Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

UBS, Nomura, RBC, Morgan, Deutsche, προβλέπουν την επόμενη μέρα του ευρώ - Θα σκαρφαλώσει στα 1,35 δολ. ή θα υποχωρήσει στα 1,15 δολ; - Ορατός ακόμη ο κίνδυνος διάλυσης της Ευρωζώνης

UBS, Nomura, RBC, Morgan, Deutsche, προβλέπουν την επόμενη μέρα του ευρώ - Θα σκαρφαλώσει στα 1,35 δολ. ή θα υποχωρήσει στα 1,15 δολ; - Ορατός ακόμη ο κίνδυνος διάλυσης της Ευρωζώνης
Ιδιαίτερα θετικοί εμφανίζονται οι περισσότεροι αναλυτές για την πορεία του ευρώ το επόμενο διάστημα, εκτός από τη UBS η οποία βλέπει ραγδαία πτώση του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος μέχρι το τέλος του 2014.
Μπορεί η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου να δέχεται πιέσεις λόγω της αβεβαιότητας σε Ελλάδα και Ισπανία, ωστόσο η Nomura εκτιμά ότι οι πτωτικές τάσεις του ευρώ θα είναι περιορισμένες λόγω ΕΚΤ.
Η αβεβαιότητα για τις εξελίξεις σε Ελλάδα και Ισπανία, αλλά και το ζήτημα του «δημοσιονομικού γκρεμού» στις ΗΠΑ, ασκούν έντονες πιέσεις στην ισοτιμία ευρώ/δολαρίου, σύμφωνα με τον Jens Nordvig, επικεφαλής FX Strategy της Nomura.
Ο κ. Nordvig προτείνει στους επενδυτές να περιμένουν προς το παρόν και στη συνέχεια να σορτάρουν στα 1,29 δολ, με στόχο τα 1,26 δολ.
Σε πρόσφατη ανάλυσή του ο Nordvig χαρακτήρισε βάσιμο το σενάριο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, ενώ υπογράμμισε ότι βασιλεύει η αβεβαιότητα γύρω από το ενδεχόμενο διάσπασης της ευρωζώνης.
Ιδιαίτερα σημαντική χαρακτηρίζει την εξέλιξη της ψήφισης των μέτρων από την Ελλάδα η RBC Capital Markets, σημειώνοντας πως μείωσε τον βραχυθπρόθεσμο κίνδυνο και «αγόρασε» χρόνο για τους Ευρωπαίους.
Οι τελευταίες εξελίξεις στην Ευρώπη αναμένεται να προκαλέσουν έναν θετικό τόνο τις επόμενες εβδομάδες, οδηγώντας την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου προς τα 1,32 δολάρια έως το τέλος του έτους, εκτιμούν οι αναλυτές της Royal Bank of Canada Capital Markets.
Από την άλλη, στα 1,34 δολ. βλέπει την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου η Morgan Stanley, καθώς οι αναλυτές της προβλέπουν βελτίωση του κλίματος μόλις κατατεθεί το αίτημα διάσωσης από την Ισπανία.
Για δεύτερη φορά σε διάστημα έξι εβδομάδων, η Morgan Stanley επανεξετάζει την μεσοπρόθεσμη bullish στρατηγική της για το ευρώ, ανοίγοντας μια νέα θέση long γι την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου, με στόχο τα 1,34 δολ.
Η Morgan Stanley στηρίζει την κίνησή της στις ενδείξεις ότι ο ευρωπαϊκός εφησυχασμός όσον αφορά την Ισπανία θα είναι προσωρινός και το θετικό κλίμα για το ευρώ θα επιστρέψει στην αγορά.
Πιστή στην πρόβλεψή της για άνοδο του ευρώ στα επίπεδα των 1,35 δολαρίων μέχρι τα τέλη του 2012 παραμένει η Deutsche Bank. Όπως αναφέρει στην τελευταία έκθεσή της, το ευρώ θα ανέλθει στα επίπεδα των 1,35 δολαρίων έως τα τέλη του τρέχοντος έτους, λαμβάνοντας ώθηση από την επικείμενη αύξηση της διάθεσης για ανάληψη ρίσκου. Ωστόσο ο οίκος παραδέχεται πως στην τρέχουσα συγκυρία η αγορά εμφανίζεται εξαιρετικά απαισιόδοξη για την πορεία του ενιαίου νομίσματος.Βέβαια η Deutsche Bank εξηγεί πως η bearish αυτή τάση που κυριαρχεί τη δεδομένη στιγμή δεν είναι ικανή για να μεταβάλλει την πρόβλεψή της για την πορεία του κοινού νομίσματος.
Ραγδαία πτώση του ευρώ βλέπει, στον αντίποδα, μέσα στο 2013 η UBS στην τελευταία 19σέλιδη έκθεση της με τίτλο Global Outlook 2013-14 (παγκόσμιες προοπτικές 2013-14), στην οποία και αναφέρει ότι τον Δεκέμβριο του 2013 η ισοτιμία θα διαμορφώνεται στο 1,20 δολ. και τον Δεκέμβριο του 2014 στο 1,15 δολ.
Η συνεχιζόμενη απομόχλευση του τραπεζικού κλάδου της Ευρώπης θα προκαλέσει αποπληθωριστικές πιέσεις, με ενδεχόμενη αντίδραση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων δανεισμού.
Σύμφωνα με τη UBS, θεωρεί ότι το σενάριο διάλυσης της ευρωζώνης θα παραμείνει στο προσκήνιο την επόμενη διετία, αν μάλιστα επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις ότι το οικονομικό, το κοινωνικό και το πολιτικό κόστος της λιτότητας σε Ελλάδα, Ισπανία και άλλη περιφερειακή χώρα της Ζώνης παραμείνει σε υψηλά επίπεδα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης