Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Nέα συνάντηση Στουρνάρα - τρόικας αύριο - Συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις - Αγώνας δρόμου να κλείσουν όλα τα ανοιχτά ζητήματα - Δεν τέθηκε ζήτημα απολύσεων στο δημόσιο, διαμηνύει η κυβέρνηση

tags :
Nέα συνάντηση Στουρνάρα - τρόικας αύριο - Συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις - Αγώνας δρόμου να κλείσουν όλα τα ανοιχτά ζητήματα - Δεν τέθηκε ζήτημα απολύσεων στο δημόσιο, διαμηνύει η κυβέρνηση
(upd7)Σε νέα συνάντηση αύριο Τετάρτη, στις 12:00, θα συνεχιστούν οι κρίσιμες διαβουλεύσεις μεταξύ του υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα με τους επικεφαλής της τρόικας. Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται, με την ελληνική κυβέρνηση να έχει επιδοθεί σε αγώνα δρόμου, προκειμένου να κλείσουν όλα τα ανοιχτά ζητήματα.
Με βάση πληροφορίες, στη διάρκεια της σημερινής 4ωρης συνάντησης μεταξύ του υπουργού Οικονομικών και της τρόικας, δεν φέρεται να τέθηκε στο τραπέζι το ενδεχόμενο απολύσεων στο δημόσιο.
Η τρόικα δεν έθεσε θέμα απολύσεων στο δημόσιο, διεμήνυσαν κύκλοι του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Μανιτάκης: Η τρόικα ζήτησε πρόσθετα στοιχεία για τις απολύσεις στο δημόσιο - Θα της παρασχεθούν άμεσα

«Η τρόικα ζήτησε πρόσθετα στοιχεία για τις απολύσεις στο δημόσιο, τα οποία θα της παρασχεθούν άμεσα» διαμήνυσε εξερχόμενος του υπουργείου, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Α. Μανιτάκης.

Αν και στόχος της κυβέρνησης ήταν η συμφωνία να έχει κλείσει έως και την Πέμπτη, όταν και ο υπ.Οικονομικών αναμένεται να αναχωρήσει για τη συνεδρίαση του Eurogroup (θα διεξαχθεί την Παρασκευή στο Δουβλίνο της Ιρλανδίας), εκτιμάται ότι ενδεχομένως οι διαπραγματεύσεις να συνεχιστούν και την ερχόμενη εβδομάδα.
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, κυβέρνηση και τρόικα βρίσκονται κοντά σε συμφωνία τόσο για την φορολόγηση των ακινήτων με διατήρηση του ενιαίου τέλους ακινήτων και το 2013 αλλά με μειωμένους συντελεστές έως και 15% όσο και στην εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο έως και σε 48 μηνιαίες δόσεις.
Ωστόσο, τα «αγκάθια» παραμένουν. Το πρόγραμμα της κινητικότητας και των απολύσεων στο Δημόσιο, η ρύθμιση για τα «κόκκινα δάνεια», η οποία φέρεται να μετατίθεται μετά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών αλλά και η «τρύπα» άνω των 2 δις ευρώ για τον φετινό προϋπολογισμό εξακολουθούν να προβληματίζουν.

Συνάντηση Κουβέλη - Μανιτάκη πριν το κρίσιμο ραντεβού με την τρόικα - Πλήρης η στήριξη της ΔΗΜΑΡ στην πρόταση του υπουργού για αναδιάρθρωση της δημόσιας διοίκησης

Συνάντηση διάρκειας 40 λεπτών είχαν ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης και ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνης Μανιτάκης, λίγο πριν ο δεύτερος συμμετάσχει στη νέα συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα με την τρόικα και δεδομένης της επιμονής των εκπροσώπων των δανειστών στις αποχωρήσεις υπαλλήλων από το Δημόσιο.
Ο κ. Κουβέλης επανέλαβε την πλήρη στήριξη της ΔΗΜΑΡ στην πρόταση του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης για την αναδιάρθρωση της δημόσιας διοίκησης. Ο κ. Μανιτάκης έχει ήδη παραλάβει από την τρόικα γραπτώς τις απόψεις της για την άμεση αποχώρηση δημόσιων υπαλλήλων.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, στη διάρκεια της συνάντησης διαπιστώθηκε ότι η πρόταση των ελεγκτών δεν περιλαμβάνει κανένα καινούριο στοιχείο και ότι δε συνάδει με την κυβερνητική θέση που έχει επεξεργαστεί το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Βενιζέλος (ΠΑΣΟΚ): Μεγάλο «αγκάθι» στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα οι μεταρρυθμίσεις στη δημόσια διοίκηση


Ως το μεγάλο «αγκάθι» στις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με την τρόικα χαρακτήρισε τις μεταρρυθμίσεις στη δημόσια διοίκηση ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος σε δηλώσεις του κατόπιν της συνάντησης που είχε νωρίτερα το πρωί με τους επικεφαλής της τρόικας.
«Στο ζήτημα αυτό κρίνεται η αξιοπιστία μας. Δεν φοβόμαστε τις μεταρρυθμίσεις, δεν φοβόμαστε τις αλλαγές, τις χρειαζόμαστε» υποστήριξε ο κ.Βενιζέλος, επισημαίνοντας πως η τρόικα αντιμετωπίζει το ζήτημα αυτό από μια διαρθρωτική και όχι από μια δημοσιονομική οπτική γωνία.
«Ο Έλληνας πολίτης δεν αποδέχεται κανενός συντεχνιακού τύπου αντίσταση, αλλά και η συντριπτική πλειοψηφία των δημοσίων υπαλλήλων δεν θέλει να ταυτίζεται  με τους λίγους που συνιστούν πρόβλημα για το Κράτος, για τον πολίτη» υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, τονίζοντας ότι στο πλαίσιο του Συντάγματος και της έννομης τάξης πρέπει να κινηθούν διαδικασίες και πειθαρχικής αλλά και επαγγελματικής αξιολόγησης.
Στο επίκεντρο της συνάντησης τέθηκε και το ζήτημα του ναυαγίου της συγχώνευσης της Εθνικής με την Eurobank. Στις δηλώσεις του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υποστήριξε πως είναι σαφές πως το ζήτημα της συγχώνευσης των δύο τραπεζών δεν έχει λάβει την οριστική του απάντηση, υπογραμμίζοντας πως η οριστική απόφαση θα ληφθεί από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, όταν θα ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
«Είναι πολύ σημαντικό ότι εντός των επόμενων ημερών ολοκληρώνεται η διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης και της Εθνικής και της Eurobank. Στόχος είναι σταθερό τραπεζικό σύστημα. Οι καταθέσεις στο σύνολο τους είναι διασφαλισμένες» είπε ο κ.Βενιζέλος υπογραμμίζοντας πως με κορμό την Εθνική Τράπεζα πρέπει να υπάρχει πάντα ένας πυλώνας δημοσίου συμφέροντος, ένας πυλώνας με πραγματική επαφή με τα συμφέροντα της ελληνικής πραγματικής οικονομίας και της προοπτικής της σε ένα διεθνοποιημένο περιβάλλον.
Επιπλέον, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επεσήμανε την ανάγκη να ολοκληρωθούν όσο το δυνατόν πιο σύντομα οι διαπραγματεύσεις προκειμένου να αρθεί η αβεβαιότητα και να σταλεί το μήνυμα πως η Ελλάδα μέσα στην ευρωπαϊκή αβεβαιότητα έχει πάρει το δρόμο οριστικά της εξόδου από την κρίση. Όπως είπε στο επίκεντρο της πολιτικής θα πρέπει να είναι η ανάπτυξη και η διατήρηση της κοινωνικής συνοχής.
Επιπλέον, ο κ.Βενιζέλος σημείωσε πως βασικός στόχος θα πρέπει να είναι η αποφυγή κάθε σχέσης για πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα, υποστήριξε πως θα συζητήσει για αυτά τα θέματα και με τον πρωθυπουργό και με τον πρόεδρο της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτη Κουβέλη, ενώ ανέφερε ότι είναι πολύ σημαντικό να υπάρξει και συνάντηση μεταξύ της ΔΗΜΑΡ και της τρόικας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης