Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Οι θεατρινισμοί στην Κύπρο δεν έχουν προηγούμενο – Η ανευθυνότητα των 2 διοικήσεων της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου οδήγησε στο αδιέξοδο την Λαϊκή που πήρε εγκρίσεις για την αμκ των 1,8 δισ και λάμβανε ELA έως τις 21/3/2013

tags :
  Οι θεατρινισμοί στην Κύπρο δεν έχουν προηγούμενο – Η ανευθυνότητα των 2 διοικήσεων της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου οδήγησε στο αδιέξοδο την Λαϊκή που πήρε εγκρίσεις για την αμκ των 1,8 δισ και λάμβανε ELA έως τις 21/3/2013
Οι θεατρινισμοί στην Κύπρο δεν έχουν κανένα προηγούμενο.
Προσπαθούν να ρίξουν το βάρος της κυπριακής τραγωδίας και χρεοκοπίας στους τραπεζίτες αλλά τα πορίσματα δεν τους καταλογίζουν ευθύνες.
Θα αποδειχθεί ότι ο κύριος υπεύθυνος για την κυπριακή τραγωδία είναι οι 2 διοικήσεις της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου και η Επιτροπή που έχει συσταθεί για να διερευνήσει το θέμα στην ουσία του προς τα εκεί πρέπει να στραφεί.

Το αναφέρουμε αυτό όχι γιατί τα πορίσματα της Alvarez ήσαν αθωωτικά για τους τραπεζίτες, αποδομώντας την επιχειρηματολογία ότι οι κακοί τραπεζίτες ευθύνονται.
Το αναφέρουμε αυτό γιατί το παράδειγμα της Λαϊκής αποδεικνύει ότι υπεύθυνοι είναι οι διοικητές της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου και συνολικά η εποπτική αρχή.
Η Λαϊκή έλαβε ή όχι έγκριση από την ΕΚΤ ώστε να ανακεφαλαιοποιηθεί με 1,8 δις ευρώ;
Για να δοθεί η έγκριση αυτή προϋποθέτει ότι η τράπεζα είχε ελεγχθεί είχε κριθεί βιώσιμη άρα και ανακεφαλαιοποιήσιμη.
Είχαν ελεγχθεί τα πεπραγμένα Βγενόπουλου και δόθηκε το πράσινο φως από την ΕΚΤ.
Να σημειωθεί δε, ότι επί διοίκησης Ορφανίδη, στην Κεντρική τράπεζα Κύπρου είχαν ελεγχθεί μέχρι και οι προσωπικοί λογαριασμοί του Βγενόπουλου και της οικογένειας του μετά από εντολή που δόθηκε σε στελέχη της Λαϊκής.
Το αποτέλεσμα ήταν ότι ο Βγενόπουλος δεν μπορούσε να κατηγορηθεί για τίποτε.
Φθάνοντας στο παρόν μέχρι τις 21 Μαρτίου 2013, η Λαϊκή Τράπεζα αντλούσε ELA από την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου, χωρίς όρους  (no objection) από την ΕΚΤ, σύμφωνα με την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου διότι φαινόταν ότι υπήρχε προοπτική για εφαρμογή του προγράμματος.
Στις  21 Μαρτίου 2013, το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, σύμφωνα και με τις προηγούμενες αποφάσεις του, έκρινε ότι για διατήρηση παροχής ELA στη Λαϊκή Τράπεζα, έπρεπε απαραιτήτως να υπήρχαν σαφείς και δεσμευτικές πολιτικές αποφάσεις για εφαρμογή του προγράμματος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης