Τελευταία Νέα
Δελτία Τύπου

Οι ψηφιακές προκλήσεις στο επίκεντρο του 10ου Digital Banking Forum

Οι ψηφιακές προκλήσεις στο επίκεντρο του 10ου Digital Banking Forum
Οι νέοι παίκτες στον τραπεζικό κλάδο και η εποχή των Fintech βρέθηκε στο επίκεντρο του συνεδρίου
Το νέο τοπίο στον χρηματοπιστωτικό τομέα, όπως επηρεάζεται από τις εξελίξεις στο χώρο των ψηφιακών τεχνολογιών αλλά και από την είσοδο μεγάλων «παικτών» από τον digital κλάδο, παρουσίασε το 10th Digital Banking Forum, που πραγματοποιήθηκε με τίτλο “The fintech era”.
Το 10th Digital Banking Forum #dbfo23 διοργανώθηκε από την ethosEVENTS σε συνεργασία με το οικονομικό και επιχειρηματικό portal banks.com.gr και το οικονομικό και επενδυτικό περιοδικό ΧΡΗΜΑ.
Απευθύνοντας θεσμικό χαιρετισμό ο κ. Βασίλης Παναγιωτίδης, Ανώτερος Διευθυντής, Ελληνική Ένωση Τραπεζών, ανέφερε ότι «υπάρχουν διεθνείς εξελίξεις, και οφείλουμε να δούμε τη θεση της χώρας σε αυτές». Για τις προκλήσεις με τις οποίες έρχεται αντιμέτωπος ο κλάδος, ανέφερε την προσαρμογή της προσφοράς και της ζήτησης στα χρηματοπιστωτικά και σε άλλα προϊόντα, τους νέους κανόνες ρύθμισης που είναι υπερ-εθνικοί, τους διαφορετικούς κινδύνους που αναγκάζουν τις αρχές να διαμορφώνουν μακροληπτικό και μικροληπτικό πλαίσιο ρύθμισης.
Μεγάλη συζήτηση γίνεται σήμερα, σύμφωνα με τον κ . Παναγιωτίδη για τον τρόπο με τον οποίο θα εποπτεύονται υπερεθνικά οι λεγόμενες μη τράπεζες και κυρίως τα funds.
Θεσμικό χαιρετισμό απηύθυνε ο κ. Μάνος Μακρομάλλης Πρόεδρος ΣΕΚΕΕ, Δ/νων Σύμβουλος Excelon, αναφέροντας ότι «Το fintech τα τελευταία χρόνια έχει γίνει ένα απίστευτο hype. Υπολογίζεται ότι για κάθε 5 δολάρια που δαπανούνταν, το 1,5 πήγαινε σε fintech. Μιλάμε για ΑΙ, blockchain χρήμα, ψηφιακό χρήμα, που θα αλλάξει τον ρου της ιστορίας. Το παραδοσιακό χρήμα δεν ξέρουμε από πού προέρχεται και σε ποια χέρια περνά. Το blockchain, αντιθέτως ξέρουμε πού αρχίζει, που κατευθύνεται και πού καταλήγει». Αναφερόμενος στους ΑΙ μηχανισμούς είπε ότι εξαλείφουν τη γραφειοκρατία, σε υπηρεσίες όπως π.χ. το άνοιγμα ενός τραπεζικού λογαριασμού. Οι τράπεζες ενσωματώνουν αυτές τις υπηρεσίες.
O κ. Ľubomír Olach, Director of International Development, QORUS, στην ομιλία του με θέμα “Digital payment trends”, αναφέρθηκε στις τάσεις των παγκόσμιων ψηφιακών πληρωμών. Όπως είπε, σε παγκόσμια εμβέλεια, οι τάσεις στις συναλλαγές επιβάλλουν πολλές αλλαγές, ιδίως τα τελευταία χρόνια και όσον αφορά τις ταυτόχρονες πληρωμές σε real time αλλά και μεταχρονολογημένες. Μία μεγάλη τάση είναι η αυξημένη ψηφιοποίηση λόγω χρήσης κινητών συσκευών στις πληρωμές. Μια ακόμη τάση που δείχνει να κυριαρχεί είναι το Fast payments. “Oι real-time πληρωμές αποτελουν μια έντονη τάση στις σύγχρονες συναλλαγές. Εκτιμώ ότι στο εγγύς μέλλον θα δούμε νέες πλατφόρμες να αναδύονται, όπως και νέα προϊόντα. Η Τράπεζα της Αυστραλίας έχει μεταπηδήσει στο Pay 2 με ψηφιακές πληρωμές, προκειμένου να αποφύγει τα παραδοσιακά σχήματα όπως Mastercard και Visa, εκτιμώ ότι αυτό θα έρθει και στην Ευρώπη”, κατέληξε.
Ο κ. Άρης Δίβαρης, Β. Γενικός Διευθυντής Λειτουργιών της Εθνικής Τράπεζας στην ομιλία του “Digitizing the processes of Greek banks”, ανέφερε ότι “Tρέχουμε εδώ και καιρό ένα φιλόδοξο πρόγραμμα transformation το οποίο φέρνει αποτελέσματα και έχει 8 βασικούς πυλώνες. Ηγούμαι του technology processes σε όλη την τράπεζα. Ως στόχους θέτουμε τη μείωση του κόστους, τη βελτίωση της εμπειρίας του πελάτη και τη μείωση του λειτουργικού κινδύνου”. Μεταξύ άλλων ο οργανισμός εστιάζει σύμφωνα με τον κ. Δίβαρη στην τυποποίηση, το optimization, την κεντροποίηση, την ψηφιοποίηση και αυτοματοποίηση των διαδικασιών του. “Επιθυμούμε έως το 2024 να ξεπεράσουμε τα 400 funds transfer systems” είπε.
«Πανδημία και Ηλεκτρονικές Πληρωμές στην Ελλάδα» ήταν το θέμα της ομιλίας-παρουσίασης που παραχώρησε ο κ. Νίκος Βέττας, Γενικός Διευθυντής, Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), Καθηγητής, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Ο κ. Βέττας ανέφερε ότι από το 2015 και μετά η χρήση καρτών εκτοξεύτηκε και ως προς την αξία και ως προς τον αριθμό. Ενδεικτικά ο μέσος όρος των συναλλαγών αυξήθηκε κατά 12 φορές. Το 2022 για πρώτη φορά το σύνολο των εγχώριων συναλλαγών ξεπέρασε το σύνολο των αναλήψεων μετρητών. Την ίδια ώρα η μέση αξία της συναλλαγής πέφτει. Ο κ. Βέττας ανέφερε ακόμα ότι συγκλίνουμε στον μέσο όρο της ευρωζώνης στην κατανάλωση, ένα γεγονός που κατά τον ίδιο θεωρείται ιδιαίτερα θετικό.
Σημαντικά στοιχεία για ένα διαχρονικά μεταβαλλόμενο τοπίο πληρωμών παρουσίασε ο κ. Αντίγονος Παπαδόπουλος, CEO, Cardlink a Worldline brand στην ομιλία του “Facts for an ever-changing payment landscape”. To 2022 παρατηρηθηκε αύξηση στην αξία των συναλλαγών, κάτι που οφείλεται και στη συμπεριφορά των καταναλωτών, ανέφερε κ. Παπαδόπουλος. Η ετήσια μεταβολή του ρυθμού των συναλλαγών αυξήθηκε κατά 19%, στα 1,8 δισ. Το ποσοστό των συναλλαγών με ελληνικές κάρτες παρουσιάζει επίσης αυξητικές τάσεις, ήτοι στο +17%, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για κάρτες του εξωτερικού διαμορφώθηκε στο +39%. Στο τέλος της ομιλίας του, ο κ. Παπαδόπουλος αναφέρθηκε στο Retail Innovation Ηub της cardlink που δημιουργήθηκε ώστε να μετουσιωθεί σε ένα από τα πιο σύγχρονα εργαλεία διερεύνησης για ότι συμβαίνει στο retail.
O κ. Håkan Sahlén, VP, Business Development, Fidesmo, παρουσιάζοντας τη Fidesmo ανέφερε ότι πρόκειται για σουηδική εταιρεία στη Στοκχόλμη που διαθέτει 10 χρόνια εμπειρίας στον κλάδο. “Θέλαμε αρχικά να κάνουμε μια συγκεντρωτική πλατφόρμα για να συνδέει διαφορετικές συναλλαγές, στην πορεία είδαμε ότι υπάρχει κάτι πιο ενδιαφέρον που ολοένα και μεγαλώνει. Είδαμε ανάγκες στην αγορά για συγκεκριμενες υπηρεσίες πληρωμών σε κάθε συνθήκη και για κάθε συσκευή. Διαθέτουμε γραφεία σε Μαδρίτη, Γερμανία, Σουηδία και είμαστε ενεργοί σε 32 χώρες και στις ΗΠΑ”. Ο κ. Sahlén αποκάλυψε ότι βρίσκεται ήδη σε συζητήσεις για να εισέλθει στην ελληνική αγορά. “Θέλουμε να έρθουμε στην Ελλάδα, να συνεργαστούμε με Έλληνες ερευνητές, πιστεύω σε κάποιες εβδομάδες θα το ανακοινώσουμε” είπε. Πρόσθεσε δε ότι μέχρι το τέλος της εβδομάδας “θα είμαστε live στην Ευρώπη σε 80 τράπεζες και οι ελληνικές τράπεζες μπορούν να το αξιοποιήσουν αυτό”.
“Pandemic, Ukraine Conflict, Energy Crisis: Can fintech help companies navigate recent geopolitical risks?” τιτλοφορείτο η ομιλία-παρουσίαση του κ. Φίλιππου Κασιμάτη, CEO, Maven Global, United Kingdom. Ο κ. Κασιμάτης ανέλυσε τι συνέβη με το ρίσκο και το risk management την τελευταία τριετία. “Από εταιρικής πλευράς, υπάρχουν 2 αγορές, η φυσική αγορά αλλά και η χρηματοοικονομική αγορά, η αγορά που πάει η εταιρεία να αντισταθμίσει το ρίσκο. Το ρίσκο τα τελευταία χρόνια έχει ανέβει δραματικά και στις 2 αγορές”. Θέτοντας ένα παράδειγμα της λειτουργίας της Maven Global, ο κ. Κασιμάτης ανέφερε ότι προχωρά σε ανάλυση με πολλαπλές μεθόδους backward αλλά και forward looking για το ρίσκο. Διενεργούνται καθημερινα risk reports που απευθύνονται στον CFO, στο treasury function, στο risk management. Διαπιστώνουμε ότι το module ρίσκου είναι περισσότερο σημαντικό από το module feeding , δηλαδή οι εταιρείες ενδιαφέρονται να αντιληφθούν περισσότερο από που πηγάζει το ρίσκο παρά να το αντιμετωπίσουν”.
Για πρώτη φορά συνομίλησαν όλοι οι κορυφαίοι εκπρόσωποι των εταιρειών πληρωμών στο Panel I με τίτλο: Οι πληρωμές αλλάζουν και στην Ελλάδα, η άποψη των παλαιών και νέων «παικτών».
O κ. Σπύρος Αρμενιάκος, Διευθύνων Σύμβουλος, Euronet Merchant Services (epay) Greece, a Euronet Worldwide Company, ανέφερε ότι η κάρτα είναι το αδιαφιλονίκητο μέσο πληρωμών. «Η πρόβλεψη μου είναι ότι μπαίνουμε σε μια περίοδο κανονικότητας ως προς την χρήση κάρτας. Συνδυάζοντας την τεχνογνωσία της Euronet με την συνεργασία της Πειραιώς έχουμε φέρει μεγάλες αλλαγές. Υπάρχει ένα οικοσύστημα πληρωμών στην χώρα. Το softpos θα λειτουργήσει συμπληρωματικά. Η κάρτα σε οποιαδήποτε μορφή της, είτε σε wallet ή φυσική μορφή, είναι η καλύτερη εμπειρία, χωρίς να έχεις κάποια εξάρτηση από internet, data».
Ο κ. Διονύσης Γρηγοράτος, Managing Director, Nexi Greece, ανέφερε ότι η διείσδυση των μη μετρητών παραμένει σε χαμηλό επίπεδο στην Ελλάδα. «Η επιδημία λειτούργησε ως επιταχυντής. Το 2022 για πρώτη φορά η αξία των συναλλαγών που έγινε μέσω καρτών ξεπέρασε την αξία αναλήψεων σε μετρητά. Μέσω του ψηφιακού μετασχηματισμού έρχεται η διασύνδεση της ΑΑΔΕ με τα POS. Ο χώρος των πληρωμών φεύγει από μία δραστηριότητα των τραπεζών και γίνεται αυτόνομη από εξειδικευμένους παίκτες στον χώρο. Έχουμε καθήκον να δημιουργήσουμε το οικοσύστημα πληρωμών, να κάνουμε εμπόρους και καταναλωτές να αισθανθούν ασφαλείς», είπε.
Η κα Σταυρούλα Καμπουρίδου, Διευθύνουσα Σύμβουλος, ΔΙΑΣ Α.Ε., ανέφερε ότι μπήκαν τέσσερις μεγάλοι παίκτες στον τομέα. «Έρχονται πολλές λύσεις klarna, payzy κτλ. Βλέπουμε μια έντονη κινητικότητα στην Ελλάδα. Τα τελευταία δύο χρόνια ως ΔΙΑΣ κινούμαστε με double digit growth. Πλέον έχουμε 1,7 εκατομμύρια χρήστες. Έχουμε αύξηση και στο account to account payments. Δώσαμε πρόσβαση στη χώρα ώστε να στέλνουν και να παίρνουν πληρωμές εντός δευτερολέπτων. Είμαστε μεν pay tech αλλά συνεργαζόμαστε ως hub με όλο το τραπεζικό σύστημα. Τα μέλη μας όμως δεν μόνο τράπεζες. Το collaboration αποτελεί πρόκληση για εμάς», τόνισε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης