Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Έλλειμμα στο 2,4% του ΑΕΠ προβλέπει για την Κύπρο το 2013 το Μνημόνιο - Πλεόνασμα 1,2% το 2016 - Στόχος η άντληση 1,4 δισ. από τις αποκρατικοποιήσεις για φέτος

tags :
Έλλειμμα στο 2,4% του ΑΕΠ προβλέπει για την Κύπρο το 2013 το Μνημόνιο - Πλεόνασμα 1,2% το 2016 - Στόχος η άντληση 1,4 δισ. από τις αποκρατικοποιήσεις για φέτος
Έλλειμμα στο 2,4% του ΑΕΠ προβλέπει για την Κύπρο κατά το τρέχον έτος, 2013, το Μνημόνιο, στο οποίο κατέληξαν κυπριακή κυβέρνηση και τρόικα.
Ειδικότερα, το κυπριακό Μνημόνιο, στο δημοσιονομικό σκέλος προβλέπει τα εξής:

- Για το 2013: Έλλειμμα 395 εκατ. ευρώ ή 2,4% του ΑΕΠ
- Για το 2014: Έλλειμμα 678 εκατ. ευρώ ή 4,25% του ΑΕΠ
- Για το 2015: Έλλειμμα 344 εκατ. ευρώ ή 2,1% του ΑΕΠ
- Για το 2016: Πλεόνασμα 204 εκατ. ευρώ ή 1,2% του ΑΕΠ
- Για το 2017: Πλεόνασμα στο 4% του ΑΕΠ


Στο σκέλος των αποκρατικοποιήσεων το κυπριακό Μνημόνιο προβλέπει την άντληση ποσού τουλάχιστον 1,4 δισ. ευρώ για φέτος.
Οι αποκρατικοποιήσεις θα αφορούν σε: τηλεπικοινωνίες, λιμάνια, ηλεκτρική ενέργεια.

Τι ανέφερε νωρίτερα το www.bankingnews.gr:

Οριστικοποιήθηκε το Μνημόνιο


Παράταση ενός έτους, ήτοι μέχρι το 2018, κέρδισε η Κύπρος για την επίτευξη των δημοσιονομικών της στόχων, όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρ. Στυλιανίδης, ανακοινώνοντας επισήμως την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με την τρόικα και την οριστικοποίηση του Μνημονίου.
Το δάνειο που θα λάβει η Κύπρος θα αποπληρωθεί σε περίοδο 12 ετών, ενώ το επιτόκιο τους θα διαμορφωθεί στο 2,5%. Η αποπληρωμή θα ξεκινήσει σε 10 χρόνια.
"Καταλήξαμε σε ένα μνημόνιο. Αυτή είναι μια σημαντική εξέλιξη", δήλωσε ο κ. Στυλιανίδης, επισημαίνοντας πως κλείνει μια μακρά περίοδος αβεβαιότητας.
Η Λευκωσία θα λάβει την πρώτη δόση της οικονομικής βοήθειας τον Μάιο.

Παραιτήθηκε ο ΥΠΟΙΚ Κύπρου Μ. Σαρρής - Τον διαδέχεται ο Χ. Γεωργιάδης, μέχρι πρότινος υπ. Εργασίας

Την παραίτησή του από τη θέση του υπουργού Οικονομικών της Κύπρου υπέβαλε ο Μιχάλης Σαρρής, επιβεβαιώνοντας το μπαράζ δημοσιευμάτων των τελευταίων 24ώρων.
Ο κ. Σαρρής ανακοίνωσε ότι παραιτείται από τη θέση του υπουργού Οικονομικών, για τη διευκόλυνση του έργου της ερευνητικής επιτροπής, καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη η έρευνα των αρχών για το πως έφτασαν η κυπριακή οικονομία και το κυπριακό τραπεζικό σύστημα σε αυτή την κατάσταση.
Ο Κύπριος πρόεδρος Ν. Αναστασιάδης έκανε δεκτή την παραίτηση του κ. Σαρρή.
Νέος υπουργός Οικονομικών της Κύπρου αναλαμβάνει ο Χάρης Γεωργιάδης μέχρι πρότινος υπουργός Εργασίας.
Nέα υπουργός Εργασίας, αντικαθιστώντας τον κ. Γεωργιάδη, αναλαμβάνει η Ζέτα Αιμιλιανίδου, μέχρι πρότινος γενική διευθύντρια στο υπουργείο Εμπορίου.
Η ορκομωσία των δύο υπουργών θα γίνει αύριο Τετάρτη στις 9:30, ενώ θα ακολουθήσει συνεδρία του υπουργικού συμβουλίου.
"Με λύπη μου αποδέχθηκα σήμερα την παραίτηση του υπουργού Οικονομικών Μιχάλη Σαρρή", αναφέρει ανακοίνωση του προέδρου Νίκου Αναστασιάδη.
"Θέλω να ευχαριστήσω τον κ. Σαρρή για τις πολύτιμες υπηρεσίες του κατά τη διάρκεια των δύσκολων διαπραγματεύσεων με την Τρόικα. Οι διαπραγματεύσεις ολοκληρώθηκαν σήμερα, με σημαντικές επιτυχίες στους επιδιωκόμενους στόχους. Αν είναι, όμως, κάτι που ιδιαίτερα εκτιμώ, αλλά και θέλω να εξαίρω από την πράξη παραίτησης του κ. Σαρρή είναι το υψηλό πολιτικό ήθος και την πολιτική ευαισθησία που επέδειξε. Η απόφαση του κ. Σαρρή να υποβάλει την παραίτηση του, για λόγους πολιτικής ευθιξίας, προκειμένου να διευκολύνει το έργο της Ερευνητικής Επιτροπής, αποτελεί φαινόμενο μιας νέας νοοτροπίας στα δρώμενα της κυπριακής πολιτικής ζωής. Για άλλη μια φορά θέλω θερμά να ευχαριστήσω τον κ. Σαρρή για την άψογη μεταξύ μας συνεργασία", αναφέρεται επίσης στην ανακοίνωση του κ. Αναστασιάδη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης