Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Στυλιανίδης (κυβ. εκπρόσωπος Κύπρου): Δεν μπορούμε να αναζητήσουμε λύσεις εκτός ΕΕ – Ποιος θα αναλάβει την ευθύνη να μην πληρωθούν μισθοί και συντάξεις;

tags :
Στυλιανίδης (κυβ. εκπρόσωπος Κύπρου): Δεν μπορούμε να αναζητήσουμε λύσεις εκτός ΕΕ – Ποιος θα αναλάβει την ευθύνη να μην πληρωθούν μισθοί και συντάξεις;
Την δέσμευση της κυβέρνησης για τη σωτηρία της Κύπρου επανέλαβε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος της Κύπρου κ. Χρήστος Στυλιανίδης, απευθυνόμενος σε όσους ζητούν λύση εκτός της νομσιματικής ένωσης για τη Μεγαλόνησο. "Πώς θα λυθεί εκτός ευρωζώνης το θέμα ρευστότητας και ποιος θα αναλάβει την ευθύνη να μην πληρωθούν μισθοί και συντάξεις", διερωτήθηκε ο κ. Στυλιανίδης, ενώ υπογράμμισε πως "μέχρι τώρα δεν υπάρχει συγκεκριμένη πληροφόρηση για το θέμα" του κουρέματος των καταθέσεων.
"Για την Κυβέρνηση, υπεράνω όλων είναι η σωτηρία του τόπου. Μόνη έγνοια διάσωση της οικονομίας. Ηταν και είναι θέση αρχής του Προέδρου της Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης ότι στις τόσο κρίσιμες στιγμές μόνο στέρεο υπόβαθρο όποιας πολιτικής είναι η ενότητα και η συλλογικότητα. Αυτή είναι η μόνη μας έγνοια. Η επικοινωνιακή τακτική δεν μας ενδιέφερε ποτέ", τόνισε ο κ. Στυλιανίδης, μιλώντας σε δημοσιογράφους από το Προεδρικό Μέγαρο της Κύπρου.
Μάλιστα, ο  κυβερνητικός εκπρόσωπος απηύθυνε ερωτήματα προς όσους προτάσσουν λύσεις εκτός του ευρώ. Αναλυτικά, ρώτησε τα εξής:
"1. Πώς θα λύσουμε όλοι μας το άμεσο και επ’ άναγκες πρόβλημα ρευστότητας του ίδιου του κράτους και της οικονομίας ευρύτερα; Και μάλιστα τόσο άμεσο όσο δεν μπορεί κανείς να φανταστεί. Ποιος θα αναλάβει την ευθύνη να μην πληρωθούν μισθοί και συντάξεις στο τέλους αυτού του μήνα;
2. Πώς θα μπορέσουμε να ασκήσουμε την ενεργειακή πολιτική που προσδοκούμε να ασκήσουμε με ρεαλιστικό τρόπο – ο λαός έχει τόσες προσδοκίες για αυτό το θέμα - υποβαθμίζοντας μόνοι μας την ευρωπαϊκή μας ιδιότητα; Οι υπό εξέλιξη και παραδοσιακές μας συμμαχίες είμαστε σίγουροι ότι θα έχουν την ίδια προοπτική εκτός ευρωζώνης; Ένα ερώτημα που θέλει απάντηση πριν ακόμη μπούμε σε μια τέτοια λογική.
3. Παρά τις απογοητεύσεις που αισθανόμαστε από τους εταίρους μας στην ΕΕ, είμαστε σίγουροι ότι στις σημερινές συνθήκες ακραίας αβεβαιότητας και αστάθειας στη δική μας γεωπολιτική περιοχή, στη νοτιοανατολική Μεσόγειο, είναι η σοφότερη επιλογή να υποβαθμίσουμε αυτή τη στιγμή την ευρωπαϊκή μας ιδιότητα; Μπορεί η μικρή Κύπρος μέσα σε αυτή την αβεβαιότητα να αντέξει οποιεσδήποτε ανατρεπτικές εξελίξεις;
Υπάρχει και άλλη σωρεία ερωτημάτων που μπορούν να τεθούν, είτε οικονομικού είτε πολιτικού χαρακτήρα, αλλά ήθελα να θέσω αυτά τα τρία βασικά ερωτήματα, με στόχο τον προβληματισμών όλων μας".
Κληθείς να πει αν οι αναφορές του αφορούν δηλώσεις του ΓΓ του ΑΚΕΛ κ. Αντρου Κυπριανού, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι "είναι μια απάντηση σε όσους πιστεύουν ότι η Κυβέρνηση κάνει πολιτική με βάση επικοινωνιακές σκοπιμότητες. Είναι βασική μας θέση, όμως, ότι σε καμία περίπτωση ο Πρόεδρος και η Κυβέρνηση δεν θέλει να οδηγείται η πολιτική ζωή σε άσκοπες αντιπαραθέσεις. Για αυτό είπα χθες ότι όσοι προκρίνουν άλλη πρακτική ουσιαστικά οδηγούν την πολιτική ζωή σε δύσβατα μονοπάτια".
"Αυτό το μήνα ίσως έγιναν οι πιο πολλές συναντήσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας με το Συμβούλιο Αρχηγών. Για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, το Συμβούλιο Αρχηγών δεν είναι ένα απλό επικοινωνιακό εργαλείο. Ίσα-ίσα, είναι ένα εργαλείο πάνω στο οποίο κτίζεται η ενότητα και η συλλογικότητα και όποτε κρίνει σκόπιμο να το συγκαλέσει θα το συγκαλέσει. Πιστεύω ότι όντως υπάρχουν εξελίξεις και πολύ σύντομα θα συγκληθεί", τόνισε ο κ. Στυλιανίδης για το αν ο ΠτΔ θα συγκαλέσει σύσκεψη με τους αρχηγούς των κομμάτων.
Απαντώντας σε ερώτηση για το αν υπάρχει εξέλιξη στο θέμα των Κυπριακών Αερογραμμών, ο κ. Στυλιανίδης τόνισε πως "ό,τι δήλωσε χθες η Κυβέρνηση για το θέμα ισχύει και σήμερα".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης