Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Πως σχεδιάζει να αλλάξει τις μετοχικές ισορροπίες η Attica bank - Διάθεση έως 33% των μετοχών μέσω του ΧΑ – Στόχος και εξαγορά...

tags :
Πως σχεδιάζει να αλλάξει τις μετοχικές ισορροπίες η Attica bank - Διάθεση έως 33% των μετοχών μέσω του ΧΑ – Στόχος και εξαγορά...
Ένα μεγαλεπήβολο σχέδιο που θα διαμορφώσει προοπτική για την Attica Bank εκπονεί η νέα διοίκηση της τράπεζας υπό τον κ Γιάννη Γαμβρίλη.
Η πρόταση της διοίκησης που αποτελεί ένα μελετημένο εναλλακτικό σχέδιο για την Attica bank περιλαμβάνει  ουσιαστικά 4 βασικά στάδια.
1)Η τράπεζα έχει αναθέσει σε διεθνή εταιρία να εκπονήσει μελέτη βιωσιμότητας στην οποία θα καταγραφούν περάν των άλλων τα βέλτιστα εναλλακτικά σχέδια για το μέλλον της Attica Bank.
Η μελέτη αυτή αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί τέλη Οκτωβρίου με αρχές Νοεμβρίου.
Με βάση τις πρώτες εκτιμήσεις η Attica Bank μπορεί να παραμείνει αυτόνομη χωρίς να υπαχθεί σε ένα κρατικό πυλώνα και τουναντίον να αξιοποιήσει την ισχυρή της κεφαλαιακή επάρκεια με στόχο και την επέκταση του δικτύου καταστημάτων από 80 σε 140 σε μεσοπρόθεσμη βάση και ταυτόχρονα να φθάσει στο 3% μερίδιο αγοράς στα δάνεια.
Σημειώνεται ότι η τράπεζα διαθέτει ένα πανίσχυρό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας στο 19,5%.
Στο πρώτο στάδιο και προφανώς καθοριστικό,  διαμορφώνεται η στρατηγική. Η μελέτη ουσιαστικά προσδιορίζει στο ΤΣΜΕΔΕ που είναι και ο βασικός μέτοχος της Attica bank με ποσοστό 42,5% με 43% περίπου να επιλέξει την λύση της αυτόνομης ανάπτυξης.
2)Το δεύτερο στάδιο θεωρείται εξίσου σημαντικό υλοποιείται το στρατηγικό σχέδιο περιλαμβάνοντας μια σημαντική εσωτερική αναδιάρθρωση.
Το ΤΤ κατά το πιθανότερο όπως έχει ανακοινώσει θα πωλήσει την συμμετοχή του στην τράπεζα που φθάνει στο 22,5% και είναι πιθανόν άλλο ασφαλιστικό Ταμείο να αποκτήσει το 22,5% της Attica bank.
Έτσι τα ταμεία θα μπορούσαν σε αυτό το στάδιο να ελέγχουν το 84% της τράπεζας. Το 16% βρίσκεται σε διασπορά.
Στο δεύτερο στάδιο ουσιαστικά η τράπεζα μεταβάλλει τα μετοχικά δεδομένα με την είσοδο ενός νέου Ταμείου στην μετοχική σύνθεση.
Το σχέδιο αυτό αναφέρεται ότι έχει ουκ ολίγες φορές εξετασθεί στο παρελθόν.
3)Το τρίτο στάδιο ίσως είναι το πιο ενδιαφέρον για τους μικρομετόχους. Στο στάδιο αυτό ο στρατηγικός στόχος των μετόχων των 3 ασφαλιστικών ταμείων θα ήταν να διαθέσουν μετοχές στο χρηματιστήριο.
Θα μπορούσαν από το 84% το ποσοστό τους να κατέλθει στο 51% δηλαδή να διαθέσουν ένα ποσοστό 33% μέσω του χρηματιστηρίου στο ευρύ επενδυτικό κοινό.
Στόχος της κίνησης αυτής είναι διττός.
Από την μια πλευρά τα 3 ασφαλιστικά ταμεία διασφαλίζουν σημαντικά κεφάλαια.
Προφανώς και το εγχείρημα αυτό θα υλοποιηθεί μόνο αν οι χρηματιστηριακές συνθήκες είναι κατάλληλες.
Από την άλλη στην αγορά το free float βρίσκεται στο 16% και αν διατεθεί επιπλέον 33% θα φθάσει στο 49%.
Έτσι η τράπεζα και κυρίως η μετοχή θα αποκτήσει μεγαλύτερη εμπορευσιμότητα.
4)Το 4ο στάδιο έχει ενδιαφέρον και δημοσιογραφικό και χρηματιστηριακό.
Η νέα διοίκηση δεν αποκλείει εξαγορές.
Φαίνεται να βολιδοσκοπεί τράπεζες, προφανώς βρίσκονται στο πρωτόλεια μορφή αλλά είναι ξεκάθαρο ότι δείχνουν τις προθέσεις της διοίκησης καθώς θέλει περαιτέρω επέκταση και ισχυροποίηση της Attica bank.
Μάλιστα αναφέρεται ότι αν προκύψει στο μέλλον κάτι ενδιαφέρον η Attica Bank δεν θα αποκλείσει και νέα αύξηση κεφαλαίου ώστε να μπορέσει να υλοποιήσει μια εξαγορά.
Με τις κινήσεις αυτές η Attica bank αποδεικνύει ότι έχει στρατηγική για την επόμενη μέρα.
Η διοίκηση εμφανίζεται αποφασισμένη να λάβει πρωτοβουλίες ώστε η Attica Bank να μην παρακολουθεί μόνο τις εξελίξεις αλλά να δρομολογήσει τις εξελίξεις άπαξ και διαθέτει ένα βασικό πλεονέκτημα ισχυρά κεφάλαια και μετόχους που είναι διατεθειμένοι να στηρίξουν την τράπεζα.

Υποσημείωση
Παρασκευή στις 12 το μεσημέρι επισκεφθήκαμε τον πρόεδρο της Attica bank κ Γιάννη Γαμβρίλη.
Παρ΄ ότι διακατεχόμασταν από μια σχετική προκατάληψη ένας μηχανικός πρόεδρος τράπεζας ωστόσο από την συνάντηση αυτή οι εντυπώσεις ήταν άκρως θετικές.
Ο Πρόεδρος της Attica Bank εμφανίσθηκε αποφασισμένος και παρ΄ ότι επιλέξαμε να του θέσουμε πολλές ερωτήσεις όσον αφορά την στρατηγική φάνηκε και προετοιμασμένος και αρκετά μελετημένος.
Το νέο εγχείρημα της διοίκησης της Attica bank μπορεί να υλοποιηθεί, διαθέτει όραμα, αποφασιστικότητα  αλλά και στρατηγική.
Ωστόσο χρειάζονται ταχύρρυθμες διαδικασίες ώστε η Attica bank να μην χάσει πολύτιμο χρόνο και να πρωταγωνιστήσει στις εξελίξεις.

Πέτρος Λεωτσάκος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης