Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ήπιες διακυμάνσεις στη Wall Street στον απόηχο της Fed - Νέα ιστορικά υψηλά για S&P 500

Ήπιες διακυμάνσεις στη Wall Street στον απόηχο της Fed - Νέα ιστορικά υψηλά για S&P 500

Ήπιες διακυμάνσεις στη Wall Street

Σχετικά Άρθρα

Σε νέα ιστορικά υψηλά διαμορφώθηκε σήμερα 4/11 δείκτης S&P 500 στην Wall Street, στην έκτη συναπτή συνεδρίαση ανόδου του, καθώς οι επενδυτές αντέδρασαν θετικά στην υπομονετική στάση της ομοσπονδιακής κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ στο ζήτημα της αύξησης των επιτοκίων, ενώ και τα ισχυρά μακροοικονομικά στοιχεία τα οποία ανακοινώθηκαν στις ΗΠΑ ενίσχυσαν το θετικό επενδυτικό κλίμα.
Η Fed έδωσε το «πράσινο φως» για το tapering, ωστόσο άφησε να εννοηθεί ότι θα είναι υπομονετική με τις αυξήσεις των επιτοκίων.
Η Fed ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει να μειώνει τις αγορές ομολόγων και άλλων τίτλων κατά 15 δισ. δολ. το μήνα από το επίπεδο των 120 δισ. δολ. το μήνα που βρίσκονται σήμερα.
Με τον συγκεκριμένο ρυθμό το πρόγραμμα αναμένεται να ολοκληρωθεί αρχές καλοκαιριού του 2022, ανοίγοντας τον δρόμο για την αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων στο τέλος του έτους ή αρχές του 2023.
Οι ανακοινώσεις της Fed επιβεβαίωσαν τις εκτιμήσεις των αγορών που περίμεναν μια ήπια προσαρμογή της νομισματικής πολιτικής μετά τη ραγδαία άνοδο του πληθωρισμού τους τελευταίους μήνες.

Ο δείκτης Dow Jones σημείωσε απώλειες -0,09%, στις 36.124,23 μονάδες
Ο δείκτης S&P 500 κέρδισε +0,44%, στις 4.680,06
Ο δείκτης Nasdaq ενισχύθηκε +0,81%, στις 15.940,31

Στα νέα από το μέτωπο της μακροοικονομίας το υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ ανέφερε ότι ο εποχικά προσαρμοσμένος αριθμός νέων αιτημάτων επιδόματος ανεργίας μειώθηκε στο επίπεδο των 269.000 την εβδομάδα που έληξε στις 30 Οκτωβρίου 2021, σε σύγκριση με το αναθεωρημένο επίπεδο των 283.000 την προηγούμενη εβδομάδα.
Πρόκειται για χαμηλό πανδημίας.
Οι οικονομολόγοι ανέμεναν μάλιστα περί τα 275.000, ωστόσο διαψεύσθηκαν.
Σε επίπεδα ρεκόρ των 80,9 δισ. δολ. διευρύνθηκε κατά 11,2% το εμπορικό έλλειμμα αγαθών και υπηρεσιών στις ΗΠΑ τον Σεπτέμβριο 2021, την ώρα που οι οικονομολόγοι ανέμεναν εμπορικό έλλειμμα 81 δισ. δολαρίων.
Το έλλειμμα υπηρεσιών διευρύνθηκε 4,8% στα 17,2 δισ. δολάρια τον Σεπτέμβριο.
Οι συνολικές εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών μειώθηκαν 3% στα 207,6 δισ. δολάρια τον Σεπτέμβριο, ενώ οι εισαγωγές αυξήθηκαν 0,6% στα 288,5 δισ. δολάρια.
Αφαιρώντας τον αντίκτυπο του πληθωρισμού, το πραγματικό έλλειμμα αγαθών αυξήθηκε 9,5 δισ. δολάρια, στα 111 δισ. δολ. τον Σεπτέμβριο.
Το εμπορικό έλλειμμα με την Κίνα διευρύνθηκε κατά 3,4 δισ. Δολάρια στα 31,5 δισ. δολάρια.
Οι ελλείψεις εργατικού δυναμικού που καταγράφονται στην αμερικανική αγορά εργασίας το τελευταίο διάστημα εκτόξευσαν το κόστος εργασίας για τις επιχειρήσεις το τρίτο τρίμηνο του έτους, αντανακλώντας τις υψηλότερες αμοιβές που καλούνται να καταβάλουν στους εργαζομένους τους αλλά και την επιβράδυνση της παραγωγής που συνδέεται με τα προβλήματα στις εφοδιαστικές αλυσίδες.
Ειδικότερα, το λεγόμενο κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος αυξήθηκε κατά 8,3% το τρίμηνο Ιουλίου - Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η κυβέρνηση των ΗΠΑ.
Η εκτίναξη του εργατικού κόστους οφείλεται στο γεγονός ότι οι επιχειρήσεις πληρώνουν υψηλότερους μισθούς και επιδόματα για να προσελκύσουν νέους εργαζόμενους και να διατηρήσουν τους υπάρχοντες εν μέσω της μεγαλύτερης έλλειψης εργατικού δυναμικού εδώ και δεκαετίες.
Το ποσό των μισθών και των παροχών που καταβλήθηκαν στους εργαζόμενους αυξήθηκε με ρυθμό 2,9% το τρίτο τρίμηνο.
Την ίδια στιγμή, οι επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν προβλήματα και στην παραγωγή τους, καθώς λόγω των προβλημάτων στις αλυσίδες εφοδιασμού αδυνατούν να εξασφαλίσουν επαρκείς προμήθειες για να διατηρήσουν την παραγωγική δυναμικότητά τους στο φουλ.
Έτσι, παρότι οι ώρες εργασίας αυξήθηκαν κατά 7% το τρίτο τρίμηνο του έτους, η παραγωγή αυξήθηκε μόλις κατά 1,7%.
Ως αποτέλεσμα η παραγωγικότητα στις ΗΠΑ μειώθηκε με ετήσιο ρυθμό 5%.
Η παραγωγικότητα καθορίζεται από τη διαφορά μεταξύ της παραγωγής και των ωρών εργασίας.
Στα εταιρικά νέα της ημέρας τις γαλλικές ρυθμιστικές αρχές κατηγορεί η Apple, μετά το πρόστιμο-ρεκόρ του 1,1 δισ. ευρώ που έδωσαν στην τεχνολογική εταιρεία, για φερόμενες πιέσεις σε εξουσιοδοτημένους μεταπωλητές iPad και Mac.
Oπως μεταδίδει το Bloomberg, η Melanie Thill-Tayara, δικηγόρος της Apple, είπε στους δικαστές στο εφετείο του Παρισιού, ότι οι αρχές βασίστηκαν σε μία ψευδή θεωρία, σύμφωνα με την οποία ο αμερικανικός τεχνολογικός γίγαντας έκανε συμφωνίες με δύο χονδρέμπορους, βλάπτοντας τους εξουσιοδοτημένους μεταπωλητές των προϊόντων και ευνοώντας τα δικά της καταστήματα και τη δική της ιστοσελίδα.
Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης του 2020 των δικαστών, η Apple προχώρησε σε μέτρα για να αναγκάσει τους εξουσιοδοτημένους μεταπωλητές να παρέχουν ίδιες τιμές με αυτές που έδινε και η εταιρεία, στα Apple Stores και στην ιστοσελίδα της.
Η υπόθεση προκλήθηκε απο καταγγελία της eBizcuss, μεταπωλητή της Apple, το 2012. Η απόφαση αναμένεται σε κάποιους μήνες.
Χαμηλότερες των εκτιμήσεων αναμένονται οι παραδόσεις εμβολίων της Moderna κατά της COVID-19.
Η εταιρεία αναμένει τώρα πωλήσεις για το σύνολο του έτους μεταξύ 15 και 18 δισ. δολαρίων, έναντι των εκτιμήσεων του Αυγούστου για πωλήσεις 20 δισ. δολ.
Το εμβόλιο COVID-19 της Moderna είναι το μόνο προϊόν που έχει στην αγορά η φαρμακοβιομηχανία.
Έφερε πωλήσεις 4,81 δισεκατομμυρίων δολαρίων κατά το τρίτο τρίμηνο, από 4,2 δισεκατομμύρια δολάρια το προηγούμενο τρίμηνο.
Η Kellogg προειδοποίησε για πιθανό πλήγμα στα κέρδη για το σύνολο της χρήσης εξαιτίας μιας παρατεταμένης απεργίας στα εργοστάσια δημητριακών στις Ηνωμένες Πολιτείες και των προβλημάτων στην εφοδιαστική αλυσίδα, παρά το ότι αύξησε τις εκτιμήσεις για τις οργανικές πωλήσεις.
Περίπου 1.400 εργαζόμενοι στο εργοστάσιο δημητριακών της Kellogg βρίσκονται σε απεργία από τις αρχές Οκτωβρίου, απαιτώντας αναθεώρηση των συμβάσεων τους.
Η Kellogg αναμένει τώρα αύξηση των πωλήσεων για τη χρήση 2021, χωρίς τις επιδράσεις της απεργίας, κατά 2%-3%, έναντι προηγούμενης εκτίμησης για αύξηση 0%-1%.
Αλλά τόνισε πως η αύξηση των προσαρμοσμένων κερδών θα διαμορφωθεί στο κατώτερο εύρος των εκτιμήσεων για 1%-2% εξαιτίας των προκλήσεων στην αγορά εργασίας και στην εφοδιαστική αλυσίδα.
Οι πωλήσεις αυξήθηκαν στα 3,62 δισ. δολάρια στο γ΄ τρίμηνο μέχρι τις 2 Οκτωβρίου, από τα 3,43 δισ. δολάρια πριν από ένα χρόνο.
Εάν αφαιρεθούν τα έκτακτα, η Kellogg κέρδισε 1,09 δολάρια ανά μετοχή, έναντι εκτιμήσεων για 93 σεντς ανά μετοχή.
Η Regeneron Pharmaceuticals ανακοίνωσε κέρδη για το γ΄ τρίμηνο 2021 που υπερέβησαν τις εκτιμήσεις.
Γνωστοποίησε δε ότι η αμερικανική κυβέρνηση έχει παραγγείλει άλλες 1,4 δόσεις της θεραπείας με αντισώματα κατά της Covid-19.
Η εταιρεία εμφάνισε καθαρά κέρδη 1,632 δισ. Δολαρίων ή 14,33 δολαρίων ανά μετοχή για το τρίμηνο, σχεδόν διπλάσιο ποσό από τα 842 εκατ. δολάρια ή 7,39 δολάρια ανά μετοχή πριν από έναν χρόνο.
Τα προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή διαμορφώθηκαν στα 15,37 δολάρια, αρκετά υψηλότερα από τα 10,20 δολάρια ανά μετοχή που αναμενόταν.
Τα έσοδα αυξήθηκαν 51% στα 3,453 δισ. δολάρια από τα 2,294 δισ. δολάρια πριν από έναν χρόνο, επίσης υψηλότερα των εκτιμήσεων για 2,746 δισ. δολάρια.
Η εταιρεία ανέφερε πως η θεραπεία της για τον Covid-19, Regen-COV, έφερε 804 εκατ. Δολάρια από πωλήσεις στο τρίμηνο.

Με κέρδη έκλεισαν οι ευρωαγορές στον απόηχο των αποφάσεων Fed - BoE

Με κέρδη έκλεισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς η αγορά αφομοιώνει τις ανακοινώσεις της ομοσπονδιακής κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve), την Τετάρτη το βράδυ, ότι θα αρχίσει την περιστολή του προγράμματος αγορών περιουσιακών στοιχείων που διαρκεί από την αρχή της πανδημίας εντός του Νοεμβρίου, αλλά και της κεντρικής τράπεζας του Ηνωμένου Βασιλείου (Bank of England), που διατήρησε προς το παρόν αμετάβλητα τα επιτόκια.
Η Fed ανακοίνωσε ότι θα αρχίσει να μειώνει τις μηνιαίες αγορές ομολόγων από το Νοέμβριο προκειμένου να τις τερματίσει το 2022, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για μια αύξηση των επιτοκίων στο τέλος του έτους ή στις αρχές του 2023.
Η Τράπεζα της Αγγλίας διέψευσε τις προσδοκίες των αγορών, διατηρώντας αμετάβλητα τα επιτόκια.
Ωστόσο, η BoE διατήρησε ζωντανή την προοπτική σύσφιξης της νομισματικής της πολιτικής σύντομα, καθώς αναφέρει ότι πιθανώς θα πρέπει να αυξήσει τα επιτόκια από το ιστορικό χαμηλό του 0,1% τους επόμενους μήνες, εάν συνεχιστεί η οικονομική ανάκαμψη.
Επτά εκ των εννέα μελών της νομισματικής επιτροπής της ΒοΕ ψήφισαν κατά της αύξησης των επιτοκίων προς το παρόν, αναμένοντας περαιτέρω στοιχεία για την απασχόληση, μετά την άρση των μέτρων προστασίας από την κυβέρνηση.
Μόλις δύο μέλη - ο αναπληρωτής διοικητής Dave Ramsden και ο Michael Saunders - ψήφισαν υπέρ της άμεσης αύξησης των επιτοκίων κατά 15 μονάδες βάσης.

Ο γερμανικός DAX σημείωσε άνοδο 0,44%, στις 16.029,65 μονάδες, με τον γαλλικό CAC 40 να κερδίζει 0,53%, στις 6.987,79 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 κατέγραψε άνοδο 0,43%, στις 7.279,91.

Στα νέα από το μέτωπο της μακροοικονομίας η επιχειρηματική δραστηριότητα της Ευρωζώνης αναπτύχθηκε με τον πιο αδύναμο ρυθμό των τελευταίων έξι μηνών τον Οκτώβριο, καθώς τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα και τα υλικοτεχνικά ζητήματα που σχετίζονται με την πανδημία, οδήγησαν τις τιμές παραγωγής σε αύξηση με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων δύο δεκαετιών, σύμφωνα με έρευνα.
Οι περιορισμοί αίρονται στο νομισματικό μπλοκ, αλλά οι ελλείψεις πρώτων υλών στον μεταποιητικό τομέα επηρεάζουν την ανάπτυξη και η κλειστή ζήτηση που απελευθερώνεται στον κλάδο των υπηρεσιών μειώνεται.
Ο Flash Composite Purchasing Managers' Index (PMI) της IHS Markit, ένας ενδεικτικός δείκτης της συνολικής οικονομικής κατάστασης, υποχώρησε σε χαμηλό έξι μηνών στο 54,2 τον Οκτώβριο από 56,2 τον Σεπτέμβριο.
Ο δείκτης PMI υπηρεσιών υποχώρησε στο χαμηλό εξαμήνου των 54,6 τον Οκτώβριο από 56,4, μια βαθμίδα χαμηλότερη από την προκαταρκτική εκτίμηση του 54,7, αλλά παραμένει άνετα πάνω από το όριο των 50 που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση.
Ωστόσο, η ζήτηση αποδυναμώθηκε και ο νέος επιχειρηματικός δείκτης υποχώρησε στο 55,1 από 55,3.
Άνοδο - ρεκόρ σημείωσαν τον Σεπτέμβριο οι τιμές παραγωγού της Ευρωζώνης, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών, λόγω της εκτίναξης του ενεργειακού κόστους.
Η στατιστική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Eurostat) εκτίμησε ότι οι τιμές παραγωγής στα εργοστάσια αυξήθηκαν 2,7% σε μηνιαία βάση τον Σεπτέμβριο, σημειώνοντας άνοδο 16% σε ετήσια βάση.
Το άλμα ξεπέρασε τις προσδοκίες, καθώς οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters είχαν προβλέψει μηνιαία άνοδο 2,2% και άνοδο 15,2% σε ετήσια βάση.
Οι τιμές παραγωγού αυξήθηκαν απότομα εν μέσω ταχείας οικονομικής ανάκαμψης μετά την πιο οξεία φάση της πανδημίας COVID-19, τα προβλήματα στις εφοδιαστικές αλυσίδες και το άλμα στις τιμές του φυσικού αερίου.
Οι γερμανικές παραγγελίες του μεταποιητικού τομέα αυξήθηκαν τον Σεπτέμβριο, έναντι της κατακόρυφης πτώσης που σημειώθηκε τον Αύγουστο, εν μέσω συνεχιζόμενων διακοπών στην εφοδιαστική αλυσίδα, που έπληξαν την εργοστασιακή δραστηριότητα.
Οι παραγγελίες στη μεταποίηση αυξήθηκαν 1,3% σε μηνιαία βάση τον Σεπτέμβριο σε προσαρμοσμένους όρους, μετά από την αναθεωρημένη πτώση 8,8% τον Αύγουστο, σύμφωνα με τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας Destatis.
Οι νέες παραγγελίες αυξήθηκαν περισσότερο για την κατασκευή μηχανημάτων και εξοπλισμού, κατά 12,2%.
Οι παραγγελίες για την κατασκευή μηχανοκίνητων οχημάτων αυξήθηκαν 9,6% μετά από την πτώση 12,6% στον προηγούμενο μήνα.
Οι εγχώριες παραγγελίες μειώθηκαν 5,9% ενώ οι διεθνείς αυξήθηκαν 6,3%. Οι νέες παραγγελίες από την ευρωζώνη μειώθηκαν 7,3% και οι νέες παραγγελίες από άλλες χώρες αυξήθηκαν 14,9%.
Οι μεταποιητικές παραγγελίες αυξήθηκαν 9,7% τον Σεπτέμβριο σε ετήσια βάση, και ήταν 8,6% υψηλότερες από τον Φεβρουάριο του 2020, πριν ξεσπάσει η πανδημία.
Στα εταιρικά νέα της ημέρας η γερμανική τράπεζα Commerzbank ανακοίνωσε ότι εμφάνισε καλύτερα του αναμενόμενου κέρδη γ΄ τριμήνου και προέβλεψε ότι θα πετύχει τον στόχο για τα κέρδη στο σύνολο της χρήσης, παρά τις εκτιμήσεις των αναλυτών για ζημιές το 2021.
Τα αποτελέσματα τριμήνου υποστηρίζονται από μείωση των προβλέψεων για την πανδημία, καθώς και από το χαμηλότερο κόστος.
Τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν στα 403 εκατ. ευρώ στο γ΄ τρίμηνο έναντι των ζημιών 60 εκατ. ευρώ πριν από ένα χρόνο.
Κέρδη υψηλότερα των εκτιμήσεων ανακοίνωσε η Societe Generale στο τρίμηνο, και αυξημένα έσοδα, ενώ αντικατέστησε τον οικονομικό διευθυντή της, καθώς προετοιμάζεται να ξεκινήσει πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών.
Η γαλλική τράπεζα τόνισε ότι τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν στα 1,60 δισ. ευρώ από τα 862 εκατ. ευρώ στο γ΄ τρίμηνο του προηγουμένου έτους, ενώ τα υποκείμενα κέρδη αυξήθηκαν στα 1,39 δισ. ευρώ από τα 742 εκατ. ευρώ.
Τα καθαρά τραπεζικά έσοδα αυξήθηκαν στα 6,67 δισ. ευρώ από τα 5,81 δισ. ευρώ, υπερβαίνοντας τις εκτιμήσεις για 5,88 δισ. ευρώ.
Η Societe Generale εξοικονόμησε 196 εκατ. ευρώ σε προβλέψεις για επισφαλή δάνεια στο γ΄ τρίμηνο, χαμηλότερα από τα 518 εκατ. ευρώ πριν από ένα χρόνο, όταν οι τράπεζες ετοιμαζόταν για δυνητικά τεράστιες ζημιές από δάνεια σε καταναλωτές και επιχειρήσεις εξαιτίας της πανδημίας.
H Societe Generale σχεδιάζει να ξεκινήσει ένα πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών ύψους 470 εκατ. ευρώ, το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους.
Η Telefonica επέστρεψε στα κέρδη στο γ΄ τρίμηνο 2021 ενώ διατήρησε τους στόχους για το έτος.
Η ισπανική εταιρεία τηλεπικοινωνιών ανακοίνωσε καθαρά κέρδη 706 εκατ. ευρώ σε σχέση με τις ζημιές των 160 εκατ. ευρώ στο γ΄ τρίμηνο πέρυσι.
Τα έσοδα μειώθηκαν στα 9,3 δισ. ευρώ από τα 10,46 δισ. ευρώ.
Η ING Groep ανακοίνωσε κατακόρυφη αύξηση καθαρών κερδών για το γ΄ τρίμηνο του 2021 σε σχέση με το προηγούμενο έτος.
Η ολλανδική τράπεζα ανακοίνωσε καθαρά κέρδη για την περίοδο, ύψους 1,37 δισ. ευρώ σε σχέση με τα 788 εκατ. ευρώ για την αντίστοιχη περίοδο του προηγουμένου έτους.
Τα καθαρά έσοδα από τόκους διαμορφώθηκαν στα 3,39 δισ. ευρώ, υψηλότερα από τα 3,33 δισ. ευρώ στην αντίστοιχη περίοδο του προηγουμένου έτους, υποστηριζόμενα από τα υψηλότερα έσοδα από προμήθειες.
Τα συνολικά έσοδα αυξήθηκαν 8,4% στα 4,65 δισ. ευρώ.
Ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας Tier 1 διαμορφώθηκε στο 15,8% στο τέλος της περιόδου, υψηλότερα από το 15,3% στο γ΄ τρίμηνο του 2020 και από το 15,7% στο β΄ τρίμηνο του 2021.
Η τράπεζα δήλωσε επίσης ότι έχει εξοικονομήσει 684 εκατ. ευρώ καθαρά κέρδη για διανομή στο γ΄ τρίμηνο, που αποτελεί μέρος του προγράμματος αγοράς ίδιων μετοχών 1,74 δισ. ευρώ, που ξεκίνησε στις 5 Οκτωβρίου.
Η Novartis, μέτοχος της Roche για περισσότερα από 20 χρόνια, δήλωσε την Πέμπτη ότι οι δύο ελβετικές φαρμακοβιομηχανίες συμφώνησαν ότι η Roche θα αγοράσει σχεδόν το ένα τρίτο των μετοχών της έναντι 20,7 δισ. δολαρίων. 
Όπως μεταδίδει το Reuters, η Novartis συμφώνησε να πουλήσει 53,3 εκατομμύρια μετοχές της Roche για 388,99 δολάρια (356,93 ελβετικά φράγκα) ανά μετοχή.
Οι μέτοχοι της Roche θα ψηφίσουν για το σχέδιο σε έκτακτη γενική συνέλευση στις 26 Νοεμβρίου.
Η Bertelsmann ανακοίνωσε πως αναμένει υψηλότερα κέρδη για το έτος μετά από την αύξηση των εσόδων στο εννεάμηνο, έχοντας τη συμβολή των RTL Group, Penguin Random House και Arvato.
Ο γερμανικός όμιλος μέσων ενημέρωσης ανακοίνωσε ότι τα έσοδα αυξήθηκαν στα 13,1 δισ. ευρώ από τα 12 δισ. ευρώ στο εννεάμηνο του προηγουμένου έτους.
Τα αποτελέσματα αναμένουν οργανική ανάπτυξη 14% σε ετήσια βάση, και αύξηση 8,4% από το 2019, την εποχή προ πανδημίας.
Ξεπέρασε τις προσδοκίες η Credit Suisse το τρίτο τρίμηνο, αλλά δέχθηκε χτύπημα από τις χρεώσεις για τη διευθέτηση των κατηγοριών για διαφθορά στη Μοζαμβίκη και από άλλα νομικά ζητήματα.
Η ελβετική τράπεζα προειδοποίησε επίσης ότι αναμένει να αναφέρει καθαρή ζημία το τελευταίο τρίμηνο του 2021 λόγω απομείωσης 1,6 δισ. ελβετικών φράγκων που σχετίζεται με την αναδιάρθρωση, καθώς και άλλες χρεώσεις και νομικές αμοιβές.
H Credit Suisse ανακοίνωσε ότι τα κέρδη μειώθηκαν 21%, με χτύπημα από δικαστικά έξοδα ύψους 620 εκατ. δολαρίων, φτάνοντας στα 434 εκατ. ελβετικά φράγκα (476 εκατ. δολάρια) το τρίτο τρίμηνο -ήταν υψηλότερα από τις προβλέψεις των αναλυτών για 333,8 εκατ. ελβετικά φράγκα, που αναμένονταν, σύμφωνα με τη Refinitiv.
Τα έσοδα αυξήθηκαν στα 5,4 δισ. ελβετικά φράγκα, από 5,2 δισ. έναν χρόνο πριν.

Άνοδος στις αγορές της Ασίας

Κέρδη σημείωσαν οι αγορές της Ασίας, μετά τα ρεκόρ της Wall και τις αποφάσεις της Fed.
Οι ανακοινώσεις της Fed επιβεβαίωσαν σε γενικές γραμμές τις εκτιμήσεις των αγορών που περιμένουν από την κεντρική τράπεζα να αρχίσει να προσαρμόζει την πολιτική της προκειμένου να αντιμετωπίσει την ραγδαία άνοδο του πληθωρισμού τους τελευταίους μήνες.
O Αsia Dow σημείωσε άνοδο +0,77% στις 3.931 μονάδες.
Στο Τόκιο ο Nikkei 225 έκλεισε με άνοδο +0,93% στις 29.794 μονάδες.
Ο Hang Seng ενισχύθηκε +0,8% στις 25.225 μονάδες.
Στην Κίνα, ο Shanghai Composite σημείωσε άνοδο +0,8% στις 3.526 μονάδες.
Στα εταιρικά νέα της ημέρας η κινεζική Lenovo Group, η μεγαλύτερη εταιρεία προσωπικών υπολογιστών παγκοσμίως, ανακοίνωσε αύξηση 65% στα καθαρά κέρδη β΄ τριμήνου, και τόνισε πως είδε τη ζήτηση για τα PC’s της να αυξάνεται κοντά σε επίπεδο-ρεκόρ στη διάρκεια της περιόδου.
Τα κέρδη για το τρίμηνο που έληξε στις 30 Σεπτεμβρίου, αυξήθηκαν στα 512 εκατ. δολάρια έναντι των 310 εκατ. δολαρίων στην αντίστοιχη περίοδο πέρυσι.
Τα έσοδα αυξήθηκαν 23% στα 17,9 δισ. δολάρια, ελαφρώς υψηλότερα των εκτιμήσεων για 17,3 δισ. δολάρια.
Η Toyota Motor ανακοίνωσε υψηλότερη του αναμενόμενου αύξηση των λειτουργικών κερδών στο β΄ τρίμηνο, κατά 48%, ενώ αναβάθμισε τις εκτιμήσεις για τα κέρδη, επωφελούμενη από την ανάκαμψη της ζήτησης για οχήματα και του ασθενέστερου γιεν.
Αναβάθμισε τις εκτιμήσεις για τα κέρδη της χρήσης στα 2,8 τρισ. γιεν (24,5 δισ. δολάρια) από τα 2,5 τρισ. γιεν, αλλά τόνισε ότι χωρίς τις ευνοϊκές συναλλαγματικές επιδράσεις, θα επρόκειτο για μια υποβάθμιση των εκτιμήσεων, εξαιτίας της αύξησης του κόστους των πρώτων υλών.
Τα λειτουργικά κέρδη της εταιρείας διαμορφώθηκαν στα 750 δισ. γιεν για το τρίμηνο και ήταν υψηλότερα από τις εκτιμήσεις για 593,3 δισ. γιεν.
Η εταιρεία προχώρησε επίσης σε υποβάθμιση των εκτιμήσεων για τις πωλήσεις του έτους στα 10,29 εκατ. οχήματα από τα 10,55 εκατ.
Ανακοίνωσε επίσης επαναγορά ίδιων μετοχών ύψους 150 δισ. γιεν ή 0,86% των μετοχών της.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης