Τελευταία Νέα
Ελλάδα

W. Schaeuble (Γερμανός ΥΠΟΙΚ): Μεγάλη η ρευστότητα στην ευρωζώνη – Η ΕΚΤ πρέπει να πάρει μέτρα για την αντιμετώπιση της κατάστασης – Πρέπει να συνεχιστεί η πολιτική των περικοπών

tags :
 W. Schaeuble (Γερμανός ΥΠΟΙΚ): Μεγάλη η ρευστότητα στην ευρωζώνη – Η ΕΚΤ πρέπει να πάρει μέτρα για την αντιμετώπιση της κατάστασης – Πρέπει να συνεχιστεί η πολιτική των περικοπών
(upd) Μεγάλη διαθέσιμη ρευστότητα στην ευρωζώνη διαπιστώνει ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Wolfgang Schaeuble, o οποίος όπως τόνισε θα χαιρέτιζε μέτρα περιορισμού της από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αναγνωρίζει όμως ότι στη νότια Ευρώπη τα περιθώρια είναι ιδιαίτερα στενά.
Ο κ. Schaeuble, όπως μεταδίδει η Deutsche Welle στην συνέντευξή του στο περιθώριο της συνόδου των υπουργών Οικονομικών και των κεντρικών τραπεζιτών του G20, στην Ουάσιγκτον, τονίζει ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα έπρεπε να προσπαθήσει να περιορίσει την ποσότητα της διαθέσιμης ρευστότητας στην ευρωζώνη, καθώς διαπιστώνει «πάρα πολύ χρήμα στην αγορά». «Εάν η ΕΚΤ προσπαθήσει να αξιοποιήσει τα περιθώρια για να περιορίσει αυτή την μεγάλη ρευστότητα, θα χαιρέτιζα την κίνηση», λέει ο Schaeuble, ωστόσο αναγνωρίζει ότι στη νότια Ευρώπη τα περιθώρια είναι στενά. «Δεν θα πρέπει να ξεχνούμε την επισφαλή κατάσταση που επικρατεί στο πεδίο της ανάπτυξης σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες», συμπλήρωσε.

Πρέπει να συνεχιστεί η πολιτική των περικοπών

Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Schaeuble απηύθυνε έκκληση στο G20 να συνεχισθεί η πολιτική των περικοπών. Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών απηύθυνε έκκληση στο G20 να συνεχισθεί η πολιτική των περικοπών. «Η διαδικασία μείωσης των μεγάλων δημοσιονομικών ελλειμμάτων θα πρέπει να συνεχιστεί» τόνισε ο κ. Schaeuble, ενώ αναφερόμενος στην ασθενή ανάπτυξη στην ευρωζώνη, επισήμανε ότι οι Ευρωπαίοι σημειώνουν πρόοδο. «Οι μεταρρυθμίσεις τις οποίες αποφασίσαμε και εφαρμόζουμε φέρνουν αποτελέσματα», είπε χαρακτηριστικά.
Όσον αφορά την τραπεζική ένωση και το σχέδιο συγκρότησης μιας ευρωπαϊκής υπηρεσίας εκκαθάρισης προβληματικών τραπεζών, ο γερμανός υπουργός έθεσε εκ νέου το ζήτημα της αλλαγής των ευρωπαϊκών συνθηκών, υπογραμμίζοντας ότι η γερμανική κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να συμφωνήσει σε κάθε αλλαγή και ότι στο γερμανικό κοινοβούλιο υπάρχει υψηλή συναίνεση για αυτό. «Όσο πιο γρήγορα αλλάξουν οι συνθήκες τόσο το καλύτερο», επισήμανε.

Kανόνας η συμμετοχή ιδιωτών στην διάσωση των τραπεζών

Η συμμετοχή των ιδιωτών, ομολογιούχων και ανασφάλιστων καταθετών στην διάσωση των τραπεζών θα πρέπει να είναι ο κανόνας απάντησε ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών W. Schaeuble στο γερμανικό περιοδικό Wirtshaftswoche , απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσο η περίπτωση της Κύπρου ήταν μοναδική.
«"Διαφορετικά δεν θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τον πρόβλημα της επανάληψης του ιδίου φαινομένου (moral hazard), όπου οι τράπεζες οι οποίες, διεξάγουν συναλλαγές που εμπεριέχουν ρίσκο και κάνουν μεγάλα κέρδη, να φορτώνουν μετά στο δημόσιο τις ζημιές τους όταν καταρρεύσουν", επεσήμανε χαρακτηριστικά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης