Τελευταία Νέα
Υγεία & Χρηστικά Νέα

Standard & Poor's: Το κυπριακό πακέτο συνιστά μοναδική περίπτωση, αλλά οι βάσεις για τις μελλοντικές διασώσεις, μέσω του bail-in, έχουν τεθεί στην Ευρωζώνη - Έτος ορόσημο για την τραπεζική ένωση το 2013 - Αποκαλυπτική η νέα μελέτη του οίκου...

Standard & Poor's: Το κυπριακό πακέτο συνιστά μοναδική περίπτωση, αλλά οι βάσεις για τις μελλοντικές διασώσεις, μέσω του bail-in, έχουν τεθεί στην Ευρωζώνη - Έτος ορόσημο για την τραπεζική ένωση το 2013 - Αποκαλυπτική η νέα μελέτη του οίκου...
Τελικά η απόφαση των Ευρωπαίων για επιβολή haircut στις καταθέσεις των κυπριακών τραπεζών συνιστά ή όχι προηγούμενο για την Ευρωζώνη, δημιουργώντας πρότυπο για τις μελλοντικές τραπεζικές διασώσεις;
Το μείζον ερώτημα θέτει εκ νέου ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor's, στην τελευταία έκθεσή του, υπό τον τίτλο "What Are The Potential Rating Implications Of The Proposed Eurozone Banking Union?", (Ποιες είναι οι πιθανές επιπλοκές όσον αφορά στις αξιολογήσεις των ευρωπαϊκών κρατών, ως αποτέλεσμα της προώθησης των σχεδίων για την τραπεζική ένωση;) την οποία παρουσιάζει το www.bankingnews.gr.
Όπως υποστηρίζει στη νέα αυτή έκθεσή του ο οίκος, η απόφαση των Ευρωπαίων για εφαρμογή της μεθόδου του bail-in στην ανακεφαλαιοποίηση των κυπριακών τραπεζών, σηματοδοτεί χωρίς καμία αμφιβολία μια σημαντική αλλαγή στη μορφή των οικονομικών συμφωνιών που συνάπτονται στην Ευρωζώνη. Επί της ουσίας, ο οίκος καταδεικνύει τη διαφορετική μορφή που έλαβε το κυπριακό πακέτο διάσωσης (λόγω της επιβολής haircut στις καταθέσεις), σε σχέση με τα πακέτα διάσωσης που έχουν λάβει Ελλάδα, Ιρλανδία, Πορτογαλία.
Η περίπτωση της Κύπρου αναδεικνύει την ανάγκη για τη σύσταση μιας πραγματικής τραπεζικής ένωσης στην Ευρωζώνη, προκειμένου να εξαλειφθεί η αβεβαιότητα για τους πιστωτές των τραπεζών.
Η Standard & Poor's δηλώνει ότι συμμερίζεται την άποψη των Ευρωπαίων πως η Κύπρος "συνιστά μια ειδική περίπτωση". Ειδική αναφορά κάνει ο οίκος στα εξής: Το κόστος ανακεφαλαιοποίησης των κυπριακών τραπεζών ήταν υπερβολικά μεγάλο για να το επωμιστεί η κυπριακή κυβέρνηση.
"Οι εξελίξεις που σημειώθηκαν επί κυπριακού εδάφους αναδεικνύουν την απροθυμία των ισχυρότερων χωρών της Ευρωζώνης να εμπλέξουν τους Ευρωπαίους φορολογούμενους στη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης μιας τράπεζας εκτός των χωρών αυτών", προσθέτει ο οίκος.
Η θέση ωστόσο της Standard & Poor's είναι σαφής: Μπορεί οι αποφάσεις που ελήφθησαν για το κυπριακό τραπεζικό σύστημα να μην χρειάζεται εκ πρώτης όψεως να υιοεθετηθούν από κάποια άλλη χώρα της Ευρωζώνης, αλλά η μέθοδος του bail-in πράγματι δημιουργεί προηγούμενο.
"Τυχόν νέα πακέτα διάσωσης στο μέλλον μπορεί να εξασφαλίζουν μικρότερη προστασία για τους πιστωτές στην Ευρωζώνη, σε σχέση με την ασφάλεια που χορηγήθηκε κατά τη χορήγηση των πακέτων διάσωσης σε Ελλάδα, Ιρλανδία, Πορτογαλία", προειδοποιούν χαρακτηριστικά οι αναλυτές του οίκου, μέσω της νέας αυτής έκθεσής τους.
Εστιάζοντας ο οίκος στα σχέδια των Ευρωπαίων για τη σύσταση της τραπεζικής ένωσης, τονίζει: Εάν οι εξελίξεις κινηθούν σύμφωνα με τα υπάρχοντα χρονοδιαγράμματα, το τρέχον έτος, 2013, αναμένεται να αποτελέσει έτος -  ορόσημο για την τραπεζική ένωση.
"Η αβεβαιότητα ωστόσο αναφορικά με τη μορφή που τελικά θα λάβει η τραπεζική ένωση στην Ευρωζώνη παραμένει υψηλή, δεδομένων των διαφωνιών, αντεγκλίσεων και αντιπαραθέσεων που διαπιστώνονται μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών", υποστηρίζει στη συνέχεια η Standard & Poor's.
Και καταλήγει: Υπό το πρίσμα αυτό, δεν είναι ξεκάθαρο αν θα υπάρξουν - και ποιες μπορεί να είναι αυτές - επιπλοκές στις αξιολογήσεις των ευρωπαϊκών κρατών, ως αποτέλεσμα της προώθησης των σχεδίων για την τραπεζική ένωση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης