Τελευταία Νέα
Τράπεζες

Στο μικροσκόπιο οι υβριδικές εκδόσεις των τραπεζών 2,5 δισ ευρώ – Σχεδιάζουν νέες αμκ;

Στο μικροσκόπιο οι υβριδικές εκδόσεις των τραπεζών 2,5 δισ ευρώ – Σχεδιάζουν νέες αμκ;
Σημαντικά αυξάνονται οι απαιτήσεις για την κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών μετά τις αποφάσεις που έλαβε η BIS η Διεθνής Τράπεζα Διακανονισμών και οι οποίες θα εφαρμοσθούν από τα τέλη του 2010. Έτσι οι ελληνικές τράπεζες θα πρέπει να αναζητήσουν κεφάλαια όχι μόνο για να αποπληρώσουν τα κεφάλαια ύψους 4 δις ευρώ που έλαβαν από τις προνομιούχες μετοχές αλλά και να καλύψουν τις νέες απαιτήσεις της Βασιλείας.
Θα πρέπει να αναφερθεί ότι στις 14 Οκτωβρίου το www.bankingnews.gr είχαν αναδείξει το θέμα καθώς εκείνη την περίοδο είχαν γνωστοποιηθεί οι σχεδιασμοί της Βασιλείας.  
Οι αποφάσεις προφανώς και αφορούν όλες τις χώρες της Ευρώπης συμπεριλαμβανομένων και των ελληνικών τραπεζών.
Οι τράπεζας στην Ελλάδα καλούνται να ενισχύσουν τα κεφάλαια τους από τα τέλη του 2009 έως τα τέλη του 2010 κατά τουλάχιστον 3 με 4  δις ευρώ.  
Μέχρι τώρα οι αγορές γνώριζαν ότι οι ελληνικές τράπεζες θα πρέπει να ενισχύσουν τα κεφάλαια τους γιατί πρέπει να επιστρέψουν στο δημόσιο τα 4 δις ευρώ που έλαβαν από τις προνομιούχες μετοχές.
Οι  αυξήσεις κεφαλαίου είναι απαραίτητες για την κεφαλαιακή ενίσχυση του tier 1 του βασικού δείκτη εποπτικών κεφαλαίων.
Οι  νέες αποφάσεις της  Βασιλείας που θα οριστικοποιηθούν προσεχώς αναφέρουν ότι από το τέλος του 2010 οι τράπεζες πρέπει να πληρούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις όσον αφορά την κεφαλαιακή τους δομή.
Συγκεκριμένα για το tier 1 που αποτελεί τον πυρήνα των κεφαλαίων των τραπεζών παγκοσμίως η BIS θα θεσπίσει ώστε να απαρτίζονται μόνο από καλής ποιότητα κεφάλαια , ουσιαστικά δηλαδή από αυξήσεις κεφαλαίου με κοινές μετοχές.
Παράλληλα τονίζεται ότι δεν θα λαμβάνονται υπόψη στα κεφάλαια έσοδα που προέρχονται από έκτακτα κέρδη.
Επίσης θα αξιολογούνται με πολύ αυστηρά κριτήρια οι υβριδικές εκδόσεις.
Όμως τι σημαίνουν όλες αυτές οι αλλαγές για τις τράπεζες στην Ελλάδα;
Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα διαθέτει 35 δις ευρώ σε κεφάλαια εκ των οποίων τα 2,5  δις ευρώ αποτελούν υβριδικές εκδόσεις με την Eurobank να έχει υλοποιήσει τις περισσότερες  στα 768 εκατ ευρώ ακολουθεί η Alpha bank με 672 εκατ ευρώ η Εθνική με 600 εκατ η Emporiki με 330 και η Πειραιώς με 200 εκατ κ.α.
Παράλληλα οι τράπεζες έχουν πραγματοποιήσει και αυξήσεις κεφαλαίου με προνομιούχες μετοχές πέραν του ελληνικού δημοσίου π.χ. η Εθνική στις ΗΠΑ περίπου 600 εκατ ενώ στους ισολογισμούς των τραπεζών και στα στοιχεία παθητικού εμφανίζονται και άλλοι προνομιούχοι τίτλοι.
Το μεγαλύτερο μέρος αυτών των κεφαλαίων των 2,5 δις  ευρώ δηλαδή από υβριδικές εκδόσεις θα πρέπει να αντικατασταθεί από κεφάλαιο που θα προέλθει από αυξήσεις κεφαλαίου με κοινές μετοχές. Μόνο η πολύ υψηλής διαβάθμισης εκδόσεις θα συνεχίσουν να προστίθενται στα κεφάλαια.
Όμως πέραν από τις υβριδικές εκδόσεις στο μικροσκόπιο τίθενται και τα κέρδη. Ως γνωστό οι τράπεζες διανείμουν από το 30% (νόμος Αλογοσκούφη) έως το 50% (τάση προ της κρίσης) των κερδών τους.
Το υπόλοιπο 50% αποθεματοποιείται και ενισχύει τα ίδια κεφάλαια και ειδικά το tier 1.
H νέα ντιρεκτίβα της Βασιλείας όμως αναφέρει ότι τα έκτατα κέρδη δεν θα λογίζονται στο κεφάλαιο αλλά μόνο τα επαναλαμβανόμενα κέρδη.
Να ληφθεί υπόψη π.χ. το 2009 τα έκτακτα κέρδη των μεγαλύτερων τραπεζών  θα ξεπεράσουν τα 1,4  δις ευρώ επί συνόλου 2,5 δις ευρώ που θα είναι τα συνολικά κέρδη αν δεν υπάρξουν αρνητικές εκπλήξεις από το σκέλος των επισφαλειών για προβληματικά δάνεια.  
Ως εκ τούτου καθίσταται κατανοητό ότι στο tier 1 λιγότερο κεφάλαιο θα προστίθεται από τα κέρδη .
Διαχρονικά τα μη επαναλαμβανόμενα έσοδα συμμετέχουν ενεργά στα αποτελέσματα και κατ΄ επέκταση στα κεφάλαια.
Πέραν αυτών η Βασιλεία αναφέρει ότι μετά το 2010 οι τράπεζες θα πρέπει να διενεργούν πάγια μεγαλύτερες προβλέψεις για επισφαλείς απαιτήσεις.
Σύμφωνα με τα ισχύοντα οι τράπεζες θα πρέπει να διενεργούν το 1% σε πρόβλεψη στα νέα τους δάνεια ωστόσο αυτό διαφαίνεται ότι θα αλλάξει και ο συντελεστής θα αυξηθεί.
Αυτό συνεπάγεται λιγότερα κέρδη άρα και λιγότερα κέρδη τα οποία θα προστίθενται στα  κεφάλαια των τραπεζών.
Πάντως μπορεί να υπάρχουν προφανείς ανασταλτικοί παράγοντες ωστόσο το 2010 αναμένεται να είναι μια καλή χρονιά για τις τράπεζες όσον αφορά τα κέρδη τα οποία εκτιμώνται σε 3,8 δις ευρώ. Μέρος των κερδών αυτών θα ενισχύσει τα κεφάλαια των τραπεζών.  Ακόμη καλύτερα θα είναι τα κέρδη το 2011.



Η σύνθεση των κεφαλαίων των τραπεζών

Ποσά σε δις ευρώ

Τράπεζες     Συνολικά Κεφάλαια     Υβριδικά      Προνομιούχες

Εθνική                    9,1                        0,600          0,350 + 0,600

Alpha                      5,4                         0,672           0,942

Eurobank                 5,5                        0,768            0,950

Πειραιώς                  3,8                       0,200            0,370

Emporiki                 0,700                     0,330               -


Μελλοντικές κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών

Ποσά σε δις ευρώ

Εθνική              0,500

Alpha                0,500

Eurobank          0,500+0,700

Πειραιώς            0,500

Emporiki             1


Πέτρος Λεωτσάκος
petros@bankingnews.gr
news@bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης