά να αφομοιώσει τις αλλαγές που επήλθαν πριν από πέντε μήνες και τέθηκαν από φέτος σε ισχύ με το φορολογικό νομοσχέδιο του Δεκεμβρίου.
Στο οικονομικό επιτελείο ετοιμάζονται σε συνεννόηση με την τρόικα να «πειράξουν» και πάλι τους συντελεστές φορολόγησης των επιχειρήσεων με στόχο την επιβολή ενός ενιαίου συντελεστή15% για όλα τα νομικά πρόσωπα.
Παράλληλα θα καταργηθεί κάθε μορφής δαπάνη που εκπίπτει από τα ακαθάριστα έσοδα των επιχειρήσεων. Ανατροπές θα επέλθουν και στον ΦΠΑ με πρώτο βήμα τη μείωση του συντελεστή στην εστίαση από το 23% στο 13%.
Πρόκειται για ένα μέτρο το οποίο ελάχιστη συμβολή είχε στα φορολογικά έσοδα καθώς τα ενίσχυσε μόλις κατά 160 εκατ. ευρώ έναντι πρόβλεψης 1 δισ. ευρώ που είχε αποτυπωθεί στο μνημόνιο. Η κυβέρνηση έχει υποβάλλει αίτημα στην τρόικα για μείωση του φόρου, το οποίο θα συζητηθεί τον Ιούνιο με τους δανειστές.
Τους άξονες της νέας μεταρρύθμισης περιγράφει το στρατηγικό σχέδιο για την καταπολέμηση της διαφθοράς στη φορολογική και τελωνειακή διοίκηση το οποίο αναρτήθηκε χθες στο νέο ιστότοπο της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων μέσω του οποίου οι πολίτες θα μπορούν να παρακολουθούν τα έσοδα που συλλέγει το κράτος από τους φόρους.
Στο σχέδιο προβλέπονται οι εξής 10 προτάσεις:
1. Επανεξέταση των φοροαπαλλαγών και των ειδικών εξαιρέσεων. Στο στόχαστρο βρίσκονται κυρίως οι δαπάνες που εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδα των επιχειρήσεων.
2. Εξορθολογισμό των συντελεστών φορολογίας. Στο πλαίσιο αυτό σχεδιάζεται μείωση των φορολογικών συντελεστών για τις επιχειρήσεις και ενδεχομένως για τα εισοδήματα που αποκτούν οι φορολογούμενοι από ακίνητα.
3. Αναθεώρηση των συντελεστών ΦΠΑ. Στο τραπέζι βρίσκονται σενάρια για καθιέρωση ενός ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ στα επίπεδα του 19% ή 21%, μέτρο το οποίο έχει προτείνει το ΔΝΤ.Η καθιέρωση ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ αναμένεται να οδηγήσει στην κατάργηση του μεσαίου και του χαμηλού συντελεστή, 6,5% και 13% αντίστοιχα. Πάντως, σε πρώτη φάση προωθείται η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από 23% σε 13%, και η οποία αναμένεται να εξετασθεί με την τρόικα τον Ιούνιο.
4. Αλλαγές στα έντυπα υποβολής και απόδοσης των φόρων με συγχώνευση των φορολογικών εντύπων.Προωθούνται αλλαγές που θα οδηγήσουν στην πραγματική αποτύπωση των εισοδημάτων.
5. Νέο ποινολόγιο για φορολογικές και τελωνειακές παραβάσεις. Σχεδιάζεται ένα νέο point system με ενοποίηση ομαδοποίηση ή συγχώνευση των ποινών και προστίμων. Με το νέο ποινολόγιο της εφορίας θα καταργούνται τα τσουχτερά προστίμων που επιβάλλονται σήμερα για μικρές και τυπικές παραβάσεις ενώ θα επιβάλλονται αυστηρότερα πρόστιμα στις περιπτώσεις δόλιας φοροδιαφυγής.
6. Επανεξέταση και βελτίωση της ποινικής νομοθεσίας και ποινικής διαδικασίας για ενδεχόμενες πειθαρχικές παραβάσεις των υπαλλήλων του υπουργείου Οικονομικών. Το νέο πλαίσιο θα περιλαμβάνει αυστηρότερες κυρώσεις για τους επίορκους όπως απολύσεις -εξπρές και ποινές κάθειρξης.
7. Απλοποίηση των διατάξεων της φορολογίας Κεφαλαίου (Περιουσίας). Στην κατεύθυνση αυτή προωθείται το σχέδιο αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων με στόχο την εξομοίωσή τους με τις εμπορικές τιμές καθώς και αλλαγή των διαδικασιών στις αυτοψίες.
8. Επανεξέταση και βελτίωση των περιπτώσεων άρσης του φορολογικού απορρήτου και των στοιχείων που εμπίπτουν στο φορολογικό απόρρητο. Στις σκέψεις του υπουργείου Οικονομικών περιλαμβάνεται η δημοσιοποίηση ονομάτων φοροφυγάδων.
9. Βελτίωση των νόμων και θεσμοθέτηση ελεγχόμενων διαδικασιών προστασίας των πληροφοριοδοτών.Θα δίνονται κίνητρα στους φορολογούμενους προκειμένου να καταγγέλλουν περιπτώσεις φοροδιαφυγής αλλά και υποθέσεις διαφθοράς και δωροδοκίας εφοριακών και τελωνειακών υπαλλήλων. Επίσης δημιουργούνται στο υπουργείο Οικονομικών κέντρα υποδοχής και διαχείρισης καταγγελιών για διαφθορά, φοροδιαφυγή, ξεπλύματος μαύρου χρήματος.
10. Σχεδιασμός νέων ηλεκτρονικών φορμών με πληρωμή των φόρων που προκύπτουν στις τράπεζες και δυνατότητες διασταύρωσης της ακρίβειας των ποσών που δηλώνονται. Επίσης επεκτείνεται το ηλεκτρονικό φακέλωμα με στοιχεία από όλο το φάσμα του δημοσίου και ιδιωτικού τομέας και των τραπεζών ενόψει της δημιουργίας του νέου περιουσιολογίου.

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης