Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μεικτά πρόσημα στη Wall Street, νέα ιστορικά υψηλά ο Nasdaq - Στο επίκεντρο πανδημία και lockdowns

Μεικτά πρόσημα στη Wall Street, νέα ιστορικά υψηλά ο Nasdaq - Στο επίκεντρο πανδημία και lockdowns
Μεικτά πρόσημα στη Wall Street με το βλέμμα στην πανδημία και στο lockdown στην Αυστρία
Σχετικά Άρθρα
Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν σήμερα 19/11 οι δείκτες της Wall Street στο κλείσιμο της εβδομάδας - με τον Nasdaq ωστόσο να σημειώνει νέα ιστορικά υψηλά, εν μέσω αναζωπύρωσης των ανησυχιών ότι η νέα αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού που καταγράφεται στις ΗΠΑ και διεθνώς θα μπορούσε να πλήξει εκ νέου την οικονομική ανάκαμψη.

Σστις ΗΠΑ καταγράφεται αύξηση κρουσμάτων στις άνω μεσοδυτικές πολιτείες την ώρα που ξεκινά η εορταστική περίοδος εν όψει της Ημέρας των Ευχαριστιών την επόμενη εβδομάδα, με τον ημερήσιο αριθμό κρουσμάτων να ξεπερνά τα 100.000 για δεύτερη ημέρα και τον μέσο όρο επτά ημερών να έχει σκαρφαλώσει σε υψηλό έξι εβδομάδων, σύμφωνα με το New York Times Tracker.
Οι ειδήσεις αυτές έχουν ανησυχήσει και τους επενδυτές της αμερικανικής αγοράς, εγείροντας φόβους ότι ενδεχόμενη υιοθέτηση νέων περιορισμών μαζί με τη μείωση του έκτακτου προγράμματος αγορών περιουσιακών στοιχείων που έχει ξεκινήσει η Fed θα μπορούσαν να υπονομεύσουν την ανάπτυξη.
O αντιπρόεδρος της Fed, Richard Clarida, άφησε ενδεχόμενο η Federal Reserve να εξετάσει ήδη στη προσεχή συνεδρίασή της τον Δεκέμβριο την αύξηση του ρυθμού μείωσης των αγορών περιουσιακών στοιχείων που ξεκίνησε νωρίτερα αυτόν τον μήνα.
"Θα εξετάσω προσεκτικά τα δεδομένα που λαμβάνουμε, από τώρα έως τη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου, και ίσως είναι σκόπιμο σε εκείνη τη συνάντηση να συζητήσουμε για την αύξηση του ρυθμού με τον οποίο μειώνουμε τον ισολογισμό μας”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο αντιπρόεδρος της Fed.

Ο δείκτης Dow Jones σημείωσε πτώση -0,75% και έκλεισε στις 35.601,98 μονάδες
Ο δείκτης S&P 500 έκλεισε τελικά στις 4.697,60 μονάδες καταγράφοντας πτώση κατά -0,19%
Ο δείκτης Nasdaq σημείωσε άνοδο +0,4% στις 16.057,40 μονάδες καταγράφοντας νέα ιστορικά υψηλά

Παράλληλα η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε τη μεγαλύτερη επέκταση του δικτύου κοινωνικής ασφάλειας των τελευταίων δεκαετιών, ένα νομοσχέδιο 1,75 τρισ. δολαρίων που χρηματοδοτεί πολλές από τις κορυφαίες προτεραιότητες του Προέδρου Biden.

Εάν γίνει νόμος, θα αλλάξει ριζικά τον τρόπο που πολλοί Αμερικανοί ζουν, ειδικά οικογένειες με παιδιά, ηλικιωμένοι και όσοι έχουν χαμηλό εισόδημα.
Στο μέτωπο των εταιρικών αποτελεσμάτων πάνω από το 90% των εταιρειών του S&P 500 έχουν δημοσιεύσει οικονομικά αποτελέσματα για το τρίτο τρίμηνο και πάνω από 80% αυτών ενημέρωσαν ότι τα κέρδη ήταν καλύτερα από τις προσδοκίες της Wall Street, σύμφωνα με τη Refintiv.
Οι εταιρείες του S&P 500 είναι σε πορεία για αύξηση κερδών κατά 41,5% σε ετήσια βάση.


Απώλειες στις ευρωαγορές

Με απώλειες έκλεισαν οι ευρωαγορές, καθώς η είδηση για το νέο lockdown στην Αυστρία και της επιβολής νέων περιοριστικών μέτρων στη Γερμανία λόγω κορωνοϊού έπληξε το επενδυτικό κλίμα, αναζωπυρώνοντας τις ανησυχίες για τις προοπτικές οικονομικής ανάπτυξης στην Ευρώπη.
Η Αυστρία ανακοίνωσε το πρώτο εθνικό καθολικό lockdown στη Δυτική Ευρώπη, ενώ δεν αποκλείεται να ακολουθήσει τα χνάρια της και η Γερμανία.

Τα νέα περιοριστικά μέτρα στην Ευρώπη πάντως ενισχύουν τις εκτιμήσεις ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν θα σπεύσει να αποσύρει τα μέτρα τόνωσης που δρομολόγησε στο ξέσπασμα της κρίσης, παρά το ράλι του πληθωρισμού τους τελευταίους μήνες.
Στη θέση της περί παροδικής ανόδου του πληθωρισμού εμμένει η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και τονίζει ότι η ΕΚΤ δεν πρέπει να προχωρήσει σε σύσφιξη της νομισματικής της πολιτικής.
«Ο πληθωρισμός θα εξασθενίσει, επομένως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν πρέπει να σφίξει την πολιτική, καθώς θα μπορούσε να πνίξει την ανάκαμψη», δήλωσε η Christine Lagarde, αποκλείοντας το ενδεχόμενο αύξησης επιτοκίων το 2022.
«Οι προϋποθέσεις για την αύξηση των επιτοκίων είναι απίθανο να ικανοποιηθούν το επόμενο έτος» είπε χαρακτηριστικά.
«Όταν η πίεση του πληθωρισμού αναμένεται να εξασθενίσει -όπως συμβαίνει σήμερα- δεν έχει νόημα να αντιδράσουμε με αυστηρότερη πολιτική», τόνισε η Lagarde, όπως μεταδίδει το Reuters.
«Η σύσφιξη δεν θα επηρεάσει την οικονομία παρά μόνο αφού έχει ήδη περάσει το σοκ», εκτίμησε η πρόεδρος της ΕΚΤ.
Η αυστηροποίηση της πολιτικής επί του παρόντος, θα πιέσει τα εισοδήματα των νοικοκυριών, τα οποία ήδη αντιμετωπίζουν ένα σοκ από το αυξανόμενο κόστος ενέργειας που πιθανότατα θα περιορίσει την ανάπτυξη, πρόσθεσε.
«Σε αυτήν την κατάσταση, η αυστηρότερη νομισματική πολιτική θα επιδεινώσει μόνο τη συσταλτική επίδραση στην οικονομία», εκτίμησε η Christine Lagarde.

Ο γερμανικός DAX έκλεισε στις 16.159,97 μονάδες με πτώση -0,38%, ο βρετανικός FTSE 100 διολίσθησε -0,45% στις 7.223,57 μονάδες, ο γαλλικός CAC-40 έχασε -0,42% στις 7.112,29 μονάδες ενώ στην Αυστρία ο ATX σημείωσε βουτιά -3,08% στις 3.711,22 μονάδες.

Η απειλή του καθολικού lockdown στη Γερμανία οδηγεί στην πτώση τις αποδόσεις των ομολόγων της Ευρωζώνης, με τη συνολική καμπύλη των γερμανικών να κινείται σε αρνητικό έδαφος για πρώτη φορά από τον Αύγουστο, καθώς ο υπουργός Υγείας της χώρας απέφυγε να αποκλείσει αυτό το ενδεχόμενο.
Η απόδοση των γερμανικών 10ετών ομολόγων υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο από τα μέσα Σεπτεμβρίου, στο -0,33%, κατά 5 μονάδες βάσης στη διάρκεια της ημέρας, αντιστρέφοντας την αύξηση που σημειώθηκε στην αρχή της συνεδρίασης.
Η απόδοση των 30ετών γερμανικών τίτλων, η οποία είχε αυξηθεί έως το 0,4% στα μέσα Οκτωβρίου, επανήλθε σε αρνητικό έδαφος, ενώ η απόδοση των διετών ομολόγων μειώθηκε στο -0,786%, το χαμηλότερο επίπεδο από τις αρχές Αυγούστου.
«Ένα καθολικό lockdown στη Γερμανία θα ήταν εξαιρετικά άσχημα νέα για την ανάκαμψη της οικονομίας», δήλωσε διαχειριστής κεφαλαίων στην ελβετική εταιρείας διαχείρισης ενεργητικού Vontobel.
Στα νέα από το μέτωπο της μακροοικονομίας σε υψηλά 70 ετών εκτοξεύθηκαν οι τιμές παραγωγού στη Γερμανία τον Οκτώβριο του 2021 (ο αποκαλούμενος πληθωρισμός χονδρικής).
Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία Destatis, οι τιμές παραγωγού αυξήθηκαν κατά 18,4% σε ετήσια βάση και 3,8% σε μηνιαία.
Πρόκειται για τη μεγαλύτερη άνοδο σε ετήσια βάση από τον Νοέμβριο του 1951, όταν οι τιμές είχαν αυξηθεί κατά 20,6%.
Η μεγάλη άνοδος στις τιμές παραγωγού, οφείλεται κυρίως στην έκρηξη του ενεργειακού κόστους.
Άλμα 48,2% σημείωσαν οι τιμές ενέργειας σε ετήσια βάση και 12,1% σε μηνιαία.
Το φυσικό αέριο εκτοξεύθηκε κατά 81,4% και η ηλεκτρική ενέργεια κατά 49,6%.
Στα εταιρικά νέα της ημέρας την αποχώρηση της από το Χρηματιστήριο του Λονδίνου ανακοίνωσε η Ryanair, επισημαίνοντας ότι ο όγκος των συναλλαγών δεν δικαιολογεί το κόστος διατήρησης της εισαγωγής της εκεί.
Όπως μεταδίδει το Bloomberg, η κίνηση αυτή έρχεται μετά τον περιορισμό των δικαιωμάτων ψήφου των Βρετανών μετόχων της μετά το Brexit.
Εν τω μεταξύ, ο διευθύνων σύμβουλος της Ryanair, Michael O' Leary, είχε δηλώσει τον περασμένο μήνα ότι το Brexit είχε ωθήσει το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας από την Ε.Ε. κάτω από το 50%.
Η Ryanair ανέφερε ότι η τελευταία ημέρα διαπραγμάτευσης των μετοχών της στο LSE θα είναι η 17η Δεκεμβρίου, ενώ θα συνεχίσει να διαπραγματεύεται στο Euronext Dublin και στο Nasdaq των ΗΠΑ.
Το 2012 η εταιρεία είχε υποβαθμίσει την εισαγωγή της στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου από premium σε standard.
Ενώ η κύρια εισαγωγή της βρίσκεται στο Δουβλίνο, η Ryanair δυσκολεύεται να αποβάλει τους βρετανούς επενδυτές μετά την αποχώρηση της χώρας από την ΕΕ τον Ιανουάριο. Τον Σεπτέμβριο, ανάγκασε σε πώληση 1 εκατομμυρίου μετοχών που αγόρασε μετά τη διάλυση, και ήταν εκτός συμμόρφωσης με τους κανόνες ιδιοκτησίας της.

Μεικτά πρόσημα στην Ασία

Με μικτά πρόσημα κινήθηκαν τα ασιατικά χρηματιστήρια, με τις ιαπωνικές μετοχές να αντλούν ώθηση από το νέο πακέτο τόνωσης που ανακοίνωσε η κυβέρνηση της χώρας.
Ο ιαπωνικός Nikkei 225 ενισχύθηκε +0,5% στις 29.745,87 μονάδες μετά την ανακοίνωση του πρωθυπουργού Fumio Kishida ότι η κυβέρνηση θα δρομολογήσει ένα νέο πακέτο τόνωσης της οικονομίας με δαπάνες αξίας περίπου 56 τρισ. γεν ($490 δισ.).
Οι δαπάνες έχουν εκτιναχθεί λόγω μιας σειράς πληρωμών, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που επικρίνονται ότι δεν σχετίζονται με την πανδημία, όπως επιδόματα σε νοικοκυριά με νέους ηλικίας 18 ετών και κάτω, και πιθανότατα θα οδηγήσουν σε πρόσθετη έκδοση ομολόγων φέτος, σύμφωνα με το Reuters.
Οι τεράστιες δαπάνες θα υπογραμμίσουν την αποφασιστικότητα του πρωθυπουργού Fumio Kishida - κάποτε θεωρούνταν συντηρητικός δημοσιονομικός- να επικεντρωθεί στον αναδιοργάνωση της οικονομίας και στην αναδιανομή του πλούτου στα νοικοκυριά.
«Αν και ο Kishida ήταν γνωστός στο παρελθόν ως hawkish, φαίνεται έτοιμος να συνεχίσει το παράδειγμα της Abenomics για αρκετά ακόμη χρόνια», σχολιάζει ο James Brady, αναλυτής της Teneo.
Το πακέτο, που οριστικοποιήθηκε σε συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου την Παρασκευή, περιλαμβάνει δαπάνες 55,7 τρισεκατομμυρίων γιεν (490 δισεκατομμύρια δολάρια) για επιδόματα σε νοικοκυριά, επιδοτήσεις σε εταιρείες που έχουν πληγεί από την COVID-19 και αποθεματικά που προορίζονται για δαπάνες έκτακτης ανάγκης πανδημίας.
Το μέγεθος των δαπανών ήταν πολύ μεγαλύτερο από τα 30-40 τρισεκατομμύρια γιεν που εκτιμούσαν οι αγορές και θα χρηματοδοτηθεί κυρίως από έναν επιπλέον προϋπολογισμό περίπου 32 τρισεκατομμυρίων γιεν που θα καταρτιστεί φέτος.
Το υπόλοιπο πιθανότατα θα χρηματοδοτηθεί από τον προϋπολογισμό του επόμενου έτους.
Το συνολικό πακέτο, το οποίο περιλαμβάνει κεφάλαια που δεν οδηγούν σε άμεσες δαπάνες, πιθανότατα θα φτάσει τα 78,9 τρισεκατομμύρια γιεν.
O Asia Dow υποχώρησε -0,1% στις 3.883 μονάδες.
Στο Τόκιο ο Nikkei 225 έκλεισε με άνοδο +0,5% στις 29.745 μονάδες.
Ο Hang Seng υποχώρησε -1% στις 25.049 μονάδες, μετά τα απογοητευτικά αποτελέσματα της Alibaba.
Στην Κίνα, ο Shanghai Composite σημείωσε άνοδο +1,13% στις 3.560 μονάδες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης