Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Δύο προσφορές κατατέθηκαν για το 33% του ΟΠΑΠ - Ενδιαφέρον εκδήλωσαν η Emma Delta συμφερόντων Μελισσανίδη και το hedge fund Third Point - Εντός των επόμενων ημερών η αξιολόγηση των προσφορών

tags :
Δύο προσφορές κατατέθηκαν για το 33% του ΟΠΑΠ - Ενδιαφέρον εκδήλωσαν η Emma Delta συμφερόντων Μελισσανίδη και το hedge fund Third Point - Εντός των επόμενων ημερών η αξιολόγηση των προσφορών
(upd4)Δύο δεσμευτικές προσφορές κατατέθηκαν τελικά για την πώληση του 33% του ΟΠΑΠ.
Οι δύο δεσμευτικές προσφορές προέρχονται από την Emma Delta, συμφερόντων Μελισσανίδη και το αμερικανικό hedge fund Third Point.

H ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ

Το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) ανακοινώνει ότι οι παρακάτω υποψήφιοι υπέβαλαν δεσμευτικές προσφορές για την απόκτηση ποσοστού 33% της ανώνυμης εταιρείας «Οργανισμός Προγνωστικών Αγώνων Ποδοσφαίρου Α.Ε. (ΟΠΑΠ Α.Ε.)»:

α) Emma Delta
β) Third Point

Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ θα αποφασίσει στην επόμενη συνεδρίασή του για την εγκυρότητα των προσφορών, σε συνέχεια εισήγησης των χρηματοοικονομικών και νομικών του συμβούλων.
Στην ίδια συνεδρίαση, το ΔΣ θα αποσφραγίσει τις οικονομικές προσφορές των έγκυρων υποψηφίων και θα κατακυρώσει το αποτέλεσμα του διαγωνισμού σύμφωνα με τους όρους της διαγωνιστικής διαδικασίας.

Τι ανέφερε νωρίτερα το www.bankingnews.gr

Δεδομένη θεωρείται η συμμετοχή του fund Εmma Delt, συμφερόντων Μελισσανίδη και του fund PPF μέσω του Jiri Smejc, ενώ δεν έχει ξεκαθαριστεί η στάση που θα τηρήσουν οι BC Partners και το αμερικανικό fund Third Point.
Στο δεύτερο στάδιο του διαγωνισμού για τον ΟΠΑΠ είχαν περάσει η BC Partners, η Emma Delta Ltd, η κοινοπραξία Gauselmann AG - Playtech Ltd - Helvason Ltd, η Intralot, η Primrose Treasure Limited (θυγατρική της Fosun international), η Third Point LLC και η TPG Capital. Λίγες είναι οι πιθανότητες που συγκεντρώνει η Intralot.
Πέραν του ΟΠΑΠ, έως το τέλος του μήνα, αναμένονται εξελίξεις για την ιδιωτικοποίηση των ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ. Από τις ιδιωτικοποιήσεις των ΟΠΑΠ και ΔΕΠΑ - ΔΕΣΦΑ, το Δημόσιο εκτιμάται ότι μπορεί να έχει έσοδα της τάξεως άνω των 2 δισ. ευρώ.
«Δεν μας αξίζει η μιζέρια, όλος αυτός ο ανορθολογισμός, η οπισθοδρόμηση. Μπορούμε να γίνουμε παγκόσμιοι πρωταθλητές στην πρόοδο και στην ανάπτυξη» τόνισε ο κ. Σταυρίδης, εκφράζοντας την ελπίδα πως θα υπάρξουν κάποιοι ενδιαφερόμενοι για το 33% του ΟΠΑΠ. Επιπλέον σημείωσε πως στο τελικό στάδιο της βρίσκεται και η διαδικασία για τη ΔΕΠΑ.
Ο κ.Σταυρίδης υποστήριξε πως η δουλειά του ΤΑΙΠΕΔ είναι πολύ δύσκολη, καθώς πρέπει να φέρει γρήγορα αποτελέσματα εν μέσω έντονων πιέσεων ενώ ερωτηθείς για την ανεξαρτησία του ΤΑΙΠΕΔ, είπε: «Υπάρχει ένα πράγμα. Η αποφασιστικότητα του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης του να προχωρήσουμε στις ιδιωτικοποιήσεις. Είμαι αισιόδοξος ότι - με τον σημερινό μας πρωθυπουργό, ο οποίος είναι αποφασισμένος να προχωρήσει - οι ελληνικές επιχειρήσεις θα επωφεληθούν από την είσοδο στρατηγικών παικτών στην ελληνική αγορά».

Ενστάσεις από την Ένωση Διεθνών Εταιριών Διαδικτυακών Παιγνίων


Τις ανησυχίες της για τον τρόπο και την εγκυρότητα διεξαγωγής του διαγωνισμού ιδιωτικοποίησης του ΟΠΑΠ, εκφράζει σε επιστολή που απέστειλε στο ΤΑΙΠΕΔ, η  Ένωση Διεθνών Εταιριών Διαδικτυακών Παιγνίων.
Στην επιστολή η Ένωση υποστηρίζει όι ο διαγωνισμός άρχισε με δεδομένο το νομοθετικό καθεστώς που προέβλεπε την ουσιαστική ρύθμιση της αγοράς διαδικτυακών τυχερών παιγνίων με την έκδοση αδειών για όλα τα παίγνια. Επίσης επέτρεπε μεταβατικά σε εταιρίες στοιχημάτων και τυχερών παιγνίων που ήταν νόμιμα εγκατεστημένες στην ΕΕ να συνεχίσουν να λειτουργούν, αναγνωρίζοντας δια νόμου το αντίστοιχο Ενωσιακό τους δικαίωμα.
Στη συνέχεια, διεφάνη η αλλαγή στρατηγικής της Κυβέρνησης που τώρα, με τρόπο αντίθετο σε εθνικούς και ευρωπαϊκούς κανόνες, προτίθεται να περιορίσει σημαντικά τα προς αδειοδότηση προϊόντα και να προικοδοτήσει ουσιαστικά με μονοπώλιο στο διαδικτυακό στοίχημα την ΟΠΑΠ ΑΕ. Η τελευταία ισχυρίζεται ότι ήδη κατέχει αυτό το δικαίωμα, παρόλο που προσκρούει στο νόμο και τους κανονισμούς λειτουργίας της. Για αυτόν ακριβώς το λόγο άλλωστε ψηφίστηκε και ο νόμος 4002/2011 που προέβλεπε διαδικασία αδειοδότησης διαδικτυακού στοιχηματισμού.
Η Ένωση (εκπροσωπεί τις εταιρίες που παρέχουν υπηρεσίες διαδικτυακών παιγνίων στην Ελλάδα και λειτουργούν νόμιμα με βάση το άρθρο 12 της παραγράφου 50 του Ν4002/2011 με το οποίο αναγνωρίστηκε το σχετικό τους Ενωσιακό δικαίωμα ) υποστηρίζει πως με τις συγκεκριμένες εξελίξεις, το ΤΑΙΠΕΔ έρχεται να ολοκληρώσει την πώληση της ΟΠΑΠ ΑΕ που, έστω και με αμφιλεγόμενο τρόπο, έχει αποκτήσει πρόσθετα προνόμια από αυτά που είχε όταν έκλεισε η διαδικασία εκδήλωσης ενδιαφέροντος. Είναι προφανής η διάκριση με την οποία αντιμετωπίζονται οι εταιρίες του κλάδου που ασχολούνται με το διαδίκτυο και η προνομιακή μεταχείριση των κοινοπραξιών που συμμετέχουν στο διαγωνισμό.
Παράλληλα, συνεχίζει, η πρόσφατη έκδοση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αιτιολογημένης γνώμης για το σχέδιο κανονισμού των VLTs και η τρίμηνη παράταση στο standstill μέχρι τον Ιούλιο 2013, έρχεται να προστεθεί στους παράγοντες αμφισβήτησης του καθεστώτος λειτουργίας και των δικαιωμάτων της ΟΠΑΠ.
“Αυτοί οι παράγοντες περιλαμβάνουν πέρα από την απόφαση του ΔΕΕ και την επικείμενη απόφαση του ΣτΕ για το επίγειο μονοπώλιο, το ενδεχόμενο επαναφοράς στην επιφάνεια της έκδοσης εμπεριστατωμένης γνώμης και στη συνέχεια παραπομπής της χώρας από την Γενική Διεύθυνση Εσωτερικής Αγοράς, τις διευκρινίσεις για τον Ν.4002/2011 που έχει ζητήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά όπως τονίζεται σε πρόσφατη επιστολή του Αντιπροέδρου της δεν έχουν δοθεί με ικανοποιητικό τρόπο, όπως επίσης και τη διαδικασία γνωστοποίησης με την οδηγία 98/34 των τροποποιήσεων του νόμου για τα τυχερά παίγνια που αναμένεται να οδηγήσει επίσης σε έκδοση αιτιολογημένης γνώμης από την Επιτροπή” αναφέρει η επιστολή.

(Πρώτη ενημέρωση: 09:30)

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης