Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Tρύπα 300 εκατ. ευρώ στα έσοδα από τον ΦΠΑ εντόπισε η κυβέρνηση ένα 24ωρο πριν την άφιξη της τρόικας στην Αθήνα - Ξεκινάει την Πέμπτη ο κύκλος των διαπραγματεύσεων - Στο τραπέζι απολύσεις, ρυθμίσεις για χρέη και ασφαλιστικές εισφορές, χαράτσι της ΔΕΗ

Tρύπα 300 εκατ. ευρώ στα έσοδα από τον ΦΠΑ εντόπισε η κυβέρνηση ένα 24ωρο πριν την άφιξη της τρόικας στην Αθήνα - Ξεκινάει την Πέμπτη ο κύκλος των διαπραγματεύσεων - Στο τραπέζι απολύσεις, ρυθμίσεις για χρέη και ασφαλιστικές εισφορές, χαράτσι της ΔΕΗ
«Σήμα κινδύνου» εκπέμπουν, ένα μόλις 24ωρο πριν από την έλευση της Τρόικας στην Αθήνα, οι εισπράξεις από τους έμμεσους φόρους, έχοντας ως βασικό πρωταγωνιστή τα έσοδα από τον ΦΠΑ.
Οι εισπράξεις από τον συγκεκριμένο φόρο έμειναν πίσω για τρίτο συνεχόμενο μήνα, αφού τα συνολικά ποσά που εισέρευσαν στα κρατικά ταμεία τον Μάρτιο διαμορφώθηκαν οριακά πιο πάνω από τα 800 εκατ. ευρώ έναντι στόχου για έσοδα 945 εκατ. ευρώ που προβλέπει το αναθεωρημένο μνημόνιο.
Είχε προηγηθεί ένα δίμηνο «χαμηλών πτήσεων» για τα συγκεκριμένα έσοδα. Το υπουργείο Οικονομικών «κυνηγούσε» σε αυτό το διάστημα εισπράξεις 2,6 δισ. ευρώ, οι οποίες όμως περιορίστηκαν τελικά στα 2,430 δισ. ευρώ.
Στο πρώτο τρίμηνο του 2013 η υστέρηση στα έσοδα από τον ΦΠΑ υπολογίζεται ότι ξεπερνά τα 300 εκατ. ευρώ. Αν στην απόκλιση αυτή προστεθούν και οι απώλειες από τις εισπράξεις στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης τότε η «τρύπα» στα έσοδα του προϋπολογισμού διαμορφώνεται πάνω από τα 400 εκατ. ευρώ.
Τα αποτελέσματα αυτά των εισπράξεων έχουν «θορυβήσει» την κυβέρνηση καθώς συμβαίνουν στο παραπέντε του νέου ελέγχου από την τρόικα και η «ατζέντα» με τα εκκρεμή ζητήματα όχι μόνο παραμένει ανοικτή αλλά προστίθενται διαρκώς και νέα.
Τον κύκλο της νέας αξιολόγησης της ελληνική οικονομίας θα ανοίξει ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, το ραντεβού του οποίου με τους ξένους έχει προγραμματιστεί για αύριο στις 10 το πρωί.
Θα ακολουθήσουν συναντήσεις και με τους υπόλοιπους υπουργούς πριν οι Πόλ Τόμσεν από τον ΔΝΤ, Ματίας Μορς από την Ε.Ε και Κλάους Μαζούχ από την ΕΚΤ πάνε στο Μέγαρο Μαξίμου γα να συζητήσουν με τον Πρωθυπουργό όλες τις μνημονιακές δράσεις για τις οποίες υπάρχει «αστερίσκος» από την προηγούμενη επίσκεψη τους στην Ελλάδα.
Μεγάλος «σκόπελος» για την κυβέρνηση είναι οι 25.000 απολύσεις που θα πρέπει να γίνουν το 2014 στο Δημόσιο και οι οποίες θα πρέπει να ξεκινήσουν από φέτος με την εφαρμογή του μέτρου της εργασιακής εφεδρείας.
Από το «πλάνο» των αποχωρήσεων που θα παρουσιάσει η κυβέρνηση στους δανειστές θα εξαρτηθεί και η εκταμίευση της διπλής δόσης των 8,8 δισ. ευρώ (2,8+6 δισ.).
Αν οι πιστωτές μείνουν ικανοποιημένοι τότε οι «διαπραγματεύσεις» για τα υπόλοιπα κυβερνητικά αιτήματα θα καταστούν ευκολότερες, όπως για παράδειγμα να καταστεί ηπιότερο το «χαράτσι» της ΔΕΗ (ΕΕΤΗΔΕ) για τις μικρές ιδιοκτησίες.
Η απαίτηση της τρόικας να παραμείνει και φέτος ως έχει η είσπραξη του τέλους έχει προκαλέσει αντιδράσεις στην «εσωτερική» τρόικα με τον Φώτη Κουβέλη να εμμένει στην άποψη ότι το «χαράτσι» θα πρέπει να αντικατασταθεί από τον ενιαίο φόρο στα ακίνητα.
Με αυτή τη θέση θα προσέλθει σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ στην συνάντηση που θα έχουν οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί για το συγκεκριμένο θέμα.
Εφόσον τα τρία κόμματα ευθυγραμμιστούν με την απαίτηση της Τρόικας, τότε θα πρέπει να αναζητηθούν λύσεις που θα αναπληρώνουν τις απώλειες των 500 εκατ. ευρώ που θα επιφέρει η μείωση του τέλους στα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα (ΕΕΤΗΔΕ) έως και 20%.
Όπως έχει ήδη αποκαλύψει το «bankingnews» στο υπουργείο Οικονομικών επεξεργάζονται διάφορα σχέδια είτε να αυξηθούν οι συντελεστές του ΦΑΠ για το 2013, είτε να μειωθεί ή ακόμη και να καταργηθεί το αφορολόγητο όριο των 200.000 ευρώ.
Σε εκκρεμότητα παραμένουν ακόμη οι ρυθμίσεις για τα «κόκκινα» δάνεια, τα χρέη και τις οφειλές σε Εφορίες και Ασφαλιστικά Ταμεία και η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση (από το 23% στο 13%).
Εκτιμάται ότι η επίσκεψη των ξένων θα ολοκληρωθεί στις 15 Απριλίου.

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης