Τελευταία Νέα
Διεθνή

«Τρέμουν» πιθανό lockdown στη Γερμανία οι ευρωπαϊκές αγορές - O DAX στο -1,2%

«Τρέμουν» πιθανό lockdown στη Γερμανία οι ευρωπαϊκές αγορές - O DAX στο -1,2%
H καγκελάριος Merkel «έδειξε» lockdown περιγράφοντας με δραματικούς τόνους την υγειονομική κατάσταση στη Γερμανία
Σχετικά Άρθρα
Ο φόβος για πιθανό καθολικό lockdown στη Γερμανία - τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης - σκιάζει τις ευρωπαϊκές αγορές, την ώρα που η καγκελάριος Angela Merkel και ο υπουργός Υγείας Jens Spahn περιγράφουν με δραματικούς τόνους την υγειονομική κατάσταση της χώρας.
Οι αγορές υποχωρούν σε χαμηλά τριών εβδομάδων, με τις απώλειες να συγκρατούνται λόγω της σημαντικής βελτίωσης στην επιχειρηματική δραστηριιότητα της Ευρωζώνης τον Νοέμβριο.
H καγκελάριος Merkel «έδειξε» lockdown τη Δευτέρα, περιγράφοντας με δραματικούς τόνους την υγειονομική κατάσταση στη Γερμανία, ενώ ο υπουργός Υγείας επανέλαβε σήμερα ότι αυτό το ενδεχόμενο δεν μπορεί να αποκλειστεί.
Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX υποχωρεί 1,5% στις 15.886 μονάδες.
Στο Λονδίνο ο FTSE 100 σημειώνει πτώση 0,7% στις 7.208 μονάδες.
Στις 7.007 μονάδες με πτώση 1,4% διαπραγματεύεται ο CAC 40 στο Παρίσι.
Στο Μιλάνο ο FTSE MIB υποχωρεί 1,7% στις 26.919 μονάδες.
Ο IBEX 35 στη Μαδρίτη σημειώνει πτώση 1,14% στις 8.721 μονάδες.
Πτώση 0,3% σημειώνουν τα futures των δεικτών της Wall Street.
Στο ταμπλό, ο
ι μετοχές τεχνολογίας υποχωρούν κατά 2,5% καθώς η προοπτική ενός περιβάλλοντος υψηλών επιτοκίων έπληξε την ελκυστικότητα του υψηλής ανάπτυξης κλάδου.
Οι μετοχές των εταιριών ταξιδιών σημειώνουν πτώση 0,9% αφού οι ΗΠΑ εξέδωσαν οδηγία κατά των ταξιδιών σε Γερμανία και Δανία λόγω της αύξησης των κρουσμάτων της COVID-19.
Οι μετοχές των εταιριών πετρελαίου καταγράφουν πτώση 0,3% ακολουθώντας την υποχώρηση των τιμών του αργού εν μέσω αυξανόμενων προσδοκιών ότι οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία και η Ινδία θα αποδεσμεύσουν ποσότητες από τα αποθέματα πετρελαίου τους σε μια προσπάθεια να θέσουν υπό έλεγχο τις τιμές.

Νέους περιορισμούς ζήτησε ο Spahn

Ο υπουργός Υγείας της Γερμανίας Jens Spahn  ζήτησε σήμερα να επιβληθούν επιπλέον περιορισμοί προκειμένου να ανασχεθεί η «δραματική» αύξηση των κρουσμάτων covid-19 στη χώρα.
Ο δείκτης επίπτωσης επτά ημερών –ο αριθμός των ανθρώπων ανά 100.000 κατοίκους που έχουν μολυνθεί από covid-19 την προηγούμενη εβδομάδα—έφτασε σήμερα τους 399,8, αυξημένος από τους 386,5 που ήταν χθες Δευτέρα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ινστιτούτου Ρόμπερτ Κοχ.
Ο Spahn, μιλώντας στον γερμανικό κρατικό ραδιοφωνικό σταθμό Deutschlandfunk, ζήτησε να αυξηθούν οι δημόσιοι χώροι στους οποίους θα επιτρέπεται η πρόσβαση μόνο των εμβολιασμένων κατά της covid-19 ή όσων έχουν αναρρώσει και έχουν αρνητικό τεστ κορωνοϊού, σε μια προσπάθεια να περιοριστεί το τέταρτο κύμα της επιδημίας στη Γερμανία.
Εξάλλου ο υπουργός Υγείας δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο επιβολής lockdown, αν και εξήγησε ότι αυτό θα το αποφασίσουν οι κυβερνήσεις των κρατιδίων.
Κάποια κρατίδια, όπως η Σαξονία και η Βαυαρία, που έχουν πληγεί ιδιαίτερα από αυτό το κύμα της covid-19, ήδη λαμβάνουν μέτρα, όπως η ακύρωση των χριστουγεννιάτικων αγορών.
«Η κατάσταση δεν είναι απλώς σοβαρή, σε κάποιες περιοχές της Γερμανίας είναι πλέον δραματική», υπογράμμισε ο Spahn.
«Αναγκαζόμαστε να μετακινούμε ασθενείς, καθώς οι μονάδες εντατικής θεραπείας είναι γεμάτες και αυτό δεν επηρεάζει μόνο τους ασθενείς με covid-19».

Βελτίωση της μεταποίησης σε Ευρωζώνη, Γερμανία, Γαλλία

Αυτοί οι φόβοι έχουν επισκιάσει τα καλύτερα των εκτιμήσεων προσωρινά στοιχεία για τον δείκτη PMI τόσο για τη Γερμανία όσο και για τη Γαλλία, υποδηλώνοντας ότι οι επιχειρήσεις συνέχισαν να αποδίδουν παρά την πρόσφατη αύξηση των κρουσμάτων Covid.
Η ανακοίνωση PMI για τον σημαντικό γερμανικό μεταποιητικό τομέα, βασικό μοχλό ανάπτυξης για την περιοχή της Ευρωζώνης, έφτασε στο 57,6, καταγράφοντας μικρή πτώση από το επίπεδο του 57,8 που σημειώθηκε τον προηγούμενο μήνα.
Σημαντική βελτίωση κατέγραψε η επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη τον Νοέμβριο, με τους δείκτες της IHS Markit να ξεπερνούν τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Markit, ο PMI μεταποίησης διαμορφώθηκε στις 58,6 μονάδες έναντι 58,3 μονάδων τον Οκτώβριο, σε υψηλά δύο μηνών.
Η εκτίιμηση των αναλυτών που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ήταν στις 57,3 μονάδες.
Ο PMI υπηρεσιών αυξήθηκε σε υψηλά τριών μηνών, στις 56,6 μονάδες έναντι 54,6 μονάδων τον Οκτώβριο.
Οι αναλυτές ανέμεναν τον δείκτη στις 53,5 μονάδες.
Ο σύνθετος PMI για την οικονομία της Ευρωζώνης ανήλθε στις 55,8 μονάδες έναντι 54,2 μονάδων τον Οκτώβριο και έναντι εκτίμησης των αναλυτών για 53,2 μονάδες, στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων δύο μηνών.

Μεικτά πρόσημα στην Ασία

Μεικτά είναι τα πρόσημα στις αγορές της Ασίας, στον απόηχο της πρόταση ανανέωσης της θητείας του Jerome Powell στο τιμόνι της Fed, από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Joe Biden.
Κλειστό λόγω αργίας παραμένει το χρηματιστήριο του Τόκιο.
O Asia Dow υποχωρεί 0,2% στις 3.852 μονάδες.
Ο Hang Seng υποχωρούσε 1,2% στις 24.651 μονάδες.
Στην Κίνα, ο Shanghai Composite σημείωνε άνοδο 0,2% στις 3.589 μονάδες.
Πτώση καταγράφουν οι τιμές του πετρελαίου.
Το πετρέλαιο τύπου brent σημειώνει πτώση 1,1% στα 78,8 δολ. το βαρέλι.
Το αμερικανικό αργό υποχωρεί 1,5% στα 75,6 δολ. το βαρέλι.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης