Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Επανήλθε η εικόνα απαξίωσης σε τράπεζες και ΧΑ -0,08% στις 904 μον. - Βελτίωση στα ομόλογα, το 10ετές 1,22% από 1,34%

Επανήλθε η εικόνα απαξίωσης σε τράπεζες και ΧΑ -0,08% στις 904 μον. - Βελτίωση στα ομόλογα, το 10ετές 1,22% από 1,34%
Επανήλθε η εικόνα απαξίωσης και επενδυτικής αδιαφορίας - Η αγορά κατάφερε να διατηρήσει το ψυχολογικό όριο των 900 μονάδων
Σχετικά Άρθρα
(upd16) Επανήλθε η γνώριμη εικόνα απαξίωσης στο ελληνικό χρηματιστήριο, κλείνοντας τελικά στις 904 μονάδες, με μεικτές τάσεις στις τράπεζες και με την πλειονότητα των μη τραπεζικών blue chips σε αρνητικό πρόσημο.
Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε σε ένα στενό εύρος 4 μονάδων ενώ κατάφερε να διατηρήσει το ψυχολογικό όριο των 900 μονάδων με τις καθαρές συναλλαγές σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα.
Στις τράπεζες, ανοδικά έκλεισε η Eurobank +1,35% στο υψηλό της ημέρας στις δημοπρασίες  με τις συναλλαγές να καλύπτουν το 60% του συνολικού όγκου των τραπεζών συμπεριλαμβανομένων και των πακέτων και ακολούθησε η Εθνική +0,33% ενώ ήπια υποχώρησαν Alpha Bank -0,81% και Πειραιώς -0,07%.
Στη σημερινή, ανάλυσή της η JP Morgan βλέπει περιθώρια ανόδου έως και 35% στις μετοχές των ελληνικών τραπεζών, διατηρώντας τη σύσταση overweight, ήτοι για αποδόσεις καλύτερες από αυτές της αγοράς, πλην της Πειραιώς, για την οποία συστήνει ουδετερότητα (neutral ) καθώς όπως αναφέρει το  χρονοδιάγραμμα με τις τιτλοποιήσεις μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) συνεχίζεται, με τους κινδύνους να  φαίνονται περιορισμένοι από εδώ και πέρα.
Ειδικότερα, η JP Morgan δίνει τιμή στόχο 1,50 ευρώ για την Alpha Bank, 1,20 ευρώ για τη Eurobank, 3,30 ευρώ για την Εθνική και 1,90 ευρώ για την Πειραιώς.
Στα μη τραπεζικά blue chips, την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν Mυτιληναίος -2,04% και Ελλάκτωρ -1,96% ενώ ανοδικά ξεχώρισαν Lamda +1,85% και Jumbo +1,43%.
Το ενδιαφέρον μονοπωλεί η ΔΕΗ καθώς η ΑΜΚ 1,2 με 1,3 δισεκ. ευρώ  ξεκίνησε σήμερα  2/11 και θα ολοκληρωθεί στις 4/11 ενώ η έναρξη διαπραγμάτευσης των νέων μετοχών θα γίνει στις 16 Νοεμβρίου 2021, αν δεν υπάρξει αλλαγή.
Η δημόσια προσφορά θα μπορούσε να θεωρηθεί σπουδαίο χρηματιστηριακό γεγονός καθώς η μέχρι πρότινος δημόσια επιχείρηση που βρισκόταν στο χείλος του γκρεμού και της χρεοκοπίας… πλέον αναζητάει κεφάλαια…
Οι επενδύσεις και ο σχεδιασμός της ΔΕΗ μέχρι το 2024 έως 2026 όπως παρουσιάζεται στο ενημερωτικό δελτίο στηρίζεται σε πολλές υποθέσεις που έως σήμερα η ΔΕΗ δεν έχει αποδείξει ότι μπορεί να υλοποιήσει.
Η ΔΕΗ παρουσιάζεται ως μια υγιής εταιρία, χωρίς να είναι, αντλεί κεφάλαια που είναι αμφίβολο εάν μπορεί να υλοποιήσει το επενδυτικό της σχέδιο καθώς το ρίσκο υλοποίησης είναι τεράστιο και εν τέλει… καθίσταται όμηρος της εκάστοτε κυβέρνησης η οποία λειτουργεί με πολιτικά κριτήρια υποχρεώνοντας την ΔΕΗ να παραπαίει μεταξύ επιχειρηματικής λειτουργίας και πολιτικών ισορροπιών.
Βελτίωση καταγράφεται στην αγορά ομολόγων μετά το sell off των τελευταίων ημερών, με το ελληνικό 10ετές στο 1,22% από 1,34% και με βασική αιτία
τις ανησυχίες για τον πληθωρισμό που έχουν προκαλέσει η εκτίναξη των τιμών ενέργειας και τα προβλήματα στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα αλλά και λόγω του φόβου της αλλαγής της νομισματικής πολιτικής των κεντρικών τραπεζών, παρά τις καθησυχαστικές δηλώσεις της Christine Lagarde στη τελευταία συνεδρίαση της ΕΚΤ..
Επίσης, το βλέμμα των επενδυτών είναι στραμμένο στις εξελίξεις από τη διήμερη συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve).

Η Ελλάδα δεν είναι επενδύσιμη οικονομία

Η Ελλάδα δεν είναι ακόμη επενδύσιμη οικονομία ενώ τα ομόλογα της χώρας είναι junk δηλαδή ομόλογα σκουπίδια.
Είμαστε ακόμη η μόνη χώρα στην ζώνη του ευρώ που δεν διαθέτει επενδυτική βαθμίδα και τα ομόλογα κατατάσσονται στην κατηγορία των σκουπιδιών.
Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα της ευρωζώνης που το χρηματιστήριο της είναι αναδυόμενη αγορά emerging market.
Με βάση την ροή των γεγονότων πρώτα η ελληνική οικονομία θα αναβαθμιστεί σε investment grade σε επενδυτική βαθμίδα μάλλον αρχές 2023 και ακολούθως ίσως Νοέμβριο του 2023 ή το 2024 θα αναβαθμιστεί και το χρηματιστήριο σε ώριμη – development – αγορά.
Αυτές οι δύο αλλαγές θα αλλάξουν ριζικά το προφίλ επενδυτών στην Ελλάδα και θα οδηγήσουν σε εισροές κεφαλαίων που θα ξεπεράσουν τα 1,5 με 2 δισεκ. ευρώ.
Έως τότε απλά το ελληνικό χρηματιστήριο θα παραμένει μια αδιάφορη επενδυτικά, βαλτωμένη και μίζερη αγορά χωρίς προοπτική.

Εντός Νοεμβρίου η αναδιάρθρωση του MSCI και η αξιολόγηση από την Moody’s

Ο Νοέμβριος παρουσιάζει χρηματιστηριακό ενδιαφέρον, καθώς η MSCI θα ανακοινώσει τις τριμηνιαίες αλλαγές στους δείκτες της στις 11 Νοεμβρίου.
Είναι πιθανό να αναβαθμιστεί η ΔΕΗ είτε στις 11 Νοεμβρίου ή σε άλλη έκτακτη ημερομηνία προφανώς λόγω της αύξησης κεφαλαίου.
Δεν θα αναβαθμιστεί η Εθνική τράπεζα καθώς πληροί το κριτήριο της κεφαλαιοποίησης αλλά όχι το κριτήριο της διασποράς μετοχών free float καθώς το ΤΧΣ κατέχει το 40,3% των μετοχών και αυτό το κριτήριο είναι μεγάλης σημασίας στα κριτήρια αξιολόγησης.
Ερωτηματικό είναι εάν θα αναβαθμιστεί και ο Μυτιληναίος, αν και οι ενδείξεις αναφέρουν ότι ούτε και στις 11 Νοεμβρίου θα αναβαθμιστεί.
Οπότε η ΔΕΗ θα αναβαθμιστεί στον δείκτη MSCI standard, η Εθνική τράπεζα δεν θα αναβαθμιστεί και μάλλον δεν θα αναβαθμιστεί και ο Μυτιληναίος παρ΄ ότι πληροί το κριτήριο της χρηματιστηριακής κεφαλαιοποίησης.
Θα ακολουθήσει στις 19 Νοεμβρίου η  αξιολόγηση του Ελληνικού αξιόχρεου από την Moody’s η οποία υπολείπεται των άλλων οίκων κατά μία βαθμίδα (“Ba3” με σταθερές προοπτικές).

Βελτίωση στα ομόλογα - To 10ετές 1,22% από 1,34%

Βελτίωση καταγράφεται σήμερα 2/11 στην αγορά ομολόγων μετά το sell off των τελευταίων ημερών.
Βασική αιτία για την επιδείνωση στην αγορά ομολόγων αποτελούν οι πληθωριστικές πιέσεις που έχουν προκαλέσει η  εκτίναξη των τιμών ενέργειας και τα προβλήματα στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα αλλά και  λόγω του φόβου της αλλαγής της νομισματικής πολιτικής των κεντρικών τραπεζών  και παρά τις καθησυχαστικές δηλώσεις της Christine Lagarde στη χθεσινή συνεδρίαση της ΕΚΤ..
Το ελληνικό 10ετές ομόλογο εκτινάχθηκε στο 1,34% και παρά το γεγονός ότι η  ΕΚΤ δεν θα αφήσει ακάλυπτα τα ελληνικά ομόλογα άπαξ και λήγει το πρόγραμμα πανδημίας και η ελληνική οικονομία ως γνωστό δεν πληροί τα κριτήρια να βρίσκεται σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
Σήμερα, το ελληνικό 10ετές βρίσκεται στο 1,22% και το ιταλικό 10ετές στο 1,07% και με το μεταξύ τους spread στις 15 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στα 5 χρόνια, στις 90 μονάδες ή 0,90% ενώ το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1030 μονάδες βάσης.

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση

Με αρνητικά πρόσημα ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Γενικό Δείκτη στο -0,05% και τον Τραπεζικό Δείκτη στο -0,44%.
Στο πρώτο δεκάλεπτο της συνεδρίασης με οριακές αγορές στις τράπεζες και στην πλειονότητα των μη τραπεζικών blue chips, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +0,13%.
Περί τις 11:45 με ήπιες πωλήσεις στις τράπεζες ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -0,61%.
Περί τις 12:40 με ήπιες πωλήσεις στην πλειονότητα των των μη τραπεζικών blue chips, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -0,28%.
Στο κλείσιμο της συνεδρίασης, με αγοραστικές παρεμβάσεις στην Eurobank +1,35% ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +0,45%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με οριακή πτώση -0,08% στις 904 μονάδες έχοντας υψηλό στις 906,31 μονάδες και χαμηλό 902,59 μονάδες.
Ο καθαρές συναλλαγές σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα και ήταν μοιρασμένος στις τράπεζες και στα μη τραπεζικά blue chips.
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 58 εκατ. ευρώ, εξ αυτών τα 12 εκατ. ευρώ σε πακέτα, ο όγκος 28 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 20 εκατ. να διακινούνται στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 11,87 εκατ. ευρώ και όγκου 9,72 εκατ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα η Eurobank διακίνησε 8,36 εκατ. τεμάχια αξίας 7,86 εκατ. ευρώ και η Εθνική διακίνησε 662 χιλ. τεμάχια αξίας 1,81 εκατ. ευρώ και 
Ο Ελλάκτωρ 581 χιλ τεμάχια αξίας 813 χιλ. ευρώ και η Τέρνα Ενεργειακή 120 χιλ. τεμάχια αξίας 1,4 εκατ. ευρώ.

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 904 μονάδες, με πρώτη στήριξη τις 900 - 895 μονάδες, και ακολουθούν οι 885, οι 875, οι 865 και οι 850 μονάδες.
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 915 μονάδες και ακολουθούν  οι 930 και οι 950 μονάδες.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε ρίσκεται στις 591 μονάδες με πρώτη αντίσταση τις 600 μονάδες και ακολουθούν οι 630 και οι 650 μονάδες.
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 575 - 570 μονάδες και ακολουθούν οι 560, οι 550, οι 540 και οι 500 μονάδες.

Ποιο είναι το πραγματικό ρίσκο για τους επενδυτές της ΔΕΗ;

Η ΔΕΗ παρουσιάζεται ως μια υγιής εταιρία, χωρίς να είναι, αντλεί κεφάλαια που είναι αμφίβολο εάν μπορεί να υλοποιήσει το επενδυτικό της σχέδιο καθώς το ρίσκο υλοποίησης είναι τεράστιο.
Για να δούμε ποιο είναι το πραγματικό ρίσκο για τους επενδυτές της ΔΕΗ, θα συμπεριλάβουμε κατά βάση 4 ζητήματα :
1)Χρηματιστηριακά η ΔΕΗ προ της αύξησης κεφαλαίου αποτιμάται στα 2,16 δισεκ. και μετά την αύξηση θα βρεθεί στα 3,3 με 3,4 δισεκ.
Η εταιρία δεν παράγει κέρδη, κατασκευάζει κέρδη και με τεχνικές αντιστροφής προβλέψεων ωραιοποιείται.
Με όρους P/E η ΔΕΗ εμφανίζεται ακραία πανάκριβη πάνω από 65 που ούτε δικαιολογείται από το μελλοντικό της επενδυτικό σχέδιο, ούτε από τις τρέχουσες αποτιμήσεις.
Με όρους P/BV η ΔΕΗ εμφανίζεται πανάκριβη στο 0,73 – συμπεριλαμβανομένων και των νέων κεφαλαίων –
Μια πανάκριβη εταιρία θα υλοποιήσει αύξηση μεταξύ 8,5 και 9 ευρώ σε τέτοιες τιμές η ΔΕΗ απλά θα επιβεβαιώσει ότι υφαρπάζει τα λεφτά των μικροεπενδυτών.
2)Η ΔΕΗ μπορεί να προσπαθεί να αποδείξει ότι λειτουργεί ως ανεξάρτητη επιχειρηματική οντότητα αλλά αυτό δεν είναι αληθές.
Το πολιτικό ρίσκο που κρύβεται στην διαχείριση της είναι τεράστιο όπως και το ρίσκο υλοποίησης.
Η ΔΕΗ υποστηρίζει ότι αντλεί κεφάλαια για να υλοποιήσει ένα μεγάλο πρόγραμμα επενδύσεων σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αλλά αποκρύβει ότι λόγω πολιτικού ρίσκου δεν μπορεί να μεταφέρει το κόστος – εν προκειμένω το ενεργειακό κόστος – στους καταναλωτές για να μην πληγεί η κυβέρνηση.
Συν τοις άλλοις σε οποιαδήποτε αλλαγή κυβερνητικής γραμμής ή και κυβέρνησης, η ΔΕΗ μπορεί εύκολα να υποτροπιάσει.
Ούτως ή άλλως η ΔΕΗ με το δημόσιο να κατέχει την καταστατική μειοψηφία το 34,12% θα συνεχίσει να ελέγχει την εταιρία και να διορίζει το management.
3)Η ΔΕΗ μπορεί να παρουσιάζεται ως πράσινη αλλά συνεχίζει να είναι μαύρη άπαξ και η απεξάρτηση της από τον λιγνίτη εν μέσω τιμολογιακής κρίσης στο φυσικό αέριο, δεν θα είναι εύκολος δρόμος.
4)Μέχρι τώρα η ΔΕΗ δεν έχει αποδείξει ότι μπορεί να επιτυγχάνει κέρδη, εμφανίζει με λογιστικά τρικ κερδοφορία που δεν αντιστοιχεί στην πραγματικότητα παρ΄ ότι λειτουργεί ως σχεδόν μονοπώλιο.
Έχοντας μονοπωλιακή θέση στην αγορά και κουβαλώντας όλες τις παρελθούσες αμαρτίες που πολλές εξ αυτών δεν έχουν αντιμετωπιστεί παρουσιάζεται ως μια δυναμικά αναπτυσσόμενη εταιρία…
Οι επενδυτές πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί καθώς οι όροι της αύξησης θεωρούμε ότι είναι πανάκριβοι, μη ρεαλιστικοί με βάση τις πραγματικές δυνατότητες της εταιρίας.

Μετά από 8 χρόνια το Fairfax έφθασε στο μέσο κόστος κτήσης τα 0,93 ευρώ στην Eurobank

Το καναδικό fund Fairfax έφθασε τελικά μετά από 8 χρόνια αναμονής στο μέσο κόστος κτήσης στην Eurobank που διαμορφώνεται στα 0,93 ευρώ ενώ το ιστορικό κόστος κτήσης είναι τα 2,52 ευρώ.
Το μέσο κόστος κτήσης αναπροσαρμόστηκε μετά την απορρόφηση της Grivalia οπότε ενώ η αρχική επένδυση ήταν 934 εκατ ευρώ στα 2,52 ευρώ με την απορρόφηση της Grivalia μειώθηκε το κόστος κτήσης στα 0,93 ευρώ.
Κατά καιρούς φήμες έρχονται και επανέρχονται με επίκεντρο την Eurobank.
Η φήμη είναι ότι η Grivalia θα αποσχιστεί από την Eurobank και θα προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου 1,5 δισεκ. ευρώ
Με βάση αυτή την φήμη το Fairfax θα πουλήσει μέρος των μετοχών που κατέχει και από 33% θα υποχωρήσει στο 22% με 20%.
Η φήμη αυτή δεν είναι νέα έρχεται και επανέρχεται…
Ωστόσο οι επενδυτές και οι μέτοχοι της Eurobank πρέπει να χαλαρώσουν, για τους επόμενους 12 μήνες η Eurobank δεν σχεδιάζει αύξηση κεφαλαίου, ούτε απόσχιση της Grivalia που δραστηριοποιείται στα ακίνητα.
Όμως είναι αλήθεια… έχει κάποιο σχέδιο για τα ακίνητα που προσεχώς θα αποκαλυφθεί.
Υπάρχει μια αρχή που θεωρούμε ότι θα επιβεβαιωθεί.
Όσο υπάρχει ενσωματωμένη στον ισολογισμό η Grivalia αύξηση κεφαλαίου ΔΕΝ θα κάνει η Eurobank.
Τι σημαίνει αυτό για την μετοχή;
Πριν περίπου 4 μήνες το BN είχε αναφέρει ότι προς το τέλος του 2021 η μετοχή θα βρίσκεται πέριξ των 0,90 ευρώ.
Ήδη η μετοχή βρίσκεται στα 0,93 ευρώ και οτιδήποτε υψηλότερο θα θεωρείται υπερτιμημένο.
Η Eurobank θα επιτύχει το 2021, προσέξτε το 2021 κέρδη 470 εκατ ευρώ – χωρίς τα έκτακτα από την πώληση των POS - και το 2022 κέρδη περίπου 540 εκατ ευρώ με στόχο το 2023 κέρδη 580-620 εκατ ευρώ.
Η προοπτική αυτή της κερδοφορίας του 2022 δίνει P/E 3,44 δισεκ. διά 540 εκατ = 6,4, το οποίο θεωρείται χαμηλό - φθηνό για τα δεδομένα της Ευρώπης.
Ωστόσο με όρους P/BV 3,44 δισ διά 5,4 δισ = 0,64 τιμή προς λογιστική αξία... βρίσκεται σε υπερτιμημένη ζώνη.
Το ισχυρό χαρτί της Eurobank είναι η σταθερότητα της κερδοφορίας της και η προβλεψιμότητα της και το κυριότερο από επαναλαμβανόμενες πηγές εσόδων... ειδικά αυτό το τελευταίο ας το λάβουμε υπόψη.
Π.χ γνωρίζουμε ότι από το εξωτερικό και από τα ακίνητα σε ετήσια βάση μπορεί να επιτυγχάνει κέρδη περίπου 300 εκατ ευρώ και τουλάχιστον 250 εκατ από την Ελλάδα από τόκους και προμήθειες.
Η επιτυχία αυτή θα πρέπει να αποδοθεί στην διοίκηση Καραβία που έχει δημιουργήσει τον καλύτερο ισολογισμό ελληνικής τράπεζας ως προς τις πηγές εσόδων με καλή διασπορά και προβλεψιμότητα.
Για το 2022 η μετοχή της Eurobank το πολύ να φθάσει στην ζώνη των 1,05 με 1,10 ευρώ που σημαίνει περιθώριο ανόδου 16% με 18%.
Πρέπει να καταστεί αντιληπτό ότι η μετοχή της Eurobank δεν έχει ισχυρά ανοδικά περιθώρια, ωστόσο είναι μια σταθερή και αμυντική μετοχή… που δεν θα εκπλήξει αρνητικά.
Σημειώνεται ότι μετά από έξι μήνες συνεχών διαπραγματεύσεων η Eurobank αποσύρει το ενδιαφέρον της για την HSBC Ελλάδος, καθώς δεν επήλθε συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών.
Επίσης η Eurobank βρίσκεται στην τελική φάση πώλησης των POS, των μηχανημάτων ηλεκτρονικών συναλλαγών, έναντι 350 - 370 εκατ. που θα το εγγράψει ως έκτακτο κέρδος.
Να σημειωθεί ότι η Eurobank για το 2021 θα εμφανίσει επαναλαμβανόμενα κέρδη περί τα 750 εκατ. χωρίς να συμπεριλαμβάνεται η τελευταία φάση εξυγίανσης των NPEs.
Αυτά τα 750 εκατ. αποτελούν μία αντίστοιχη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, τύπου Alpha Bank που ενίσχυσε τα κεφάλαια της κατά 800 εκατ. ευρώ.

Υλοποιείται το σχέδιο λεηλασίας της Ελλάκτωρ – Επίκειται επέμβαση της Δικαιοσύνης ενώ η Επ. Κεφαλαιαγοράς αναρωτιέται…

Αγώνα δρόμου για να… αποφεύγει τους διαγωνισμούς δημοσίων έργων, δίνει η διοίκηση της Ελλάκτωρ.
Κάθε μέρα προκύπτουν νέα στοιχεία για το όργιο αδράνειας της διοίκησης του ομίλου Ελλάκτωρ, η οποία σύμφωνα με αποκαλύψεις του bankingnews.gr, κατά το μεγαλύτερο μέρος της έχει υποδειχθεί από την ηγεσία της ανταγωνιστικής ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.
Υπενθυμίζεται ότι οι αποκαλύψεις αυτές προέκυψαν από συζητήσεις με κορυφαίο παράγοντα της Ελλάκτωρ και δεν μπορούν να αμφισβητηθούν.
Ήδη αρχίζει να ξεκαθαρίζει το τοπίο καθώς η πρακτική πλέον κι όχι οι ρητορικές δηλώσεις αποκαλύπτουν την δραματική εικόνα:
Η διοίκηση της Ελλάκτωρ φροντίζει στην πράξη να «μεταβιβάζονται» έργα στην ανταγωνιστική εταιρεία.
Κάθε μέρα που περνάει τεκμηριώνεται ότι ο Ολλανδός βασικός μέτοχος της Ελλάκτωρ Χ. Χόλτερμαν και ο επικεφαλής της ΤΕΡΝΑ Γ. Περιστέρης, σε ανομολόγητη συνεργασία, λεηλατούν την Ελλάκτωρ που έχουν κατακτήσει.
Κι όλα αυτά ενώ η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, τους δέκα τελευταίους μήνες αναρωτιέται αν είναι ή όχι νόμιμο δύο μέτοχοι εισηγμένης εταιρείας να συμφωνούν να ψηφίζουν μαζί, χωρίς αυτό να είναι γνωστό.
Πάντως εφόσον επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις ότι διεξάγεται απόπειρα συγκάλυψης του μεγάλου χρηματιστηριακού σκανδάλου δεν πρέπει να αποκλείεται ακόμα και η επέμβαση της δικαιοσύνης.
Σε κάθε περίπτωση προκαλεί πλέον θυμηδία ότι στελέχη της εταιρείας υποστήριζαν ότι θα συμμετέχουν μόνον σε διαγωνισμούς που προσφέρουν κερδοφόρα έργα καθώς φαίνεται ότι οι άλλες κατασκευαστικές εταιρείες που συμμετέχουν και κυρίως η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ που έχει αναλάβει τα περισσότερα, προτιμούν να… καταστραφούν από τις ζημίες με τις οποίες θα επιβαρυνθούν.
Επίσης πρέπει να σημειωθεί ότι ο πρόεδρος της ΑΚΤΩΡ Χρ. Παναγιωτόπουλος σε πρόσφατες δηλώσεις του είχε διαβεβαιώσει ότι θα συμμετέχει σε όλα τα σιδηροδρομικά έργα, αλλά φαίνεται ότι ούτε αυτή η υπόσχεση ισχύει.
Στην πράξη απέφυγαν να ανταγωνιστούν τις άλλες εταιρείες, σε έργα ύψους περίπου 200 εκατ. ευρώ.
Είναι φανερό ότι η πρακτική αποφυγής των διαγωνισμών, δεν μπορεί να είναι αποτέλεσμα απλής ανικανότητας κάποιων στελεχών, καθώς διαμορφώνεται μια ανεξήγητη συνειδητή επιλογή να ευνοηθούν άλλες εταιρείας και εφόσον επιβεβαιωθεί πλήττει τα συμφέροντα των μετόχων της Ελλάκτωρ, με ευρύτερες δυσμενείς επιπτώσεις καθώς νοθεύει τις συνθήκες ανταγωνισμού.

Στις 3/11 οι όροι της ΑΜΚ της Attica bank – To TXΣ με 180 εκατ και ΤΣΜΕΔΕ – ΕΦΚΑ με 60 εκατ

Στις 3 Νοεμβρίου 2021 θα καθοριστούν οι όροι της αύξησης κεφαλαίου ύψους 240 εκατ ευρώ της Attica bank, ενώ το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας συνεχίζει να συνομιλεί με την Bain Capital… ενώ διερευνά και την τραπεζική αγορά για νέο Πρόεδρο και νέο διευθύνων σύμβουλο καθώς… όλη η διοίκηση της Attica bank θα αντικατασταθεί.
Ο Θ. Πανταλάκης ο διευθύνων σύμβουλος της Attica bank ίσως έως μέσα Ιανουαρίου 2022 θα έχει αποχωρήσει.
Ο σχεδιασμός είναι ότι όλη η διοίκηση και το διοικητικό συμβούλιο θα αντικατασταθούν ριζικά δεν θα παραμείνει κανείς από την παλαιά διοίκηση που οδήγησε στα βράχια την Attica bank.
Το bankingnews προειδοποιεί το ΤΧΣ ότι εάν επαναληφθούν τα εγκληματικά λάθη του παρελθόντος όπου ο σύλλογος εργαζομένων και ο Πρόεδρος του ΤΣΜΕΔΕ είχαν ρόλο σε μια τράπεζα που δεν θα έπρεπε και η διοίκηση απλά μηχανευόταν λογιστικά τρικ στα όρια της επενδυτικής απάτης άπαξ και απέκρυψαν στοιχεία από τους επενδυτές... το πείραμα της θεραπείας σοκ δεν θα πετύχει στην Attica bank.
Στην πρώτη φάση της αύξησης των 240 εκατ ευρώ θα συμμετάσχει το ΤΧΣ με 180 εκατ ευρώ, το ΤΣΜΕΔΕ το Ταμείο των Μηχανικών με 36 εκατ και 24 εκατ το ΕΦΚΑ.
Διεξάγονται διαπραγματεύσεις, ώστε το ΕΦΚΑ να συμμετάσχει στην ανακεφαλαιοποίηση.
Το ΤΧΣ κατέχει το 68,2% της Attica bank και το 14,7% το ΤΣΜΕΔΕ μετά την μετατροπή των warrants σε μετοχές.
Στην δεύτερη φάση η Bain Capital που είναι ο πιο σοβαρός επενδυτής, μεταξύ των δήθεν ενδιαφερομένων θα κάλυπτε νέα αύξηση από 120 έως 140 εκατ ευρώ.
Μετά την δεύτερη φάση η Bain Capital θα ξεπερνούσε το 51% στην Attica bank, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα υποχωρούσε μεταξύ 20% με 25% από 68,2%.
Η Bain Capital όπως έχει αποκαλύψει το bankingnews βρίσκεται σε συνεχείς διαβουλεύσεις με την διοίκηση του ΤΧΣ.
Υπάρχουν σκέψεις να εκδοθεί και ένα μετατρέψιμο ομόλογο σε μετοχές ύψους 150 εκατ ή 250 εκατ στο οποίο θα συμμετέχουν η Bain Capital – εφόσον αυτός είναι ο τελικός επενδυτής, ενδιαφέρεται και η Ellington – και το ΤΣΜΕΔΕ.
Με βάση αυτόν τον σχεδιασμό θα ξεπεραστεί και η άρνηση της DGComp να προχωρήσει η ανακεφαλαιοποίηση με κρατικά κεφάλαια καθώς θεωρεί την συμμετοχή του ΤΧΣ state aid δηλαδή κρατική βοήθεια.
Το μετατρέψιμο ομόλογο των 150 ή 250 εκατ θα μετατραπεί άμεσα σε μετοχές και η Bain Capital και το ΤΣΜΕΔΕ θα ελέγχουν ποσοστό άνω του 51% ενώ το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα υποχωρήσει στο 30%.
Το σενάριο αυτό θεωρείται πιο ευέλικτο σε σχέση με την DGComp την Επιτροπή Ανταγωνισμού της ΕΕ.

Η επικαιρότητα

Προς επιβεβαίωση βαίνουν οι εκτιμήσεις των επιστημόνων, οι οποίοι προειδοποιούσαν για ένα εφιαλτικό δίμηνο έως τα τέλη του 2021 με εκτίναξη των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων (πάνω από 5.000 ημερησίως) και των θανάτων (αναμένονται επιπλέον 2.500 νεκροί) και με αφόρητη πίεση – και πάλι – στο σύστημα υγείας.
Πλέον, το μεγάλο ερώτημα που απασχολεί την κοινωνία είναι αν η κυβέρνηση και ο Μητσοτάκης θα επιμείνουν στη δέσμευση τους για τη μη επιβολή νέων, οριζόντιων lockdown.
Και αν αυτό αποτελεί το τεράστιο «στοίχημα» της κυβέρνησης, ο κ.Μητσοτάκης συμμετέχει σε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου προκειμένου να εξεταστούν τα επόμενα βήματα και να αποφασιστούν μέτρα για τον περιορισμό της τεράστιας διασποράς του ιού.
Δεδομένου ότι σήμερα Τρίτη 2/11 αναμένεται νέο ρεκόρ κρουσμάτων (στα επίπεδα των 6.000), αποφασίστηκε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες, με αποτέλεσμα η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων να συνεδριάσει στις 13:00 σήμερα (αντί για αύριο που ήταν προγραμματισμένο) ενώ στις 18:00 το απόγευμα θα γίνουν οι ανακοινώσεις για τα νέα μέτρα από τον υπουργό Υγείας, Θ. Πλεύρη.
Κυβέρνηση και επιστήμονες επιδιώκουν να αυξηθούν οι εμβολιασμοί, προκειμένου να κτιστεί το απαραίτητο τείχος ανοσίας που με τη σειρά του θα μειώσει τα σοβαρά περιστατικά και θα αποσυμφορήσει το σύστημα υγείας.

Πτωτικές τάσεις στις ασιατικές αγορές

Πτωτικά έκλεισαν σήμερα 2/11 οι περισσότερες ασιατικές αγορές εν αναμονή της Fed.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο -0,43%, ο δείκτης Shanhgai στην Κίνα στο -1,1%, ο δείκτης Hang Seng στο  Χονγκ Κονγκ -0,37% ενώ ο μοναδικός βασικός δείκτης που έκλεισε με άνοδο είναι ο KOSPI στην Ν. Κορέα στο +1,16%.

Mεικτές τάσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Μεικτές τάσεις καταγράφονται σήμερα 2/11 τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με τους επενδυτές να αναμένουν τις εξελίξεις από τη διήμερη συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ.
Στο επίκεντρο βρίσκονται τα εταιρικά αποτελέσματα για το γ΄τρίμηνο, ενώ αναμένονται και τα στοιχεία για την αγορά εργασίας των ΗΠΑ την προσεχή Παρασκευή.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dax στη Γερμανία βρίσκεται στο +0,80%, ο δείκτης CAC στο Παρίσι στο +0,40%, ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο στο -0,20%, ο δείκτης IBEX 35 στην Ισπανία στο -0,50% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο στο -0,45%.
Στην Wall Street, ο Dow Jones κινείται στο +0,20%, ο S&P 500 στο +0,25%, ο Nasdaq στο +0,25% και το ETF GREC στο -0,71% (28,17 δολ. ).

Μεικτές τάσεις στις τράπεζες με χαμηλές συναλλαγές

Με μεικτές τάσεις έκλεισαν οι τραπεζικές μετοχές, με τις συναλλαγές σε χαμηλά επίπεδα αν εξαιρέσουμε τα πακέτα στην Eurobank.
Η Εθνική έκλεισε στα 2,7490 ευρώ, με άνοδο +0,33% με όγκο 2,09 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,51 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,1010 ευρώ, με πτώση -0,81% με όγκο 4,22 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,58 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 2/11/2020 στα 0,4250 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις  30/10/2020 στα 0,4032 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 1,4690 ευρώ, με πτώση -0,07% με όγκο 1,45 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση στα 1,84 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ..
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 19/7/2021 στα 0,079 ευρώ ή 1,29 ευρώ μετά το νέο reverse split στις 16,5 παλαιές 1 νέα.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,9426 ευρώ, με άνοδο +1,35% με όγκο 12,3 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 3,5 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 0,99 ευρώ, αμετάβλητη και κεφαλαιοποίηση 442 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο.
Η Attica Bank έκλεισε στα 3,83 ευρώ, με πτώση -1,54%, με όγκο 2,3 χιλ. τεμάχια  και κεφαλαιοποίηση 93 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 17,22 ευρώ, με άνοδο +0,70% και κεφαλαιοποίηση 342 εκατ. ευρώ.

Πτωτικές τάσεις στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με χαμηλές συναλλαγές

Με πτωτικές τάσεις έκλεισε η πλειονότητα των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25 με τις συναλλαγές χαμηλά επίπεδα.
Την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν Μυτιληναίος, Ελλάκτωρ, ΕΥΔΑΠ...
Στον αντίποδα, ανοδικά ξεχώρισαν Lamda και Jumbo.
H Coca Cola έκλεισε στα 30,55 ευρώ, με άνοδο +0,63% και  κεφαλαιοποίηση στα 11,32 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 15,4850 ευρώ, με πτώση -0,16% και αποτίμηση 7,07 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 9,2750 ευρώ, με άνοδο +0,32% και αποτίμηση 2,15 δισ. ευρώ.
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 2,55 ευρώ, με πτώση -0,58% και κεφαλαιοποίηση 592 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 13,21 ευρώ, με πτώση -1,42% και  αποτίμηση 4,64 δισ. ευρώ.
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 15,06 ευρώ, με πτώση -0,40% και κεφαλαιοποίηση 1,18 δισεκ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 6,02 ευρώ, με πτώση -0,82% και κεφαλαιοποίηση 1,84 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 14,70 ευρώ, με πτώση -0,27% και κεφαλαιοποίηση 1,63 δισεκ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 15,37 ευρώ, με πτώση -2,04% και κεφαλαιοποίηση 2,2 δισεκ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 12,80 ευρώ, με άνοδο +1,43% και κεφαλαιοποίηση 1,74 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 7,51 ευρώ, με πτώση -1,83% και κεφαλαιοποίηση 800 εκατ. ευρώ.
Η ΕΛΒΑΛΧΑΚΟΡ έκλεισε στα 1,82 ευρώ, με πτώση -1,52% και κεφαλαιοποίηση 683 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,0291 ευρώ, αμετάβλητη και κεφαλαιοποίηση 27 εκατ. ευρώ.

Βελτίωση στα ελληνικά ομόλογα με το 10ετές στο 1,22% - Το spread Ελλάδος – Ιταλίας στις 15 μονάδες βάσης

Βελτίωση καταγράφεται σήμερα 2/11 στην αγορά ομολόγων μετά το sell off λόγω των πληθωριστικών πιέσεων που προκαλούν Ενέργεια, Πρώτες Ύλες, εφοδιασμός …αυξάνοντας την πιθανότητα αύξησης των επιτοκίων και παρά τις καθησυχαστικές δηλώσεις  της Christine Lagarde .
Ο υψηλός πληθωρισμός οδηγεί σε αύξηση των αποδόσεων και σε πτώση των τιμών των ομολόγων και φέρνουν πιο νωρίς την αναμενόμενη αντίδραση των κεντρικών τραπεζών που είναι επίσης αρνητικό για τις αγορές ομολόγων.
Το 10ετές ελληνικό ομόλογο διαπραγματεύεται σήμερα στο 1,22% ενώ και το Ιταλικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 1,07%.
Να σημειωθεί ότι το ελληνικό 10ετές 1,22% με το αμερικανικό 10ετές 1,55% - το ιστορικό χαμηλό 0,3180% στις 9 Μαρτίου 2020 - εμφανίζουν απόκλιση απόρροια των επιθετικών μειώσεων επιτοκίων από την FED στο 0%-0,25% όμως όλα αυτά είναι αποδείξεις πανικού.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 136 μονάδες βάσης από 142 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 90 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1.030 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 0,90% ή 90 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 15 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 77 μονάδες βάσης…

Βελτίωση στα ομόλογα της Νοτίου Ευρώπης

Βελτίωση καταγράφεται σήμερα 2/11 στις αγορές της Ευρώπης μετά τη μεγάλη επιδείνωση των τελευταίων ημερών  με βασική αιτία τις πληθωριστικές πιέσεις που έχουν προκαλέσει η  εκτίναξη των τιμών ενέργειας και τα προβλήματα στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα αλλά και  λόγω του φόβου της αλλαγής της νομισματικής πολιτικής των κεντρικών τραπεζών  και παρά τις καθησυχαστικές δηλώσεις της Christine Lagarde
Το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει σε υψηλό 2,98% στις 18 Μαρτίου 2020 για να διαμορφωθεί σήμερα 2 Νοεμβρίου του 2021 στο 1,07%.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 2/11/2021 στο -0,16% με υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 10 Μαρτίου 2020 στο -0,90%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο 0,23% με το ιστορικό χαμηλό -0,333% σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 0,44% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,062% που σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το Ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,53% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,02% που σημειώθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2020.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 1,07% και με ιστορικό χαμηλό 0,4260% στις 12 Φεβρουαρίου του 2021.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 0,44%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020 στο 0,088%


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης