Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Στα 13,882 δισ το κόστος διάσωσης σε κεφάλαια και ρευστότητα 4 ελληνικών τραπεζών από το ΤΧΣ και την ΤτΕ – Βρέθηκαν σε οικονομικό αδιέξοδο αλλά οι αρχές απέτρεψαν χρεοκοπίες και διασφάλισαν καταθέσεις και εργαζομένους

Στα 13,882 δισ το κόστος διάσωσης σε κεφάλαια και ρευστότητα 4 ελληνικών τραπεζών από το ΤΧΣ και την ΤτΕ – Βρέθηκαν σε οικονομικό  αδιέξοδο αλλά οι αρχές απέτρεψαν χρεοκοπίες και διασφάλισαν καταθέσεις και εργαζομένους
(upd3)Στα 13,882 δισ ευρώ ανέρχεται το κόστος διάσωσης των τραπεζών που οδηγήθηκαν σε επιχειρηματικό και μετοχικό αδιέξοδο.
Οι θεσμικές αρχές η ΤτΕ, το ΤΧΣ και το ΥΠΟΙΚ λειτούργησαν συντονισμένα και κατάφεραν να μετριάσουν καθοριστικά τις δυσμενείς επιπτώσεις.

Η Proton bank διασπάστηκε σε good και bad bank και το Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων και Επενδύσεων κατέβαλλε 862 εκατ ευρώ σε funding gap. Επίσης το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας κατέβαλλε συνολικά έως τώρα 550 εκατ ευρώ για να ανακεφαλαιοποιήσει την Νέα Proton bank.
Άρα η πρώτη διάσωση κόστισε 1,412 δις ευρώ σε ρευστότητα και κεφάλαιο.
Η TBank απορροφήθηκε από το ΤΤ αλλά χρηματοδοτήθηκε με fund Gap από το Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων και επενδύσεων με 700 εκατ ευρώ.
Ακολούθησε η διάσπαση της ΑΤΕ σε good και bad bank στην οποία κατέβαλλε 6,67 δις ευρώ funding gap το ΤΧΣ και επίσης κατέβαλλε 550 εκατ ευρώ σε κεφάλαιο.
Στο ΤΤ που επίσης έσπασε σε καλή και κακή τράπεζα το funding gap έφθασε τα 4,050 δις ευρώ και η κεφαλαιακή ενίσχυση 500 εκατ ευρώ.
Συνολικά Proton bank, TBank, ATE και ΤΤ οι 4 τράπεζες που διασώθηκαν αποτρέποντας την χρεοκοπία και διασφαλίζοντας καταθέσεις και θέσεις εργασίας κόστισαν 13,882 δισ ευρώ.
Σε κεφάλαιο η ενίσχυση είναι συνολικά 1,6 δισ ευρώ και τα υπόλοιπα 12,282 δισ ευρώ funding gap.

Τα κεφάλαια αυτά τα δανείστηκε το ελληνικό κράτος, ο έλληνας φορολογούμενος πολίτης με στόχο να ενισχύσει τις τράπεζες και να διασφαλίσει την επιβίωση μη βιώσιμων σχημάτων.
Θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι το κόστος είναι μεν μεγάλο αλλά διασφαλίστηκε η λειτουργία των υγιών τμημάτων αυτών των τραπεζών.
Οι καταθέσεις και τα ομολογιακά – τα περισσότερα ομολογιακά – διασφαλίστηκαν.
Επίσης οι θέσεις εργασίας διασφαλίστηκαν στο μεγαλύτερο ποσοστό.
Πρόκειται για μια μεγάλη παρέμβαση του ΤΧΣ και της ΤτΕ αλλά και της κυβέρνησης που πέτυχαν να απορροφήσουν κραδασμούς και να αποτρέψουν μια ανεξέλεγκτη κατάρρευση τράπεζας που θα ήταν καταστροφική για όλο το σύστημα της εύθραυστης οικονομίας μας.
Θεσμικές αρχές και κράτος δούλεψαν σωστά και διασφάλισαν τις τράπεζες.

Υποσημείωση

Δυστυχώς δεν διασφαλίστηκαν οι μετοχικοί τίτλοι λόγω του γεγονότος ότι οι 4 τράπεζες άλλαν νομική μορφή. Οι άδειες των παλαιών τραπεζών έπαψαν να ισχύουν.
Δεν μιλάμε για μετοχικές αξίες αλλά για μετοχικούς τίτλους ώστε να έχουν δυνητικά την δυνατότητα οι μέτοχοι να πάρουν κάτι...από τις υπό εκκαθάριση τράπεζες.

Κόστος διάσωσης τραπεζών που βρέθηκαν σε αδιέξοδο στην Ελλάδα 2011-2012-2013

Σε εκατ ευρώ

Τράπεζα

Κόστος ρευστότητας

Κόστος κεφαλαίων

Συνολικό Κόστος

Proton bank

862

550

1.412

ΤBank

700

-

700

ATE Bank

6.670

550

7.220

TT

4.050

500

4.550

Σύνολο

12.282

1.600

13.882

Επεξεργασία στοιχείων www.bankingnews.gr


Πέτρος Λεωτσάκος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης