Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Aποδέχθηκε την προσφορά της Emma Delta για τον ΟΠΑΠ η κυβέρνηση παρά το χαμηλό τίμημα - PPF Group και Μελισσανίδης υπέβαλαν προσφορά 652 εκατ. ευρώ - Στουρνάρας: Επιτυχής η αποκρατικοποίηση - ΤΑΙΠΕΔ: Υποδειγματικός ο διαγωνισμός

tags :
Aποδέχθηκε την προσφορά της Emma Delta για τον ΟΠΑΠ η κυβέρνηση παρά το χαμηλό τίμημα - PPF Group και Μελισσανίδης υπέβαλαν προσφορά 652 εκατ. ευρώ - Στουρνάρας: Επιτυχής η αποκρατικοποίηση - ΤΑΙΠΕΔ: Υποδειγματικός ο διαγωνισμός
(upd6)Στην Emma Delta περνά το 33% του ΟΠΑΠ, με την ελληνική κυβέρνηση να αποδέχεται τελικώς τη βελτιωμένη - αλλά χαμηλή - προσφορά ύψους 652 εκατ. ευρώ που υπέβαλε το επενδυτικό σχήμα στο οποίο συμμετέχουν ο Τσέχος επενδυτής Jiri Smejc του PPF Group, ο επιχειρηματίας Γ. Μελισσανίδης και με ένα μικρό ποσοστό η ιταλική Lottomatica και ο όμιλος Κοπελούζου.
Η αύξηση του τιμήματος, κατά 30 εκατ. ευρώ, στα 652 εκατ. ευρώ, ισοδυναμεί και πάλι με ένα discount της τάξης του 10%.
Υπενθυμίζεται εδώ πως το αρχικό ύψος της προσφοράς ανερχόταν στα 622 εκατ. ευρώ, με την οριακά βελτιωμένη προσφορά να το ανεβάζει πλέον στα 652 εκατ. ευρώ.
ΤΑΙΠΕΔ: Υποδειγματικός και με απόλυτη διαφάνεια ο διαγωνισμός για τον ΟΠΑΠ

Πραγματοποιώντας τις αποφάσεις  της Βουλής των Ελλήνων, το ΤΑΙΠΕΔ διεξήγαγε για τον ΟΠΑΠ έναν καθʼ όλα υποδειγματικό διεθνή διαγωνισμό με απόλυτη διαφάνεια και συνέπεια.
Η κοινοπραξία EMMA DELTA, ανταποκρινόμενη στο αίτημα του ΤΑΙΠΕΔ, κατέθεσε σήμερα βελτιωμένο, κατά 30 εκ. ευρώ (καταβλητέο σε δόσεις), τίμημα για την απόκτηση του 33% του ΟΠΑΠ, διαμορφώνοντας έτσι την προσφορά της στα 652 εκ. ευρώ.
Το συνολικό τίμημα ανέρχεται σε 712 εκ. ευρώ και αποτελείται από τα 652 εκ. ευρώ πλέον τα μερίσματα της χρήσης του 2012, ύψους 60 εκ. ευρώ, που θα εισπραχθούν από το Ελληνικό Δημόσιο. Το τίμημα αυτό, αντιστοιχεί σε 18,6 φορές τα εκτιμώμενα κέρδη της χρήσης του 2013.
Τονίζεται ότι εάν δεν ιδιωτικοποιείτο ο ΟΠΑΠ, το Δημόσιο θα εισέπραττε μέρισμα (για τη χρήση του 2013) ύψους μόνο 13 εκ. ευρώ, ενώ για τη δεκαετία θα εισέπραττε μόλις 360 εκ. ευρώ, δηλαδή το 50% περίπου του ποσού που εισπράττει με την αποκρατικοποίηση.
Υπενθυμίζουμε ότι από το 2013 και μετά, το κράτος επέβαλε συμπληρωματική φορολογία 30% επί των μικτών κερδών, που εκτιμάται ότι θα του αποφέρει έσοδα ύψους 6,3 δις. ευρώ στην δεκαετία (μειώνοντας κατά το ίδιο ποσό και την κερδοφορία του ΟΠΑΠ).   
Στην εξαιρετικά δύσκολη για τη χώρα οικονομική συγκυρία, το ΤΑΙΠΕΔ κατάφερε να προσελκύσει μεγάλο διεθνές ενδιαφέρον και να επιτύχει υψηλό προσφερόμενο τίμημα.
Ο φάκελος του διαγωνισμού θα υποβληθεί άμεσα στο Ελεγκτικό Συνέδριο για προσυμβατικό έλεγχο, η δε σύμβαση πώλησης μετοχών θα υπογραφεί μετά την έγκριση του Ελεγκτικού Συνεδρίου.
Η ολοκλήρωση της συναλλαγής τελεί υπό την αίρεση των εγκρίσεων από τις αρμόδιες αρχές.  
Το ΤΑΙΠΕΔ είναι αποφασισμένο να συνεχίσει και να εντείνει τις προσπάθειές του, που θα φέρουν ανάπτυξη  και ευημερία στον τόπο,  απορροφώντας δεκάδες ή και εκατοντάδες χιλιάδες ανέργους.

Στουρνάρας: Ολοκληρώθηκε η πρώτη μεγάλη αποκρατικοποίηση στην Ελλάδα - Πολλαπλά τα οφέλη για το ελληνικό δημόσιο


«Με επιτυχία ολοκληρώθηκε σήμερα η πρώτη μεγάλη αποκρατικοποίηση που πραγματοποιήθηκε στη χώρα μας.
Τα οφέλη για το ελληνικό Δημόσιο είναι πολλαπλά, αφού αποδεικνύεται η εμπιστοσύνη των επενδυτικών κεφαλαίων στην ελληνική Οικονομία και ταυτόχρονα εξασφαλίζονται  για πρώτη φορά, πέραν του τιμήματος και έσοδα από φόρους 30% επί των μικτών κερδών που θα μπαίνουν κάθε χρόνο στο δημόσιο ταμείο.
Το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων θα συνεχιστεί από την κυβέρνηση με αποφασιστικότητα, προκειμένου, να επισπευστεί η έξοδος της χώρας από την κρίση με τους ταχύτερους δυνατούς χρόνους και επωφελέστερους όρους για την εθνική μας οικονομία».

Το παρασκήνιο

Η Emma Delta είχε προθεσμία σήμερα έως τη 1 μετά το μεσημέρι προκειμένου να βελτιώσει την οικονομική της προσφορά. Τη νέα πρόταση αποτίμησε το διοικητικό συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ.
Πάντως, χθες ο ο Τσέχος επενδυτής Jiri Smejc είχε υποβαθμίσει τις προσδοκίες για ουσιαστική αύξηση του τιμήματος για την απόκτηση του 33% του ΟΠΑΠ.
"Δεν θα επιτρέψουμε στους εαυτούς μας να δεχθούμε πιέσεις και να πάμε κάπου που δεν θέλουμε να πάμε" ανέφερε χαρακτηριστικά ο Jiri Smejc, μιλώντας στην τσεχική εφημερίδα Hospodarske Noviny.
"Είμαι αισιόδοξος πως η διαδικασία για την αποκρατικοποίηση του ΟΠΑΠ θα ολοκληρωθεί επιτυχώς", διεμήνυε από την πλευρά του ο επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ, Στ. Σταυρίδης.
"Ζητήσαμε από την Emma Delta βελτίωση του τιμήματος για το 33% του ΟΠΑΠ και αναμένουμε την απάντησή τους", πρόσθεσε ο επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ.
"Υπάρχει αισιοδοξία πως η Emma Delta θα βελτιώσει την προσφορά της για τον ΟΠΑΠ" δηλώνει αναλυτής της Επενδυτικής Τράπεζας Ελλάδος.
"Η ελληνική κυβέρνηση θα βρει τρόπο να συμφωνήσει για την αποκρατικοποίηση του ΟΠΑΠ, χωρίς να θέσει σε κίνδυνο το θετικό κλίμα που επικρατεί μετά την έγκριση που έλαβε η Αθήνα για την εκταμίευση της επόμενης δόσης από το Euro Working Group", σχολιάζει ένας δεύτερος αναλυτής.

(Πρώτη ενημέρωση 30/4, 19:42)

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης