Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Στα 7,9 δισ. ευρώ χαμηλώνει ο πήχης των εσόδων από τις ιδιωτικοποιήσεις για την περίοδο 2012 – 2016 – Τα 3,2 δισ. θα καλυφθούν με πρόσθετα μέτρα – Τα 600 εκατ. θα ληφθούν φέτος αφού οι φετινές εισπράξεις «κουρεύονται» στα 2 δισ.

Στα 7,9 δισ. ευρώ χαμηλώνει ο πήχης των εσόδων από τις ιδιωτικοποιήσεις για την περίοδο 2012 – 2016 – Τα 3,2 δισ. θα καλυφθούν με πρόσθετα μέτρα – Τα 600 εκατ. θα ληφθούν φέτος αφού οι φετινές εισπράξεις «κουρεύονται» στα 2 δισ.
Σε νέα αναθεώρηση του στόχου των εσόδων από τις ιδιωτικοποιήσεις για την περίοδο 2012 – 2016 προχώρησε η τρόικα «προσγειώνοντας» τις εισπράξεις στα 7,9 δις. ευρώ από 11,1 δις. ευρώ που προέβλεπε το αναθεωρημένο Μεσοπρόθεσμο.
Τα 3,2 δις. που θα λείψουν από τις αποκρατικοποιήσεις η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να τα αναπληρώσει με μέτρα που θα επιβληθούν σε μισθωτούς, συνταξιούχους και αυτοαπασχολούμενους λόγω της «ρήτρας» που επικρέμανται στο μνημόνιο.
Η αρχή θα γίνει από φέτος καθώς οι πιστωτές βλέπουν «κενό «600 εκατ. ευρώ στο πρόγραμμα.
Αυτό προκύπτει από την έκθεση της Κομισιόν που «διέρρευσε» χθες στις Βρυξέλλες στην διάρκεια της συνεδρίασης του Eurogroup για την έγκριση της διπλής δόσης των 7,5 δις. ευρώ που ήταν συνδεδεμένη με το πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε πρόσφατα από την βουλή.
Από την έκθεση διαπιστώνεται ότι η πώληση του ΟΠΑΠ στην Emma Delta, επενδυτικό fund των Γιώργου Μελισσανίδη και Jiri Smejc στο οποίο μετέχει με ένα μικρό ποσοστό η ιταλική Lottomatica και ο όμιλος Κοπελούζου, άφησε «παγερά» αδιάφορους τους δανειστές.
Μόλις δύο βδομάδες μετά από το επιτυχές για την κυβέρνηση γεγονός και η τρόικα έσπευσε να «κουρέψει» στα 2 δις. ευρώ τα φετινά έσοδα του προγράμματος από τις ιδιωτικοποιήσεις, έναντι αρχικής συμφωνίας για 2,6 δις. ευρώ.
Το γεγονός αυτό συνέβη σε μια στιγμή που ένα ακόμη μεγάλο projeckt βρίσκεται σε εξέλιξη και το οποίο είναι συνδεδεμένο με την τύχη των φορολογουμένων.
Πρόκειται για την ιδιωτικοποίηση του ενεργειακού διδύμου ΔΕΠΑ – ΔΕΣΦΑ με τους υποψήφιους επενδυτές να έχουν περιθώριο μέχρι τις 20 Μαΐου για να καταθέσουν δεσμευτικές προσφορές μετά τη νέα άτυπη παράταση που έδωσε η διοίκηση του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων ( ΤΑΙΠΕΔ).
Να σημειωθεί ότι στη νέα έκθεση της τρόικας διαφοροποιούνται τα χρονοδιαγράμματα πώλησης των εταιριών ενώ η τρόικα θέτει πλέον νέες ημερομηνίες κατάθεσης δεσμευτικών προσφορών.
Από το επικαιροποιημένο πρόγραμμα απουσιάζει η εγκατάσταση αποθήκευσης φυσικού αερίου «Νότια Καβάλα», ενώ πάνε πίσω πολλοί διαγωνισμοί (π.χ. ΕΛΒΟ, ΕΥΔΑΠ, ΛΑΡΚΟ, ΕΑΣ, «Ελευθέριος Βενιζέλος», ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ΟΛΠ-ΟΛΘ-Μεγάλοι περιφερειακοί λιμένες, ΔΕΗ, Ψηφιακό μέρισμα).
Εντύπωσης πάντως προκαλεί το γεγονός ότι οι ξένοι εξακολουθούν να έχουν ενστάσεις για το θέμα της αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του ελληνικού δημοσίου. Μάλιστα, βγάζουν και «κόκκινη κάρτα» στο ΤΑΙΠΕΔ που δεν έχει ακόμη ολοκλήρωση την μεταβίβαση 40 νέων ακινήτων στο Ταμείο με σκοπό την άμεση πώληση τους και δη μέσα στον επόμενο μήνα.
Αξιωματούχοι του Ταμείου θεωρούν από την πλευρά τους ότι οι πιστωτές πιάστηκαν «αδιάβαστοι» σε αυτό το προαπαιτούμενο του μνημονίου και η διαδικασία αυτή έχει ολοκληρωθεί.
Στάση αναμονής τηρούν οι ξένοι και για το σχέδιο αποκρατικοποίησης της ΔΕΗ με ορίζοντα ολοκλήρωσής του το αργότερο αρχές του 2015. Μάλιστα πιέζουν την Ελλάδα να επισπεύσει και να παρουσιάσει πριν από την επόμενη εκταμίευση πόρων ένα πρώτο σχέδιο ιδιωτικοποίησης στο οποίο θα προβλέπεται παράλληλα και η εξυγίανση του γενικότερου πλαισίου λειτουργίας της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Οι νέοι εισπρακτικοί στόχοι για τις αποκρατικοποιήσεις:

Έτος Ποσά*
2012 0,1
2013 2,0
2014 3,9
2015 5,9
2016 7,9
2017 10,3
2018 13,6
2019 17,2
2020 21,4


*Ποσά σε δισ. ευρώ σωρευτικά από το 2012

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης