Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Θα ακολουθήσουν το παράδειγμα της Fitch για την Ιταλία και οι άλλοι οίκοι αξιολόγησης; Τρέμουν οι αγορές για το πολιτικό μέλλον της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρωζώνης

Θα ακολουθήσουν το παράδειγμα της Fitch για την Ιταλία και οι άλλοι οίκοι αξιολόγησης; Τρέμουν οι αγορές για το πολιτικό μέλλον της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρωζώνης
Ούτε τρία 24ωρα δεν πέρασαν από τότε που ξεκίνησε η φημολογία περί υποβάθμισης της Ιταλίας, και η Fitch επιβεβαίωσε τις φήμες στερώντας τα επίπεδα του "Α" από την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης.
Η Fitch, την 1η Μαρτίου είχε αναφέρει ότι η πολιτική αστάθεια που επικρατεί στην Ιταλία, μετά το αβέβαιο εκλογικό αποτέλεσμα που ανέδειξε η κάλπη, θέτει σε κίνδυνο την αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας. "Η προοπτική μιας μακράς περιόδου πολιτικής αστάθειας στην Ιταλία αυξάνει τις πιέσεις προς την αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας", σημειώνει χαρακτηριστικά στην εν λόγω έκθεσή του ο οίκος.
Το ερώτημα για την αγορά είναι αν θα ακολουθήσουν οι άλλοι δύο οίκοι το παράδειγμα της Fitch.
"Δεν θα κάνουμε κανένα σχόλιο όσον αφορά στις φήμες περί υποβάθμισης της Ιταλίας", απαντά ρητά και κατηγορηματικά εκπρόσωπος της S&P, αρνούμενος να εμπλακεί στο όργιο φημών που έχει ξεσπάσει...
Υπενθυμίζεται ότι η Standard & Poor's αξιολογεί την πιστοληπτική ικανότητα της Ιταλίας με ΒΒΒ+ και αρνητικό outlook.
Ωστόσο, η υποβάθμιση για την Ιταλία μπορεί να έρθεια και από τη Moodyʼs η οποία χαρακτήρισε credit negative το αποτέλεσμα των ιταλικών εκλογών στις 24-25 Φεβρουαρίου.
Το αποτέλεσμα αυξάνει τις πιθανότητες νέων εκλογών και παρατεταμένης περιόδου πολιτικής αβεβαιότητας.
«Θα εξετάζαμε το ενδεχόμενο υποβάθμισης της αξιολόγησης της Ιταλίας εάν υπάρξει περαιτέρω ουσιαστική επιδείνωση των οικονομικών προοπτικών της χώρας ή περαιτέρω δυσκολίες στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων. Μια επιδείνωση στις συνθήκες αναχρηματοδότησης θα ασκούσαν επίσης πιέσεις για υποβάθμιση της ιταλικής αξιολόγησης. Αν η πρόσβαση της Ιταλίας στις αγορές ομολόγων γίνει πιο δύσκολη και εάν η χώρα ζητήσει εξωτερική βοήθεια, η κρατική αξιολόγηση θα υποβαθμιστεί σημαντικά σε σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα αξιολόγησης», υπογραμμίζει η Moodyʼs.
Η Moody's αξιολογεί την πιστοληπτική ικανότητα της Ιταλίας με Baa2 κι αρνητικό outlook, από τον Ιούλιο του 2012.
Σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης, αναμένεται υποχώρηση της επενδυτικής εμπιστοσύνης και πιέσεις στις αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων, οι οποίες θα επηρεάσουν το κόστος δανεισμού και άλλων ασθενέστερων κρατών της ευρωζώνης, όπως η Πορτογαλία και η Ιταλία, κι ενδεχομένως θα οδηγήσουν σε μια αναζωπύρωση της κρίσης χρέους του ευρώ..

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης