Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Στα 70 δις οι παρεμβάσεις της ΕΚΤ αλλά τα CDS στην Ελλάδα στις 900 μονάδες βάσης

   Στα 70 δις οι παρεμβάσεις της ΕΚΤ αλλά τα CDS στην Ελλάδα στις 900 μονάδες βάσης
Έχουν πραγματοποιηθεί συνολικά 14 παρεμβάσεις από την ΕΚΤ έχει αγοράσει 69-70 δις ευρώ ομόλογα κυρίως Ελλάδος 41 δις ευρώ, Ιρλανδίας 19-20 δις ευρώ, Πορτογαλίας και ελάχιστα Ισπανίας αλλά το CDS το παράγωγο των ομολόγων που αντισταθμίζει τους κινδύνους στα ομόλογα, το ασφάλιστρο έναντι ρίσκου χώρας παραμένει  στις 900  μονάδες βάσης.
(Οι παρεμβάσεις ξεκίνησαν το Καλοκαίρι και συνεχίζονται έως τώρα)

Οι 900 μονάδες βάσης αποτελούν κρισιμότατο τεχνικό σημείο που αν διασπαστούν μπορεί να οδηγήσουν το CDS στις 1200 μονάδες.
Αλλαγή τάση στο spreads μπορεί να υπάρξει μόνο κάτω από την ζώνη των 700 μονάδων βάσης.
Στα ομόλογα λήξης 2014 τα spreads βρίσκονται στις 1200 μονάδες βάσης και οι αποδόσεις στο 13,3% περίπου επίπεδα χρεοκοπίας.
Το CDS είναι ένας μηχανισμός αντιστάθμισης κινδύνου.
Για κάθε θέση σε ελληνικά ομόλογα 10 εκατ θα πληρώσει ο κάτοχος ασφάλιστρο 900 χιλ δολάρια. Τα CDS αποτιμώνται σε δολάρια.
Επίσης η Ιρλανδία στις 565 μονάδες βάσης ή επιτόκιο 8,15% έχει δεχθεί ισχυρό πλήγμα όπως και η Πορτογαλία στις 455 μονάδες βάσης το CDS και απόδοση στην 10ετία λίγο πάνω από 6%.
Οι παρεμβάσεις της ΕΚΤ ανέκοψαν την επέκταση της ασθένειας, της κρίσης χρέους και σε άλλες χώρες για την ώρα αλλά δεν οδήγησαν σε ουσιαστική αποκλιμάκωση των CDS και των spreads στην Ελλάδα.
Στις άλλες χώρες υπήρξε αποκλιμάκωση 100 και 150 μονάδων βάσης ενώ στην Ελλάδα η μείωση ήταν μικρότερη.
Η Ελλάδα λοιπόν υπάρχει κίνδυνος να παραμείνει για καιρό ανάμεσα στο μέτωπο που έχει δημιουργηθεί.
Από την μια παρεμβάσεις της ΕΚΤ ώστε να αποτρέψουν την κερδοσκοπία και από την άλλη τους κερδοσκόπους που καιροφυλακτούν για να προκαλέσουν σύγχυση στις αγορές και να αποσταθεροποιήσουν την κατάσταση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης