Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Προς αύξηση κεφαλαίου 200 εκατ και ομολογιακό 200 εκατ η Attica bank – Μεγάλες οι πιθανότητες να καλύψει τις κεφαλαιακές ανάγκες με ίδια μέσα χωρίς να προσφύγει στο ΤΧΣ – Αν ο στόχος επιτευχθεί η τράπεζα θα καταστεί βιώσιμη – Στο +18% η μετοχή

tags :
 Προς αύξηση κεφαλαίου 200 εκατ  και ομολογιακό 200 εκατ η Attica bank – Μεγάλες οι πιθανότητες να καλύψει τις κεφαλαιακές ανάγκες με ίδια μέσα χωρίς να προσφύγει στο ΤΧΣ – Αν ο στόχος επιτευχθεί η τράπεζα θα καταστεί βιώσιμη – Στο +18% η μετοχή
Το μεγάλο βήμα για την κεφαλαιακή της ενίσχυση πραγματοποιεί άμεσα η Attica bank καθώς σύμφωνα με πληροφορίες θα επιδιώξει να συγκεντρώσει 400 εκατ ευρώ 200 εκατ μέσω αύξησης κεφαλαίου με κοινές μετοχές και 200 εκατ μέσω μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου.
Η μετοχή υπεραποδίδει με κέρδη +18% στα 0,48 ευρώ.

Αν ο στόχος επιτευχθεί όπως διαφαίνεται πέραν της επιτυχίας του εγχειρήματος καθώς θα καλυφθούν τα κεφάλαια χωρίς την εμπλοκή του ΤΧΣ, θα καταστήσει την Attica bank βιώσιμη τράπεζα.
Η ΤτΕ θα χαρακτηρίσει συστημική και βιώσιμη την Attica bank με βάση πληροφορίες αν συγκεντρώσει τα κεφάλαια ωστόσο θα προτρέψει να προχωρήσει σε εξαγορές.
Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Γ. Γαμβρίλης σε συνέντευξη του στο www.bankingnews.gr στο πρόσφατο παρελθόν  είχε προϊδεάσει για τα σχέδια της Attica bank.
Τα ερωτήματα που τίθενται ωστόσο είναι μπορεί η Attica bank να υλοποιήσει ή να σηκώσει κατά το λαϊκώς λεγόμενο με ίδια μέσα αύξηση κεφαλαίου και ομολογιακό 400 εκατ ευρώ;
Το ΤΣΜΕΔΕ που κατέχει το 42,5% της Attica bank έχει τα διαθέσιμα ώστε να καλύψει την αύξηση κεφαλαίου;
Η Attica bank διαθέτει 235 εκατ κεφάλαια και χρειάζεται άλλα 350 εκατ ευρώ  με βάση επικαιροποιημένα στοιχεία.
Το ΤΣΜΕΔΕ με 42,5% θα συμμετάσχει, διαθέτει άμεσα διαθέσιμα 500 εκατ ενώ το ετήσιο πλεόνασμα ήταν μέχρι πρότινος 200-210 εκατ.
Μέτοχοι στην Attica bank είναι επίσης το ΤΤ με ποσοστό 22,5% και το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων με 19%.
Υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι το ΤΤ και το Παρακαταθηκών δεν θα συμμετάσχουν στο σχέδιο ανακεφαλαιοποίησης της Attica bank.
Η Attica bank και το ΤΣΜΕΔΕ φαίνεται ότι βρίσκονται σε συζητήσεις με άλλα ασφαλιστικά ταμεία ώστε να συμμετάσχουν στο μετοχικό κεφάλαιο μέσω της αμκ.
Το ταμείο των Δημοσιογράφων τελικώς δεν θα συμμετάσχει λόγω των προβλημάτων ρευστότητας.
Το ΤΣΜΕΔΕ είναι γεγονός ότι είναι εύρωστο Ταμείο.
Η Attica bank είναι μια από τις ελάχιστες περιπτώσεις στην Ελλάδα που ίσως να ανακεφαλαιοποιηθεί με ίδια μέσα να μην χρειαστεί δηλαδή να ανακεφαλαιοποιηθεί από το ΤΧΣ.
Αν ο στόχος επιτευχθεί όπως διαφαίνεται τότε θα πρόκειται για μια μεγάλη επιτυχία της Attica bank η οποία θα αποκτήσει χαρακτηριστικά συστημικής τράπεζας και η ΤτΕ θα την κατατάξει στις βιώσιμες τράπεζες.

Στην επόμενη φάση οι εξαγορές

Οι δυνητικοί στόχοι της Attica bank αν ολοκληρωθεί επιτυχώς η κεφαλαιακή ενίσχυση θα είναι η νέα Proton bank και η Probank.
Η νέα Proton bank   διαθέτει 220 εκατ κεφάλαια εξολοκλήρου από το ΤΧΣ το οποίο έχει επενδύσει 550 εκατ σε κεφάλαια.
Σωρευτικά έχουν επενδυθεί μαζί με το ΤΕΚΕ περί τα 1,5 δις ευρώ.
Επίσης η Probank η οποία προσπαθεί να ολοκληρώσει την ανακεφαλαιοποίησης  ενώ βρίσκεται σε συζητήσεις με άλλα σχήματα επενδυτικά για να καλύψουν περί τα 225 εκατ ευρώ  κεφαλαιακών της αναγκών.

Πέτρος Λεωτσάκος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης