Ελλάδα

Η Κύπρος δεν είναι Ελλάδα - Η Λευκωσία προσπαθεί να κρύψει τη βρωμιά κάτω από το χαλί - Ζωντανό πτώμα από καιρό η Λαϊκή - Ο χρόνος πιέζει τον Αναστασιάδη

tags :
Η Κύπρος δεν είναι Ελλάδα - Η Λευκωσία προσπαθεί να κρύψει τη βρωμιά κάτω από το χαλί - Ζωντανό πτώμα από καιρό η Λαϊκή - Ο χρόνος πιέζει τον Αναστασιάδη
Στο συμπέρασμα ότι η  Κύπρος δεν είναι Ελλάδα, καταλήγει δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Süddeutsche Zeitung.
Η Λευκωσία προσπαθεί να κρύψει τη βρωμιά κάτω από το χαλί, υποστηρίζει, ενώ χαρακτηρίζει τη Λαϊκή Τράπεζα «ζωντανό πτώμα από καιρό».
H Süddeutsche Zeitung του Μονάχου κάνει παραλληλισμό για τον τρόπο με τον οποίο Ελλάδα και Κύπρος διαχειρίζονται την κρίση και καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η Κύπρος δεν είναι Ελλάδα.
«Αυτό φαίνεται όχι μόνο από την ταχύτητα με την οποία κινείται η κρίση, αλλά και με την ταχύτητα με την οποία η Λευκωσία προσπαθεί να μαζέψει τα σπασμένα κομμάτια και να κρύψει τη βρώμα κάτω από το χαλί. Η κυβέρνηση δεν μπορούσε να κρατήσει τον Μιχάλη Σαρρή στο πόστο του, όταν ξαφνικά όλοι θυμήθηκαν ότι είχε διατελέσει διοικητής της Λαϊκής, ενός ζωντανού πτώματος από καιρό.
Οι Κύπριοι είναι οργισμένοι και δεν τους φτάνει πια να αναζητούν τους υπεύθυνους για την απώλεια των καταθέσεών τους, στις Βρυξέλλες και στο Βερολίνο.
Ο πρόεδρος Αναστασιάδης ξέρει ότι δεν έχει πολύ χρόνο. Μετά από 4 εβδομάδες πρέπει να του έγινε σαφές ότι για να έχει ελπίδες επιβίωσης θα πρέπει να κάνει μεταρρυθμίσεις. Αλλά και οι μεταρρυθμίσεις δεν φέρνουν ασφάλεια. Η πλειοψηφία του στο κοινοβούλιο είναι οριακή και οι κίνδυνοι που ενέχει η πολιτική διάσωση της Κύπρου δημιουργούν πολλούς λαικιστές στην τάξη της κυβέρνησης», καταλήγει ο σχολιαστής.       
Εν τω μεταξύ, η εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung υπενθυμίζει ότι ο νέος υπουργός Οικονομικών της Κύπρου, Χάρης Γεωργιάδης, ήταν ανάμεσα σε εκείνους που επέκριναν την πρόταση του διοικητή της Τράπεζας Κύπρου Πανίκου Δημητριάδη, ο οποίος στις 5 Μαρτίου σε κάποια συνέντευξη είχε υποστηρίξει την ιδέα υποχρεωτικής εισφοράς αλληλεγγύης καταθετών για τρία χρόνια ύψους 10% προκειμένου να σταθεροποιηθεί ο τραπεζικός τομέας της Κύπρου.
«Υπό τη σημερινή άποψη θεώρησης των γεγονότων» συνεχίζει ο σχολιαστής, «η λύση αυτή θα ήταν πολύ γλυκιά, ωστόσο τότε η κυβέρνηση απέρριψε αυτήν την μεταξωτή εναλλακτική συμμετοχή των καταθετών. Ο νυν υπουργός είχε πει τότε με νόημα ότι ένας αξιωματούχος θα πρέπει να σκέφτεται δυο και τρεις φορές πριν μιλήσει. Κι αυτό ισχύει για τον καθένα. Κυρίως οι καταθέτες της Λαϊκής, αλλά και την Τράπεζας Κύπρου θα δέχονταν αυτήν την λύση με χειροφίλημα. Στον κατάλογο των υποσχέσεων  που αθετήθηκαν στη διάρκεια την κρίσης του ευρώ, η διαβεβαίωση του Χάρη Γεωργιάδη ότι οι καταθέσεις δεν κινδυνεύουν, είναι ασήμαντη. Δείχνει ωστόσο πόσο δρόμο πρέπει να διανύσουν οι Κύπριοι για να κερδίσουν την εμπιστοσύνη των καταθετών».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης