Τελευταία Νέα
Διεθνή

Προσπάθεια ανάκαμψης στη Wall Street - Στο επίκεντρο ο πληθωρισμός

Προσπάθεια ανάκαμψης στη Wall Street - Στο επίκεντρο ο πληθωρισμός

 

Ανακάμπτει η Wall Street με στήριξη από την τεχνολογία

Σχετικά Άρθρα
Μεικτά πρόσημα κατέγραψαν σήμερα 11/11 οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες στην Wall Street την Πέμπτη, μετά το sell-off, κυρίως στις τεχνολογικές μετοχές, που τροφοδότησαν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό και η αύξηση των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων στις ΗΠΑ την Τετάρτη.

Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν στις ΗΠΑ έδειξαν άλμα του ετήσιου πληθωρισμού σε υψηλό 31 ετών στο 6,2%, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών που περίμεναν να διαμορφωθεί στο 5,9%.
Παράλληλα, στη Γερμανία, ο πληθωρισμός σκαρφάλωσε στο 4,5% τον Οκτώβριο, όπως ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσία της χώρας.
Το ράλι των τιμών συντηρεί τον προβληματισμό για το ενδεχόμενο οι κεντρικές τράπεζες σε ΗΠΑ και Ευρώπη να αναγκαστούν να προχωρήσουν νωρίτερα σε σύσφιξη της νομισματικής τους πολιτικής, προκαλώντας κλυδωνισμούς στις αγορές.
Οι αναλυτές δεν αποκλείουν πλέον μια αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων το καλοκαίρι του 2022.
Ο πρόεδρος Biden παρουσίασε τις προσπάθειές του για τον έλεγχο του πληθωρισμού σε μία επίσκεψη που πραγματοποίησε στη Βαλτιμόρη, παραδεχόμενος ότι οι τιμές στα καταστήματα και σε παναμερικανικό επίπεδο είναι πολύ υψηλές, καθώς ο πληθωρισμός αυξήθηκε σε ένα επίπεδο που είχε να καταγραφεί εδώ και περισσότερο από τριάντα χρόνια.
«Οι τιμές καταναλωτή παραμένουν πολύ υψηλές», δήλωσε ο Biden, καθώς νέα στοιχεία έδειξαν ότι ο πληθωρισμός αυξάνεται με τον ταχύτερο ετήσιο ρυθμό εδώ και 30 χρόνια, και υποσχέθηκε ότι θα «αντιμετωπίσει» το πρόβλημα «άμεσα».
Το πακέτο αναβάθμισης των υποδομών περιλαμβάνει επενδύσεις 17 δισεκατομμυρίων δολαρίων, προκειμένου να εκσυγχρονιστούν τα λιμάνια, συμπεριλαμβανομένων και των έργων της εμβάθυνσης του πυθμένα, ώστε να μπορούν να δεχτούν μεγαλύτερα πλοία, αλλά και έργα για την επέκτασή τους.
Ένα ξεχωριστό νομοσχέδιο περίπου 1,75 τρισεκατομμυρίου δολαρίων περιλαμβάνει χρηματοδοτήσεις για την επέκταση της κοινωνικής ασφάλισης και την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Ο δείκτης Dow Jones υποχώρησε -0,44%, στις 35.921,23 μονάδες
Ο δείκτης S&P 500 σημείωσε άνοδο +0,06%, στις 4.649,36 μονάδες
Ο δείκτης Nasdaq κατέγραψε άνοδο +0,52%, στις 15.704,3 μονάδες


Κέρδη στην Ευρώπη

Με κέρδη έκλεισαν τα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια καθώς οι επενδυτές αφομοίωσαν τα τελευταία στοιχεία για τον πληθωρισμό σε Ευρώπη και ΗΠΑ τα οποία έδειξαν ότι το ράλι των τιμών δεν δείχνει καμία ένδειξη επιβράδυνσης.
Oι ευρωαγορές έκλεισαν σε νέο ιστορικό υψηλό βρίσκοντας στήριξη και στα ισχυρά αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν.
Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν στις ΗΠΑ έδειξαν άλμα του ετήσιου πληθωρισμού σε υψηλό 31 ετών στο 6,2%, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών που περίμεναν να διαμορφωθεί στο 5,9%.
Παράλληλα, στη Γερμανία, ο πληθωρισμός σκαρφάλωσε στο 4,5% τον Οκτώβριο, όπως ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσία της χώρας.
Το ράλι των τιμών συντηρεί τον προβληματισμό για το ενδεχόμενο οι κεντρικές τράπεζες σε ΗΠΑ και Ευρώπη να αναγκαστούν να προχωρήσουν νωρίτερα σε σύσφιξη της νομισματικής τους πολιτικής, προκαλώντας κλυδωνισμούς στις αγορές.
Οι αναλυτές δεν αποκλείουν πλέον μια αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων το καλοκαίρι του 2022.
Σε αναβάθμιση των εκτιμήσεών της για την ανάπτυξη της οικονομίας της Ευρωζώνης, προχώρησε η Κομισιόν στις φθινοπωρινές της προβλέψεις.
Η οικονομία της Ευρωζώνης αναμένεται να αναπτυχθεί με ταχύτερο ρυθμό έναντι των αρχικών εκτιμήσεων, καθώς ανακάμπτει από την ύφεση που προκάλεσε η πανδημία.
Συγκεκριμένα, η Κομισιόν εκτιμά ότι το ΑΕΠ στην Ευρωζώνη θα «τρέξει» με ρυθμό 5% το 2021, 4,3% το 2022 και 2,4% το 2023.
Η εαρινή πρόβλεψη για το 2021 ήταν ανάπτυξη με ρυθμό 4,3%.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναθεώρησε τις προβλέψεις της για τον πληθωρισμό στο 2,4% το 2021, από 1,9% στις καλοκαιρινές προβλέψεις και σε 2,2% το 2022 από 1,4% προηγουμένως.
Για το 2023, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει πληθωρισμό 1,4% στην Eυρωζώνη.
Ο πληθωρισμός μπορεί να αποδειχθεί υψηλότερος από ό,τι είχε προβλεφθεί, εάν οι περιορισμοί της προσφοράς είναι πιο επίμονοι και οι αυξήσεις των μισθών πάνω από την παραγωγικότητα μετακυλίονται στις τιμές καταναλωτή, ανέφερε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην τριμηνιαία έκθεσή της.
Στο ταμπλό, οι κλάδοι που έχουν έκθεση στην Κίνα, συμπεριλαμβανομένων των κλάδων εξόρυξης, κατασκευών και πρώτων υλών, σημειώνουν άνοδο πάνω από 1%, καθώς η κινεζική Evergrande απέτρεψε μια χρεοκοπία την τελευταία στιγμή για τρίτη φορά σε διάστημα ενός μήνα.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε κατά 0,32% στις 485,29 μονάδες που αποτελούν ρεκόρ.
Στα επιμέρους ταμπλό, ο γερμανικός DAX πρόσθεσε 0,1% στις 16.083,11 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κέρδισε 0,2% στις 7.059,55 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 σημείωσε άνοδο της τάξης του 0,6% στις 7.384,18 μονάδες.

Στα νέα από το μέτωπο της μακροοικονομίας περισσότερο από το αναμενόμενο αναπτύχθηκε η βρετανική οικονομία τον Σεπτέμβριο, μετά την άνοδο των κατασκευών και των υπηρεσιών.
Όπως μεταδίδει το Bloomberg, το ΑΕΠ αυξήθηκε 0,6% σε σύγκριση με τον Αύγουστο - η κίνηση ήταν μεγαλύτερη από το +0,4% που ανέμεναν οι αναλυτές.
Η οικονομία έτρεξε με 1,3% το τρίτο τρίμηνο και ήταν 2,1% χαμηλότερα από το επίπεδο που είχε φτάσει πριν χτυπήσει η πανδημία.
Το αποτέλεσμα σε τριμηνιαία βάση ήταν ελαφρώς πιο αδύναμο από την πρόβλεψη της Τράπεζας της Αγγλίας. Υπενθυμίζεται ότι η κεντρική τράπεζα σόκαρε τις αγορές πριν από λίγες ημέρες καθώς δεν προχώρησε σε αύξηση επιτοκίων, όπως αναμενόταν.
Την ίδια ώρα, η βιομηχανική παραγωγή υποχώρησε κατά 0,4% μηνιαίως και το εμπορικό έλλειμμα, εξαιρουμένων των πολύτιμων μετάλλων, διευρύνθηκε στα 4,3 δισ. στερλίνες το τρίτο τρίμηνο.
Στα εταιρικά νέα της ημέρας η Daimler ανακοίνωσε ότι έχει πουλήσει ολόκληρο το ποσοστό συμμετοχής της στη γαλλική Renault, έναντι 305 εκατ. ευρώ.
Η Daimler δήλωσε πως η βιομηχανική εταιρική σχέση μεταξύ των δύο εταιρειών, δεν επηρεάζεται από τη συναλλαγή.
Η πώληση έρχεται μετά από την αντίστοιχη κίνηση της Renault νωρίτερα φέτος, η οποία πούλησε τη συμμετοχή της στην Daimler, έναντι 1,14 δισ. ευρώ.
Η Zurich Financial σχεδιάζει να αυξήσει το μέρισμα και τόνισε ότι είναι σίγουρη πως θα πετύχει τους στόχους για το 2022, καθώς τα ασφάλιστρα ακινήτων και από ατυχήματα, αυξήθηκαν 11% σε συγκρίσιμη βάση στο εννεάμηνο του έτους.
Η πέμπτη μεγαλύτερη ασφαλιστική της Ευρώπης επιστρέφει ήδη το 75% των κερδών της στους επενδυτές, επισήμανε ο ίδιος, υποβαθμίζοντας τις προοπτικές χρήσης του ισχυρού ισολογισμού της για την έναρξη αγορών ιδίων μετοχών.
Επέστρεψε στα κέρδη η ArcelorMittal για το γ΄ τρίμηνο 2021 ενώ αυξήθηκαν οι πωλήσεις, όπως ανακοίνωσε η εταιρεία.
Η εταιρεία χάλυβα και εξόρυξης, ανακοίνωσε ότι οι πωλήσεις αυξήθηκαν στα 20,23 δισ. δολάρια από τα 14,27 δισ. δολάρια πριν από ένα χρόνο.
Επίσης, τα στοιχεία ήταν καλύτερα από τα 19,34 δισ. δολάρια στο β΄ τρίμηνο, καθώς η επίλυση της απεργίας επέτρεψε υψηλότερους όγκους παραγγελιών.
Η εταιρεία ανακοίνωσε κέρδη τριμήνου 4,62 δισ. δολαρίων σε σχέση με τις καθαρές ζημιές των 261 εκατ. δολαρίων.
Τα EBITDA αυξήθηκαν στα 6,06 δισ. δολάρια από τα 901 εκατ. δολάρια.
Η Merck τόνισε πως τα κέρδη γ΄ τριμήνου 2021 μειώθηκαν ελαφρώς σε ετήσια βάση, αν και οι πωλήσεις αυξήθηκαν, ενώ επιβεβαίωσε μια αυξημένη εκτίμηση για το 2021 που είχε δώσει προηγουμένως.
Ο γερμανικός όμιλος φαρμακευτικών και χημικών ειδών, ανακοίνωσε EBITDA 1,50 δισ. ευρώ για το τρίμηνο, χαμηλότερα από τα 1,62 δισ. ευρώ πριν από ένα χρόνο.
Τα μετά από φόρους κέρδη επίσης μειώθηκαν στα 764 εκατ. ευρώ έναντι των 806 εκατ. ευρώ για την αντίστοιχη περίοδο του προηγουμένου έτους.
Η Merck επιβεβαίωσε ότι οι πωλήσεις της περιόδου αυξήθηκαν στα 4,97 δισ. ευρώ από τα 4,45 δισ. ευρώ στο γ΄ τρίμηνο του 2020.
Η RWE ανακοίνωσε ότι τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη και τα κέρδη, αυξήθηκαν στο εννεάμηνο, και επιβεβαίωσε τις εκτιμήσεις για το 2021.
Η γερμανική εταιρεία ενέργειας ανακοίνωσε ότι τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν στα 1,03 δισ. ευρώ για την περίοδο, σε σχέση με τα 794 εκατ. ευρώ πριν από ένα χρόνο.
Τα προσαρμοσμένα EBITDA διαμορφώθηκαν στα 2,40 δισ. ευρώ έναντι των 2,26 δισ. ευρώ.
Τα προσαρμοσμένα κέρδη προ φόρων και τόκων αυξήθηκαν στα 1,34 δισ. ευρώ από τα 1,18 δισ. ευρώ πριν από ένα χρόνο.
Για το σύνολο της χρήσης, η RWE επιβεβαίωσε ότι στοχεύει σε προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη 1,05-1,4 δισ. ευρώ.
Τα προσαρμοσμένα EBITDA αναμένονται στα 3-3,4 δισ. ευρώ, ενώ τα προσαρμοσμένα ΕΒΙΤ αναμένονται στα 1,5-1,9 δισ. ευρώ.
Η εταιρεία σχεδιάζει την αύξηση του μερίσματος για το 2021 στα 0,90 ευρώ.
Η Siemens ανακοίνωσε αύξηση των εσόδων δ΄ τριμήνου και των παραγγελιών, καθώς ενισχύθηκαν οι βιομηχανικές δραστηριότητές της.
Ο γερμανικός βιομηχανικός όμιλος ανακοίνωσε καθαρά κέρδη 1,17 δισ. ευρώ, σε σχέση με τα 1,76 δισ. ευρώ πριν από ένα χρόνο, αν και τα στοιχεία του προηγουμένου έτους περιλάμβαναν περί τα 800 εκατ. ευρώ από τις διακοπείσες δραστηριότητες, ως αποτέλεσμα κυρίως της απόσχισης της Siemens Energy.
Τα καθαρά κέρδη στη χρήση 2021, αυξήθηκαν στα 6,16 δισ. ευρώ από τα 4,03 δισ. ευρώ.
Τα έσοδα στο τρίμηνο αυξήθηκαν 18% στα 17,44 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση 10% σε συγκρίσιμη βάση.
Η Siemens ανακοίνωσε ότι θα προτείνει την αύξηση του μερίσματος στα 4 ευρώ από τα 3,50 ευρώ πριν από έναν χρόνο, αποτυπώνοντας τις ισχυρές επιδόσεις της στη χρήση 2021.

Κέρδη στις αγορές της Ασίας

Με θετικό πρόσημο κινήθηκαν τα ασιατικά χρηματιστήρια στον απόηχο των στοιχείων που ανακοινώθηκαν στις ΗΠΑ και έδειξαν νέα έκρηξη του πληθωρισμού και ενώ οι επενδυτές στρέφουν και πάλι την προσοχή τους στις προσπάθειες της υπερχρεωμένης κινεζικής Evergrande να αποφύγει την κατάρρευση.
Ο κολοσσός των ακινήτων απέφυγε το τελευταίο λεπτό μια αποσταθεροποιητική στάση πληρωμών για τρίτη φορά τον προηγούμενο μήνα, όπως μεταδίδουν ξένα πρακτορεία.
Η εξέλιξη αυτή έδωσε ώθηση στην επενδυτική ψυχολογία μετά τις ανησυχίες των προηγούμενων εβδομάδων για τον κίνδυνο η κατάρρευση του κινεζικού κολοσσού υπό το βάρος των χρεών του να πυροδοτήσει αλυσιδωτούς κλυδωνισμούς στο κινεζικό και παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Στην Ιαπωνία ο δείκτης Nikkei 225 ενισχύθηκε +0,6% στις 29.277,86 μονάδες.
Στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng σημείωσε άνοδο +1,05%, ενώ ο Shanghai Composite κατέγραψε κέρδη +1,15%.
Ο Kospi της Νότιας Κορέας σημείωσε απώλειες -0,2%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης