Τελευταία Νέα
Τουρισμός & Αερομεταφορές

«Μύλος» με τον Μύλο των Ξωτικών στα Τρίκαλα – Εν αναμονή αποφάσεων του Δημ. Συμβουλίου

«Μύλος» με τον Μύλο των Ξωτικών στα Τρίκαλα – Εν αναμονή αποφάσεων του Δημ. Συμβουλίου
Τι δήλωνε στο BN ο Δήμαρχος κ. Δημήτρης Παπαστεργίου, λίγο προτού ανακοινώσει ότι βρέθηκε θετικός στον κορωνοϊό
Σχετικά Άρθρα

Σε μείζον θέμα για την τοπική κοινωνία των Τρικάλων εξελίσσεται η επαναλειτουργία του Μύλου των Ξωτικών ενόψει Χριστουγέννων.
Μετά από απουσία ενός χρόνου λόγω πανδημίας και lockdown, η τοπική αγορά, οι ξενοδόχοι, οι επαγγελματίες, αλλά και ταξιδιωτικά γραφεία από την Ελλάδα έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους για τουριστική επανεκκίνηση στον... μαγικό του κόσμο – πόλο έλξης για μικρούς και μεγάλους, ώστε να αποκομίσουν οικονομικά οφέλη ύστερα από μια σχεδόν «νεκρή» περίοδο.

Ακυρώθηκαν οι κρατήσεις για το πρώτο ΣΚ Δεκεμβρίου

Αν και δεν είχε ανακοινωθεί επίσημα το opening του Μύλου των Ξωτικών, τις τελευταίες μέρες επικρατούσε σύγχυση.
Παραδοσιακά, ο παραμυθένιος κόσμος του Μύλου ανοίγει τις πόρτες του το πρώτο Σαββατοκύριακο του Δεκεμβρίου και ήδη είχαν γίνει κρατήσεις σε δωμάτια, με τους εμπλεκόμενους στην τουριστική αλυσίδα να περιμένουν πως και πως τη λειτουργία του για να «ζεσταθεί» η αγορά.
Όμως, η μεταβολή των υγειονομικών δεδομένων επιβάρυνε το κλίμα και έφερε δεύτερες σκέψεις, με τους αρμόδιους να ζυγίζουν τελικά τα πράγματα και να μεταθέτουν τις όποιες αποφάσεις στο δημοτικό συμβούλιο της ερχόμενης Πέμπτης.
Τοπικά δημοσιεύματα αναφέρουν δε, ενστάσεις από γιατρούς του νοσοκομείου και επιφυλάξεις από την πλευρά της αντιπολίτευσης, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα και η αναβολή μιας και μόνο εβδομάδας οδήγησε σε ακυρώσεις όλων (σχεδόν) των κρατήσεων του ερχόμενου Σαββατοκύριακου όταν σύμφωνα με τους ξενοδόχους, η πληρότητα είχε φτάσει να αγγίζει ήδη το 70%.
«Οι επαγγελματίες του τουριστικού κλάδου αιτούμαστε να διεξαχθεί κανονικά ο Μύλος των Ξωτικών που γίνεται κάθε χρόνο στα Τρίκαλα. Φέτος ήταν μια καλή ευκαιρία να επανεκκινήσουν οι κρατήσεις την περίοδο των Χριστουγέννων και ήδη υπήρχε ενδιαφέρον από εν δυνάμει ταξιδιώτες και τουριστικά γραφεία.
Θα είναι πλήγμα για την περιοχή αν δεν γίνει, διότι είμαστε αντιμέτωποι με υπέρμετρη ακρίβεια, τεράστιες φορολογικές υποχρεώσεις στις οποίες καλούμαστε να ανταπεξέλθουμε χωρίς καμία ελάφρυνση ή μετάθεση.
Αν υποθέσουμε ότι τελικά ο Μύλος δεν θα γίνει, θα πρέπει να λάβουν υπόψη οι αρμόδιοι ότι ένα μεγάλο μέρος των υπαλλήλων μας θα αναγκαστεί να μείνει χωρίς δουλειά και ότι όλα αυτά πρέπει να παίξουν σημαντικό ρόλο στην οποιαδήποτε απόφαση», επισημαίνει στο ΒΝ ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδοχείων Νομού Τρικάλων κ. Γιάννης Κουρούπας.
Παράλληλα τονίζει ότι όλα τα ξενοδοχεία της περιοχής είναι χώροι ασφαλείς για τους διαμένοντες, καθώς ακολουθούν και εφαρμόζουν με ευλάβεια τα εκάστοτε υγειονομικά πρωτόκολλα, ενώ το ίδιο υποστηρίζουν και οι επιχειρηματίες της εστίασης.

Δημ. Παπαστεργίου: «Πρώτα από όλα βάζουμε τη δημόσια υγεία»

Στις προθέσεις πάντως της δημοτικής αρχής παραμένει το να λειτουργήσει φέτος κανονικά ο Μύλος των Ξωτικών, παρά τις δύσκολες υγειονομικές συνθήκες, χωρίς όμως να αντιμετωπίσει κίνδυνο η δημόσια υγεία.
Με ενδιαφέρον αναμένονται και οι επίσημες τοποθετήσεις των παρατάξεων της αντιπολίτευσης πάνω στο θέμα, οι οποίες θα τεθούν στην κρίση του δημοτικού συμβουλίου που αναμένεται να λάβει οριστική απόφαση, εκτός απροόπτου, την ερχόμενη Πέμπτη.
Την ίδια ώρα, ο δήμαρχος Τρικκαίων και πρόεδρος της ΚΕΔΕ κ. Δημήτρης Παπαστεργίου, με ανάρτησή του στο facebook και με... δόσεις χιούμορ, γνωστοποίησε ότι βρέθηκε θετικός στον κορωνοϊό, αν και πλήρως εμβολιασμένος: «Συμπτώματα πλην ενός συναχιού δεν έχω, αλλά ξέρω πως είναι νωρίς ακόμη. Παράλληλα έχω εμπιστοσύνη και στον Astra και στον Zeneca.
Τί τους πήραμε δύο μαζί;! Εμβολιαστείτε, προσέχετε και όλα θα πάνε καλά!», έγραψε μεταξύ άλλων.
Το ΒΝ είχε απευθυνθεί λίγο νωρίτερα στον κ. Παπαστεργίου για να ζητήσει την άποψή του σχετικά με το θέμα που έχει προκύψει: «Η απάντηση η δική μου είναι ότι πρώτα από όλα προφανώς όλοι μας βάζουμε τη δημόσια υγεία, οπότε σκοπός του δήμου Τρικκαίων που διοργανώνει το Μύλο των Ξωτικών τα τελευταία 9 χρόνια είναι να προχωρήσουμε βάσει των δεδομένων που έχουμε.
Την ώρα αυτή τα κρούσματα μετά από την προσπάθεια που κάναμε σε συνεργασία με τον Ιατρικό Σύλλογο και την εστίαση των Τρικάλων για να εντατικοποιηθούν οι εμβολιασμοί και να τηρηθούν τα μέτρα, φαίνεται να αποδίδει. Τα κρούσματα πέφτουν πλέον στην περιοχή.
Την Πέμπτη έχουμε Δημοτικό Συμβούλιο, όπου πρόταση της δημοτικής αρχής θα είναι να διοργανωθεί κανονικά ο Μύλος των Ξωτικών, που ούτως ή άλλως, από τον Σεπτέμβριο έχουμε ξεκινήσει και τον στήνουμε.
Δεν είχαμε επισήμως ανακοινώσει ημερομηνία έναρξης – από συνήθεια ξεκινούσε πάντα αρχές Δεκέμβρη, πιθανώς θα πρέπει να πάμε λίγο πιο πίσω, μια εβδομάδα, ελπίζουμε πρώτον να μας δοθεί και η ΚΥΑ βάσει της οποίας θα τηρηθούν τα όποια υγειονομικά μέτρα και δε από την πλευρά μας, θα τηρήσουμε όλα τα πρωτόκολλα, αυτά τα οποία θα μας επιτρέψουν να λειτουργήσουμε τον Μύλο των Ξωτικών σε έναν ανοιχτό χώρο.
Πρότασή μας είναι για εμβολιασμένους ή νοσήσαντες μόνο, αλλά όλα αυτά θα τα δούμε μόλις πάρουμε και τις σχετικές απαντήσεις».

Ο Μύλος είναι κατά 95% στημένος

Παρ΄όλο που ακόμη τίποτε δεν θεωρείται οριστικό - αφού όλα εξαρτώνται από τις εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας και καμία μέρα δεν μοιάζει να είναι ίδια με την προηγούμενη, ειδικά μετά την εμφάνιση της νέας μετάλλαξης Όμικρον – μπαίνουν και οι τελευταίες πινελιές στον Μύλο των Ξωτικών, με τις τελευταίες πληροφορίες (αν δεν υπάρξουν απαγορεύσεις) να τοποθετούν την επαναλειτουργία του στις 10 Δεκεμβρίου.
Η πρόταση της δημοτικής αρχής θα είναι να ισχύει για τα παιδιά, ό,τι ισχύει και στα σχολεία τους, ενώ υπέρ της λειτουργίας του έχει ταχθεί και ο Εμπορικός Σύλλογος Τρικκαίων «για να κυκλοφορήσει κόσμος, να έρθουν επισκέπτες και να κινηθεί η τοπική αγορά».
«Θα δούμε τα υγειονομικά δεδομένα και αναλόγως θα πράξουμε. Ήδη ο Δήμος Τρικκαίων έχει πάρει το ρίσκο το δικό του σε ό,τι του αναλογεί, από το να στήσει τον Μύλο, να κάνει όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες για την εκμίσθωση των χώρων κλπ. Ο Μύλος είναι κατά 95% στημένος, περιμένω λίγο τη γενικότερη κατάσταση να δω και από πλευράς επιτροπής λοιμωξιολόγων και Γενικής Γραμματείας Εμπορίου τα δεδομένα, προκειμένου να πάρουμε την Πέμπτη την καλύτερη δυνατή απόφαση για τη δημόσια υγεία», τόνισε ο κ. Παπαστεργίου.
Μεταξύ άλλων και μέχρι τότε «και επίσημα θετικός στον covid (με pcr)», ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Τρικκαίων θα σκέφτεται εναλλακτικούς τρόπους για το «πώς θα περάσει τόσες μέρες στο σπίτι», όπως χαρακτηριστικά έγραψε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Νένα Ουζουνίδου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης