Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Πυρετώδεις διαβουλεύσεις για την προετοιμασία της επίσκεψης Σαμαρά στην Κίνα - Eυρεία κυβερνητική σύσκεψη έλαβε χώρα στο Μαξίμου - Υπογραφή σειράς συμφωνιών με την Ελλάδα προαναγγέλλει το Πεκίνο - Τι προσδοκά η ελληνική κυβέρνηση

tags :
Πυρετώδεις διαβουλεύσεις για την προετοιμασία της επίσκεψης Σαμαρά στην Κίνα - Eυρεία κυβερνητική σύσκεψη έλαβε χώρα στο Μαξίμου - Υπογραφή σειράς συμφωνιών με την Ελλάδα προαναγγέλλει το Πεκίνο - Τι προσδοκά η ελληνική κυβέρνηση
(upd3)Κορυφώνονται οι διαβουλεύσεις για την προετοιμασία του ταξιδιού του πρωθυπουργού Α. Σαμαρά στην Κίνα, το διάστημα 15-19 Μαΐου, με την ελληνική κυβέρνηση να μοιάζει έτοιμη να κερδίσει το "μεγάλο στοίχημα" με τη χώρα της Άπω Ανατολής.
Υπό το πρίσμα αυτό πραγματοποιήθηκε ευρεία κυβερνητική σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό, Α. Σαμαρά.
Στη σύσκεψη μετείχαν ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, ο υπουργός Ναυτιλίας Κώστας Μουσουρούλης και η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη.
Την ίδια ώρα, έτοιμη να υποδεχθεί τον Έλληνα πρωθυπουργό Α. Σαμαρά εμφανίζεται η Κίνα, με το Πεκίνο να προαναγγέλλει την υπογραφή σειράς συμφωνιών μεταξύ των δύο χωρών, αλλά την περαιτέρω τόνωση των διμερών σχέσεων.
"Η κινεζική κυβέρνηση αποδίδει μεγάλη σημασία στην επίσκεψη του Α. Σαμαρά", δήλωσε ο Κινέζος πρεσβευτής στην Αθήνα, Du Qiwen.
Ο διπλωμάτης τόνισε ότι είναι μια από τις πρώτες επισκέψεις δυτικού ηγέτη στο Πεκίνο, μετά την ανάληψη, τον περασμένο Μάρτιο, των καθηκόντων της νέας κινεζικής ηγεσίας, γεγονός που, όπως σημείωσε, αντανακλά ακριβώς αυτή τη μεγάλη σημασία, αλλά και το αίσθημα φιλίας μεταξύ του κινεζικού λαού και του ελληνικού, αίσθημα που στηρίζεται στην κατανόηση και την αλληλεγγύη.
Ο Κινέζος πρεσβευτής εξέφρασε την ελπίδα να δώσει η επίσκεψη Σαμαρά "φρέσκια" ώθηση στις διμερείς σχέσεις και προανήγγειλε την υπογραφή σειράς συμφωνιών, ιδίως στους τομείς οικονομικής και εμπορικής συνεργασίας.
Κάλεσε, εξάλλου, τους Έλληνες επιχειρηματίες τουρισμού να πολλαπλασιάσουν τις προσπάθειές τους στην τεράστια και αναπτυσσόμενη αγορά Κινέζων τουριστών (που ξεπέρασαν ήδη τους Αμερικανούς και τους Γερμανούς σε συνολικό όγκο καταναλωτικής δαπάνης) και τόνισε τη σημασία της επένδυσης της COSCO.
Αναφερόμενος στην τελευταία, έκανε λόγο για "αρμονία" και αμοιβαίο όφελος στη φιλοσοφία των Κινέζων επενδυτών, ενώ τόνισε το κοινωνικό και φιλανθρωπικό έργο της εταιρείας.
O Κινέζος πρεσβευτής αναφέρθηκε στη μεγάλη σημασία της συμφωνίας με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ και τη Hewlett Packard, ενώ γίνονται, όπως σημείωσε, διαπραγματεύσεις με τρεις ακόμα πολυεθνικές για συμφωνίες τέτοιου τύπου, "χάρη στις οποίες, ο Πειραιάς θα ξανακερδίσει τον ρόλο του ως κύριο διαμετακομιστικό κέντρο στη Μεσόγειο".

Τι προσδοκά η ελληνική κυβέρνηση από την επίσκεψη Σαμαρά στην Κίνα


Η αίσθηση που αφήνεται να εννοηθεί από το Μαξίμου είναι ότι ο πρωθυπουργός θα αναζητήσει επενδύσεις στην ασιατική πρωτεύουσα, ωστόσο καλά διασταυρωμένες πληροφορίες του www.bankingnews.gr αναφέρουν ότι ο Σαμαράς θα μεταβεί για ένα πολύ σημαντικότερο λόγο στο Πεκίνο. Και αυτός είναι ότι θέλει να πετύχει καλύτερους όρους χρηματοδότησης και αναχρηματοδότησης των δανείων που έχουν λάβει εγχώριοι εφοπλιστές και επιχειρηματίες.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο πρωθυπουργός θέλει να στηρίξει τους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στον ναυτιλιακό τομέα, ευελπιστώντας και στη δική τους στήριξη κατά την προσπάθεια ανάκαμψης της οικονομίας. Μάλιστα, ο ίδιος, θεωρεί ότι από τον επιχειρηματικό κόσμο μπορεί να λάβει τη βοήθεια που χρειάζεται, αφού ξένοι επενδυτές έχουν «αποκλείσει» τη χώρα μας από τον επενδυτικό χάρτη.
Τονίζεται εδώ ότι επενδυτές και εφοπλιστές έχουν ιδιαίτερο συμφέρον από την κίνηση του πρωθυπουργού, καθώς οι κινεζικές τράπεζες στηρίζουν τις παγκόσμιες δραστηριότητες τους. Ήδη εκκρεμούν χορηγήσεις που χρειάζονται αναχρηματοδότηση, ενώ δεδομένου ότι τα πιστωτικά κανάλια είναι σχεδόν κλειστά από ευρωπαϊκές και αμερικανικές τράπεζες, οι κινεζικές τράπεζες δείχνουν περισσότερο ανοιχτές στη στήριξη των ελληνικών δραστηριοτήτων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης