Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Σε «τεντωμένο σχοινί» οι διαπραγματεύσεις κυβέρνησης και τρόικας - Παραμένουν τα τρία «αγκάθια»: Aνακεφαλαιοποίηση, απολύσεις στο δημόσιο, νέος τρόπος φορολόγησης ακινήτων - Αποχώρησε η τρόικα από το Μαξίμου

Σε «τεντωμένο σχοινί» οι διαπραγματεύσεις κυβέρνησης και τρόικας - Παραμένουν τα τρία «αγκάθια»: Aνακεφαλαιοποίηση, απολύσεις στο δημόσιο, νέος τρόπος φορολόγησης ακινήτων - Αποχώρησε η τρόικα από το Μαξίμου
(upd3)Ολοκληρώθηκε ύστερα από περίπου δυόμιση ώρες η συνάντηση των επικεφαλής της τρόικας με τον πρωθυπουργό, Αντ.Σαμαρά στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου παραμένουν ο υπ.Οικονομικών, Γ.Στουρνάρας και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρ.Σταϊκούρας. Ο πρωθυπουργός φέρεται να έθεσε το πολιτικό πλαίσιο των διαπραγματεύσεων, επισημαίνοντας πως η ελληνική κοινωνία δεν αντέχει άλλα μέτρα και πως αυτό αποτελεί κόκκινη γραμμή για την κυβέρνησή του.


Η σημερινή ατζέντα των διαπραγματεύσεων περιελάμβανε τις 30.000 απολύσεις στο Δημόσιο που αποτελεί και το νούμερο ένα «αγκάθι» για το οικονομικό επιτελείο, την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με έμφαση στην επικείμενη συγχώνευση Εθνικής-Eurobank και το χαράτσι για τα ακίνητα, με την τρόικα να έχει ήδη εκφράσει τη διαφωνία της στην πρόταση των τριών αρχηγών που προκαλεί και απώλειες εσόδων 200 εκατ. ευρώ.
Για τη συγχώνευση Εθνικής και Eurobank, σύμφωνα με πηγές, η Τρόικα εξετάζει το μέγεθος της τράπεζας που θα δημιουργηθεί.  Το θέμα είναι να υπάρξει τρόπος ώστε να απορροφηθούν ΤΤ και Proton Bank από κάποια άλλη μεγάλη τράπεζα, που δεν θα μπορεί να είναι –όπως όλα δείχνουν- η Eurobank μετά τη συγχώνευση...
Την «καυτή πατάτα» των απολύσεων που εδώ και έναν χρόνο η κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί για να την αποφύγει, φαίνεται πως αυτή τη φορά δεν θα τη γλιτώσει. Οι ξένοι δεν έχουν πειστεί από το πλάνο των απολύσεων που έχουν πάρει στα χέρια τους, ενώ αμφισβητούν ακόμη και τον ελάχιστο αριθμό που θα μπουν σε διαθεσιμότητα από το καλοκαίρι, 12.500 άτομα. Ουσιαστικά οι ξένοι εμφανίζονται να απορρίπτουν εξ ολοκλήρου το νέο σχέδιο του Αντώνη Μανιτάκη, ο οποίος σημειωτέον δεν μετέχει σε αυτές τις συναντήσεις.
Από το σχέδιο απουσιάζει οποιαδήποτε αναφορά στον αριθμό των επίορκων υπαλλήλων που θα οδηγηθούν στην έξοδο, γεγονός το οποίο έχει προκαλέσει εκνευρισμό στην τρόικα καθώς για το θέμα αυτό έχει δεσμευτεί προσωπικά ο πρωθυπουργός.
Εκτός από τις απολύσεις, αντιρρήσεις έχουν οι ξένοι και για τον νέο ενιαίο φόρο επί των ακινήτων που θα αντικαταστήσει το σημερινό χαράτσι στη ΔΕΗ. Το θέμα εξετάστηκε εκ νέου χθες στην απογευματινή συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα με τους επικεφαλής της τρόικας.
Τα στελέχη του ΔΝΤ, της Ε.Ε. και της ΕΚΤ συνέχισαν τις πιεστικές ερωτήσεις που ξεκίνησαν να κάνουν από προχθές για το αν έχουν υπολογιστεί σωστά οι εκτιμώμενες απώλειες των 200 εκατ. από τον νέο φόρο. Η τρόικα εκτιμά ότι αυτές είναι μεγαλύτερες και ότι θα πρέπει να υπάρξει συμπληρωματικό μέτρο. Ο υπουργός Οικονομικών απέκλεισε ένα τέτοιο ενδεχόμενο παρουσιάζοντας στοιχεία που δείχνουν τη μειωμένη φοροδοτική ικανότητα των πολιτών.
Η «τρύπα» αυτή θα καλυφθεί από τα εκτός σχεδίου ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα, τα οποία σήμερα επιβαρύνονται με τον κατώτατο συντελεστή και θα πάνε στο εξής στον μέσο όρο των δήμων, αλλά και από τα ακίνητα που ενοικιάζει από ιδιώτες το Δημόσιο και δεν εισπράττει το ειδικό τέλος (ΕΕΤΗΔΕ).
Παρά τα όσα έχουν συμβεί στην Κύπρο, οι δανειστές δεν δείχνουν διατεθειμένοι να προχωρήσουν σε χαλάρωση των όρων στο ελληνικό πρόγραμμα. Παρά ταύτα, ο πρωθυπουργός εκτιμάται ότι θα θέσει από την πλευρά του το θέμα της μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση (από το 23% στο 13%) και στο πετρέλαιο θέρμανσης.
Διακαής πόθος του Μαξίμου είναι να λάβει μια θετική απάντηση της τρόικας για τα «κόκκινα» δάνεια και τις ρυθμίσεις για τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία, ώστε να πετύχει θετικό επικοινωνιακό ισοζύγιο και να μετριάσει τον αντίκτυπο των απολύσεων.

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης