Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Σε φυσικά πρόσωπα και offshore εταιρίες στρέφεται ο έλεγχος από το υπ.Οικονομικών - «Μεγάλος αδελφός» στις τραπεζικές συναλλαγές - Κλιμάκιο του ΔΝΤ στην Αθήνα τη Δευτέρα για τη φορολογική διοίκηση

Σε φυσικά πρόσωπα και offshore εταιρίες στρέφεται ο έλεγχος από το υπ.Οικονομικών - «Μεγάλος αδελφός» στις τραπεζικές συναλλαγές - Κλιμάκιο του ΔΝΤ στην Αθήνα τη Δευτέρα για τη φορολογική διοίκηση
Νέο σύστημα προσδιορισμού του εισοδήματος των φυσικών προσώπων πρόκειται να αναπτύξει το υπουργείο Οικονομικών, ενώ  σε εφαρμογή μπαίνει και ο «μεγάλος αδελφός» για τις τραπεζικές συναλλαγές. Και οι δύο αυτές δράσεις θα περάσουν από το «μικροσκόπιο του ΔΝΤ»  κλιμάκιο του οποίου έρχεται στην Αθήνα την επόμενη Δευτέρα.
Όπως ανακοίνωσε χθες ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης  από το βήμα  του 9ου Ετήσιου Φορολογικού Συνεδρίου που διοργάνωσε το Ελληνο-Αμερικανικό Επιμελητήριο, το επόμενο διάστημα θα είναι έτοιμη η ειδική εφαρμογή μέσω της οποίας θα παρακολουθούνται οι τραπεζικοί λογαριασμοί.
Η εφαρμογή αυτή θα μειώσει στο ελάχιστο τις καθυστερήσεις που παρουσιάζονται κατά τον έλεγχο επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων κατά τον οποίο απαιτούνται και στοιχεία που έχουν να κάνουν με τις τραπεζικές τους κινήσεις.
Άλλο θέμα στο οποίο εστίασε την ομιλία του ο υφυπουργός Οικονομικών ήταν αυτό για τις offshore εταιρίες. Όπως είπε δόθηκε ήδη εντολή στο ΣΔΟΕ να ερευνήσει στοιχεία που δημοσιεύθηκαν για εξωχώριες στις Βρετανικές Παρθένους νήσους με δραστηριότητα στην Ελλάδα.  Για τον αποτελεσματικότερο έλεγχο αυτών των περιπτώσεων  το ΣΔΟΕ πραγματοποιεί επιτόπιες επισκέψεις, όπου είναι δυνατόν, για να συγκεντρώσει πληροφορίες, προκειμένου να προχωρήσει στην επεξεργασία τους και στην εξαγωγή συμπερασμάτων.
Επίσης, στο πλαίσιο της αλλαγής του κώδικα φορολογίας εισοδήματος εξετάζονται διατάξεις για την φοροαποφυγή και ειδικές διατάξεις για την φορολόγηση των εταιρειών αυτών στη χώρα πραγματικής διοίκησης κατά το πρότυπο άλλων νομοθεσιών (Controlled Foreign Corporations).     
Ταυτόχρονα, οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών συγκεντρώνουν στοιχεία που έχουν να κάνουν με τις δαπάνες τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για διασταυρώσεις  με τις φορολογικές δηλώσεις.
Στον έλεγχο των φυσικών προσώπων για τον οποίο θα ενεργοποιηθούν διαδικασίες  έμμεσου προσδιορισμού των εισοδημάτων τους, αναφέρθηκε και ο Γενικός Γραμματέας Εσόδων Χάρης Θεοχάρης σε ομιλία του στο ίδιο συνέδριο.  
Όπως είπε ο κ. Θεοχάρης, θα λαμβάνονται υπόψιν τραπεζικές καταθέσεις, συναλλαγές με πιστωτικές κάρτες κτλ. Τον τελευταίο μήνα ο ίδιος έχει υπογράψει πολλές αποφάσεις για την εφαρμογή των έμμεσων τεχνικών ελέγχου.
Επίσης, ξεκαθάρισε ότι δεν θα δοθεί άλλη παράταση παραγραφής ανέλεγκτων φορολογικών υποθέσεων και ότι ο ελεγκτής δεν θα είναι υποχρεωμένος να ελέγχει όλες τις ανέλεγκτες χρήσεις. Πρώτα θα ξεκινάει από την πιο πρόσφατη και στη συνέχεια ανάλογα με τα ευρήματα θα πηγαίνει προς τα πίσω. Οι έλεγχοι θα γίνονται με τη μέθοδο ανάλυσης κινδύνου.     
Ο κ. Θεοχάρης δήλωσε ότι πρέπει να τρέξουμε τις προαπαιτούμενες δράσεις για την θεσμοθέτηση των αποφάσεων κυβέρνησης – Τρόικας, ενώ την Δευτέρα έρχεται στην Αθήνα κλιμάκιο του ΔΝΤ «να μας ελέγξει και πάλι» στη φορολογική διοίκηση.
Στην αναβάθμιση και ενίσχυση του ελεγκτικού μηχανισμού αναμένεται να συμβάλουν σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα Δημοσίων Εσόδων η πρόσληψη 200 νέων υπαλλήλων μέσω του  ΑΣΕΠ αλλά και άλλων 500 εξωτερικών ελεγκτών από τον ιδιωτικό τομέα με εμπειρία στις ελεγκτικές διαδικασίες.

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης