Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Στη χρεοκοπία της Ελλάδας ποντάρει ο El- Erian της Pimco - S&P: “Η Ελλάδα δε θα χρεοκοπήσει”

Στη χρεοκοπία της Ελλάδας ποντάρει ο El- Erian της Pimco - S&P: “Η Ελλάδα δε θα χρεοκοπήσει”
Στη χρεοκοπία της Ελλάδας μετά από τρία χρόνια στοιχηματίζει ο επικεφαλής της Pimco, Mohamed El-Erian, θεωρώντας ότι χωρίς μία ελεγχόμενη αναδιάρθρωση του χρέους, η Ελλάδα θα μπορούσε να μπει σε μία “χαμένη δεκαετία” χαμηλής ανάπτυξης και υψηλής ανεργίας, όπως άλλωστε συνέβη και στην Ασία και τη Λατινική Αμερική στο παρελθόν.
Είναι πολύ πιθανή η χρεοκοπία της Ελλάδας, και αυτό θα είναι προς όφελος τόσο της ίδιας όσο και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δήλωσε ο επικεφαλής της Pimco μιλώντας στο Buttonwood Gathering της Νέας Υόρκης. Το πρόγραμμα που έχει δρομολογηθεί από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και από την Ευρωπαϊκή Ένωση επιβάλλει τεράστιες θυσίες ανάπτυξης, δεδομένου μάλιστα και τους γεγονότος ότι το χρέος της χώρας θα συνεχίσει να αυξάνεται.
Η Ευρώπη έχει δείξει την ικανότητα να προωθεί αλλαγές που οι πολίτες δε θεωρούν πιθανές, επισήμανε με νόημα ο El-Erian. Οι εναλλακτικές που έχει η Ελλάδα, πέραν της χρεοκοπίας δεν υπόσχονται ανάπτυξη και ενίσχυση της αγοράς εργασίας.

Standard & Poor's: “Η Ελλάδα δε θα χρεοκοπήσει”

Διαφορετική άποψη έχει, απ' ό,τι φαίνεται, η Standard & Poor's. “Η Ελλάδα δε θα χρεοκοπήσει”. Αυτό ειπώθηκε από τον πρόεδρο της Standard & Poor's, Deven Sharma αναφορικά με το ενδεχόμενο να κηρύξει η χώρα μας στο άμεσο μέλλον στάση πληρωμών. Ο Sharma στάθηκε στο ρόλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πιστεύει ότι έχει σχεδιαστεί ειδικά και είναι εκεί πάντα για να αποτελεί την πολυσυλλεκτική λύση στα ευρωπαϊκά προβλήματα.
Άλλωστε, η σημερινή έκθεση της Standard & Poor's για την Ευρώπη είναι ιδιαίτερα θετική και εκτιμά ότι με τη συνεισφορά κυρίως της Γερμανίας ο κύκλος της οικονομίας της Ευρώπης θα βρεθεί από τα μέσα του 2011 στο ανοδικό του κομμάτι. “Η Γερμανία στηρίζει περισσότερο στις εξαγωγές από οποιαδήποτε άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και εμφανίζει δυναμική που θα ξεσηκώσει και τα υπόλοιπα κράτη – μέλη της  Ένωσης”, αναφέρει η έκθεση.
Οι αριθμοί της ανάπτυξης θα πάρουν την ανιούσα, όσο η ανάκαμψη στη Γερμανία έρχεται γρήγορα, υποστηρίζουν οι συντάκτες της έκθεσης. Η Standard & Poor's θεωρεί ότι ήρθε το πλήρωμα του χρόνου για την εγκατάλειψη της πολιτικής της χορήγησης ρευστότητας από την ΕΚΤ με αντάλλαγμα χρηματικές εγγυήσεις (collaterals) από τα ταμειακά διαθέσιμα των τραπεζών.
Ο Deven Sharma εκτιμά ότι δεν υπάρχουν και πολλές λύσεις για το ευρώ τώρα που έχει περάσει χρόνος και όλες σχεδόν οι Κεντρικές Τράπεζες των μεγάλων οικονομιών έχουν παρέμβει. O Sharma θεωρεί πιο πιθανό ενδεχόμενο τη χρεοκοπία μιας αναδυόμενης οικονομίας που δεν στηρίζεται σε στέρεες βάσεις παρά σε χώρα εντός της ευρωζώνης, η οποία απολαμβάνει και το... μαξιλαράκι της στήριξης. “Περιμένουμε για να δούμε”, ήταν τα τελευταία λόγια του στο πλαίσιο της συνάντησης Buttonwood Gathering, απ' όπου έκανε και τις παραπάνω δηλώσεις.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης