Τελευταία Νέα
Υγεία & Χρηστικά Νέα

Νέες πιστωτικές για e-συναλλαγές - Προπληρωμένες κάρτες για αγορές μέσω Internet

Νέες πιστωτικές για e-συναλλαγές - Προπληρωμένες κάρτες για αγορές μέσω Internet
Νέες προπληρωμένες πιστωτικές κάρτες διαθέτουν πλέον οι τράπεζες, καθώς αυξάνει το ενδιαφέρον των ελλήνων καταναλωτών για «ψηφιακές» συναλλαγές μέσω Internet.
Ολοένα και περισσότεροι είναι εκείνοι που κάνουν online αγορές και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα σπεύδουν να καλύψουν –με νέα, καινοτόμα προϊόντα- τις ανάγκες εκείνων που είτε δεν έχουν είτε δεν θέλουν να χρησιμοποιήσουν την πιστωτική τους κάρτα στο Internet.

Έντονο ενδιαφέρον


Μάλιστα, όπως αναφέρουν τραπεζικά στελέχη, η ζήτηση γι΄ αυτές τις κάρτες είναι ιδιαίτερα έντονη ειδικά το διάστημα των εορτών, καθώς ολοένα και περισσότεροι Έλληνες εμπιστεύονται το Διαδίκτυο για να πραγματοποιήσουν τις αγορές τους.  Ενδεικτικό είναι ότι, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, οι e-online καταναλωτές θα ξοδέψουν φέτος 1.500 ευρώ, κατά µέσο όρο, για αγορές µέσω Ιντερνετ ανεβάζοντας τον τζίρο του ηλεκτρονικού εµπορίου σε 1,4 δισ. ευρώ, έναντι 800 εκατ. ευρώ πέρυσι. Πρόκειται για αύξηση της τάξης του 75% που δείχνει τη μεγάλη δυναμική της αγοράς.

Πώς λειτουργούν

Οι προπληρωμένες πιστωτικές έρχονται «φορτωμένες» με συγκεκριμένο ποσό- μπορεί να φθάσει ακόμα και τα 10.000 ευρώ- και μπορεί να χρησιμοποιηθούν για κάθε τύπου αγορές, ψηφιακές και μη. Σε σχέση με τις παραδοσιακές πιστωτικές κάρτες, έχουν το πλεονέκτημα πως το υπόλοιπό τους είναι συγκεκριμένο και, άρα, η «ζημιά» που μπορεί να πάθει κάποιος αν τα στοιχεία του διαρρεύσουν είναι ελάχιστη έως μηδενική. Δηλαδή, αν κάποιος σχεδιάζει να αγοράσει αγαθά αξίας 300 ευρώ, μπορεί να «φορτώσει» μόνο αυτό το ποσό στην κάρτα του. Στη συνέχεια, ακόμα και αν τα στοιχεία του κλαπούν, δεν διατρέχει κίνδυνο, καθώς το υπόλοιπο είναι μηδενικό. Επιπλέον, οι προπληρωμένες πιστωτικές κάρτες αποτελούν ιδανική λύση για ανήλικους καταναλωτές, καθώς σύμφωνα με τον νόμο μπορούν να τις χρησιμοποιήσουν άτομα από 14 ετών και άνω.
Τι προσφέρουν οι τράπεζες
Η πιο πρόσφατη κίνηση στην «σκακιέρα»  των προπληρωμένων πιστωτικών καρτών ανήκει την Τράπεζα Πειραιώς, η οποία και διαθέτει την κάρτα We Buy.  Η προπληρωμένη κάρτα αυτή εκδίδεται την ίδια στιγμή που ο πελάτης κάνει την αίτηση μέσω Internet ή τηλεφώνου και έτσι είναι άμεσα διαθέσιμη για χρήση.  Η κάρτα We Buy είναι «εικονική», καθώς ο πελάτης δεν λαμβάνει πλαστική κάρτα. Έτσι, προορίζεται αποκλειστικά για εξ αποστάσεως συναλλαγές, όπου δεν χρειάζεται η παρουσία φυσικής κάρτας, όπως  για συναλλαγές στο Internet,  για τηλεφωνικές παραγγελίες και για παραγγελίες από καταλόγους.  Επιπλέον, δέχεται πιστώσεις χρημάτων, (π.χ. σε περίπτωση επιστροφής προϊόντος). Ο κάτοχός της μπορεί να τη «φορτίζει» με το ποσό που θέλει, όποτε θέλει, όπου και αν βρίσκεται και τη χρησιμοποιεί σε όλες τις ηλεκτρονικές συναλλαγές του εύκολα και με ασφάλεια. Επίσης, μπορεί να την ακυρώσει ή επανεκδώσει μόνος του χωρίς να επισκεφτεί κάποιο κατάστημα.   Το συνολικό μέγιστο ημερήσιο όριο συναλλαγών είναι €10.000.
Αντίστοιχα, η Τράπεζα Κύπρου διαθέτει  δύο προπληρωμένες κάρτες. Η Η Κύπρου Prepaid Card είναι  επαναφορτιζόμενη προπληρωμένη κάρτα Visa. O πελάτης επιλέγει το ποσό με το οποίο θέλει κάθε φορά να τη «φορτίσει» και κατά συνέπεια το μέγιστο ποσό για το οποίο θα επιτρέπεται να χρησιμοποιηθεί. Η κάρτα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για αγορές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, σε όλες τις επιχειρήσεις με το σήμα Visa, για συναλλαγές στο Internet,   για τηλεφωνικές παραγγελίες σε όλο τον κόσμο,  για αναλήψεις μετρητών στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο, ακόμα και για την αγορά μονάδων για το καρτοκινητό. Η κάρτα φορτίζεται στο ταμείο καταστήματος της Τράπεζας Κύπρου με κατάθεση μετρητών,  στα ATMs της Τράπεζας Κύπρου με κατάθεση μετρητών ή με μεταφορά χρημάτων από λογαριασμό μέσω της κάρτας Debit, μέσω του Internet Banking και  μέσω του Phone Banking της Τράπεζας Κύπρου.
Επίσης η ίδια τράπεζα διαθέτει την Prepaid Gift Card, η οποία είναι μη επαναφορτιζόμενη προπληρωμένη κάρτα. Ο κάτοχός της μπορεί να φορτίσει την Prepaid Gift Card μία φορά, με μέγιστο ποσό φόρτισης τα 150€ και η κάρτα χρησιμοποιείται για  αγορές στην Ελλάδα και το εξωτερικό, σε όλες τις επιχειρήσεις με το σήμα Visa,  συναλλαγές στο Internet και  τηλεφωνικές παραγγελίες σε όλο τον κόσμο.
Τέλος, η Τράπεζα Αττικής διαθέτει την Attica Gift Card Visa, την πρώτη προπληρωμένη κάρτα VISA που κυκλοφόρησε στην Ελλάδα.  Η attica gift CARD VISA επιτρέπει στον κάτοχό της, εκτός από αγορές, να κάνει αναλήψεις μετρητών από τα ΑΤΜ όλων των τραπεζών και εντελώς δωρεάν από τα ΑΤΜ του δικτύου Καταστημάτων της Attica Bank.
Επίσης μπορεί να επαναφορτίζει την κάρτα του με το ποσό που εκείνος επιθυμεί μέχρι και τη λήξη της, μέσω της υπηρεσίας e-banking ή σε ένα από τα Καταστήματα της Attica Bank.  Διατίθεται με αξία  €30 έως €3.000, ενεργοποιείται από την επόμενη μέρα της παραλαβής της και ισχύει για 5 χρόνια, ενώ το αρχικό διαθέσιμο ποσό για αγορές, καθώς και η ημερομηνία λήξης  τυπώνονται στην κάρτα κατά την έκδοσή της.


Γιώργος Θεoδώρου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης