Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ήπιες διακυμάνσεις στη Wall Street - Στο επίκεντρο εταιρικά αποτελέσματα και μακροοικονομία

Ήπιες διακυμάνσεις στη Wall Street - Στο επίκεντρο εταιρικά αποτελέσματα και μακροοικονομία

Διστακτικότητα στη Wall Street ενόψει των στοιχείων για τον πληθωρισμό

Σχετικά Άρθρα
Με ήπιες απώλειες κινήθηκαν σήμερα 9/11 οι βασικοί δείκτες της Wall Street μετά τα χθεσινά τους ρεκόρ, με τον S&P 500 να χάνει έδαφος μετά από οκτώ διαδοχικές ανοδικές συνεδριάσεις που αποτελεί το μεγαλύτερο σερί από τον Απρίλιο του 2019.

Η αμερικανική αγορά φαίνεται να επιστρέφει σε στάση αναμονής ενόψει των στοιχείων που θα ανακοινωθούν αύριο για τον πληθωρισμό τα οποία αναμένεται να δείξουν νέο άλμα των τιμών.
Τα στοιχεία εξάλλου που ανακοινώθηκαν σήμερα έδειξαν ότι οι τιμές χονδρικής αυξήθηκαν ξανά τον Οκτώβριο, σε μια νέα ένδειξη ότι οι ανοδικές πιέσεις που έχουν οδηγήσει στη μεγαλύτερη αύξηση του πληθωρισμού εδώ και δεκαετίες δεν πρόκειται να αποκλιμακωθούν σύντομα.

Ο δείκτης Dow Jones σημείωσε πτώση -0,31% στις 36.319,98 μονάδες
Ο δείκτης S&P 500 υποχώρησε -0,35% στις 4.685,25 μονάδες
Ο δείκτης Nasdaq  κατέγραψε απώλειες -0,6% στις 15.886,54 μονάδες

Με πτώση -12% «έκλεισε» η μετοχή της Tesla την Τρίτη 9 Νοεμβρίου 2021, διευρύνοντας τις απώλειές της για δεύτερη ημέρα μετά την εκδήλωση πρόθεσης του ιδρυτή και διευθύνοντος συμβούλου της Elon Musk να πουλήσει το 10% των μετοχών της εταιρείας.
Η πτώση αυτή είναι η μεγαλύτερη μέσα στο 2021 και έρχεται μετά από πτώση σχεδόν 5% τη Δευτέρα, μετριάζοντας μια κυρίως ανοδική τάση για το 2021.
Συνολικά, οι μετοχές της Tesla αυξήθηκαν περισσότερο από 47% το 2021 ενώ έχουν υπερδιπλασιαστεί σε σχέση με πριν από ένα χρόνο, καθώς η εταιρεία ανέφερε βελτιωμένα περιθώρια κέρδους.
Τα σημερινά και πρώην μέλη του διοικητικού συμβουλίου, συμπεριλαμβανομένης της προέδρου Robyn Denholm, του αδελφού του Elon Musk, Kimbal Musk, του Ira Ehrenpreis και του Antonio Gracias, έχουν επίσης ξεφορτωθεί μετοχές της Tesla αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων από τις 28 Οκτωβρίου, όταν η κεφαλαιοποίησή της ξεπέρασε το 1 τρισεκατομμύριο δολάρια.
Στα νέα από το μέτωπο της μακροοικονομίας ετήσια άνοδο ρεκόρ, της τάξης του 8,6% σημείωσαν οι τιμές παραγωγού στις ΗΠΑ τον Οκτώβριο του 2021, ένας κρίσιμος δείκτης για την πορεία του πληθωρισμού.
Η μηνιαία άνοδος ανήλθε στο 0,6%, εντός των εκτιμήσεων των αναλυτών, μετά το +0,5% του Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ.
Η μεγάλη ετήσια άνοδος οφείλεται κυρίως στο κόστος της ενέργειας και των μεταφορών.
Την Πέμπτη αναμένονται τα στοιχεία για τον δείκτη τιμών καταναλωτή, με τους αναλυτές που συμμετείχαν σε έρευνα της FactSet να αναμένουν ετήσια άνοδο 5,8% και μηνιαία 0,5%.
Τον Σεπτέμβριο, ο πληθωρισμός ανήλθε στο 5,4%, αυξανόμενος με τον ταχύτερο ρυθμό από τον Σεπτέμβριο του 2008.
Η αισιοδοξία των ιδιοκτητών μικρών επιχειρήσεων στις ΗΠΑ υποχώρησε τον Οκτώβριο σε χαμηλό επτά μηνών, καθώς η επιδείνωση της έλλειψης εργατικού δυναμικού και προμηθειών τους έκανε λιγότερο αισιόδοξους για το μέλλον.
Ο δείκτης εμπιστοσύνης των μικρών επιχειρήσεων υποχώρησε κατά 0,8 μονάδες στις 98,2 μονάδες τον Οκτώβριο 2021.
Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο.
Μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις βρίσκονται αντιμέτωπες με μία από τις χειρότερες ελλείψεις σε εργατικό δυναμικό μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.
Περισσότεροι από 4 εκατ. άνθρωποι που αποχώρησαν από το εργατικό δυναμικό κατά τη διάρκεια της πανδημίας δεν έχουν επιστρέψει, παρά το γεγονός ότι ορισμένες εταιρείες προσφέρουν υψηλότερες αμοιβές σε μια προσπάθεια να καλυφθούν περίπου 10 εκατ. ανοιχτές θέσεις εργασίας.
Ταυτόχρονα, οι εταιρείες δεν μπορούν να αποκτήσουν επαρκή προμήθειες εγκαίρως για να συνεχίσουν να λειτουργούν με πλήρη δυναμικότητα.
Ακόμη και όταν το καταφέρνουν όμως, πληρώνουν πολύ υψηλότερες τιμές, καθώς πολλές άλλες επιχειρήσεις προσπαθούν επίσης να αποκτήσουν περισσότερες προμήθειες.
Οι ελλείψεις αναμένεται να παραμείνουν και το επόμενο έτος και να διατηρήσουν το επίπεδο πληθωρισμού των ΗΠΑ σε ασυνήθιστα υψηλά επίπεδα.
Στα εταιρικά νέα της ημέρας σε τρεις εταιρίες «σπάει» η General Electric, όπως ανακοίνωσε την Τρίτη, σε μία ύστατη προσπάθεια του βιομηχανικού ομίλου με την ιστορία των 129 ετών, να απλοποιήσει τις δραστηριότητές του και να δώσει ώθηση στη μετοχή του.
Η εταιρεία ανακοίνωσε σχεδιάζει να διαχωρίσει τις δραστηριότητες της υγείας, GE Healthcare, στις αρχές του 2023 και να συγχωνεύσει τις GE Renewable Energy, GE Power, GE Digital.
Εν συνεχεία, το 2024, θα τις διαχωρίσει από το ενεργητικό της.
Η εταιρεία τα τελευταία χρόνια έχει αντιμετωπίσει μια δυσάρεστη συρρίκνωση των εργασιών, ενώ κατέβαλε εκατοντάδες εκατομμύρια για να διευθετήσει κατηγορίες περί παραπλάνησης επενδυτών.
Η εταιρεία έχει προχωρήσει στην εκκαθάριση του άλλοτε τεράστιου χρηματοοικονομικού της βραχίονα και στη διάσπαση ή την πώληση διαφόρων επιχειρήσεων υπό την πίεση των επενδυτών, συμπεριλαμβανομένης της Trian, της ακτιβιστικής εταιρείας μετόχων με επικεφαλής τον Nelson Peltz.
Η Kyndryl ανακοίνωσε ότι ολοκλήρωσε τον διαχωρισμό της (spinoff) από την IBM και ξεκίνησε τη διαπραγμάτευση μετοχών ως ανεξάρτητη εταιρία στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, με το σύμβολο «KD».
Η Kyndryl γιόρτασε την ανεξάρτητη πλέον επιχειρηματική πορεία και την είσοδό της στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης με τον πατροπαράδοτο τρόπο, κρούοντας το Opening Bell του Χρηματιστηρίου.
Η Kyndryl ξεκινά την αυτόνομη πορεία της, ως η μεγαλύτερη εταιρία παροχής τεχνολογικών υποδομών στον κόσμο, μέσα από μια διαφοροποιημένη προσέγγιση που ενσωματώνει την ανάπτυξη, την ασφάλεια και τη λειτουργία τους.
Η Kyndryl ξεκινά την ανεξάρτητη πορεία της από μία ισχυρή οικονομική θέση, με ετήσιο τζίρο 19 δισ. δολαρίων ΗΠΑ, αξιολογήσεις επενδυτικής βαθμίδας και μακρόχρονες πελατειακές σχέσεις που οδηγούν σε σταθερές ετήσιες ροές εσόδων.
Η Tesla είναι πιθανό να ανοίξει ακόμη ένα εργοστάσιο ηλεκτρικών οχημάτων στην Κίνα, ανέφερε η Digitimes, επικαλούμενη πηγές του κλάδου.
Σύμφωνα με τo ρεπορτάζ, η αυτοκινητοβιομηχανία θα μπορούσε επίσης να «μεταφέρει τις περισσότερες από τις παραγγελίες εξαρτημάτων της» σε προμηθευτές που έχουν εγκαταστάσεις παραγωγής στην Κίνα.
Η Tesla ξεκίνησε την παραγωγή στο πρώτο κινεζικό εργοστάσιο της, το Gigafactory στη Σαγκάη, στα τέλη του 2019.
Τον Οκτώβριο, η ηλεκτρική αυτοκινητοβιομηχανία ανακοίνωσε ότι ολοκλήρωσε την κατασκευή του κέντρου έρευνας και ανάπτυξης (R&D) και του κέντρου δεδομένων της στο χώρο του Gigafactory.

Αρνητικά πρόσημα στις ευρωαγορές

Με αρνητικό πρόσημο ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια μετά το ανοδικό σερί των προηγούμενων ημερών και τα ιστορικά τους υψηλά.
Το ψηφιακό ευρώ πιθανότατα θα γίνει νόμιμο χρήμα στην ευρωζώνη, αν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προχωρήσει στην κυκλοφορία της νέας μορφής χρήματος, δήλωσε το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής Fabio Panetta.
Οπως μεταδίδει το Bloomberg, σημείωσε: «Είναι ένα πιθανό αποτέλεσμα, αυτό θα εξεταστεί τους επόμενους 24 μήνες». Προειδοποίησε, ωστόσο, ότι η επίτευξη του καθεστώτος νόμιμου χρήματος «δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη».
Οι ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν χρησιμοποιήσει την πανδημία για να ξεκινήσουν να αντιμετωπίζουν μακροχρόνια ζητήματα που επιβαρύνουν την κερδοφορία τους σε σχέση με τους ανταγωνιστές τους στις ΗΠΑ, σύμφωνα με την ανώτατη ρυθμιστική αρχή.
«Υπήρξε μια μακρά περίοδος κατά την οποία οι ευρωπαϊκές τράπεζες έμοιαζα να περιμένουν τον Γκοντό των επιτοκίων για να αυξήσουν και να ανοικοδομήσουν τα περιθώρια τους», ανέφερε ο Andrea Enria, πρόεδρος του εποπτικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, σε συνέντευξη στην τηλεόραση του Bloomberg.
Οι ευρωπαϊκές τράπεζες απέτυχαν να ανακάμψουν από την κρίση του 2008 στον ίδιο βαθμό που το έκαναν οι αμερικανικές ανταγωνιστικές τους, επειδή τους πήρε περισσότερο χρόνο για να δημιουργήσουν οικονομική ισχύ και να καθαρίσουν τα συσσωρευμένα κόκκινα δάνεια.
Ενώ ο Enria προηγουμένως έχει αναγνωρίσει την ανάγκη να αναδιαρθρώσει την διασπασμένη τραπεζική αγορά της Ευρώπης, δήλωσε ότι οι τράπεζες επίσης πρέπει να βοηθήσουν τον εαυτό τους αντί να γκρινιάζουν για τους κανόνες.
Η υστέρηση της κερδοφορίας έχει τις ρίζες της σε «δομικές αδυναμίες» όπως η αναποτελεσματικότητα του κόστους, τα επιχειρηματικά μοντέλα που δεν έχουν εστίαση και τις ανεπαρκείς επενδύσεις στη ψηφιακή τεχνολογία, ανέφερε ο Enria.
Η ζήτηση για ακίνητα στην ευρωζώνη πιθανότατα θα παραμείνει υψηλή, ανεβάζοντας τις τιμές και εγείροντας ζητήματα για το πόσο προσιτά θα είναι στα φτωχότερα νοικοκυριά, αναφέρει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Μετά το κλείσιμο πολλών δραστηριοτήτων στην παγκόσμια οικονομία εξαιτίας της πανδημίας, οι αποταμιεύσεις των νοικοκυριών αυξήθηκαν και κάποιες οικογένειες, ιδιαίτερα οι πιο εύπορες, αναζήτησαν ακίνητα ως ένα μέρος για να τοποθετήσουν τα λεφτά που δεν θα μπορούσαν να ξοδέψουν έτσι κι αλλιώς.

Ο γερμανικός DAX υποχώρησε 0,04% στις 16.040,47 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 έχασε 0,06% στις 7.043,27 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 σημείωσε μεγαλύτερες απώλειες 0,4% στις 7.274,04 μονάδες.

Στα νέα από το μέτωπο της μακροοικονομίας στο 2,7% θα κυμανθεί η ανάπτυξη στη Γερμανία για το 2021, εκτιμά η Επιτροπή των «Σοφών», αναθεωρώντας επί τα χείρω την προηγούμενη πρόβλεψή τους για ανάπτυξη ύψους 3,1%.
Σύμφωνα με την οικονομική εφημερίδα Handelsblatt, αιτίες της αναθεώρησης είναι πιθανότατα τα προβλήματα στις παραδόσεις εμπορευμάτων, αλλά και η έκρηξη στις τιμές ενέργειας.
Η ανάπτυξη ωστόσο αναμένεται να αντισταθμιστεί το επόμενο έτος, για το οποίο οι «Σοφοί», οι οποίοι συμβουλεύουν τη γερμανική κυβέρνηση, εκτιμούν ότι θα φθάσει στο 4,6%.
Απρόσμενη βελτίωση κατέγραψε το οικονομικό κλίμα στη Γερμανία τον Νοέμβριο, σύμφωνα με το Ινστιτούτο ZEW.
Συγκεκριμένα, ο δείκτης οικονομικού κλίματος αυξήθηκε στις 31,7 μονάδες τον Νοέμβριοι από 22,3 τον Οκτώβριο.
Ο δείκτης τρεχουσών συνθηκών υποχώρησε στις 12,5 μονάδες, από 21,6 προηγουμένως, έναντι εκτίμησης για 18 μονάδες, γεγονός που αποτυπώνει τις ισχυρές πληθωριστικές πιέσεις.
«Η εκ νέου πτώση στην αξιολόγηση της οικονομικής κατάστασης δείχνει ότι οι ειδικοί υποθέτουν ότι τα σημεία συμφόρησης στην προσφορά πρώτων υλών και ενδιάμεσων προϊόντων καθώς και ο υψηλός ρυθμός πληθωρισμού θα έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην οικονομική ανάπτυξη το τρέχον τρίμηνο», δήλωσε o πρόεδρος του Ινστιτούτου, Achim Wambach.
«Για το πρώτο τρίμηνο του 2022, αναμένουν ότι η ανάπτυξη θα επιταχυνθεί ξανά και ο πληθωρισμός θα μειωθεί τόσο στη Γερμανία όσο και στην Ευρωζώνη».

Στα εταιρικά νέα της ημέρας η Porsche ανακοίνωσε ότι τα καθαρά κέρδη στο εννεάμηνο 2021 πλησιάζουν τις εκτιμήσεις της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας για τα κέρδη ολόκληρης της χρήσης, χάρη στα κέρδη από την Volkswagen, τα οποία ανέκαμψαν μετά από την πτώση πέρυσι εξαιτίας της πανδημίας.
Η εταιρεία holding που ελέγχεται από την Porsche και την οικογένεια Piech, η οποία ελέγχει το 53,3% στη μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία της Γερμανίας, ανακοίνωσε ότι το καθαρό αποτέλεσμα μετά από φόρους στο εννεάμηνο διαμορφώθηκαν στα 3,3 δισ. ευρώ.
Το ποσό είναι επταπλάσιος από αυτό που είχε ανακοινώσει η Porsche στην αντίστοιχη περίοδο του προηγουμένου έτους, και έρχεται πιο κοντά στο εύρος των κερδών 3,4-4,9 δισ. ευρώ που ανακοίνωσε ο όμιλος ότι θέλει να πετύχει το 2021.
Τις εκτιμήσεις των εσόδων της για το 2021 ανακοίνωσε η γερμανική βιοτεχνολογική εταιρεία BioNTech, σύμφωνα με τις οποίες αναμένεται να αγγίξουν τα 19,6 δισ. δολάρια, καθώς η ενισχυτική (τρίτη) δόση και η χρήση του εμβολίου της σε παιδιά αυξάνονται.
Σύμφωνα με το Bloomberg, τον Αύγουστο οι εκτιμήσεις της εταιρείας προσέγγιζαν τα 15,9 δισ. ευρώ, με βάση τις παραγγελίες συν ένα ανεκτέλεστο παραγγελιών περίπου 2,2 δισ. δόσεων εκείνη την περίοδο.
Τα στοιχεία περιλαμβάνουν και σημαντικές πληρωμές από εταίρους και το ποσοστό των μικτών κερδών στις περιοχές των εταίρων της, εξηγεί η εταιρεία.
Η γερμανική εταιρεία φαρμακευτικών και χημικών Bayer, επέστρεψε στα κέρδη για το γ΄ τρίμηνο 2021και τόνισε πως οι πωλήσεις αυξήθηκαν, κυρίως χάρη στην ανάκαμψη των γεωργικών της δραστηριοτήτων.
Η εταιρεία ανακοίνωσε καθαρά κέρδη 85 εκατ. ευρώ σε σχέση με τις καθαρές ζημιές των 2,74 δισ. ευρώ πριν από ένα χρόνο, όταν αντιμετώπιζε προβλήματα στον τομέα της γεωργίας.
Τα EBITDA διαμορφώθηκαν στα 2,09 δισ. ευρώ, υψηλότερα από τα 1,80 δισ. ευρώ πριν από έναν χρόνο.
Τα κέρδη προ φόρων και τόκων διαμορφώθηκαν στα 530 εκατ. ευρώ, έναντι των ζημιών προ φόρων και τόκων ύψους 9,40 δισ. ευρώ.
Οι πωλήσεις αυξήθηκαν στα 9,78 δισ. ευρώ από τα 8,51 δισ. ευρώ, τόνισε η Bayer.
Η Munich Re ανακοίνωσε κέρδη για το γ΄ τρίμηνο 2021 σχεδόν διπλάσια σε σχέση με το προηγούμενο έτος, παρά τις υψηλές ζημιές από τον Τυφώνα Ida και τις καλοκαιρινές πλημμύρες στην Ευρώπη, και τις παρατεταμένες επιπτώσεις της πανδημίας.
Η γερμανική αντασφαλιστική εμφάνισε τριμηνιαία καθαρά κέρδη 366 εκατ. ευρώ σε σχέση με τα 199 εκατ. ευρώ πριν από ένα χρόνο.
Ο Τυφώνας Ida στις ΗΠΑ προκάλεσε απώλειες 1,2 δισ. ευρώ σε αυτασφάλιση, ενώ οι πλημμύρες που έπληξαν την Ευρώπη τον Ιούλιο κόστισαν περί τα 600 εκατ. ευρώ, ανακοίνωσε η Munich Re.
Η εταιρεία δήλωσε πως αναμένει να πετύχει τον στόχο για τα κέρδη του 2021 στα 2,8 δισ. ευρώ, αλλά υποβάθμισε τις εκτιμήσεις για τις δραστηριότητες ασφαλειών ζωής και υγείας σε κέρδη 200 εκατ. ευρώ από τα 400 εκατ. ευρώ προηγουμένως.
Η ιταλική UniCredit θα πουλήσει το εναπομείναν ποσοστό 20% στην τουρκική Yapi Kredi Bank μέχρι τον Μάρτιο του 2022, ολοκληρώνοντας την έξοδο της από την τρίτη μεγαλύτερη τουρκική τράπεζα, η οποία ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια.
Με βάση τους όρους της συμφωνίας, η τουρκική Koc Holdings θα αγοράσει ποσοστό 18% στην Yapi Kredi έναντι 300 εκατ. ευρώ, όπως αναφέρει σε ανακοινωθέν της η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Ιταλίας.
Το υπόλοιπο 2% θα πωληθεί στην αγορά.

Μεικτά πρόσημα στην Ασία

Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν οι αγορές της Ασίας
Kατά 120 δισ. δολάρια αυξήθηκαν οι επενδύσεις σε κινεζικές μετοχές και ομόλογα το 2021, καθώς οι ξένοι επενδυτές κυνηγούν τις αποδόσεις στις αγορές της χώρας παρά την πρόσφατη αστάθεια και τις ρυθμιστικές καταστολές από το Πεκίνο.
Όπως μεταδίδουν οι Financial Times, οι διεθνείς επενδυτές κατείχαν 1,1 τρισ. δολάρια (7,5 τρισ. γουάν) σε μετοχές και τίτλους σταθερού εισοδήματος στα τέλη Σεπτεμβρίου, σημειώνοντας αύξηση περίπου 760 δισ. γουάν από τα τέλη του 2020.
Η άνοδος υπογραμμίζει τον τρόπο με τον οποίο οι επενδυτές προσεγγίζουν απευθείας τις αγορές της ηπειρωτικής Κίνας και όχι μέσω χρηματοπιστωτικών μέσων που είναι εισηγμένα σε παγκόσμιους χρηματοοικονομικούς κόμβους όπως η Νέα Υόρκη και το Χονγκ Κονγκ.
Έρχεται σε μια στιγμή που ορισμένοι αναλυτές και επενδυτές ανησυχούν ότι οι ισχυρές αποδόσεις στις ανεπτυγμένες αγορές μπορεί να εξαντληθούν, οδηγώντας τους να αναζητήσουν ευκαιρίες αλλού.
Στην Ιαπωνία ο Nikkei 225 σημείωσε πτώση -0,66%.
Μεικτή εικόνα και στην ηπειρωτική Κίνα, με τον Shangai Composite να σημειώνει οριακές απώλειες και ο δείκτης Shenzen μικρά κέρδη.
Στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng υποχώρησε -0,1%.
Στη Νότια Κορέα, ο Kospi σημείωσε πτώση -0,28%.
Ο ευρύτερος δείκτης MSCI για τις μετοχές της περιοχής Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας σημείωσε άνοδο +0,1%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης