Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Σάλλας: Το 2022 θα είναι μια από τις καλύτερες χρονιές για την οικονομία - Οι τράπεζες να βάλουν «πλάτη»

Σάλλας: Το 2022 θα είναι μια από τις καλύτερες χρονιές για την οικονομία - Οι τράπεζες να βάλουν «πλάτη»

Μιχάλης Σάλλας στο CEO Initiative: Το 2022 θα είναι μια από τις καλύτερες χρονιές για την οικονομία

«Το 2022, εκτός απροόπτου, θα είναι μια από τις καλύτερες χρονιές για την ελληνική οικονομία», προέβλεψε ο Μιχάλης Σάλλας, πρόεδρος του Lyktos Group SA, ενώ τόνισε ότι πιστεύει στις ελληνικές δυνατότητες, με το επιχειρηματικό και το θεσμικό περιβάλλον να δημιουργούν τις προϋποθέσεις για να αντιμετωπισθεί η ζημιά από την πανδημία, μιλώντας  στο CEO Initiative που διοργάνωσε το Fortune Greece σε συνεργασία με την Tsomokos.
Όπως ανέφερε ο κ. Σάλλας «η Ελλάδα δεν χαρακτηρίζεται από τα παλιά τζάκια της.
Από το 2008 και μετά, από την περίοδο της υπερδεκαετούς κρίσης, έχει δημιουργήσει ένα κενό που μπορεί να εκμεταλλευτεί και η ντόπια επιχειρηματική κοινότητα και τα funds».
Εξήγησε ότι ο χρηματιστηριακός δείκτης στην Ελλάδα έχει πέσει από τότε ενώ π.χ. στη Νέα Υόρκη έχει αυξηθεί.
Όπως είπε ο έμπειρος τραπεζίτης, υπάρχει ένα κενό που η επιχειρηματική κοινότητα, ντόπια και ξένη, παρατηρεί και θέλει να εκμεταλλευτεί.
«Η αγορά θα έλεγα ότι είναι αρκετά sexy. Υπάρχει και το Ταμείο Ανάκαμψης…», πρόσθεσε αναδεικνύοντας επίσης τον κομβικό ρόλο των τραπεζών στην ανάπτυξη της οικονομίας.
Μιλώντας για τη σοβαρή και μακροχρόνια κρίση του τραπεζικού κλάδου, σημείωσε ότι οφείλεται κυρίως σε δημοσιονομικούς λόγους.
«Υπήρξαν λάθος συνταγές όπως υπήρξαν λάθος συνταγές και για την ελληνική οικονομία».
Σχετικά με την ΕΚΤ αναφέρθηκε στους «χαλαρότερους όρους και δεσμά” απέναντι στην Ελλάδα», στο γεγονός ότι σε μεγάλο βαθμό έχουν ρυθμιστεί τα κόκκινα δάνεια ενώ στα μακροπρόθεσμα οφέλη για την ελληνική οικονομία σημείωσε επίσης την ψηφιακή μεταρρύθμιση. Μάλιστα, όπως ανέφερε, η τελευταία είναι σημαντική για την ψηφιοποίηση των τραπεζών, προκειμένου να μειώσουν το κόστος και να εξυπηρετήσουν καλύτερα τους πελάτες τους.
Σύμφωνα με τον κ. Σάλλα δεν αρκεί αυτό, καθώς απαιτούνται καλύτερες ομάδες λειτουργίας, καλύτερη διάγνωση και επιχειρηματικότητα στο τραπεζικό στελεχιακό δυναμικό.
«Από τις τράπεζες εξαρτάται η επιτυχία μιας μεσαίας επιχείρησης, οι εξαγωγές της και μια σειρά άλλων πραγμάτων.
Για να κερδίσουν οι τράπεζες, πρέπει να βάλουν «πλάτη» για την ευρύτερη οικονομική δραστηριότητα», πρόσθεσε.

Οι τράπεζες να βάλουν πλάτη

Ο κ. Σάλλας εξήγησε ότι οι τράπεζες είναι έτοιμες να αναλάβουν τον ρόλο τους στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάπτυξης ωστόσο τα δάνεια του Ταμείου δεν απευθύνονται σε μικρές επιχειρήσεις, απευθύνονται σε μεγάλα έργα, έργα υποδομών, έργα που θα συμβάλλουν αποφασιστικά από μόνα τους στην πραγματική οικονομία.
«Οι τράπεζες είναι διστακτικές να δανείσουν σε μια κατηγορία επιχειρήσεων, επειδή έχει «καεί η γούνα τους» στο παρελθόν», είπε χαρακτηριστικά τονίζοντας ωστόσο ότι πρέπει να πάρουν πρωτοβουλίες για να βοηθήσουν τις επιχειρήσεις που κρίνουν ότι μπορούν να συμβάλλουν στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.
Από τα stress tests, όπως είπε ο κ. Σάλλας, διαπιστώνεται ότι οι δείκτες είναι επαρκείς.
«Υπάρχουν εξαγωγικές επιχειρήσεις στη Θράκη, στη Δυτική Μακεδονία…, τις οποίες οι τράπεζες πρέπει να αγκαλιάσουν».

Ταμείο Ανάκαμψης

Σχετικά με το Ταμείο Ανάκαμψης, ανέφερε επίσης ότι θα πρωταγωνιστήσουν οι υποδομές, η πράσινη οικονομία, οι ΑΠΕ και η αναβάθμιση των υπηρεσιών του ελληνικού τουρισμού.
Τόνισε δε ότι πρέπει να υπάρξουν υψηλότερου επιπέδου υπηρεσίες, καθώς δεν προσφέρουν τίποτα στο δημόσιο χαμηλές κατά κεφαλήν αποδόσεις στον τουρισμό.
Αναφέρθηκε επίσης στην προστιθέμενη αξία του τομέα τροφίμων, καθώς η Ελλάδα έχει μοναδικά χαρακτηριστικά με το μικροκλίμα και τη γεωγραφία της και με τη δημιουργία μεγάλων εξαγωγικών επιχειρήσεων μπορεί να παίξει ρόλο διεθνώς.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης