Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Κινδυνεύει ή όχι η αξιολόγηση της Ιταλίας μετά το εκλογικό αποτέλεσμα κόλαφος; Fitch και Moody's αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο υποβάθμισης, ενώ η S&P αρνείται να εμπλακεί στο όργιο φημών...

Κινδυνεύει ή όχι η αξιολόγηση της Ιταλίας μετά το εκλογικό αποτέλεσμα κόλαφος; Fitch και Moody's αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο υποβάθμισης, ενώ η S&P αρνείται να εμπλακεί στο όργιο φημών...
Κινδυνεύει τελικά ή όχι η αξιολόγηση της Ιταλίας μετά το εκλογικό αποτέλεσμα κόλαφος; Τα τελευταία 24ωρα οργιάζουν οι φήμες περί επικείμενης υποβάθμισης της αξιολόγησης της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρωζώνης, υπό το βάρος της αυξημένης πολιτικής αστάθειας που γέννησε η κάλπη της περασμένης εβδομάδας...
Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα είναι η άποψη που διατυπώνουν οι τρεις μεγαλύτεροι αξιολόγησης Fitch, Moody's και S&P, αποτιμώντας τις ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις που σημειώνονται στη Ρώμη...
"Δεν θα κάνουμε κανένα σχόλιο όσον αφορά στις φήμες περί υποβάθμισης της Ιταλίας", απαντά ρητά και κατηγορηματικά εκπρόσωπος της S&P, αρνούμενος να εμπλακεί στο όργιο φημών που έχει ξεσπάσει...
Υπενθυμίζεται ότι η Standard & Poor's αξιολογεί την πιστοληπτική ικανότητα της Ιταλίας με ΒΒΒ+ και αρνητικό outlook.
Ωστόσο, όπως ανέφερε νωρίτερα το www.bankingnews.gr, με υποβάθμιση προειδοποιεί την Ιταλία ο οίκος αξιολόγησης Moody’s καθώς χαρακτηρίζει credit negative το αποτέλεσμα των ιταλικών εκλογών στις 24-25 Φεβρουαρίου.
Το αποτέλεσμα αυξάνει τις πιθανότητες νέων εκλογών και παρατεταμένης περιόδου πολιτικής αβεβαιότητας.
«Θα εξετάζαμε το ενδεχόμενο υποβάθμισης της αξιολόγησης της Ιταλίας εάν υπάρξει περαιτέρω ουσιαστική επιδείνωση των οικονομικών προοπτικών της χώρας ή περαιτέρω δυσκολίες στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων. Μια επιδείνωση στις συνθήκες αναχρηματοδότησης θα ασκούσαν επίσης πιέσεις για υποβάθμιση της ιταλικής αξιολόγησης. Αν η πρόσβαση της Ιταλίας στις αγορές ομολόγων γίνει πιο δύσκολη και εάν η χώρα ζητήσει εξωτερική βοήθεια, η κρατική αξιολόγηση θα υποβαθμιστεί σημαντικά σε σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα αξιολόγησης», υπογραμμίζει η Moody’s.
Η Moody's αξιολογεί την πιστοληπτική ικανότητα της Ιταλίας με Baa2 κι αρνητικό outlook, από τον Ιούλιο του 2012.
Σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης, αναμένεται υποχώρηση της επενδυτικής εμπιστοσύνης και πιέσεις στις αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων, οι οποίες θα επηρεάσουν το κόστος δανεισμού και άλλων ασθενέστερων κρατών της ευρωζώνης, όπως η Πορτογαλία και η Ιταλία, κι ενδεχομένως θα οδηγήσουν σε μια αναζωπύρωση της κρίσης χρέους του ευρώ..
Σε παρόμοια έκθεσή της η Fitch, την 1η Μαρτίου, ανέφερε τα εξής: H πολιτική αστάθεια που επικρατεί στην Ιταλία, μετά το αβέβαιο εκλογικό αποτέλεσμα που ανέδειξε η κάλπη, θέτει σε κίνδυνο την αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας.
"Η προοπτική μιας μακράς περιόδου πολιτικής αστάθειας στην Ιταλία αυξάνει τις πιέσεις προς την αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας", σημειώνει χαρακτηριστικά στην εν λόγω έκθεσή του ο οίκος.
Και εξηγεί: Η αστάθεια αυτή μπορεί να αποτελέσει εμπόδιο σε κάθε προσπάθεια εφαρμογής της αναγκαίας πολιτικής, εξέλιξη η οποία με τη σειρά της μπορεί να επιφέρει νέες προκλήσεις για την ήδη αποδυναμωμένη ιταλική οικονομία.
"Όταν ο οίκος επιβεβαίωσε τον περασμένο Δεκέμβριο την αξιολόγηση Α- για την Ιταλία, με αρνητικό το outlook, εξήγησε πως ο κίνδυνος πολιτικής αποσταθεροποίησης και μια παρατεταμένη αβεβαιότητα μπορεί να προκαλέσουν πιθανή υποβάθμιση της αξιολόγησης της Ιταλίας", εξηγεί η Fitch στη νέα αυτή έκθεσή της.
"Τα ήδη ληφθέντα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής έχουν αρχίσει να αποδίδουν καρπούς. Το ιταλικό έλλειμμα θα υποχωρήσει κάτω του 3%. Αλλά, από μόνη της η δημοσονομική προσαρμογή, χωρίς ανάπτυξη, δεν είναι ικανή να σταθεροποιήσει την αναλογία χρέους προς ΑΕΠ", διαμηνύει ο οίκος.
Και προειδοποιεί: Η χωρίς αποτέλεσμα εκλογική αναμέτρηση αυξάνει τους κινδύνους για την ιταλική οικονομία. Η πολιτική αβεβαιότητα θα βάλει φρένο στην ανάγκη για προώθηση των μεταρρυθμίσεων.
Και προσθέτει ο οίκος: Εάν σχηματιστεί μια αδύναμη κυβέρνηση στην Ιταλία, δεν θα έχει μεγάλη ευχέρεια στη διαχείριση τυχόν μελλοντικών οικονομικών σοκ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης