Τελευταία Νέα
Υγεία & Χρηστικά Νέα

Αναβλήθηκε η έκτακτη Γενική Συνέλευση της Attica Bank ελλείψει απαρτίας - Απέκλεισαν την είσοδο της τράπεζας στελέχη του ΠΑΜΕ - Θα συγκληθεί νέα ΓΣ

tags :
Αναβλήθηκε η έκτακτη Γενική Συνέλευση της Attica Bank ελλείψει απαρτίας - Απέκλεισαν την είσοδο της τράπεζας στελέχη του ΠΑΜΕ - Θα συγκληθεί νέα ΓΣ
(upd4)Αναβλήθηκε η Έκτακτη Γενική Συνέλευση της Attica Bank, η οποία ήταν προγραμματισμένη για σήμερα στις 12:00 το μεσημέρι, λόγω έλλειψης απαρτίας καθώς δεν παρουσιάστηκαν οι μέτοχοι του ΤΤ και του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων που ελέγχουν από κοινού το 41,5% της τράπεζας.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ομάδα στελεχών του ΠΑΜΕ απέκλεισε την είσοδο του κεντρικού κτιρίου της τράπεζας, στην οδό Ακαδημίας 54 και δεν επέτρεπαν την είσοδο σε μετόχους και δημοσιογράφους. Μάλιστα, η στάση τους προκάλεσε έντονες διαμαρτυρίες σε μετόχους που ήθελαν να πραγματοποιηθεί η Γενική Συνέλευση για το μείζον ζήτημα της ανακεφαλαιοποίησης, προκαλώντας μικροένταση για τον τρόπο που επέλεξε το ΠΑΜΕ να διαμαρτυρηθεί για την απαξίωση των... ασφαλιστικών Ταμείων. Σύμφωνα με πληροφορίες θα οριστεί εκ νέου η ΓΣ ώστε να συζητηθεί το θέμα της αύξησης κεφαλαίου ύψους 200 εκατ. ευρώ και του ομολογιακού ύψους 200 εκατ. ευρώ.

Τι αναφέρει η ανακοίνωση της Attica Bank


Η Attica Bank ανακοινώνει ότι στην Έκτακτη Γενική Συνέλευση των Μετόχων, κατόχων κοινών μετοχών που πραγματοποιήθηκε την 5.2.2013 και ώρα 12.00, παρέστησαν αυτοπροσώπως ή δι'αντιπροσώπου 22 μέτοχοι, μεταξύ των οποίων οι δύο εκ των  τριών βασικών μετόχων της Τράπεζας, ήτοι το ΤΣΜΕΔΕ και το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και απόντος του Νέου Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου Ελλάδος Α.Τ.Ε..
Οι παρόντες μέτοχοι εκπροσώπησαν 154.660.672  κοινές, ονομαστικές, μετά δικαιώματος ψήφου, μετοχές, επί συνόλου 244.885.573 κοινών μετοχών, δηλαδή ποσοστό 63,156%  του κοινού μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας.
Επειδή δεν συνετελέσθη η αυξημένη απαρτία που απαιτείται κατά το άρθρο 29 παρ. 3 του κ.ν. 2190/1920, προκειμένου να είναι δυνατή η συζήτηση και η λήψη αποφάσεων επί των θεμάτων  της ημερήσιας διάταξης, ματαιώθηκε η συνεδρία της Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης.
Το σύνολο των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης θα συζητηθούν στην Α’ Επαναληπτική Γενική Συνέλευση, η οποία θα συνεδριάσει, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην από 10.1.2013 Πρόσκληση του Δ.Σ. σε Έκτακτη Γενική Συνέλευση των Μετόχων, κατόχων κοινών μετοχών, η οποία δημοσιεύθηκε νόμιμα και εμπρόθεσμα.

Νωρίτερα το www.bankingnews.gr ανέφερε:


Αν δεν υπάρξει αναβολή στην ΓΣ της Attica bank το ΤΤ θα ψηφίσει θετικά υπέρ της ανακεφαλαιοποίησης με την αίρεση ότι δεν θα μπορεί να δεσμευθεί ότι θα συμμετάσχει στην αμκ

Αν δεν υπάρξει αναβολή στην έκτακτη Γενική Συνέλευση της Attica bank σήμερα  5 Φεβρουαρίου το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο που ελέγχει το 22,5% θα ψηφίσει θετικά υπέρ του σχεδίου ανακεφαλαιοποίησης με την αίρεση ότι δεν θα μπορεί να δεσμευθεί αν θα συμμετάσχει στην αύξηση κεφαλαίου καθώς μια τέτοια απόφαση θα πρέπει να εγκριθεί από την DGCom, εξέλιξη όχι πιθανή.
H Attica bank θα υλοποιήσει αμκ 199,4 εκατ ευρώ με τιμή 0,30 ευρώ  και ομολογιακό 200 εκατ ευρώ συνολικά 400 εκατ ευρώ.
Το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο διασπάστηκε σε good και bad bank και στο νέο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο μεταβιβάστηκε και το 22,5% που ελέγχει στην Attica bank.
Βασικός και μοναδικός μέτοχος στο νέο ΤΤ είναι το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Άρα το ΤΧΣ μέσω του ΤΤ είναι ήδη μέτοχος στην Attica bank.
Το ερώτημα λοιπόν είναι το εξής.
Το ΤΧΣ θα δώσει την έγκριση του στο ΤΤ να συμμετάσχει στην αμκ με 44,8 εκατ ευρώ και στο ομολογιακό με περίπου 45 εκατ ή θα παραιτηθεί των δικαιωμάτων του με φυσικό επακόλουθο να υποστεί dilution και να βρεθεί από 22,5% στο 8%;
Επίσης η DGCom η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού θα έδινε το πράσινο φως σε μια τέτοια κίνηση του ΤΤ ώστε να συμμετάσχει στην ανακεφαλαιοποίηση της Attica bank;
Η παρελθούσα εμπειρία μας διδάσκει ότι η DGCom είναι πολύ συντηρητική σε αναπτυξιακές κινήσεις τραπεζών που έχουν υποστεί resolution όπως το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, που σημαίνει ότι είναι αδύνατο η DGCom να δώσει τέτοια έγκριση.
Πάντως το θέμα αυτό θα τεθεί επί τάπητος και θα μελετηθεί αν μπορεί να υλοποιηθεί ή όχι.
Αν συμμετάσχει το ΤΤ στην Attica bank – πιθανότητα ομολογουμένως πολύ μικρή έως μηδενική – έχει καλώς αν όχι θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι ΤΤ και Ταμείο Παρακαταθηκών και δανείων ελέγχουν από κοινού 41,5% της Attica bank.
To Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων δεν θα συμμετάσχει αλλά το ΤΤ θα εξεταστεί υπό το νέο πρίσμα του ΤΧΣ ως βασικού πλέον μετόχου.
Αυτό σημαίνει ότι ενώ θεωρητικά το ΤΣΜΕΔΕ θα μπορούσε να καλύψει τα αδιάθετα στόχος είναι μετά την ανακεφαλαιοποίηση να ελέγχει το 50% της Attica bank και το υπόλοιπο 49,9% να διατεθεί σε ιδιώτες μετόχους ή άλλους επενδυτές.

Το ΤΣΜΕΔΕ θα καλύψει τα 200 εκατ και θα ελέγχει το 51% της Attica bank

Τα 200 εκατ σε σύνολο 400 εκατ ευρώ της συνολικής κεφαλαιακής ανάγκης της Attica bank έχουν εξασφαλιστεί σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες καθώς θα τα καλύψει το ΤΣΜΕΔΕ.
Το ΤΣΜΕΔΕ ως βασικός μέτοχος με ποσοστό 42,5% έχει αποφασίσει να καλύψει το 51% της αύξησης και το 51% του ομολογιακού δηλαδή 100 εκατ της αύξησης και 100 εκατ του ομολογιακού ή συνολικά 200 εκατ σε σύνολο 400 εκατ ευρώ.
Αναζητώνται άλλα 200 εκατ ευρώ.
Όπως έχουμε επισημάνει η διοίκηση της Attica bank υπό τον Γιάννη Γαμβρίλη μετά την πρόταση εξαγοράς του ΤΤ έχει αναβαθμιστεί στην αγορά.
Ακόμη και ξένοι άρχισαν να ρωτούν ποια είναι αυτή η Attica bank, που ήθελε να αγοράσει το ΤΤ;
Προφανώς υπάρχουν επαφές με θεσμικά χαρτοφυλάκια, υπάρχουν ενδείξεις ότι θεσμικοί έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να καλύψουν 10 έως 20 εκατ ευρώ της αύξησης και του ομολογιακού έκαστος.

Το συμπέρασμα

Η διοίκηση Γαμβρίλη στην Attica bank έχει αναλάβει σημαντικές πρωτοβουλίες ώστε το εγχείρημα της κεφαλαιακής ενίσχυσης να επιτύχει.
Ωστόσο η συγκέντρωση 400 εκατ δεν είναι ούτε μπορεί να είναι εύκολη υπόθεση.
Αν ο στόχος επιτευχθεί η Attica bank διασφαλίζει κατά τρόπο απόλυτο τον ιδιωτικό της χαρακτήρα και συνεχίζει να διαδραματίζει ρόλο στις εγχώριες τραπεζικές εξελίξεις.
Αν δεν πετύχει έως 200 εκατ θα πρέπει να καταβάλλει το ΤΧΣ και η τράπεζα θα περάσει στον έλεγχο του Ταμείου.
Σε αυτή την περίπτωση δεν θα ισχύει το 10% της ελάχιστης συμμετοχής ή ο εν δυνάμει ιδιωτικός χαρακτήρας της τράπεζας.
Η Attica bank θα σπάσει σε good και bad bank στο χειρότερο σενάριο.

(πρώτη ενημέρωση: 08:05)

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης