Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Ολοκληρώθηκαν τα ΔΣ Εθνικής και Eurobank – Aύριο θα συγκληθεί νέο ΔΣ στην Εθνική για την αμκ – Η Eurobank ενέκρινε το σχέδιο για την αμκ και θα προσπαθήσει να συγκεντρώσει 383 εκατ

tags :
Ολοκληρώθηκαν τα ΔΣ  Εθνικής και Eurobank – Aύριο θα συγκληθεί νέο ΔΣ στην Εθνική για την αμκ  – Η Eurobank ενέκρινε το σχέδιο για την αμκ και θα προσπαθήσει να συγκεντρώσει 383 εκατ
(upd4) Θα συνεδριάσει εκ νέου αύριο Τετάρτη το διοικητικό συμβούλιο της Εθνικής τράπεζας για να λάβει τις οριστικές αποφάσεις για την αύξηση κεφαλαίου των 7,5 δις ευρώ.
Στο σημερινό ΔΣ που διήρκησε περίπου 2,5 ώρες υπήρξαν γενικές αναφορές αποτίμησης περισσότερο της κατάστασης μετά την διάλυση του deal με την Eurobank.
Αύριο θα συγκληθεί νέο ΔΣ από την Εθνική για να λάβει τις τελικές αποφάσεις καθώς τα μέλη του ΔΣ χρειάζονταν περισσότερη ενημέρωση για τους σχεδιασμούς της τράπεζας.
Με βάση τα χρονοδιαγράμματα οι αποφάσεις για την αμκ της Εθνικής θα εγκριθούν μάλλον 29 Απριλίου.
Η Εθνική ανεξαρτήτως της προσπάθειας - αν τελικώς καταβάλλει προσπάθεια να συγκεντρώσει τα 750 εκατ ευρώ - να συγκεντρώσει το 10% της ελάχιστης συμμετοχής στην αμκ είναι αδύνατο να καταφέρει να καλύψει αυτό τον κεφαλαιακό στόχο λόγω της αρνητικής καθαρής θέσης -2,8 δις ευρώ.
Ο Σύλλογος Εργαζομένων της Εθνικής αναφέρει ότι δεν έχει επιτραπεί στην Εθνική να προσπαθήσει να συγκεντρώσει το 10% της αμκ αλλά αυτό δεν προκύπτει από την επίσημη ανακοίνωση της Τράπεζας της Ελλάδος.
Το ΔΣ της Εθνικής πραγματοποιήθηκε εν μέσω φημών ότι θα παραιτηθεί η διοίκηση Τουρκολιά αλλά διαψεύστηκαν από το ΥΠΟΙΚ που στηρίζει τη διοίκηση της Εθνικής.
Παρά τα λάθη και αστοχίες θα ήταν λάθος η παραίτηση της διοίκησης της Εθνικής τράπεζας σε αυτή την συγκυρία.
Παράλληλα, το Δ.Σ. της Eurobank ενέκρινε την  αμκ 3,83 δις ευρώ και 2 δισ cocos και η προσπάθεια που θα καταβληθεί είναι να συγκεντρωθούν 383 εκατ το 10% δηλαδή αλλά ο στόχος είναι πολύ δύσκολος.
Υπενθυμίζεται εδώ ότι με απόφαση των αρμοδίων θεσμικών αρχών και με σύμφωνη γνώμη των δύο τραπεζών, η Εθνική Τράπεζα και η Eurobank θα ανακεφαλαιοποιηθούν πλήρως και ανεξάρτητα η μία από την άλλη, γεγονός που συνεπάγεται την αναστολή των διαδικασιών συγχώνευσής τους.
Η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, όπως ανακοίνωσε η Τράπεζα της Ελλάδος, θα ολοκληρωθεί πριν από το τέλος Απριλίου.  
Όπως είναι γνωστό, το ΤΧΣ έχει δεσμευθεί για την πλήρη κάλυψη των ΑΜΚ στις τέσσερις συστημικές τράπεζες και έχει ήδη προκαταβάλει τα αναγκαία κεφάλαια, διασφαλίζοντας απολύτως τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος και εξασφαλίζοντας πλήρως όλες τις καταθέσεις, στο σύνολό τους.

Συνεχίζεται αύριο η συνεδίαση του ΔΣ της Εθνικής

H συνεδρίαση του ΔΣ της Εθνικής διεκόπη και θα συνεχιστεί αύριο οπότε και θα ληφθούν οι σχετικές αποφάσεις.
Το Διοικητικό Συμβούλιο άρχισε τη συνεδρίασή του το απόγευμα στις 5. 30 μ.μ. υπό την προεδρία του κ. Γ. Ζανιά. Ακολούθησε εισήγηση της Επιτροπής Στρατηγικής της Τράπεζας καθώς και εισήγηση του Διευθύνοντος Συμβούλου της Τράπεζας κ. Αλέξ. Τουρκολιά αναφορικά τόσο με τα θέματα που πρέπει να περιληφθούν στην ημερησία διάταξη όσο και με τους χρόνους σύγκλισης των Γενικών Συνελεύσεων. Στόχος είναι η Β' Επαναληπτική Συνέλευση για το θέμα αυτό, δεδομένου ότι απαιτείται αυξημένη απαρτία, να συνέλθει εντός των προθεσμιών που ορίζει ο νόμος, δηλαδή μέχρι τέλος Απριλίου, και συγκεκριμένα στις 29 Απριλίου 2013.
Η σημερινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου διεκόπη προκειμένου τα μέλη του να έχουν πληρέστερη και επικαιροποιημένη ενημέρωση επί αποψινών διεργασιών για τη στόχευση της Τράπεζας να επιτύχει το ποσοστό της ελάχιστης συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα καθώς και για τις εναλλακτικές δυνατότητες που είναι σε εξέλιξη, ώστε να μη χρειαστεί να καλύψει πλήρως την αύξηση κεφαλαίου το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Η Γενική Συνέλευση θα κληθεί να λάβει αποφάσεις για ένα συνδυασμό κινήσεων, όπως συμμετοχή των ήδη Μετόχων στην αύξηση του κεφαλαίου, δικαίωμα συμμετοχής στην αύξηση νέων Μετόχων, έκδοση μετατρεψίμων ομολογιών (cocos) και ενδεχόμενη διαμόρφωση νέας ονομαστικής τιμής της μετοχής (reverse split). Η Γενική Συνέλευση προφανώς θα εξουσιοδοτήσει το Διοικητικό Συμβούλιο να επιφέρει ενδεχόμενες αλλαγές όπως για παράδειγμα να ασκηθούν τα cocos για το σύνολο ή μέρος του ποσού που καταρχήν θα έχει εγκριθεί.
Σε κανένα επίπεδο συνεργασιών και επαφών της Διοίκησης της Τράπεζας με θεσμικές και άλλες Αρχές δεν έχει ανακύψει θέμα και πολύ περισσότερο πρόβλημα. Πληροφορίες, φημολογίες και συναφή περί του αντιθέτου δεν έχουν βάση. Παρενθετικά διευκρινίζεται ότι ουδέποτε η Εθνική Τράπεζα αποξενώθηκε της υποχρέωσης που έχει να επιδιώξει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα.
Κανένας σχολιασμός δεν έγινε και δεν θα γίνει, για να μην παρεξηγηθεί, επί «φημών» για αλλαγές στη Διοίκηση, πολύ δε περισσότερο επί «απόψεων» περί χειρισμών και περί ενδεχόμενων παραιτήσεων.
Η μόνη κατηγορηματική διαβεβαίωση που παρέχεται αφορά σε «φήμες» για κινητικότητα στις καταθέσεις, οι οποίες είναι παντελώς ανυπόστατες σε ό,τι αφορούν στην Εθνική. Το επίμαχο μάλιστα διάστημα εμφανίζονται και εισροές καταθέσεων στην Εθνική Τράπεζα.
Όπως έχει δηλωθεί από τις αρμόδιες Αρχές, οι διαδικασίες για τη συγχώνευση της Eurobank με τη Εθνική ανεστάλησαν και όπως έχει επίσης τονιστεί η απόφαση θα ληφθεί από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, εκπρόσωποι του οποίου, όπως είναι γνωστό, μετέχουν σε όλες τις συστημικές τράπεζες και μάλιστα με δικαίωμα αρνησικυρίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης