Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Προσπάθεια ανακατάληψης του «οχυρού» των 867 μονάδων

Λίγο μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Προσπάθεια ανακατάληψης του «οχυρού» των 867 μονάδων
Σχετικά Άρθρα

ΑΓΟΡΑ: Μετά το sell off της περασμένης Παρασκευής, οι αγορές της Ευρώπης σήμερα άνοιξαν ανοδικά. Η μεταβλητότητα αναμένεται να παραμείνει σε υψηλά επίπεδα με το βλέμμα να είναι στραμμένο στις ειδήσεις που θα βγαίνουν αναφορικά με τη μετάλλαξη Omicron. Τα παράγωγα επί των ελληνικών μετοχών έδειξαν και αυτά από νωρίς διάθεση για αντίδραση.

Η μεταβλητότητα των ευρωπαϊκών δεικτών μας επηρεάζει. Ο DAX μέσα σε λίγα λεπτά από το +1% πήγε στο 0,60% λίγα λεπτά πριν το άνοιγμα της δικής μας αγοράς. Το ΧΑ άνοιξε με άνοδο περίπου 0,7% και προσπαθεί να προσεγγίσει τον εκθετικό κινητό μέσο των 200 ημερών. Κρίσιμο το σημείο και αν δεν θέλουμε να χαλάσει κι άλλο η εικόνα πρέπει να το κερδίσει. Να ξεπεράσει δηλαδή τις 867 μονάδες. Βοηθούν οι τράπεζες στο άνοιγμα και κυρίως η Εθνική. Λίγα λεπτά μετά το άνοιγμα ο γενικός δείκτης ξεπέρασε τον 200άρη και η άνοδος ξεπέρασε το 1%.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ: Μέχρι στιγμής βλέπουμε πως τα αποτελέσματα που ανακοινώνονται σε ένα μεγάλο ποσοστό είναι εξαιρετικά και ισχυρά. Πολύ θετική η εξέλιξη και ουσιαστικά αυξάνει τον αριθμό των επενδυτικών επιλογών. Συνεχίζουμε να εστιάζουμε στις κερδοφόρες και ειδικά σε όσες έχουν χαμηλά δάνεια.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Με άνοδο σχεδόν 2% ο τραπεζικός δείκτης, βοηθάει στην ανοδική αντίδραση της αγοράς στα πρώτα λεπτά. Η Εθνική έχει άνοδο 2% και λίγο μικρότερη είναι η άνοδος των άλλων συστημικών. Ανοδικά άνοιξε και η Αττικής.

ΕΧΑΕ: Σήμερα μετά το κλείσιμο δημοσιεύει αποτελέσματα. Καλό αναμένεται το τρίτο τρίμηνο αν και ο τζίρος ήταν χαμηλός έναντι του δευτέρου. Κάπου στα 1,2 εκατ. ευρώ καθαρά κέρδη από 0,3 εκατ. ευρώ πέρυσι περιμένουν οι αναλυτές. Στα 3,60 ευρώ, αμετάβλητη και με πωλητές στο εν λόγω σημείο η μετοχή.

ΔΕΗ: Αύριο τα δικά της αποτελέσματα με τους αναλυτές να εκτιμούν ότι οι επενδυτές θα εστιάσουν στο επενδυτικό πρόγραμμα και όχι στα αποτελέσματα. Το ενεργειακό κόστος θα επηρεάσει την πορεία του τρίτου τριμήνου. Ζημιές αναμένονται στο εννεάμηνο στην τελική γραμμή. Ανοδικά ξεκίνησε ο τίτλος.

ΕΛΑΣΤΡΟΝ: Μικρή ανακοπή του ρυθμού ανάκαμψης παρουσιάστηκε στο τρίτο τρίμηνο και λόγω της διόρθωσης των τιμών των πρώτων υλών ενδέχεται στο τέταρτο τρίμηνο να υπάρξει μία εξομάλυνση, σύμφωνα με την εταιρεία, αλλά δε θα επηρεάσει σημαντικά τη μέχρι τώρα πορεία.

INTRAKAT: Έκτακτη γενική συνέλευση στις 17 Δεκεμβρίου για παροχή εξουσιοδότησης στο Δ.Σ. προκειμένου να αποφασίσει αύξηση κεφαλαίου με δυνατότητα περιορισμού ή και κατάργησης του δικαιώματος προτίμησης. Είναι κάτι που κυκλοφορεί καιρό, ήτοι ότι πρόκειται να γίνει αύξηση κεφαλαίου.

ΜΠΗΤΡΟΣ: Η τελική γραμμή στο εννεάμηνο εμφανίζει κέρδη 998 χιλ. ευρώ από ζημία 7,3 εκατ. ευρώ, αλλά τα EBITDA ήταν στις 542 χιλ. ευρώ από ζημία 303 χιλ. ευρώ, που σημαίνει πως πρόκειται για κάποια έκτακτα κέρδη, τα οποία βελτίωσαν την τελική γραμμή. Ο δανεισμός παραμένει υψηλός και δεν αποτυπώνεται ακόμα κάποια διαγραφή λόγω της συμφωνίας αναδιάρθρωσης.

NOVAL PROPERTY: Το εύρος απόδοσης του ομολόγου των 120 εκατ. ευρώ ορίστηκε μεταξύ 2,6-2,95%.

ΞΥΛΕΜΠΟΡΙΑ (απάντηση): Η αλήθεια είναι πως δεν περιμέναμε την πορεία της μετοχής να διορθώνει τόσο, ειδικά μετά τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε. Η διοίκηση φαίνεται πως πετυχαίνει το στόχο που είχε θέσει και φέτος η μετοχή θα έχει χαμηλό πολλαπλασιαστή. Ενδεχομένως, η πορεία να σχετίζεται και με την αύξηση κεφαλαίου που αναμένεται. Η στήλη είναι υπέρ των αυξήσεων κεφαλαίου για εταιρείες που έχουν δανεισμό, προκειμένου να γίνει απομόχλευση και να διατηρηθεί η καλή κερδοφορία.

ΑΜΕΜ: Αρκετή μεταβλητότητα, ίσως λόγω της απόστασης που υπάρχει μεταξύ αγοραστών και πωλητών, παρατηρείται και σήμερα με αποτέλεσμα να ενεργοποιείται ο αυτόματος μηχανισμός ελέγχου μεταβλητότητας.

ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ: Προσπάθεια αντίδρασης με τη μετοχή να ανοίγει στο +4%. Μαθαίνουμε πως η διοίκηση σχεδιάζει να κάνει placement των ιδίων μετοχών. Τις έχει σχεδόν 3 ευρώ χαμηλότερα, μέση τιμή κτήσης.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης