Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Ολοκληρώθηκε η αξιολόγηση από την τρόικα - Aνοίγει ο δρόμος για την εκταμίευση άλλων 10 δισ ευρώ - Η Τρόικα ζητάει 7.500 απολύσεις από το 2013 για να ανάψει το πράσινο φως για ρυθμίσεις σε χρέη και δάνεια

Ολοκληρώθηκε η αξιολόγηση από την τρόικα - Aνοίγει ο δρόμος για την εκταμίευση άλλων 10 δισ ευρώ  - Η Τρόικα ζητάει 7.500 απολύσεις από το 2013 για να ανάψει το πράσινο φως για ρυθμίσεις σε χρέη και δάνεια
Oλοκληρώθηκε η αξιολόγηση της Ελλάδας από την τρόικα και ανοίγει ο δρόμος για την εκταμίευση της επόμενης δόσης, όπως αναφέρεται σε διεθνή πρακτορεία, που επικαλούνται πηγές  που γνωρίζουν τις συνομιλίες που διεξάγονται στη χώρα μας.
Εν τω μεταξύ  "χειροπόδαρα" έχει δέσει η τρόικα την κυβέρνηση, η οποία προκειμένου νʼ ανάψει το «πράσινο φως» για το μειωμένο χαράτσι της ΔΕΗ, τις ρυθμίσεις σε χρέη, δάνεια και εισφορές αλλά και για τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, ζητά 7.500 απολύσεις υπαλλήλων από το 2013.
Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο η ομάδα εμπειρογνωμώνων της τρόικας ολοκλήρωσε την εξέταση των μεταρρυθμίσεων που προωθεί η Ελλάδα και άνοιξε το δρόμο για να εκταμιευθούν ακόμη 10 δισ. ευρώ με την επόμενη δόση της οικονομικής στήριξης προς την χώρα μας, όπως τόνισε στο Reuters πηγή που γνωρίζει το περιεχόμενο των συνομιλιών μεταξύ των δύο πλευρών.
Η συμφωνία που επετεύχθη την Παρασκευή ολοκληρώνει την πρώτη αναθεώρηση των ελληνικών επιδόσεων από Κομισιόν, ΔΝΤ και ΕΚΤ, μετά την συμφωνία του περασμένου Δεκεμβρίου που απέτρεψε μία χρεοκοπία της χώρας, όπως αναφέρει το πρακτορείο. Σε αντάλλαγμα για τα 240 δισ. ευρώ του πακέτου διάσωσης, η Αθήνα εφάρμοσε μία νέα σειρά μέτρων λιτότητας.
«Η τρίτη αποστολή αναθεώρησης του προγράμματος ολοκληρώθηκε το περασμένο βράδυ στην Αθήνα με την συμφωνία σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων», είπε ένας από τους εκπροσώπους με γνώση των συνομιλιών.
Ο αξιωματούχος πρόσθεσε ότι τόσο οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης όσο και το Συμβούλιο του ΔΝΤ αναμένεται να συζητήσουν το περιεχόμενο της συμφωνίας τον Μάιο, κάτι που είναι προϋπόθεση για να γίνει τελικά η εκταμίευση της δόσης προς την Ελλάδα.
Νωρίτερα το bankingnews.gr μετέδιδε: Η κυβέρνηση έχει 72 ώρες στην διάθεση της για το σκεφτεί και να προχωρήσει στο κλείσιμο αυτής της συμφωνίας, μέχρι την ερχόμενη Τρίτη, που ολοκληρώνονται τυπικά ο δεύτερος κύκλος αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας από τους δανειστές που είχε να κάνει με τα προαπαιτούμενα του Μνημονίου για το πρώτο τρίμηνο του 2013.
Εφόσον ο Πρωθυπουργός απαντήσει «θετικά» σε αυτό το εκβιαστικό δίλημμα που του έθεσαν από πολύ νωρίς οι εκπρόσωποι της Ε.Ε. και του ΔΝΤ τότε όπως λένε πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου την επόμενη εβδομάδα θα υπάρξουν ανακοινώσεις «πακέτο» για τους ιδιοκτήτες ακινήτων, τους δανειολήπτες, τους οφειλέτες αλλά και για την ίδια την αγορά.
Οι μόνοι οι οποίοι δεν θα ακούσουν καλά νέα από τον Αντώνη Σαμαρά θα είναι οι δημόσιοι υπάλληλοι, καθώς 2.000 επίορκοι και άλλοι 5.500 εργαζόμενοι που θα προκύψουν μέσω αξιολόγησης θα πρέπει να απομακρυνθούν από τις υπηρεσίες. Οι μεν πρώτοι θα πρέποι να έχουν απολυθεί έως τον Ιούνιο, οι υπόλοιποι έως το τέλος του έτους.
Υπενθυμίζεται ότι με βάση τη τελευταία επικαιροποίηση του Μνημονίου, η ελληνική κυβέρνηση υποχρεούται να θέσει 25.000 υπαλλήλους σε διαθεσιμότητα το 2013, χωρίς να προβλέπεται η άμεση απομάκρυνση κάποιου αριθμού. Να σημειωθεί ότι το θέμα των απολύσεων στο δημόσιο συζητήθηκε εκ νέου χθες σε σύσκεψη που είχε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταικούρας με τους αξιωματούχους της τρόικας.
Αυτά ως προς τα δυσάρεστα. Ως προς τις επικείμενες ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού οι οποίες αναμένεται να «κλειδώσουν» την επόμενη εβδομάδα αυτές θα προβλέπουν:
1. Οριζόντια μείωση του νέου ενιαίου φόρου στα ακίνητα σε ποσοστό 10%, με παράλληλη καθιέρωση αφορολογήτου ποσού. Εναλλακτικά έχει προταθεί μεγαλύτερη μείωση των συντελεστών κατά 20% και καθόλου αφορολόγητο ποσό. Το κενό των 200 - 280 εκατ. ευρώ που θα δημιουργηθεί θα καλυφθεί από την φορολόγηση των εκτός σχεδίου ακινήτων και των αγροτεμαχίων και από την αύξηση των αντικειμενικών τιμών επί των οποίων θα επιβληθεί το νέο χαράτσι της ΔΕΗ. Τα ηλεκτροδοτούμενα κτίσματα που βρίσκονται σε περιοχές εκτός συστήματος αντικειμενικών αξιών, θα υποστούν σημαντικές επιβαρύνσεις. Ο συντελεστής φόρου για τις κατοικίες στις συγκεκριμένες περιοχές θα διπλασιαστεί στα 6 ευρώ το τ.μ από 3 ευρώ το τ.μ που ήταν σταθερά μέχρι σήμερα. Κι αυτό διότι ο φόρος θα υπολογίζεται πλέον με βάση τη μέση τιμή ζώνης του Δήμου στο οποίο είναι ενταγμένη κάθε περιοχή εκτός συστήματος αντικειμενικών αξιών. Το χαράτσι θα κληθούν να πληρώσουν και όσοι εκμισθώνουν ακίνητα σε υπηρεσίες και φορείς του Δημοσίου καθώς επίσης και σε όλες οι δημοτικές επιχειρήσεις και τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου. Οι κατηγορίες αυτές φυσικών και νομικών προσώπων απαλλάχθηκαν τα έτη 2011 και 2012 από το ΕΕΤΗΔΕ αλλά τώρα θα κληθούν να το πληρώσουν.
2. Θέσπιση 48 δόσεων για όσους έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη στην Εφορία ή χρωστούν ασφαλιστικές εισφορές στα ταμεία. Στην ρύθμιση θα μπορούν να υπαχθούν χρέη προς τις Δ.Ο.Υ. και τα ασφαλιστικά ταμεία που κατέστησαν ληξιπρόθεσμα μέχρι 31-12-2012. Οι 48 δόσεις θα ξεκινήσουν να «τρέχουν» από τη στιγμή που θα τεθεί σε ισχύ η ρύθμιση. Εφόσον οι οφειλέτες υποβάλουν αιτήσεις υπαγωγής αμέσως μόλις η ρύθμιση τεθεί σε ισχύ θα έχουν τη δυνατότητα εξόφλησης των χρεών τους σε 48 ισόποσες μηνιαίες δόσεις. Αν καθυστερήσουν έναν ή περισσότερους μήνες, τότε ο αριθμός των μηνιαίων δόσεων θα μειωθεί κατά τον αριθμό των μηνών που θα έχουν παρέλθει από την ημερομηνία έναρξης εφαρμογής της ρύθμισης. Για παράδειγμα, εάν ένας οφειλέτης υποβάλει αίτηση υπαγωγής στη ρύθμιση 3 μήνες μετά την έναρξη εφαρμογής της, τότε θα έχει τη δυνατότητα να εξοφλήσει το χρέος του σε 45 ισόποσες μηνιαίες δόσεις και όχι σε 48. Όσους περισσότερους μήνες καθυστερεί να ενταχθεί ένας οφειλέτης τόσο λιγότερες μηνιαίες δόσεις θα δικαιούται. Μαζί με τους οφειλέτες τελευταία ευκαιρία θα έχει και η κυβέρνηση να μαζέψει εύκολα έσοδα χωρίς να πιέσει τους φορολογούμενους. Όπως έχει διαμηνύσει η τρόικα στην κυβέρνηση αν αποτύχει η ρύθμιση τότε από τον Ιούνιο θα απαιτηθούν άμεσα μαζικές κατασχέσεις περιουσιών και εισοδημάτων οφειλετών, αλλά και νέα «χαράτσια» για όλους.
3. Μείωση του ΦΠΑ στη εστίαση από το 23% στο 13% και πιθανότατα του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης. Καλά ενημερωμένες πηγές επισημαίνουν ότι το πρώτο μέτρο θα τρέξει από τον Ιούνιο και το δεύτερο από τον Ιανουάριου του 2014 προκειμένου να μην διαταραχθεί το πρόγραμμα προσαρμογής.

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης