Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Το 83,7% της Alpha bank θα κατέχει το ΤΧΣ ενώ η οικογένεια Κωστόπουλου θα υποχωρήσει από 9% στο 1,30% - Το κόστος της αύξησης φθάνει τα 225 εκατ ευρώ λόγω της προμήθειας του ΤΧΣ

tags :
 Το 83,7% της Alpha bank θα κατέχει το ΤΧΣ ενώ η οικογένεια Κωστόπουλου θα υποχωρήσει από 9% στο 1,30% - Το κόστος της αύξησης φθάνει τα 225 εκατ ευρώ λόγω της προμήθειας του ΤΧΣ
Άκρως ενδιαφέροντα – όπως πάντα – οικονομικά στοιχεία παρουσιάζονται στα ενημερωτικά δελτία των ελληνικών τραπεζών.
Η Alpha bank είναι η πρώτη τράπεζα από τις μεγάλες συστημικές που έλαβε τις σχετικές εγκρίσεις και το ενημερωτικό δελτίο έχει  ενδιαφέρουσες πληροφορίες.
Πρωτίστως πρέπει να αναφερθεί ότι με βάση το βασικό σενάριο δηλαδή της κάλυψης των 550 εκατ ευρώ δηλαδή του 12% της αμκ  των 4,57 δισ το ΤΧΣ θα κατέχει 83,7% της Alpha bank.

Η οικογένεια Κωστόπουλου που κατέχει 9% της τράπεζας μετά την αμκ θα μειωθεί το ποσοστό στο 1,3%.
Οι ξένοι επενδυτές από 25,8% θα μειωθούν στο 3,7% και οι ιδιώτες επενδυτές από 66,9% στο 9,6%.
Η ιδιωτική τοποθέτηση θα είναι 1,9%.
Ενδιαφέροντα είναι και τα στοιχεία απολαβών της διοίκησης επιβεβαιώνοντας ότι οι έλληνες τραπεζίτες είναι αντικειμενικά χαμηλόμισθοι σε σχέση με το παρελθόν.
Ο Κωστόπουλος ετησίως λαμβάνει 260 χιλ ευρώ καθαρά, ο Μαντζούνης ο διευθύνων σύμβουλος 230 χιλ οι Γενικοί Διευθυντές Φιλάρετος 226 χιλ ευρώ, Αρώνης 227,9 χιλ ευρώ, Πιλάβιος 226 χιλ και ο Ψάλτης ως CFO 212 χιλ ευρώ.
Ως φυσικά πρόσωπα ο Κωστόπουλος πρόεδρος του ομίλου κατέχει 12 εκατ μετοχές ή 2,2% της τράπεζας, Μαντζούνης 1,3 εκατ μετοχές, Φιλάρετος 1,36 εκατ μετοχές, Αρώνης μαζί με συγγενικά του πρόσωπα 108 χιλ μετοχές και Θεοδωρίδης 500 χιλ μετοχές.
Αξιοσημείωτες είναι όπως πάντα και οι πληροφορίες για τα έξοδα της αύξησης κεφαλαίου.
Τα κόστη της αύξησης κεφαλαίου των 4,57 δις ευρώ ανέρχονται στα 225,1 εκατ ευρώ και κατανέμονται ως εξής.
Προμήθεια του ΤΧΣ 153 εκατ ευρώ, κόστος εγγύησης κάλυψης 22,9 εκατ ή το 4,1% της συμμετοχής των ιδιωτών.
Οι χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι 5 εκατ ευρώ, η ΕΧΑΕ 4,8 εκατ ευρώ, φόρος συγκέντρωσης κεφαλαίου 31,2 εκατ και διάφορα έξοδα 2 εκατ ευρώ.

Η τιμή των warrants

Υπάρχουν αρκετές διαφορετικές μέθοδοι αποτίμησης των warrants, που περιπλέκονται περαιτέρω, δεδομένου ότι τα
Warrants δεν είναι απλά call options, καθόσον ασκούνται μία φορά ανά εξάμηνο ενώ υπάρχει και το δικαίωμα του ΤΧΣ να μεταβιβάσει υπό όρους τις υποκείμενες μετοχές μετά τους 36 μήνες.
Σε κάθε περίπτωση οι παράμετροι οι οποίοι επηρεάζουν την τιμή ενός call option είναι οι εξής:
• Η χρηματιστηριακή τιμή της υποκείμενης μετοχής:
Με δεδομένες όλες τις υπόλοιπες παραμέτρους σταθερές, η τιμή του warrant αυξάνει με την αύξηση της τιμής της μετοχής και αντίστοιχα μειώνεται με την πτώση της τιμής της μετοχής.
• Η τιμή εξάσκησης:
Παρά το γεγονός ότι η τιμή εξάσκησης είναι γνωστή κατά την έκδοση του warrant και δεν αλλάζει (παρά μόνο τοκιζόμενη ή στην περίπτωση εταιρικών πράξεων), όσο πιο  χαμηλή είναι η τιμή εξάσκησης σε σχέση με την χρηματιστηριακή τιμή της υποκείμενης μετοχής, τόσο πιο υψηλή είναι η αξία του Warrant.
• Χρόνος ως τη λήξη:
Τα Warrants (όπως και τα call options) ενσωματώνουν μέσα στην αποτίμησή τους ένα κομμάτι που αντιπροσωπεύει χρονική αξία και η οποία μειώνεται όσο το warrant πηγαίνει προς τη λήξη του.
• Επιτόκιο:
Το ισχύον επιτόκιο για επενδύσεις χωρίς κίνδυνο για την περίοδο μέχρι τη λήξη του Warrant.
• Μέρισμα: Το μέρισμα που εκτιμάται ότι θα πληρώσει η υποκείμενη μετοχή κατά τη διάρκεια ζωής του Warrant, έχει αρνητικό αντίκτυπο στην αξία του καθώς ουσιαστικά μειώνει την αξία της μετοχής.
• Μεταβλητότητα των αποδόσεων της υποκείμενης μετοχής:
Είναι από τις πιο σημαντικές αλλά πιο δύσκολα υπολογίσιμες παραμέτρους στην αποτίμηση ενός Warrant.
Όσο μεγαλύτερη είναι η μεταβλητότητα τόσο πιο υψηλή είναι η τιμή του.
Παρότι οι υπόλοιπες προαναφερθείσες παράμετροι  είναι αντικειμενικά παρατηρήσιμες, δεν υπάρχει ένας κοινά αποδεκτός τρόπος υπολογισμού της μεταβλητότητας των αποδόσεων της υποκείμενης μετοχής με αποτέλεσμα αυτή να μπορεί να υπολογίζεται διαφορετικά από κάθε επενδυτή

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης