Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Τ. Κολλίντζας (Attica bank): Το 2010 θα πιεσθούν τα κέρδη των τραπεζών

tags :
Τ. Κολλίντζας (Attica bank): Το 2010 θα πιεσθούν τα κέρδη των τραπεζών
To 2010 θα πιεσθεί η κερδοφορία των ελληνικών τραπεζών ή τουλάχιστον αυτή που προέρχεται από την εγχώρια αγορά , κοινώς οι τράπεζες θα επιτύχουν λιγότερα κέρδη επισημαίνει σε δηλώσεις του στο «www.bankingnews.gr» o πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Attica bank  κ. Τρύφων Κολλίντζας.
Που αποδίδεται όμως η διαφαινόμενη κάμψη κερδοφορίας για το 2010;
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Attica bank τα κέρδη των τραπεζών θα είναι χαμηλότερα το 2010 κυρίως γιατί το οικονομικό περιβάλλον είναι χειρότερο σε σχέση με το 2009.
Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι το 2009 η Ελλάδα και η παγκόσμια οικονομία επηρεάστηκε αρνητικά από την κρίση.
Όμως το γεγονός ότι ξαφνικά επιδεινώθηκε το οικονομικό περιβάλλον στην Ελλάδα ειδικά τους τελευταίους μήνες του 2009, υποχρεώνει την οικονομία να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα.
Οι συνθήκες έχουν επιδεινωθεί και είναι προφανές ότι οι ελληνικές τράπεζες σε ένα χειρότερο οικονομικό περιβάλλον δεν θα μπορέσουν να παράξουν περισσότερα κέρδη.
Αντιθέτως όταν οι συνθήκες έχουν επιδεινωθεί το τραπεζικό σύστημα δεν θα μπορέσει να διαφοροποιηθεί.
Ο πρόεδρος της Attica bank κ Κολλίντζας τονίζει μεταξύ άλλων ότι « πέραν από πρόεδρος τράπεζας έχω και την ιδιότητα του οικονομολόγου και μπορώ να κατανοήσω τις αιτίες πίσω από την συντηρητική πολιτική και τακτική που ακολουθούν οι καταναλωτές.
Το 2010 θα αποδειχθεί ότι η κατανάλωση θα περιοριστεί ακόμη περισσότερο καθώς όταν επιδεινώθηκε το οικονομικό περιβάλλον επιδεινώθηκε ταυτόχρονα και η ψυχολογία των επενδυτών.
Δεν είναι δυνατό σε μια οικονομία που χειροτερεύει οι καταναλωτές να καταναλώνουν περισσότερο.
Η τάση στον καταναλωτή το 2010 θα είναι μάλλον να καταναλώνει λιγότερο και να αποταμιεύει περισσότερο.
Μέχρι τώρα λοιπόν δύο παράγοντες επιδρούν αρνητικά , η χειροτέρευση της εικόνας της αγοράς και της οικονομίας και η επιδείνωση της ψυχολογίας.
Όταν ο πολίτης δεν καταναλώνει δεν θα σπεύσει στην τράπεζα να συνάψει καταναλωτικό δάνειο.
Όμως πέραν από αυτούς τους λόγους η κερδοφορία των τραπεζών θα επηρεαστεί π.χ. από την μείωση της εξάρτησης από την ΕΚΤ;
Είναι ξεκάθαρο ότι η ρευστότητα της ΕΚΤ έδωσε ισχυρό πλεονέκτημα στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.
Όμως η μείωσης της εξάρτησης θα επιδράσει αρνητικά γιατί λιγότερη φθηνή ρευστότητα θα σημάνει για τις τράπεζες λιγότερα κέρδη.
Οι τράπεζες θα καταφέρουν το 2010 θα επαναλάβουν καλές επιδόσεις από τα ομόλογα;
Σύμφωνα με τον κ Κολλίντζα τα ομόλογα δεν είναι ακόμη βέβαιο πως θα επιδράσουν στις τράπεζες και στα χαρτοφυλάκια τους.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι αν τα μέτρα που θα λάβει η κυβέρνηση πείσουν τις αγορές και τους επενδυτές τότε είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει μια σημαντική αποκλιμάκωση του spread εξέλιξη που θα ευνοήσει τα χαρτοφυλάκια των μεγάλων τραπεζών.
Αν αντιθέτως τα μέτρα δεν πείσουν τις αγορές προφανώς η αβεβαιότητα θα παραμείνει και θα συνεχίσουν να ασκούνται πιέσεις στα χαρτοφυλάκια.
Το πλέον πιθανό πάντως είναι σύμφωνα με τον κ Κολλίντζα τα μέτρα της κυβέρνησης σταδιακά να πείθουν τις αγορές εξέλιξη που θα έχει θετική επίδραση σε ομόλογα και μετοχές.
Στην ερώτηση ποια είναι η μεγαλύτερη πρόκληση για το 2010 ο πρόεδρος της Attica bank , αναφέρει :
Η διαχείριση των καθυστερήσεων , των εμπλοκών θα αποτελέσει το σημείο κλειδί για την ποιότητα των ισολογισμών των τραπεζών το 2010.
Συμπερασματικά μπορεί να ειπωθεί επισημαίνει ο κ Κολλίντζας ότι «το 2010 τα κέρδη των τραπεζών από την Ελλάδα θα είναι χαμηλότερα από τα κέρδη που πέτυχαν το 2009 οι τράπεζες τουλάχιστον από την εσωτερική αγορά»

Πέτρος Λεωτσάκος
petros@bankingnews.gr
news@bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης