Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Την Τρίτη στο υπουργικό συμβούλιο οι αποκρατικοποιήσεις στις τράπεζες

Την Τρίτη στο υπουργικό συμβούλιο οι αποκρατικοποιήσεις στις τράπεζες
(upd2) Τα σχέδια της κυβέρνησης να πωλήσει μέρος των μετοχών που κατέχει σε ΑΤΕ, ΤΤ και Attica bank πυροδοτεί το χρηματιστηριακό ενδιαφέρον. Την Τρίτη στο υπουργικό συμβούλιο θα εξετασθούν και τα θέματα των ιδιωτικοποιήσωεν

Το ερώτημα όμως είναι σε ποιες τιμές θα πραγματοποιούν οι αποκρατικοποιήσεις.
Σημειώνεται ότι η πώληση πακέτου του δημοσίου στο ΤΤ είχε πραγματοποιηθεί στα 18 ευρώ και στην ΑΤΕ στα 5,05 ευρώ.
Στην Εθνική τα ασφαλιστικά ταμεία έχουν αποκτήσει μετοχές με ικανοποιητικό σχετικά μέσο κόστος κτήσης μετά την τελευταία αύξηση στα 11,3 ευρώ και μάλλον δεν θα υπάρξουν αλλαγές για να μην χαθεί ο έλεγχος της Εθνικής από το κράτος.  
Στην Attica bank το εγχείρημα είναι περίπλοκο λόγο ΤΣΜΕΔΕ.
Με βάση το μοντέλο που θέλει να εφαρμόσει η κυβέρνηση για τις αποκρατικοποιήσεις των τραπεζών προκύπτει το συμπέρασμα ότι ΠΑΣΟΚ και ΝΔ έχουν ταυτόσημο πρόγραμμα.
Οι τιμές λειτουργούν αποτρεπτικά πάντως. Οι μόνες περιπτώσεις που εύκολα το κράτος θα μπορούσε να μειώσει το ποσοστό του είναι σε ΑΤΕ και ΤΤ ωστόσο μόνο η περίπτωση της  ΑΤΕ φαντάζει θεωρητικά πιο εύκολη  καθώς το δημόσιο μπορεί να μειώσει το ποσοστό του από το 77% στο 51% δηλαδή κατά 26% αλλά το ερώτημα παραμένει σε ποιες τιμές.
Η ΑΤΕ θα πρέπει να προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου μεσοπρόθεσμα καθώς πρέπει να επιστρέψει τα 675 εκατ ευρώ που έλαβε από το ελληνικό δημόσιο.
Η συγκυρία των αποκρατικοποιήσεων που εξήγγειλε η κυβέρνηση δεν είναι καλή και προφανώς όλα θα εξαρτηθούν από  την πορεία της οικονομίας.

Πέτρος Λεωτσάκος
news@bankingnews.gr
petros@bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης