Ποιος θα είναι ο μεγάλος κερδισμένος από την «παρέα» των νομισμάτων το 2011;

Ποιος θα είναι ο μεγάλος κερδισμένος από την «παρέα» των νομισμάτων το 2011;
Πέρα για πέρα… bullish αναφορικά με την πορεία της στερλίνας εμφανίζεται η Nomura, εκτιμώντας ούτε λίγο ούτε πολύ ότι το 2011 θα είναι η χρονιά της, αφού προβλέπει ισχυροποίησή της έναντι των κυριοτέρων «αντίπαλων» της, ήτοι του δολαρίου, του ευρώ, αλλά και του γιεν.
Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του οίκου, το βρετανικό νόμισμα, το οποίο έχει υποχωρήσει 20% έναντι του δολαρίου από το 2007, αναμένεται να… σηκώσει κεφάλι με το νέο έτος, καθώς ολοένα και μειώνονται οι πιθανότητες η Bank of England να ακολουθήσουν το αμερικανικό παράδειγμα, προχωρώντας σε αγορά κρατικού χρέους, τη γνωστή μας πια ποσοτική χαλάρωση.
Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι πρόσφατα η αμερικανική κεντρική τράπεζα ανακοίνωσε νέο, δεύτερο γύρο ποσοτικής χαλάρωσης που περιλαμβάνει αγορά ομολόγων ύψους 600 δις. δολαρίων έως τον Ιούνιο του 2011, προκειμένου να στηρίξει την «αναιμική» ανάκαμψη των ΗΠΑ.
«Κατά τη διάρκεια του Σεπτεμβρίου και του Οκτωβρίου, το ενδεχόμενο η BOE να προχωρήσει σε ποσοτική χαλάρωση συνδέθηκε πολύ στενά με την πιθανότητα της επικείμενης – τότε – ποσοτικής χαλάρωσης της Fed, κάτι το οποίο αποτελεί μια πλήρως εσφαλμένη άποψη του πως η τράπεζα βλέπει τα πράγματα» δηλώνει ο Geoff Kendrick, αναλυτής της Nomura Holdings στο Λονδίνο.
Όπως εκτιμά ο οίκος, η στερλίνα θα διαπραγματεύεται στα 1,63 δολάρια στο πρώτο τρίμηνο του 2011, ενώ σε ένα χρόνο από σήμερα θα κινείται πέριξ των 1,73 δολαρίων.
«Το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής της χώρας αναμένεται να παραμείνει αξιόπιστο και δεδομένου του μειωμένου πολιτικού ρίσκου θα λειτουργήσει υποστηρικτικά στο βρετανικό νόμισμα» επισημαίνει ο Kendrick.
Σύμφωνα με τη Nomura, το ευρώ εκτιμάται ότι θα διαπραγματεύεται στα 1,32 δολάρια στο πρώτο τρίμηνο του 2011, ενώ το δολάριο στα 80 γιεν.

www.bankingnews.gr

ΜΑΡΙΝΑ ΦΟΥΝΤΑ

BREAKING NEWS