Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Γ. Γαμβρίλης: Η Attica bank θα εξέταζε deal με την Τράπεζα του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων…

tags :
Γ. Γαμβρίλης: Η Attica bank θα εξέταζε deal με την Τράπεζα του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων…
Θα εξετάζαμε ένα deal με την τράπεζα που θα δημιουργήσει το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων δηλώνει ο πρόεδρος της Attica bank κ Γιάννης Γαμβρίλης στο www.bankingnews.gr.
Σημειώνεται ότι η διοίκηση του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων έχει υποβάλλει σχέδιο στο υπουργείο οικονομικών με βάση το οποίο όταν θα ολοκληρωθεί η διαδικασία μετασχηματισμού και μετεξέλιξης μέρος των δραστηριοτήτων του σε τράπεζα να συγχωνευθεί με την Attica bank.

Ως Attica bank θα εξετάζαμε μια ευρύτερη συνεργασία με την τράπεζα του Ταμείου Παρακαταθηκών αλλά απαιτείται να πραγματοποιηθεί ουσιαστική μελέτη για να διαπιστωθεί το μέγεθος του οφέλους που θα προέκυπτε, αναφέρει ο κ Γαμβρίλης.
Συν τοις άλλοις απαιτείται η μετεξέλιξη του Ταμείου σε τράπεζα και η διαδικασία αυτή προφανώς θα είναι πολύμηνη.
Ο πρόεδρος της Attica bank πάντως δηλώνει ότι η τράπεζα βρίσκεται στην καλύτερη δυνατή χρηματοοικονομική της κατάσταση.
Διαθέτει 19,3% δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας και ακόμη και μετά την επιστροφή των 100 εκατ από τις προνομιούχες μετοχές ο δείκτης θα διαμορφωθεί στο 16% από τους υψηλότερους αν όχι ο υψηλότερος στην Ελλάδα.
Σημειώνεται ότι η Attica bank είναι η δεύτερη τράπεζα μετά την Εθνική που υπέβαλλε αίτημα προς το ελληνικό δημόσιο να αποπληρώσει τα 100 εκατ ευρώ των προνομιούχων μετοχών.
Χθες μάλιστα εστάλη η επιστολή προς τις αρμόδιες αρχές την ΤτΕ και το υπουργείο Οικονομικών.
Η Attica bank όμως πέραν από ισχυρή κεφαλαιακή επάρκεια διαθέτει και ισχυρή ρευστότητα.
Είναι χαρακτηριστικό ότι μείωσε την εξάρτηση της από την ΕΚΤ από τα 800 εκατ ευρώ στα 600 εκατ ευρώ δηλαδή πτώση 25% που είναι και η μεγαλύτερη ποσοστιαία μείωση στο σύνολο των ελληνικών τραπεζών.
Η Attica bank λοιπόν είναι επαρκής κεφαλαιακά ενώ διαθέτει και ρευστότητα για να χρηματοδοτήσει την οικονομία.
Από τα αξιοσημείωτα είναι ότι η καταθετική βάση της τράπεζας οριακά επηρεάσθηκε παρ΄ ότι δεν προσφέρει τα υψηλότερα επιτόκια της αγοράς.
Ο πρόεδρος της Attica bank κ Γαμβρίλης δίνει την εξήγηση του.
Η τράπεζα αυτή την περίοδο της κρίσης απέδειξε ότι απορροφά τους κραδασμούς και πέρασε το μήνυμα στην αγορά ότι είναι μια σταθερή τράπεζα που εμπιστεύεται ο καταθέτης. Οι καταθέσεις στην τράπεζα μειώθηκαν κατά 300 εκατ ευρώ από τις αρχές του έτους στα 3,1 δις ευρώ και η μείωση αυτή στο 9,5% κινείται οριακά χαμηλότερα του κλάδου.
Η τράπεζα πως σχεδιάζει να χρηματοδοτήσει την οικονομία;
Η Attica bank είναι εστιασμένη κατά βάση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Καμία εταιρία πελάτης μας δεν θα οδηγηθεί σε πτώχευση όσο περνάει από το χέρι μας θα στηρίξουμε τους πελάτες μας και ταυτόχρονα θα αρχίσουμε να χρηματοδοτούμε επιχειρηματικούς κλάδους και γενικά νέες εταιρίες που έχουν προοπτικές αναφέρει ο πρόεδρος της τράπεζας. Τα συνολικά δάνεια της Attica bank διαμορφώνονται στα 3,7 δις ευρώ.
Η Attica bank παρά το μικρό μέγεθος της διαθέτει 4,8 δις ευρώ ενεργητικό που αντιστοιχεί στο 1% του συνολικού ενεργητικού του κλάδου στα 460 δις ευρώ αποτελεί μια οργανωμένη τράπεζα με ισχυρά κεφάλαια και επαρκή ρευστότητα.

Πέτρος Λεωτσάκος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης