Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Τον Μάιο θα πάρει η Ελλάδα τα 2,8 δισ. του Δεκεμβρίου - Ακόμη πιο πίσω πηγαίνει και η δόση των 6 δισ. - Νέα συνάντηση σήμερα Στουρνάρα - Τρόικας - Στο τραπέζι δημοσιονομικό κενό, χαράτσι της ΔΕΗ, απολύσεις και ρυθμίσεις για ληξιπρόθεσμα, εισφορές

Τον Μάιο θα πάρει η Ελλάδα τα 2,8 δισ. του Δεκεμβρίου - Ακόμη πιο πίσω πηγαίνει και η δόση των 6 δισ. - Νέα συνάντηση σήμερα Στουρνάρα - Τρόικας - Στο τραπέζι δημοσιονομικό κενό, χαράτσι της ΔΕΗ, απολύσεις και ρυθμίσεις για ληξιπρόθεσμα, εισφορές
Για τον Μάιο μετατίθεται η δόση των 2,8 δισ. ευρώ (έχει εγκριθεί από τον Δεκέμβριο του 2012) καθώς μπορεί η κυβέρνηση να κάνει λόγο για πρόοδο στις διαπραγματεύσεις πλην όμως συμφωνία με την τρόικα δεν έχει ακόμη επιτευχθεί.
Σε ότι αφορά τα 6 δις. ευρώ που αποτελεί το ποσό της δόσης του α’ τριμήνου του 2012, φαίνεται να πηγαίνει ακόμη πιο πίσω, αφού οι δανειστές εμφανίζονται τώρα να διαχωρίζουν τις δύο αυτές δόσεις που αρχικά την είχαν υπολογίζει ως «πακέτο» (8,8 δις. ευρώ).
Έτσι, στο άτυπο Eurogroup την ερχόμενη Παρασκευή 12 Απριλίου στην Ιρλανδία στο οποίο θα παρευρεθεί ο Γιάννης Στουρνάρας, δεν θα υπάρξουν αποφάσεις για την Ελλάδα. Και αυτό γιατί μέχρι τότε δεν θα υπάρξει συμφωνία με την τρόικα όπως δήλωσε χθες ο υπουργός Οικονομικών. Μάλιστα δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο οι συζητήσεις με τους πιστωτές να συνεχιστούν και μετά.
Ο κ. Στουρνάρας θα έχει σήμερα στις 4 το μεσημέρι νέα συνάντηση με τους εκπροσώπους της Ε.Ε. και του ΔΝΤ στην διάρκεια της οποίας θα συζητηθούν εκ νέου τα καυτά ζητήματα που παραμένουν ανοικτά.
Μεταξύ αυτών είναι:
1. Δημοσιονομικό «κενό». Η «τρύπα» 2,1 δις. ευρώ που βλέπει για φέτος στον προϋπολογισμό η Τρόικα. Πληροφορίες κάνουν λόγο ακόμα και για ενεργοποίηση της ρήτρας μέτρων, ενώ κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο λήψης πρόσθετων μέτρων 2,7 δις. ευρώ για τη διετία 2013 -2014.
2. Απολύσεις .Η τρόικα δεν πρόκειται να κάνει πίσω στο πλέον κρίσιμο ζήτημα των απολύσεων. Ζητά να γίνουν εδώ και τώρα οι 30.000 απολύσεις, απαιτώντας τη λίστα με τα ονόματα των δημοσίων υπαλλήλων που θα δουν την πόρτα εξόδου μέχρι το 2014. Στελέχη του υπουργείου μιλούν για 25.000 υπαλλήλους που θα τεθούν… σε κινητικότητα. Το μόνο βέβαιο είναι ότι οι αποχωρήσεις γίνονται «υποχρεωτικές» ακόμα και για τα κυβερνητικά στελέχη, τα οποία προκειμένου να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις λένε πως για κάθε 1 υπάλληλο που αποχωρεί μπορεί να προσλαμβάνεται 1, ενώ για τις «φυσιολογικές» αποχωρήσεις θα ισχύσουν οι κανόνες 1 προς 5 και 1 προς 10. Το σχέδιο του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ο οποίος ουσιαστικά έχει τεθεί εκτός διαπραγματεύσεων, τις οποίες και έχει αναλάβει ο υπουργός Οικονομικών έχει απορριφθεί από την τρόικα. Οι συνταξιοδοτήσεις και η απομάκρυνση των επίορκων και των υπαλλήλων που δεν έχουν προσληφθεί νομότυπα δεν οδηγούν στις 150.000 απολύσεις μέχρι το 2015, για τις οποίες έχει δεσμευθεί η κυβέρνηση με το Μνημόνιο.
3. «Κόκκινα δάνεια». Μετατίθεται η ρύθμιση για τα «κόκκινα δάνεια». Η τρόικα διαπραγματεύεται σκληρά και μεταθέτει μετά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών την απόφαση για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά. Προηγήθηκαν συναντήσεις με τα τεχνικά κλιμάκια σε μια προσπάθεια εξεύρεσης κοινής λύσης για τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου, που αφορούν στις διευκολύνσεις δανειοληπτών για τα ενήμερα ενυπόθηκα δάνεια, καθώς και τις αλλαγές στο νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά. Το μοναδικό σημείο συμφωνίας είναι ότι πρέπει να ληφθούν άμεσα οι αποφάσεις, λόγω της αύξησης των «κόκκινων δανείων». Η πρόταση που συζητούν είναι το ύψος του ανεξόφλητου δανείου να μην ξεπερνά τις 125.000 ευρώ, δηλαδή πέντε φορές πάνω από το εισόδημα του δανειολήπτη και όχι τα 180.000 ευρώ που αρχικά προωθούσε η κυβέρνηση. Η τρόικα αν και συμφωνούσε στην τετραετή περίοδο χάριτος ζητά εξαμηνιαία επανεξέταση της οικονομικής κατάστασης των δικαιούχων και από την πλευρά του το υπουργείο αντιπροτείνει επανεξέταση στη διετία. Βασική παράμετρος, η αξία της ακίνητης περιουσίας να μην ξεπερνά τις 300.000 ευρώ. Όσο δε για το επιτόκιο της περιόδου χάριτος, η τρόικα επιμένει να μην είναι σταθερό στο 1,5% αλλά να ακολουθεί το επιτόκιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
4. Ρύθμιση για ληξιπρόθεσμα εισφορές. Για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές των ιδιωτών προς τις εφορίες και τα ταμεία, φαίνεται ότι υπάρχει «μεγάλη σύγκλιση» για τον αριθμό των δόσεων και πλέον το «κενό» που χωρίζει οικονομικό επιτελείο και τρόικα είναι μικρό. Η ρύθμιση χρεών φαίνεται να «κλείνει» με 36 ή 48 δόσεις.
5. «Χαράτσι» ΔΕΗ. Η κυβέρνηση ακόμα περιμένει από την περασμένη εβδομάδα την απάντηση της τρόικας για το χαράτσι της ΔΕΗ. Το οικονομικό επιτελείο αναμένει την απάντηση της τρόικας για τους τρεις τρόπους κάλυψης του κενού των 200 εκατ. ευρώ, το οποίο δημιουργείται από τη μείωση κατά 10%- 15% στους συντελεστές. Μάλλον δεν θα τεθεί πλαφόν σε αντικειμενική αξία ή στα τετραγωνικά (π.χ 200 τμ και άνω). Η τρόικα δεν έχει απαντήσει ακόμη και για το εάν θα υπάρξει αφορολόγητο όριο στο νέο φόρο.

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης