Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Έχει διασφαλίσει 500 εκατ η τράπεζα Πειραιώς καθώς Societe Generale και Millennium αύξησαν τα κεφάλαια που θα επενδύσουν στην αμκ έως 733 εκατ ευρώ – Αναζητά άλλα 233 εκατ χωρίς την χρήση των Cocos – Υπερκέρδη από το 2014

Έχει διασφαλίσει 500 εκατ η τράπεζα Πειραιώς καθώς Societe Generale και Millennium αύξησαν τα κεφάλαια που θα επενδύσουν στην αμκ  έως 733 εκατ ευρώ – Αναζητά άλλα 233 εκατ χωρίς την χρήση των Cocos – Υπερκέρδη από το 2014
(upd3)Έχει εξασφαλίσει περίπου 500 εκατ ευρώ η τράπεζα Πειραιώς καλύπτοντας τον στόχο του 10% της αμκ των 5,33 δις αν κάνει χρήση των cocos των μετατρέψιμων ομολόγων έως 2 δις ευρώ. Αναβλήθηκε η έκτακτη γενική συνέλευση ελλείψει απαρτίας.

Η  Έκτακτη Γενική Συνέλευση που έχει προγραμματιστεί για σήμερα  Παρασκευή 12 Απριλίου 2013, αναβλήθηκε  ελλείψει απαρτίας και οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν στην 3η κατά σειρά ΓΣ στις 22 Απριλίου. Ούτε η ΓΣ στις 18 Απριλίου θα λάβει αποφάσεις ελλείψει απαρτίας.
Τα 500 εκατ ευρώ σύμφωνα με απόλυτα έγκυρες πληροφορίες τα συγκεντρώσει από την Societe Generale και την Millennium bank BCP καθώς αύξησαν τα αρχικώς σχεδιαζόμενα επενδεδυμένα κεφάλαια που ήταν περίπου 445 εκατ ευρώ 175 εκατ η Societe Generale και 270 εκατ η Πορτογαλική Millennium bank.
Η διοίκηση της τράπεζας Πειραιώς έχοντας εξασφαλίσει τα 500 εκατ ευρώ θέτει υψηλότερους στόχους.
Θέλει να μειώσει δραστικά την συμμετοχή των ομολογιακών μετατρέψιμων σε μετοχές Cocos από 2 δις ευρώ στο 1 δις ευρώ ή ακόμη και να καλύψει όλη την κεφαλαιακή απαίτηση 7,33 δις ευρώ με αύξηση κεφαλαίου με κοινές μετοχές.
Τα Cocos υποχρεώνουν τις τράπεζες σε υψηλό τόκο 7,5% προσαυξανόμενο 0,5% ετησίως έως τα 5 χρόνια που πρέπει να αποπληρωθούν.
Για τον λόγο αυτό η διοίκηση της Πειραιώς έχει αποφασίσει να περιορίσει δραστικά την συμμετοχή των Cocos.
Ο νέος στόχος είναι να καλύψει 600 εκατ ευρώ έως 733 εκατ ευρώ.
Θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι η τράπεζα Πειραιώς μετά την εξαγορά των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα, των κεφαλαίων που έλαβε αλλά και το discount με το οποίο αγόρασε τα δάνεια σχεδόν μηδένισε την αρνητική καθαρή θέση εξέλιξη άκρως θετική γιατί οι μέτοχοι που θα επενδύσουν στην αμκ δεν θα καλύψουν μαύρες τρύπες που δημιουργεί η αρνητική καθαρή θέση.
Η αρνητική καθαρή θέση παραμένει αλλά από -2 δις ευρώ έχει περιοριστεί στα -300 με -350 εκατ ευρώ.
Επίσης θα υπάρξει εισφορά σε είδος από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για το ποσό που δεν θα καλυφθεί.
Συγκεκριμένα μέχρι ποσού 570 εκατ ευρώ με εισφορά σε είδος από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, για κάλυψη των κεφαλαιακών απαιτήσεων της τράπεζας που προκύπτουν από την εξαγορά στοιχείων ισολογισμού της υπό ειδική εκκαθάριση της ΑΤΕ bank.
Θα υπάρξει εισφορά σε είδος από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας μέχρι ποσού 524 εκατ  ευρώ με εισφορά σε είδος από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, για κάλυψη των κεφαλαιακών απαιτήσεων της τράπεζας που προκύπτουν από την εξαγορά στοιχείων ισολογισμού των υποκαταστημάτων Κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα.
Εν τω μεταξύ η τράπεζα Πειραιώς θα προχωρήσει σε reverse split πιθανότατα 10 προς 1 χωρίς να αποκλειστεί και το 20 προς 1 ή ακόμη και το 50 προς 1.  
Με βάση reverse split 10 προς 1 νέα μετοχή και με μέση τιμή σε σημερινές τιμές 0,25 ευρώ που είναι ο μέσος όρος των τελευταίων 50 ημερών μείον 50% discount δηλαδή 0,1250 ευρώ και με αναγωγή του reverse split προκύπτουν 5,8 δις νέες μετοχές με τιμή 1,25 ευρώ.
Να σημειωθεί ότι αυτό που αναφέρουμε αποτελεί παράδειγμα και όχι τελική απόφαση.

Υπερκέρδη από το 2014

Η τράπεζα Πειραιώς μέσω των συνεργειών που θα επιτύχει από τις εξαγοραζόμενες τράπεζες, της ορθολογικής διαχείρισης των δανειακών χαρτοφυλακίων και της μείωσης του λειτουργικού κόστους, αναμένει υπερκέρδη από το 2014 εφόσον βεβαίως έχει σταθεροποιηθεί η ελληνική οικονομία.
Η διοίκηση της Πειραιώς υπό τους Μιχάλη Σάλλα, Σταύρο Λεκκάκο και Άνθιμο Θωμόπουλο έχουν δημιουργήσει ένα πολύ ομογενοποιημένο όμιλο που μπορεί να αποδώσει ισχυρά έσοδα.

Υποσημείωση

Με βάση πηγή στην Τρόικα ο Σταύρος Λεκκάκος CEO της Πειραιώς έλαβε τα εύσημα λόγω της ικανότητας του να κλείσει το deal με τις κυπριακές τράπεζες σε σχεδόν 50  ώρες.
Αποτελεί ρεκόρ παγκοσμίως πετυχημένου deal.
Στέλεχος της Τρόικας επισήμανε στο www.bankingnews.gr ότι "η Πειραιώς έχει πολύ ικανή διοίκηση"

www.bankingnews.gr

Πρώτη ενημέρωση 00:24 12 Απριλίου 2013

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης