Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Mε πολλά θέματα κλεισμένα στις βαλίτσες του αναχωρεί ο Γιάννης Στουρνάρας για το Δουβλίνο - Αναμένονται ανακοινώσεις από την κυβέρνηση την ερχόμενη εβδομάδα για τη νέα συμφωνία - Τον Μάιο η εκταμίευση της δόσης

tags :
Mε πολλά θέματα κλεισμένα στις βαλίτσες του αναχωρεί ο Γιάννης Στουρνάρας για το Δουβλίνο - Αναμένονται ανακοινώσεις από την κυβέρνηση την ερχόμενη εβδομάδα για τη νέα συμφωνία - Τον Μάιο η εκταμίευση της δόσης
(upd15) Ολοκληρώθηκε η νέα πρωινή συνάντηση μεταξύ του Γ. Στουρνάρα με τους επικεφαλής της τρόικας, με τον υπουργό Οικονομικών να αναχωρεί για το Δουβλίνο, προκειμένου να συμμετάσχει στο άτυπο Eurogroup.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Στουρνάρας μεταβαίνει στην ιρλανδική πρωτεύουσα έχοντας αρκετά θέματα κλεισμένα, τα οποία πρόκειται να παρουσιάσει στους συναδέλφους του στο άτυπο Eurogroup.
Nα σημειωθεί ότι χθες βράδυ στη μαραθώνια συνάντηση που διήρκησε μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες οριστικοποιήθηκε το δημοσιονομικό κενό των 4 δισ. ευρώ για τη διετία 2013 - 2014, με κορυφαίο παράγοντα του υπουργείου να δηλώνει ότι δεν πρόκειται η τρύπα αυτή να καλυφθεί από νέα μέτρα.
Μένει το θέμα των απολύσεων που θα οριστικοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα σε νέο κύκλο συναντήσεων που θα έχει το οικονομικό επιτελείο με τους εκπροσώπους της ΕΕ και του ΔΝΤ από την ερχόμενη Δευτέρα.
Να σημειωθεί ότι η τρόικα θα μείνει στη χώρα μας και θα συνεχίσει τις επαφές με άλλα στελέχη της κυβέρνησης.
Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση δεν φαίνεται να ανησυχεί για τη δόση των 2,8 δισ. ευρώ, η οποία, όπως φαίνεται, θα εκταμιευθεί το Μάιο και παρά το γεγονός ότι στις 20 Απριλίου λήγουν ακούρευτα ομόλογα ύψους 5,6 δισ. ευρώ που κατέχει η ΕΚΤ.

Τι ανέφερε νωρίτερα το www.bankingnews.gr:

Η συνάντηση αυτή, η οποία γίνεται λίγο πριν την αναχώρηση του κ.Στουρνάρα για την αυριανή συνεδρίαση του Eurogroup στο Δουβλίνο της Ιρλανδίας, αναμένεται να επικεντρωθεί τόσο στο ζήτημα των απολύσεων στο Δημόσιο που παραμένει και το μεγαλύτερο «αγκάθι» των διαπραγματεύσεων όσο και στο θέμα της φορολόγησης των ακινήτων.
Η εικόνα που μεταφέρεται από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης είναι ότι έχουν κλείσει πολλά θέματα της διαπραγμάτευσης, με τη συμφωνία να αναμένεται στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας. Όπως έγινε γνωστό, το δημοσιονομικό κενό ύψους 4 δις ευρώ για τη διετία 2013-2014 έχει κλείσει χωρίς να απαιτηθεί η λήψη νέων μέτρων, δηλαδή μείωσης μισθών-συντάξεων ή αύξησης της φορολογίας ούτε για το 2013 ούτε για το 2014.
Ανοιχτό παραμένει το θέμα της αναδιάρθρωσης του Δημοσίου με την τρόικα να επιμένει στις θέσεις της. Σύμφωνα με πληροφορίες, η τρόικα έχει εγείρει συγκεκριμένες απαιτήσεις σχετικά με τις απολύσεις και την κινητικότητα στο Δημόσιο με χρονικό ορίζοντα το 2014.
Συγκεκριμένα, ζητά συγκεκριμένες ενέργειες και παρεμβάσεις από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, όπως μεταξύ άλλων να τεθούν άμεσα σε κινητικότητα 8.500 υπάλληλοι, να γίνουν άμεσα οι απολύσεις των 2.000 επίορκων δημοσίων υπαλλήλων και να εγκριθούν σχέδια για 20.000 υποχρεωτικές απολύσεις έως τα τέλη του 2014.
Επιπλέον, η τρόικα ζητά να τηρηθεί η μνημονιακή δέσμευση, σύμφωνα με την οποία θα πρέπει να έχουν τεθεί σε κινητικότητα 12.500 δημόσιοι υπάλληλοι έως τα τέλη Ιουνίου του 2013.
Το ζήτημα του Δημοσίου αναμένεται να απασχολήσει τις νέες διαπραγματεύσεις που θα έχει το οικονομικό επιτελείο με την τρόικα από τις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας. Ο κ.Στουρνάρας θα επιστρέψει από την Ιρλανδία στην Αθήνα την Κυριακή και από την ερχόμενη Δευτέρα θα επιχειρήσει να κλείσει όλα τα ανοιχτά θέματα της διαπραγμάτευσης.

Μανιτάκης: Θα κλείσει την επόμενη εβδομάδα το θέμα των απολύσεων


Την εκτίμηση ότι το θέμα της κινητικότητας και των απολύσεων στο δημόσιο τομέα, το οποίο αποτελεί και το κύριο «αγκάθι» στις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με την τρόικα, θα κλείσει την ερχόμενη εβδομάδα, διατύπωσε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Αντ.Μανιτάκης.
Σε δηλώσεις του εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου, όπου είχε συνάντηση με τον υπ.Επικρατείας, Δ.Σταμάτη, ο κ.Μανιτάκης χαρακτήρισε άψογη τη συνεργασία που έχει με τα υπόλοιπα υπουργεία, απορρίπτοντας ως «μυθεύματα» τα περί αντιθέτου επιχειρήματα.

Μαραθώνιες και ολονύχτιες διαπραγματεύσεις

Μαραθώνιες ήταν οι χθεσινές διαβουλεύσεις μεταξύ του υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα με τους επικεφαλής της τρόικας στο υπουργείο Οικονομικών. Είναι χαρακτηριστικό πως η τελευταία τους συνάντηση άρχισε στις 21:30 το βράδυ της Τετάρτης και ολοκληρώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, δηλαδή λίγο πριν την αναχώρηση του κ.Στουρνάρα για το Δουβλίνο προκειμένου να συμμετάσχει στις εργασίες του άτυπου Eurogroup.
Λίγο πριν την έναρξη των μαραθώνιων διαπραγματεύσεων, ο κ.Στουρνάρας διέψευσε τις πληροφορίες περί εμπλοκής στις διαπραγματεύσεις μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας.
"Δεν υπάρχει καμία εμπλοκή στις συζητήσεις" τόνισε ο κ. Στουρνάρας, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, όπου βρέθηκε για να ενημερώσει τον πρωθυπουργό Α. Σαμαρά για την για την πορεία των συνομιλιών με τους εκπροσώπους των δανειστών.
"Και την επόμενη εβδομάδα θα συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα", τόνισε ο κ. Στουρνάρας για να προσθέσει "Οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν καθώς δεν αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το άτυπο Eurogroup της Παρασκευής".
"Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με την εκταμίευση της δόσης", έσπευσε να διαμηνύσει ο υπουργός Οικονομικών.

"Οι εμπλοκές είναι για να λύνονται"

Εμπλοκή ήθελαν πρότερες πληροφορίες να έχει υπάρξει στις διαπραγματεύσεις μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και τρόικας. "Οι εμπλοκές είναι για να λύνονται", δήλωσε υψηλόβαθμο στέλεχος του ΥΠΟΙΚ για να επαναλάβει πως οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα δεν θα ολοκληρωθούν σήμερα.
"Η τρόικα θα μείνει στην Αθήνα προκειμένου οι συζητήσεις να συνεχιστούν και μετά την επιστροφή του Γ. Στουρνάρα από το Eurogroup", τονίζει το ίδιο στέλεχος....
Στο μεταξύ, στο Μέγαρο Μαξίμου μετέβη λίγο μετά τις 18:00 ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας, προκειμένου να ενημερώσει τον πρωθυπουργό Α. Σαμαρά για την έκβαση της σημερινής σύσκεψης που είχε με την τρόικα.
Να σημειωθεί ότι η σημερινή συνάντηση Στουρνάρα - τρόικας διήρκησε σχεδόν 6 ώρες, αφού είχε ξεκινήσει στις 12:00 και ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 18:00.

Δημοσιονομικά κενά βλέπει παντού η τρόικα

Δημοσιονομικές «τρύπες» παντού βλέπει η τρόικα, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες ζητά εφεδρικά μέτρα για κάθε σχέδιο που διαπραγματεύεται με το οικονομικό επιτελείο.
Επί της ουσίας οι δανειστές έχουν χάσει κάθε ίχνος εμπιστοσύνης προς την ελληνική πλευρά με αποτέλεσμα να θέτουν θέμα πρόωρης ενεργοποίησης της ρήτρας των μέτρων για δράσεις του μνημονίου που παραμένουν για μεγάλο χρονικό διάστημα σε εκκρεμότητα.
Ενδεικτική των πιέσεων για συμπληρωματικές παρεμβάσεις το 2013 που ζητούν οι δανειστές είναι η είδηση που διέρρευσε από κυβερνητικούς κύκλους, η οποία εμφανίζει την τρόικα να μην επαναπαύεται στις 2.000 άμεσες απομακρύνσεις επίορκων υπαλλήλων που της πρότεινε χθες η κυβέρνηση αλλά να ζητά και επιπλέον 5.000 απολύσεις έως το τέλος του έτους.
Πηγές που βρίσκονται κοντά σε αυτές τις διαπραγματεύσεις εμφανίζουν τους πιστωτές αμετακίνητους στο θέμα του μέγεθος των απολύσεων που θα γίνουν το 2014. Από τους 25.000 υπαλλήλους που θα μπουν φέτος σε καθεστώς διαθεσιμότητας, οι 20.000 να μείνουν εκτός χώρου εργασίας το 2014.
Το θέμα των απολύσεων που συνεχίζει να αποτελεί το νούμερο ένα «αγκάθι» συζητήθηκε εκ νέου χθες στη συνάντηση του Γιάννη Στουρνάρα με τους αξιωματούχος της τρόικας και για το λόγο αυτό εκλήθη σε αυτή και ο αρμόδιος υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνης Μανιτάκης.
Κατά την αποχώρησή του, τον κ. Μανιτάκη συνόδευσε μέχρι το ασανσέρ ο υπουργός Οικονομικών σε μια προσπάθεια να διαψευστούν οι φήμες που κυκλοφορούν από προχθές και οι οποίες κάνουν λόγο για ανοικτή κόντρα στις μεταξύ τους σχέσεις.
«Συζητάμε τα τελευταία σημεία. Υπάρχει κοινή στάση, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα στις σχέσεις μας», τόνισε ο κ. Μανιτάκης για να συμπληρώσει ότι «δεν ζητήθηκαν νέα στοιχεία από την τρόικα, αλλά διευκρινίσεις και τις οποίες θα δώσω. Δεν θέλω να προδικάσω την εξέλιξη των συζητήσεων».
Ειδικά για το χαράτσι της ΔΕΗ, σύμφωνα με πληροφορίες η τρόικα αμφισβητεί τους τρεις τρόπους κάλυψης του κενού των 200 εκατ. ευρώ, το οποίο δημιουργείται από τη μείωση κατά 10%- 15% στους συντελεστές, ενώ εμφανίζεται να αντιδρά και στην πρόταση για την θέσπιση μικρού αφορολόγητου ορίου που έχει προτείνει η κυβέρνηση για το νέο φόρο.
Θεωρεί ότι για τα 3,2 δις. που προβλέπει φέτος το μνημόνιο από τους φόρους στα ακίνητα θα πρέπει να υπάρξουν συμπληρωματικά μέτρα που θα αναπληρώνουν ενδεχόμενες απώλειες.
Οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα θα συνεχιστούν και μετά το άτυπο Eurogroup του Δουβλίνου την προσεχή Παρασκευή στην διάρκεια του οποίου ο Γιάννης Στουρνάρας θα παρουσιάσει στους ομολόγους του την πρόοδο που έχει συντελεστεί σε αυτές τις επαφές.
Κατόπιν τούτου η δόση των 2,8 δις. ευρώ θα δοθεί στην Ελλάδα τον Μάιο.

Τι ανέφερε νωρίτερα το www.bankingnews.gr:


Πάντως η διαπραγμάτευση δεν αναμένεται να κλείσει μέχρι το Eurogroup της Παρασκευής. Όπως άλλωστε δήλωσε Ευρωπαίος αξιωματούχος, στη συνεδρίαση του Eurogroup δεν πρόκειται να ληφθεί απόφαση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης προς την Ελλάδα.
Αν και οι ενδείξεις συνηγορούν στο ότι η συμφωνία με την τρόικα δεν θα κλείσει πριν τη συνεδρίαση του Eurogroup την Παρασκευή, το οικονομικό επιτελείο καταβάλει προσπάθεια ώστε να κλείσει όσο το δυνατόν πιο σύντομα η συμφωνία (σύμφωνα με πληροφορίες η εξέλιξη αυτή δεν αποκλείεται να συμβεί ακόμα και σήμερα).
Σε περίπτωση που οι πληροφορίες περί συμφωνίας επιβεβαιωθούν, τότε ανοίγει ο δρόμος για την εκταμίευση της δόσης των 2,8 δις ευρώ, η οποία δεν θα μετατεθεί για τα μέσα Μαΐου μαζί με την επόμενη δόση των 6 δις ευρώ.
Βασικό «αγκάθι» είναι το πρόγραμμα κινητικότητας και απολύσεων στο Δημόσιο, καθώς η τρόικα φέρεται να εμμένει στην απαίτηση της για την απομάκρυνση 2.000 επίορκων δημόσιων υπαλλήλων έως τον Ιούνιο και συνολικά 20.000 υπαλλήλων έως τα τέλη του 2014 (σύμφωνα με πληροφορίες η τρόικα ζήτησε να έχουν αποχωρήσει από το Δημόσιο έως τα τέλη του έτους συνολικά 7.000 επίορκοι δημόσιοι υπάλληλοι).
Κατά την χθεσινή συνάντηση με την τρόικα, ο υπ.Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Αντ.Μανιτάκης, αφού διέψευσε τα περί προβλημάτων στις σχέσεις του με τον κ.Στουρνάρα, δεσμεύτηκε ότι θα στείλει σήμερα νέες διευκρινίσεις για την απομάκρυνση των επίορκων αλλά και για τα οργανογράμματα των δημόσιων φορέων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το αίτημα της τρόικας για απολύσεις στο Δημόσιο θα ικανοποιηθεί με την αρχή να γίνεται με την αποχώρηση των επίορκων δημοσίων υπαλλήλων και των διορισθέντων με πλαστά δικαιολογητικά εντός του καλοκαιριού ενώ έως τα τέλη του 2014 θα πρέπει να έχουν απολυθεί άλλοι 20.000 υπάλληλοι. Εφόσον, υπάρξει συμφωνία τότε ανοίγει και ο δρόμος για την εκταμίευση της δόσης των 2,8 δις ευρώ εντός του Απριλίου.
Στη σημερινή συνάντηση θα τεθούν επί τάπητος η οριστικοποίηση των σχεδίων για την φορολόγηση των ακινήτων αλλά και η ρύθμιση για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία.
Πληροφορίες αναφέρουν πως οι δύο πλευρές είναι πολύ κοντά σε συμφωνία για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές ενώ εκφράζεται αισιοδοξία ότι θα υπάρξει συμφωνία και για την φορολογία των ακινήτων, καθώς φέρονται να κάμφθηκαν οι επιφυλάξεις της τρόικας για την κάλυψη της «τρύπας» των 200 με 300 εκατομμυρίων ευρώ που θα επιφέρει η οριζόντια μείωση των συντελεστών στο ειδικό τέλος ακινήτων που επιβάλλεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης