Τελευταία Νέα
Ελλάδα

«Φρένο» από την Τρόικα στο σχέδιο για το νέο τρόπο φορολόγησης των ακινήτων - Ζητά να μην γίνουν εκπτώσεις στο χαράτσι της ΔΕΗ - Ανοικτή θα παραμείνει η ατζέντα με τα θέματα μέχρι τις 15 Απριλίου - Θα καθυστερήσει η δόση των 8,8 δισ.

«Φρένο» από την Τρόικα στο σχέδιο για το νέο τρόπο φορολόγησης των ακινήτων - Ζητά να μην γίνουν εκπτώσεις στο χαράτσι της ΔΕΗ - Ανοικτή θα παραμείνει η ατζέντα με τα θέματα μέχρι τις 15 Απριλίου - Θα καθυστερήσει η δόση των 8,8 δισ.
Τη διαφωνία της τρόικας για το νέο τρόπο φορολόγησης των ακινήτων εισέπραξε χθες ο Γιάννης Στουρνάρας στην πρώτη επαφή που είχε με τους δανειστές, οι οποίοι με το «καλημέρα» του ελέγχου φρόντισαν να καταστήσουν σαφές στην κυβέρνηση, ότι η Ελλάδα έχει ακόμη πολύ δρόμο μπροστά της μέχρι την εκταμίευση της δόσης των 8,8 δισ. ευρώ και για την ώρα βρίσκεται στον «αέρα».
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Ενωσης, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ εμφανίστηκαν επιφυλακτικοί στο σχέδιο, που τους παρουσίασε ο υπουργός Οικονομικών, εκτιμώντας ότι δύσκολα θα επιτευχθεί ο στόχος είσπραξης των 3,2 δισ. που προβλέπει φέτος το Μνημόνιο από τη φορολόγηση των ιδιοκτησιών.
Ενδεικτική του αρνητικού κλίματος είναι η δήλωση του Γιάννη Στουρνάρα ότι η διαπραγμάτευση για τις επόμενες δόσεις «Παραμένει πολύ δύσκολη. Τα πράγματα δεν είναι καθόλου απλά» για να προσθέσει ότι «δεν θα κλείσει τίποτα αν δεν κλείσουν όλα».
Στην πρώτη συνάντηση των πιστωτών με το οικονομικό επιτελείο άνοιξε η «γκάμα» των θεμάτων - δημοσιονομικών, τραπεζικών, διαρθρωτικών, με το καθένα από αυτά να συνιστά ανοικτή πληγή για την κυβέρνηση.
Εκτός από τον φόρο στα ακίνητα έτερο ζήτημα ήταν οι 30.000 απολύσεις που πρέπει να δρομολογηθούν από τώρα για να γίνουν το 2014 στο δημόσιο. Η τρόικα απέφυγε να κάνει κάποιο ιδιαίτερο σχόλιο, καθώς τις επόμενες μέρες επίκειται συνάντηση με τον αρμόδιο υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης.
Κρίσιμο ζήτημα, στο οποίο υπήρξε ειδική αναφορά ήταν το δημοσιονομικό «κενό» του 2013, το οποίο η τρόικα εκτιμά ότι φθάνει στα 2,1 δισ. ευρώ.
Ευαίσθητο χαρακτηρίζεται από αρμόδια στελέχη και το θέμα της συμφωνίας για την συγχώνευσης της Εθνικής Τράπεζας με την Eurobank, το οποίο βρέθηκε χθες στο τραπέζι της συνάντησης όσο και αυτό της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.
Ο ρυθμός αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου προς τους ιδιώτες είναι ένα ακόμη ζήτημα προς αξιολόγηση από την τρόικα, ενώ αναζητείται συμφωνία και στις ρυθμίσεις για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές σε εφορίες και Ασφαλιστικά Ταμεία, αλλά και τα «κόκκινα δάνεια» για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.
Κυβερνητικές πηγές παραδέχονται πως είναι εξαιρετικά δύσκολο να προλάβει να κλείσει η ατζέντα μέχρι το Eurogroup της 12ης Απριλίου. Το έδαφος καλλιέργησε και ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ολιβιέ Μπαγί όταν δήλωνε ότι «Η αποστολή της τρόικας δεν έχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα όσον αφορά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων με τις ελληνικές αρχές».
Δεδομένου ότι η επόμενη συνεδρίαση στην ευρωζώνη έχει προγραμματιστεί για τις 13 Μαΐου, η ελληνική πλευρά προσβλέπει σε ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων λίγο μετά τα μέσα Απριλίου, ώστε η εκταμίευση της επόμενης δόσης να εγκριθεί σε έκτακτο Eurogroup στα τέλη του μήνα.
Έτσι, θα υπάρχει επαρκής χρόνος ώστε να καλυφθεί η αποπληρωμή δύο ομολόγων, 5,6 δισ. ευρώ, που λήγουν 20 Μαΐου.
Οι διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους της τρόικας, που προπηλακίστηκαν από ομάδα ατόμων που είχε συγκεντρωθεί χθες το απόγευμα έξω από το υπουργείο συνεχίζονται σήμερα.

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης