Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Σκληρή απάντηση Βγενόπουλου στον Κρις Παύλου - «Ο υποπλοίαρχος του Τιτανικού τολμά να δίνει συμβουλές πώς να αποφεύγονται τα παγόβουνα» - Τον καλεί σε ανοιχτό διάλογο για να αποδοθούν οι πραγματικές ευθύνες

tags :
Σκληρή απάντηση Βγενόπουλου στον Κρις Παύλου - «Ο υποπλοίαρχος του Τιτανικού τολμά να δίνει συμβουλές πώς να αποφεύγονται τα παγόβουνα» - Τον καλεί σε ανοιχτό διάλογο για να αποδοθούν οι πραγματικές ευθύνες
Σκληρή ήταν η απάντηση του προέδρου της Marfin Investment Group, κ. Αν. Βγενόπουλου, για τα όσα ανέφερε το πρώην στέλεχος της HSBC και Barclays Κρις Παύλου για τα πεπραγμένα της διοίκησης του στην Λαϊκή Τράπεζα, κατηγορώντας τον κ. Παύλου για «απύθμενο θράσος».
Ο Παύλου, σε μία προσπάθεια να αποποιηθεί τις ευθύνες της διοίκησης της Λαϊκής που οδήγησε στην καταστροφή την τράπεζα, έριξε όλο το βάρος των ευθυνών στην… προηγούμενη διοίκηση χωρίς να αναφέρει τις δράσεις που υπήρξαν για να αποτραπούν τα «λάθη» που κατέστησαν «προβληματική» την τράπεζα, αναφέρει ο κ. Βγενόπουλος. Μάλιστα, απαντώντας στις προκλήσεις του Παύλου για αντίλογο, ο Βγενόπουλος προσκαλεί το πρώην στέλεχος της Λαϊκής σε ανοιχτό διάλογο, ώστε να τεθούν επί τάπητος όλα τα «λάθη» που του καταλογίζει και να αποδοθούν οι ευθύνες που αναλογούν στον καθένα.

Πιο συγκεκριμένα ο κ. Βγενόπουλος αναφέρει:

«Διάβασα με ενδιαφέρον σήμερα τις θέσεις και προτροπές του κ. Κρις Παύλου στη StockWatch για το μέλλον της Τράπεζας Κύπρου, όπου βέβαια συνάγεται ότι θα ήταν χρήσιμη και η συμμετοχή του (!) ».
«Ο υποπλοίαρχος του Τιτανικού τολμά να δίνει συμβουλές πώς να αποφεύγεται η σύγκρουση με παγόβουνα», σημειώνει χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με τον κ. Βγενόπουλο, ο κ. Παύλου «ήταν από τους βασικούς υπεύθυνους των κωμικοτραγικών χειρισμών που έγιναν μετά την αποχώρησή μου και μέχρι τώρα κρυβόταν πίσω από την προπαγάνδα που «αγνοούσε» ότι κάποιοι διοίκησαν την Λαϊκή για 17 μήνες μετά την αποχώρησή μου και την οδήγησαν στην καταστροφή».
«Οι εργαζόμενοι όμως της Λαϊκής, οι καταθέτες, οι μέτοχοι, οι ομολογιούχοι, αλλά κυρίως ο δοκιμαζόμενος Κυπριακός λαός δεν θα ξεχάσουν ποτέ την αποφασιστική συμβολή του κ. Παύλου στην καταστροφή της τράπεζας και την προκλητική παρουσία του ακόμη και στην αναγγελία της», προσθέτει.
«Τέλος, επειδή ο κ. Παύλου δήλωσε ότι «ο Βγενόπουλος βγαίνει στις τηλεοράσεις και λέει πράγματα χωρίς να έχει κάποιον να τον βάλει στη θέση του» τον προκαλώ σε δημόσιο διάλογο όποτε θέλει για να συζητήσουμε τα πεπραγμένα της δικής μου Διοίκησης και της δικής του. Εκεί θα έχει την ευκαιρία να παίξει αυτός τον ρόλο του «κάποιου», αν δε το επιθυμεί, συμφωνώ να φέρει μαζί του και τους κ.κ. Σαρρή και Φιλίππου», καταλήγει.

Τι ανέφερε ο Παύλου:

Λάθη της κυπριακής πολιτείας που προκάλεσαν την έξοδο της HSBC από την Κύπρο και άνοιξαν την πόρτα στην αμφιλεγόμενη διοίκηση του Ανδρέα Βγενόπουλου και της Marfin εντοπίζει ο Κρις Παύλου.
Ο επί 32 έτη τραπεζίτης της HSBC και της Barclays, που διετέλεσε διοικητικός σύμβουλος της Λαϊκής μεταξύ 2001 και 2004, και μεταξύ Δεκεμβρίου 2011 και Μαρτίου 2013, μιλά για πρώτη φορά για τα λάθη που έγιναν, επιρρίπτοντας ευθέως ευθύνες στον κ. Βγενόπουλο για την κατάσταση στην οποία περιήλθε η Τράπεζα.
Μιλά επίσης για λανθασμένους χειρισμούς της κυπριακής πολιτείας, που αποθάρρυναν την HSBC από την αύξηση του ποσοστού της στην Κύπρο.

Η φυγή της HSBC

Μιλώντας στη StockWatch ο κ. Παύλου εξηγεί ότι οι πρώτες προσπάθειες ενίσχυσης της παρουσίας της HSBC στην Κύπρο έγιναν προς το τέλος της δεκαετίας του 1980, και αργότερα, το 2004.
«Όταν το 1988 ήρθα στην Κύπρο, ο τότε πρόεδρος της τράπεζας μου είπε να προσπαθήσω να δω αν οι αρχές εδώ θα επέτρεπαν στην HSBC ν’ αποκτήσει μεγαλύτερο μερίδιο», αναφέρει.
«Τότε οι αρμόδιες αρχές μου έδειξαν την πόρτα, και μου είπαν ότι το 25% που είχε η HSBC στη Λαϊκή ήταν ήδη μεγάλο ποσοστό».
«Μερικοί άνθρωποι στην Κύπρο δεν ένιωθαν πάντα άνετα με την παρουσία της HSBC στη Λαϊκή», αναφέρει.
Και συνεχίζει: «Το 2004, όταν ήρθε η Τράπεζα ν’ αγοράσει μεγαλύτερο ποσοστό, 51% ή 75%, τότε και πάλιν οι προσπάθειες δεν καρποφόρησαν για πολλούς και διάφορους λόγους».
«Ήταν ένα τεράστιο λάθος αυτό που έγινε, ν’ αφήσουμε αυτούς τους ανθρώπους να φύγουν και να τους αντικαταστήσουμε με τον κ. Βγενόπουλο και τη Marfin».
«Για να καταλάβουμε, λοιπόν, τι έχει γίνει σήμερα, πρέπει να πάμε στο 2005 και στο 2006. Είχαμε ένα βράχο στην Κύπρο, που ονομαζόταν HSBC. Ήταν στη Λαϊκή, και αυτό έδινε μια δύναμη από πλευράς τεχνογνωσίας, τεχνολογίας, εκπαίδευσης, στη Λαϊκή, που δεν μπορούσε να βρει από μόνη της».
«Πρέπει επομένως να διερευνηθεί γιατί έφυγε η HSBC, και αν και έχω απόψεις, πρέπει να το δει η διερευνητική επιτροπή και να αποφανθεί», σημειώνει.

Τρία λάθη Βγενόπουλου


Ο κ. Παύλου μιλά ανοικτά για λάθη που πιστεύει ότι έκανε η διοίκηση Βγενόπουλου στη Λαϊκή και εκφράζει λύπη γιατί ο πρώην πρόεδρος της Marfin «βγαίνει στις τηλεοράσεις και λέει πράγματα χωρίς να έχει κάποιον να τον βάλει στη θέση του».
«Από την πρώτη μέρα που άρχισα την καριέρα μου στη Barclays στο Λονδίνο το 1966, ήταν κάποιες αρχές που έμαθα ότι, εάν ένας τραπεζίτης δεν σέβεται, τότε η τράπεζα δεν έχει μέλλον».
«Η πρώτη αρχή είναι ότι μια τράπεζα κανονικά δεν πρέπει να δανείζει περισσότερα από το 80% των καταθέσεων της. Ιστορικά οι μόνες τράπεζες που δεν έχουν πάθει τίποτα, είναι αυτές που διατηρούν αυτή την αναλογία και δανείζουν μόνο 80% των καταθέσεων τους».
«Αυτό ο κ. Βγενόπουλος από το 2007 και μετά, το αγνόησε εντελώς. Σε αυτούς που ξέρουν από banking είναι γνωστό ότι αν συνεχίσεις με αυτό το ρυθμό, θα καταστραφεί η ρευστότητα και στο τέλος δεν θα τα καταφέρεις».
Από τότε που ανέλαβε ο κ. Βγενόπουλος η αναλογία αυτή αυξήθηκε σε επίπεδα πέραν του 80% και έφθασε μέχρι και το 125%, αναφέρει.
«Όταν διορίστηκα στο ΔΣ της Λαϊκής το Δεκέμβριο του 2011 δυστυχώς δεν υπήρχε θεσμός που να λειτουργούσε. Ακόμα και η πρόνοια να δανείζονται μόνο το 30% των καταθέσεων ξένων, δεν εφαρμοζόταν», υποστηρίζει ο κ. Παύλου.
Ο δεύτερος μεγάλος κανόνας, λέει, είναι ότι ουδέποτε, σε κανέναν δεν πρέπει να δανείζει κάποιος περισσότερα από το 15% του κεφαλαίου του, όποιος και αν είναι αυτός.
Τα ελληνικά ομόλογα που αγόρασε η Λαϊκή ήταν περισσότερα από όλο το κεφάλαιο της.
«Αυτό είναι απερίσκεπτη τραπεζική».
«Δέχομαι ότι κάθε τράπεζα, μικρό μέρος των καταθέσεων της πρέπει να το τοποθετεί σε ομόλογα, για σκοπούς ρευστότητας. Αφού είχε η Λαϊκή τρία δισεκατομμύρια κεφάλαιο, είναι λογικό να είχε €300 εκ. στα ελληνικά ομόλογα, κάπου 10% των κεφαλαίων. Αλλά να έχεις πάνω από 100%, αυτό είναι απαράδεκτο», αναφέρει.
Το τρίτο πράγμα που μαθαίνει κάποιος σε μια τράπεζα είναι η σημασία της εταιρικής διακυβέρνησης. Δεκαέξι μήνες στη Λαϊκή σαν πρόεδρος της επιτροπής ελέγχου και προσπαθούσα συνεχώς να βρω ποιος και με ποια εντολή υπέγραφε ή δεν υπέγραφε τις εκταμιεύσεις για τις αγοραπωλησίες των ομολόγων.
Στο τέλος της ημέρας, ένας είναι υπεύθυνος για μια τέτοια κατάσταση, ο αρχηγός. Και όπως λέει ο κ. Βγενόπουλος, αυτός ήταν ο αρχηγός.

Η μετά-Βγενόπουλου περίοδος


Ο κ. Παύλου υποστηρίζει ότι παρά την κατάσταση που δημιουργήθηκε στην Τράπεζα, θα μπορούσε ν’ ανατραπούν τα δεδομένα.
Απορρίπτει την επιχειρηματολογία που αναπτύχθηκε για την αύξηση του ELA στη Λαϊκή.
«Δυστυχώς, έχει παρεξηγηθεί λίγο το ELA.
«Αυτός ο δανεισμός από την ΚΤ ήταν καλυμμένος με στοιχεία ενεργητικού που ήταν εξυπηρετούμενα δάνεια, κτίρια, και άλλα».
Στις 21 Μαρτίου που έφυγα από τη Λαϊκή υπήρχε €9,2 δισ. ELA από ΚΤ και στοιχεία ενεργητικού €21 δισ. που ήταν υποθηκευμένα με την ΚΤ.
Επομένως, η ΚΤ λάμβανε τα στοιχεία ενεργητικού με discount κοντά στο 60%, αναφέρει το πρώην μέλος του ΔΣ της Λαϊκής.
Η αλήθεια είναι ότι κάποια από τα στοιχεία έμειναν στην Ελλάδα και δεν είναι ακόμα γνωστές οι πλήρεις λεπτομέρειες αυτής της συμφωνίας για τα υποκαταστήματα στην Ελλάδα. Θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε τον ισολογισμό της Τρ. Κύπρου για να δούμε τι έγιναν αυτά τα €21 δισ.
«Αν σταματούσε ο ELA θα υπήρχε άτακτη χρεοκοπία της Λαϊκής και μαζί της θα έπεφτε η μία τράπεζα μετά την άλλη. Δεν υπήρχε άλλη επιλογή εκείνη τη στιγμή. Άλλωστε ο ELA ήταν πιο φτηνό από τις καταθέσεις. Υπήρχαν άλλωστε και δύο επιστολές του τότε υπουργού Οικονομικών ότι το κράτος θα στηρίξει την Τράπεζα».
Όταν το κράτος λέει ότι θα στηρίξει μια συστημική τράπεζα δεν είναι τόσο εύκολο να αγνοηθεί η στήριξή του.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης