Τελευταία Νέα
Υγεία & Χρηστικά Νέα

Με discount 96% η τιμή της αμκ της Attica bank στα 0,30 ευρώ 19ν/1π αντλώντας 199,4 εκατ – Θα εκδώσει και ομολογιακό 200 εκατ – Θα συγκεντρωθούν 400 εκατ με την στήριξη Ταμείων και επενδυτικών σχημάτων – Στόχος εξαγοράς και η Νέα Proton

tags :
Με discount 96% η τιμή της αμκ της Attica bank στα 0,30 ευρώ 19ν/1π  αντλώντας 199,4 εκατ  – Θα εκδώσει και ομολογιακό 200 εκατ – Θα συγκεντρωθούν 400 εκατ με την στήριξη Ταμείων και επενδυτικών σχημάτων – Στόχος εξαγοράς και η Νέα Proton
Με discount 96% καθορίστηκε η τιμή της αμκ της Attica bank στα 0,30 ευρώ, σχεδόν το διπλάσιο από το discount 50% των συστημικών τραπεζών που έχουν λάβει κεφάλαια από το ΤΧΣ, λόγω του reverse split.
Η Attica bank θα εκδώσει 19 νέες μετοχές για κάθε 1 παλαιά στην τιμή των 0,30 ευρώ αντλώντας 199,4 εκατ ευρώ.

Παράλληλα θα εκδώσει 200 εκατ ομολογιακό συνολικά θα συγκεντρώσει 400 εκατ ευρώ.
Η Attica bank έχει την δυνατότητα με την στήριξη του ΤΣΜΕΔΕ να συγκεντρώσει τα 400 εκατ και άλλων επενδυτικών σχημάτων και να παραμείνει ιδιωτική χωρίς την στήριξη κρατικών κεφαλαίων.
Η διοίκηση της Attica bank υπέβαλλε μια εναλλακτική και ενδιαφέρουσα πρόταση για το ΤΤ. Μπορεί η Επιτροπή Ανταγωνισμού της ΕΕ DGCom να την απέρριψε την πρόταση της για το ΤΤ αλλά η Attica bank κέρδισε σε κύρος και στρατηγική.
Είναι πιθανό επόμενος στόχος για την Attica bank περί τον Μάιο να είναι η Νέα Proton bank την οποία θα πωλήσει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Οι όροι της αύξησης και του ομολογιακού

Σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με σκοπό την άντληση κεφαλαίων έως το ποσό των 199.406.822,10  ευρώ προχωρά η Attica Bank, με καταβολή μετρητών μέσω της έκδοσης 664.689.407 νέων κοινών ονομαστικών μετά ψήφου μετοχών ονομαστικής αξίας 0,30 και προτεινόμενης τιμής διάθεσης  0,30 ανά μετοχή, με δικαίωμα προτίμησης υπέρ των παλαιών μετόχων, κατόχων κοινών  μετοχών σε αναλογία 19 νέες κοινές μετοχές για κάθε μία παλαιά κοινή μετοχή.
Η Γενική Συνέλευση των μετόχων της 5ης Φεβρουαρίου καλείται να εγκρίνει την αύξηση των ιδίων κεφαλαίων της Τράπεζας έως 400 εκατ. ευρώ μέσω της καταβολής μετρητών και την έκδοση νέων κοινών μετοχών και μέσω της έκδοσης μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου, το οποίο θα φέρει χαρακτηριστικά που θα το κατατάσσουν στα κεφάλαια πρώτης διαβάθμισης της Τράπεζας, ‘Tier I.
Για την άντληση των €400 εκατ. προτείνεται η υλοποίηση:
Αύξηση της ονομαστικής αξίας κάθε κοινής ονομαστικής μετά ψήφου μετοχής της Τράπεζας από €0,35 σε 2,45 ανά μετοχή με ταυτόχρονη συνένωση και μείωση του συνολικού αριθμού των κοινών μετοχών (reverse split) με αναλογία 7 παλαιές μετοχές για κάθε μία νέα μετοχή, δηλαδή από 244.885.573 σε 34.983.653 μετοχές συνολικά.
Mείωση του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας κατά € 75.214.854,65 με μείωση της ονομαστικής αξίας των κοινών ονομαστικών μετά ψήφου μετοχών από €2,45 σε €0,30, με σκοπό το συμψηφισμό σωρευτικών ζημιών ύψους € 75.214.854,65, σύμφωνα με το άρθρο 4 του κ.ν. 2190/1920. H ως άνω μείωση δεν θα επηρεάσει το σύνολο των ιδίων κεφαλαίων της Τράπεζας, ούτε συνεπάγεται οποιαδήποτε αναπροσαρμογή της τιμής της κοινής μετοχής στο Χρηματιστήριο Αθηνών.
Αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας με σκοπό την άντληση κεφαλαίων έως το ποσό των 199.406.822,10  ευρώ με καταβολή μετρητών μέσω της έκδοσης 664.689.407 νέων κοινών ονομαστικών μετά ψήφου μετοχών ονομαστικής αξίας €0,30 και προτεινόμενης τιμής διάθεσης 0,30 ανά μετοχή, με δικαίωμα προτίμησης υπέρ των παλαιών μετόχων, κατόχων κοινών  μετοχών σε αναλογία 19 νέες κοινές μετοχές για κάθε μία παλαιά κοινή μετοχή.
Έκδοση ομολογιακού δανείου με ομολογίες μετατρέψιμες σε κοινές ονομαστικές μετοχές της Τράπεζας, μέχρι του ποσού των €200 εκατ., υποχρεωτικώς μετατρέψιμου μετά την πάροδο πενταετίας και με κατάργηση του δικαιώματος προτίμησης όλων των παλαιών μετόχων υπέρ των μετόχων (υφιστάμενων ή /και νέων) της Τράπεζας που θα έχουν προηγουμένως συμμετάσχει στην παραπάνω αναφερόμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με καταβολή μετρητών και έκδοση νέων κοινών ονομαστικών μετοχών.
Η προτεινόμενη τιμή διάθεσης έκαστης ομολογίας είναι 1 ευρώ (ίση με την ονομαστική αξία εκάστης εκ των ομολογιών), ενώ κάθε ομολογία προτείνεται να παρέχει το δικαίωμα μετατροπής από 0,5 έως 3,3 κοινή/κοινές με δικαίωμα ψήφου μετοχή/μετοχές της Τράπεζας.
Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος και Εντεταλμένος Σύμβουλος της Attica Bank, κ. Ιωάννης Γαμβρίλης, «Με τη σημερινή της απόφαση η Διοίκηση της Τράπεζας δηλώνει την βούλησή της η Attica Bank να επιδιώξει με ίδια μέσα να διεκδικήσει την θέση που της αναλογεί στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Η ενίσχυση των ιδίων κεφαλαίων της Attica Bank αποτελεί κορυφαία και απόλυτη προτεραιότητα και βασική προϋπόθεση για την εφαρμογή του επιχειρηματικού της σχεδίου που την θέλει τα επόμενα χρόνια να επεκτείνεται, να μεγαλώνει και να διεκδικεί τον σημαντικό ρόλο που της αναλογεί στην επόμενη ημέρα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, προς όφελος της οικονομίας, των μετόχων της και της κοινωνίας. Έχοντας ως γνώμονα το όραμα για μια κεφαλαιακά ισχυρή Attica Bank, στόχος μας και επιθυμία μας είναι η συμμετοχή όλων ανεξαιρέτως των μετόχων, παλαιών και νέων στην προτεινόμενη αύξηση».
Ενισχύοντας τα κεφάλαιά της, η Attica Bank, αφενός θωρακίζεται έναντι της τρέχουσας μακροοικονομικής συγκυρίας και αφετέρου τοποθετείται στρατηγικά στον τραπεζικό χάρτη, ως μια ισχυρή τράπεζα των επιχειρήσεων και των ιδιωτών.
Όπως έχει ήδη ανακοινωθεί και επαναλαμβάνεται, ο βασικός μέτοχος της Attica Bank, το ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ, έχει δηλώσει την πρόθεσή του να στηρίξει την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης