Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Παρά τη νέα επιδείνωση στα ομόλογα, το 10ετές 1,34%, άνοδος σε τράπεζες και ΧΑ +0,79% στις 905 μον. - Στο επίκεντρο ΔΕΗ και MSCI

Παρά τη νέα επιδείνωση στα ομόλογα, το 10ετές 1,34%, άνοδος σε τράπεζες και ΧΑ +0,79% στις 905 μον. - Στο επίκεντρο ΔΕΗ και MSCI
Ο Γενικός Δείκτης επανήλθε πάνω από το ψυχολογικό όριο των 900 μονάδων με επόμενη αντίσταση τις 915 μονάδες
Σχετικά Άρθρα
(upd18) Ανοδικά έκλεισε το ελληνικό χρηματιστήριο στις 905 μονάδες, από τις 910 μονάδες υψηλό ημέρας, με την Eurobank να ξεχωρίζει με κέρδη +2,94% και με την πλειονότητα των μη τραπεζικών blue chips σε θετικό πρόσημο παρά τη νέα επιδείνωση στα ομόλογα με το 10ετές στο 1,34%.
Η συναλλακτική δραστηριότητα παρέμεινε σε χαμηλά επίπεδα ενώ ενισχύθηκε από τα πακέτα, ειδικότερα της Lamda αξίας 7,3 εκατ. ευρώ.
Ο Γενικός Δείκτης επανήλθε πάνω από το ψυχολογικό όριο των 900 μονάδων με επόμενη αντίσταση τις 915 μονάδες.
Στις υπόλοιπες τράπεζες, ανοδικά ακολούθησαν Alpha Bank +1,05% και  Εθνική +0,74% ενώ σταθεροποιητικά έκλεισε η Πειραιώς από υψηλό ημέρας πλησίον του +2%.
Στα μη τραπεζικά blue chips, ανοδικά ξεχώρισαν η  Lamda +3,03% αλλά και οι δεικτοβαρείς Coca Cola +2,22% και ΟΤΕ +1,37% ....ενώ με την μεγαλύτερη πτώση έκλεισαν έκλεισαν Jumbo -1,71% και ΔΕΗ -1,39%.
Επίσης, με κέρδη +1,71% έκλεισε η Viohalco με αφορμή την συμφωνία για την άρση των δασμών σε χάλυβα και αλουμίνιο μεταξύ ΗΠΑ και Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Σύνοδο των G20 στις 31/10 δίνοντας τέλος στη διαμάχη, η οποία είχε ξεκινήσει το 2018.
Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στην ΑΜΚ της ΔΕΗ ενώ αύριο 2/11 πιθανότατα ξεκινά το book builiding, που θα προσδιορίσει την τιμή της αύξησης, η οποία θα κυμανθεί μεταξύ των 8,5 ευρώ έως 9 ευρώ ανά μετοχή.
Σημειώνεται ότι το Υπερταμείο θα επενδύσει έως 105 εκατ. στην ΑΜΚ 1,35 δισ της ΔΕΗ για να κρατήσει το 34,123% ενώ ο δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχος θα είναι το CVC που θα αποκτήσει το 10%.
Νέα επιδείνωση καταγράφεται στην αγορά ομολόγων, παρά τις αρχικές σταθεροποιητικές τάσεις, με το ελληνικό 10ετές στο 1,34% και με βασική αιτία τις πληθωριστικές πιέσεις που έχουν προκαλέσει η εκτίναξη των τιμών ενέργειας και τα προβλήματα στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα.
Εν τω μεταξύ, οι επενδυτές αυξάνουν τα στοιχήματα ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής έχουν κάνει λάθος με τον πληθωρισμό και θα αναγκαστούν σύντονα να αλλάξουν ρότα... παρά τις καθησυχαστικές δηλώσεις της Christine Lagarde στη τελευταία συνεδρίαση της ΕΚΤ..
Σημειώνεται ότι το τελευταίο διάστημα οι σημαντικές πωλήσεις στα ελληνικά ομόλογα, πραγματοποιούνται παρά το γεγονός ότι η ΕΚΤ δεν θα αφήσει ακάλυπτα τα ελληνικά ομόλογα άπαξ και λήγει το πρόγραμμα πανδημίας και η ελληνική οικονομία ως γνωστό δεν πληροί τα κριτήρια να βρίσκεται σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Η αύξηση των αποδόσεων στα ομόλογα θα παρασύρει εταιρικά ομόλογα και μετοχές

Μέχρι τώρα η αύξηση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων έχει επιδράσει οριακά στα τραπεζικά ομόλογα αλλά οποιαδήποτε αρνητική εξέλιξη στο κρατικό χρέος θα επηρεάσει δυσμενώς και τα τραπεζικά ομόλογα.
Σίγουρα επηρέασε τις μετοχές στο χρηματιστήριο τραπεζών και μη τραπεζικών μετοχών επειδή υπάρχει ανησυχία ότι η εκτίναξη των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων θα επιδεινώσει και τα εταιρικά ομόλογα.
Σημειώνεται ότι η αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων είναι αρνητική εξέλιξη γιατί ο δανειστής η Ελλάδα προκειμένω θα πρέπει να πληρώνει περισσότερους τόκους όταν εκδίδει ομόλογα.
Οι ελληνικές τράπεζες κατέχουν ελληνικά κρατικά ομόλογα οπότε η πτώση των τιμών και η άνοδος των αποδόσεων δημιουργεί ζημίες στα χαρτοφυλάκια
Το ερώτημα αυτό έχει άμεσο επενδυτικό ενδιαφέρον και βεβαίως χρηματιστηριακό.
Οι ελληνικές τράπεζες κατέχουν ομόλογα και έντοκα σχεδόν 26 δισεκ. ευρώ οπότε οποιαδήποτε αρνητική εξέλιξη στα ομόλογα επιδρά στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών .

Εντός Νοεμβρίου η αναδιάρθρωση του MSCI και η αξιολόγηση από την Moody’s

Ο Νοέμβριος παρουσιάζει χρηματιστηριακό ενδιαφέρον, καθώς  η MSCI θα ανακοινώσει τις τριμηνιαίες αλλαγές στους δείκτες της με πιθανή την αναβάθμιση της  ΔΕΗ είτε στις 11 Νοεμβρίου ή σε άλλη έκτακτη ημερομηνία προφανώς λόγω της αύξησης κεφαλαίου.
Δεν θα αναβαθμιστεί η Εθνική τράπεζα καθώς πληροί το κριτήριο της κεφαλαιοποίησης αλλά όχι το κριτήριο της διασποράς μετοχών free float καθώς το ΤΧΣ κατέχει το 40,3% των μετοχών και αυτό το κριτήριο είναι μεγάλης σημασίας στα κριτήρια αξιολόγησης.
Ερωτηματικό είναι εάν θα αναβαθμιστεί και ο Μυτιληναίος, αν και οι ενδείξεις αναφέρουν ότι ούτε και στις 11 Νοεμβρίου θα αναβαθμιστεί.
Οπότε η ΔΕΗ θα αναβαθμιστεί στον δείκτη MSCI standard, η Εθνική τράπεζα δεν θα αναβαθμιστεί και μάλλον δεν θα αναβαθμιστεί και ο Μυτιληναίος παρ΄ ότι πληροί το κριτήριο της χρηματιστηριακής κεφαλαιοποίησης.
Θα ακολουθήσει στις 19 Νοεμβρίου η  αξιολόγηση του Ελληνικού αξιόχρεου από την Moody’s η οποία υπολείπεται των άλλων οίκων κατά μία βαθμίδα (“Ba3” με σταθερές προοπτικές).

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση

Με ανοδικές τάσεις ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Γενικό Δείκτη στο +0,37% και τον Τραπεζικό Δείκτη στο +0,44%.
Λίγο μετά τις 11:00, εντάθηκαν οι αγοραστικές παρεμβάσεις στις τράπεζες, με την Eurobank +3,94% και την Alpha Bank +2,82% αλλά και στο σύνολο σχεδόν των μη τραποεζικών blue chips, με Lamda, Viohalco άνω του 3% άλλά και του δεικτοβαρή ΟΤΕ +2% ....και ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +2,63% και ο Γενικός Δείκτης στο +1,38%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με άνοδο +0,79% στις 905 μονάδες έχοντας υψηλό στις 910,41 μονάδες και χαμηλό 901,40 μονάδες.
Ο τζίρος και όγκος συναλλαγών σε χαμηλά επίπεδα και είναι μοιρασμένος στις τράπεζες και στα μη τραπεζικά blue chips.
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 57 εκατ. ευρώ, εξ αυτών τα 10,97 εκατ. ευρώ σε πακέτα, ο όγκος 21,3 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 11,8 εκατ. διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 10,97 εκατ. ευρώ και όγκου 2,35 εκατ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα, η Alpha Bank διακίνησε 365 χιλ. τεμάχια αξίας 410 χιλ. ευρώ και η Eurobank διακίνησε 814 χιλ. εκατ. τεμάχια αξίας 757 χιλ. ευρώ.
Ο ΟΤΕ 80 χιλ. τεμάχια αξίας 1,25 εκατ. ευρώ, η Lamda  40 χιλ. ευρώ αξίας 294 χιλ. ευρώ ο ΟΛΠ 39 χιλ. τεμάχια αξίας 710 χιλ. ευρώ και η Τέρνα Ενεργειακή 20,5 χιλ. τεμάχια αξία 239 χιλ. ευρώ.
Επίσης στις δημοπρασίες, διακινήθηκε πακέτο στην Lamda συνολικής αξίας 7,3 εκατ. ευρώ και όγκου 1 εκατ. τεμάχια, σε ποσοστό 0,56% του μετοχικού κεφαλαίου.

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 905 μονάδες, με πρώτη αντίσταση τις 915 μονάδες και ακολουθούν  οι 930 και οι 950 μονάδες.
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 900 -895 μονάδες, και ακολουθούν οι 885, οι 875, οι 865 και οι 850 μονάδες.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 589 μονάδες με πρώτη αντίσταση τις 600 μονάδες και ακολουθούν οι 630 και οι 650 μονάδες.
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 580 - 575 μονάδες και ακολουθούν οι 560, οι 550 και οι 540 μονάδες.

Το Υπερταμείο θα επενδύσει έως 105 εκατ. στην ΑΜΚ 1,35 δισ της ΔΕΗ για να κρατήσει το 34,123% - Στις 2/11 ξεκινάει η αύξηση

Αύριο 2/11 πιθανότατα ξεκινά το book builiding για την αύξηση κεφαλαίου της ΔΕΗ, που θα προσδιορίσει την τιμή της αύξησης.
Η υψηλή ζήτηση αλλά στο εύρος τιμών των 8,5 ευρώ έως 9 ευρώ ανά μετοχή αλλά και η πρόθεση της ΔΕΗ να αντλήσει ποσό της τάξεως έως και 1,35 δισ ευρώ από την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου  αναγκάζει το Υπερταμείο να βάλει το χέρι στην τσέπη προκειμένου να διατηρήσει ποσοστό στρατηγικής μειοψηφίας στην εταιρία.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΕΕΣΥΠ απέστειλε στη ΔΕΗ ενημέρωση ότι προτίθεται να αγοράσει τόσες νέες μετοχές ώστε σε κάθε περίπτωση να διατηρήσει μετά την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της επιχείρησης ποσοστό άμεσα και έμμεσα (μέσω ΤΑΙΠΕΔ) ποσοστό 34,123% των μετοχών της εταιρίας έναντι 51,123% που κατέχει σήμερα άμεσα και έμμεσα.
Προκειμένου να διατηρήσει το ποσοστό του το Υπερταμείο δηλαδή το Ελληνικό Δημόσιο θα πρέπει να αποκτήσει (αναλόγως του αριθμού των μετοχών που θα εκδοθούν κατ ελάχιστον 4.920.146 νέες μετοχές και κατά μέγιστο 11.744.746 νέες μετοχές.
Αυτό σημαίνει ότι κατ ελάχιστον το Ελληνικό Δημόσιο μέσω της ΕΕΣΥΠ θα κληθεί να καταβάλει ποσό που θα κυμανθεί από 41,8 εκ ευρώ έως και 105,7 εκ ευρώ.
Το ανώτατο ποσό των 105,7 εκ ευρώ θα καταβληθεί εφ όσον εκδοθούν 150 εκ νέες μετοχές και η τιμή διάθεσης ανέλθει σε 9 ευρώ ανά μετοχή και το αντληθέν ποσό διαμορφωθεί σε 1,35 δις ευρώ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι πέραν του δημοσίου που θα κατέχει μέσω Υπερταμείου και ΤΑΙΠΕΔ το 34,123% του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ μετά την αύξηση ο δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχος θα είναι το CVC που θα αποκτήσει το 10%, οι υπόλοιποι παλαιοί μέτοχοι αναλόγως του αριθμού των μετοχών που θα εκδοθούν θα κατέχουν από 29,7% έως 31,3% και οι νέοι μέτοχοι που θα εισέλθουν μέσω της συνδυασμένης προσφοράς (πλην CVC που είναι Cornerstone Investor) θα αποκτήσουν ποσοστό που θα κυμαίνεται μεταξύ 24,6% και 26,2% του μετοχικού κεφαλαίου.
Αυτό σημαίνει ότι με την ολοκλήρωση της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου ποσοστό 35% έως 36% θα αφορά σε νέους επενδυτές.

Helikon: Από τη Lamda στην αύξηση της ΔΕΗ

Περί τα 67 εκατ. ευρώ ανέρχεται το ποσό που χρειάζεται το Helikon Investments για να διατηρήσει το ποσοστό 5,01% επι των μετοχών της ΔΕΗ, στην περίπτωση που η τιμή διάθεσης της μετοχής της ΔΕΗ ανέλθει στα 9 ευρώ και οι νέες μετοχές που θα εκδοθούν είναι 150 εκατ. μετοχές (64 νέες μετοχές για κάθε 100 παλαιές ).
Το ιταλικό fund εξασφάλισε ένα μέρος από τα απαιτούμενα κέφαλαια την περασμένη Παρασκευή, όταν  ρευστοποίησε πλήρως την θέση του στην Lamda Development, πουλώντας άνω των 4 εκατ. μετοχών με συνολικό τίμημα 28,55 εκατ. ευρώ.
Εν τω μεταξύ, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς εξετάζει σύμφωνα με πληροφορίες, την επιβολή προστίμου  στο ιταλικό fund καθώς δεν είχε γνωστοποιήσει εγκαίρως την υπέρβαση του 5%.
Η ανακοίνωση απο το Helicon για την απόκτηση του ποσοστού 5,01% ( σε μετοχές )  πραγματοποιήθηκε στις 29  Σεπτεμβρίου, ενω την ίδια ημέρα μαζί με τα παράγωγα η συνολική θέση ανερχόταν σε 6,48%.    

Σκληρή ανακοίνωση Greenhill: Την ώρα που καταστρέφεται ο Ελλάκτωρ, η διοίκησή της αγωνιά για τα stock option

Την ώρα που καταστρέφεται ο Ελλάκτωρ, η διοίκησή της αγωνιά για τα stock option.
Αυτό αναφέρει νέα ανακοίνωση από τους εφοπλιστές Μπάκο και Καϋμενάκη της Greenhill και Kiloman, με αφορμή τη νέα ανακοίνωση που έδωσαν στη δημοσιότητα γωστοί - άγνωστοι «κύκλοι» της Reggeborgh.
Σύμφωνα με τις Greenhill και Kiloman, "η ανακοίνωσή μας που ενόχλησε την Reggeborgh, ήταν μια επισήμανση όσων έχουν συμβεί, ανάμεσα στα οποία είναι και η αναμφισβήτητη πλέον μυστική συμφωνία δύο μετόχων της Ελλάκτωρ που δεσμεύονται με συγκεκριμένα ανταλλάγματα να συντονιστούν, προκειμένου να αποκτήσουν τον έλεγχο εισηγμένης εταιρείας.
Αυτό είναι το γεγονός που επισημαίνουμε, διατυπώνοντας την εύλογη απορία γιατί καθυστερεί η διερεύνηση του θέματος από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.
Η αντίδραση που είδαμε θυμίζει παλιά κινέζικη παροιμία σύμφωνα με την οποία «όταν ο σοφός έδειχνε το φεγγάρι, ο αφελής κοιτούσε το δάχτυλο».
Ασχολούνται περισσότερο με το πως έγινε η αποκάλυψη της γραπτής συμφωνίας κι όχι αν πράγματι υπάρχει με το περιεχόμενο που αναφέρεται στο πρόσφατο δημοσίευμα (δείτε εδώ) όπου και αποκαλύφθηκε το περιεχόμενο της συμφωνίας.
Επίσης ζητάμε να ερευνηθεί αν οι δύο πλευρές που υπογράφουν την συμφωνία είχαν βεβαιώσει ψευδώς την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, ότι δεν υφίσταται.
Στην περίπτωση αυτή το αδικήματα που έχουν διαπραχθεί είναι περισσότερα από όσα νομίζαμε αρχικά.
Μας κάνει εντύπωση η αναφορά στα ασφαλιστικά μέτρα που δεν χορηγήθηκαν σε σχέση με την τακτική γενική συνέλευση της ΕΛΛΑΚΤΩΡ από την οποία παρανόμως αποκλείστηκε η Greenhill.
Προφανώς η αναφορά αυτή δεν έχει καμία σχέση με το θέμα της κεφαλαιαγοράς και τις πρόσφατες αποκαλύψεις και δεν αφορά τη Reggeborgh ως μετόχου, δείχνει όμως α) την πλήρη ταύτιση και ευθυγράμμιση της μετόχου Reggeborgh με τη διοίκηση της Ελλάκτωρ και β) την πραγματική αγωνία της διοίκησης της Ελλάκτωρ, που είναι η υλοποίηση του προγράμματος ανταμοιβής, με παροχή μετοχών (stock option).
Υπενθυμίζουμε στους αγωνιούντες για την τύχη του προγράμματος stock options, ότι το ζήτημα αυτό θα κριθεί κατά τη συζήτηση της κύριας υπόθεσης.
Το ότι πέτυχαν την υφαρπαγή της δημιουργίας πλειοψηφίας της Γενικής Συνέλευσης , με τον παράνομο αποκλεισμό μετόχου με 25,5% των μετοχών, ο οποίος αν συμμετείχε όπως δικαιούνταν, θα καταψηφιζόταν το ζήτημα αυτό, δεν τιμά τη διοίκηση της Ελλάκτωρ, αλλά ούτε τον ενθουσιασμό της Reggeborgh για την απόφαση η οποία άλλωστε δεν ήταν διάδικος και δεν την αφορούσε η δίκη.
Προκαλεί πάντως εξαιρετικά δυσμενείς εντυπώσεις ότι τις μέρες αποκαλύψεων για το μέλλον της επιχείρησης, το θέμα που απασχόλησε την διοίκηση και έσπευσε να κάνει σχετική ανακοίνωση ήταν η υλοποίηση του προγράμματος stock option με το οποίο θα διανεμηθούν μετοχές σε στελέχη που δεν κατονομάζονται και όχι η επίσημη τοποθέτησή της για τις βαρύτατες καταγγελίες αναφορικά με τη σύνθεση της παρούσας διοίκησης οι οποίες μάλιστα όπως προκύπτει από τα δημοσιεύματα προήλθαν από μέλος της.
Όλοι πλέον έχουν καταλάβει ότι το μόνο θέμα στο οποίο έχει αποδεδειγμένα πετύχει η σημερινή διοίκηση είναι το πρόγραμμα διανομής μετοχών στους εαυτούς τους, ενώ η εταιρεία έχει ζημιές και τις χειρότερες επιδόσεις καθώς έχασαν τα σημαντικότερα δημόσια έργα που προκηρύχθηκαν.
Το μοναδικό επίτευγμα για το οποίο θα μπορούσαν να διεκδικήσουν επιβράβευση είναι ότι κατά τη σύντομη θητεία τους, υπερδιπλασιάστηκε το ανεκτέλεστο έργο της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.
Έχουμε εμπιστοσύνη στους θεσμούς
Η Greenhill και η Kiloman δεν έχουν κανέναν απολύτως λόγο να επιχειρήσουν χειραγώγηση των εποπτικών αρχών.
Έχουν εμπιστοσύνη στους ελληνικούς και ευρωπαϊκούς θεσμούς, στις εποπτικές αρχές και τη Δικαιοσύνη.
Πιστεύουμε ότι θα κάνουν όπως πάντα το καθήκον τους μη επηρεαζόμενες από παρεμβάσεις αλλοδαπών και ημεδαπών συμφερόντων.
Γι ’ αυτό και έχουμε προσφύγει σε αυτές και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε μέχρι την τελική δικαίωση μας.
Αναμένουμε λοιπόν, τις αποφάσεις των αρμόδιων εποπτικών αρχών και δικαστηρίων, καταλήγει η ανακοίνωση των εφοπλιστών.

Η επικαιρότητα

Εκτός ελέγχου εξαπλώνεται σε όλη την χώρα η επιδημία του κορωνοϊού με τους ειδικούς να προειδοποιούν για ένα εξαιρετικά δύσκολο δίμηνο.
Με τους εμβολιασμούς να έχουν καθηλωθεί σε χαμηλά επίπεδα και με το τείχος ανοσίας να φαντάζει ανέφικτο να επιτευχθεί, πλέον αυτό που απομένει για να περιοριστεί η τεράστια διασπορά του ιού είναι η επαναφορά των περιοριστικών μέτρων, τουλάχιστον στις περιοχές εκείνες που βρίσκονται «στο κόκκινο» .
Κατά τη συνεδρίαση της επιτροπής του υπουργείου Υγείας την ερχόμενη Τετάρτη 3 Νοεμβρίου αναμένεται να συζητηθεί το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων κυρίως για τις περιοχές εκείνες που έχουν πολύ υψηλό αριθμό κρουσμάτων και χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη.
Μάλιστα έχει ήδη ανακοινωθεί πως αυτό που εξετάζεται είναι σε περιοχές όπου οι εμβολιασμοί είναι χαμηλοί και το ΕΣΥ δοκιμάζεται, να επιβληθούν περιοριστικά μέτρα στην εστίαση και αν χρειαστεί να κλείσουν τελείως τα νυχτερινά κέντρα διασκέδασης.

Μεικτές τάσεις στις ασιατικές αγορές

Με μεικτές τάσεις έκλεισαν σήμερα 1/11 οι ασιατικές αγορές με τον δείκτη Nikkei 225 στο Τόκιο να ξεχωρίζει ανοδικά, μετά την άνετη επικράτηση του κυβερνητικού συνασπισμού στις εκλογές, με τους επενδυτές να ποντάρουν στην πολιτική σταθερότητα.
Ο κυβερνητικός συνασπισμός στην Ιαπωνία κατάφερε να διατηρηθεί στην εξουσία, χάνοντας λιγότερες έδρες από όσες υπήρχαν φόβοι στις βουλευτικές εκλογές που πραγματοποιήθηκαν χθες Κυριακή και αποτέλεσαν το πρώτο μεγάλο τεστ για τον πρωθυπουργό Fumio Kishida, σύμφωνα με τις νέες εκτιμήσεις που δημοσιεύθηκαν σήμερα. 
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο +2,61%, ο δείκτης Shanhgai στην Κίνα στο -0,08%, ο δείκτης Hang Seng στο  Χονγκ Κονγκ -0,88% και ο δείκτης KOSPI στην Ν. Κορέα στο +0,28%.

Ανοδικές τάσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Ανοδικά κινούνται σήμερα 1/11 τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με αφορμή τα ενθαρρυντικά οικονομικά αποτελέσματα των εταιρεών.
Στη δημιουργία θετικού κλίματος συνέβαλαν οι μετεκλογικές εξελίξεις στην Ιαπωνία, όπου ο κυβερνητικός συνασπισμός κατάφερε να διατηρηθεί στην εξουσία, καθώς και η σταθεροποίηση των τιμών άνθρακα στην Κίνα.
Στο μέτωπο των μακροοικονομικών, οι λιανικές πωλήσεις στη Γερμανία υποχώρησαν 2,5% τον Σεπτέμβριο σε μηνιαία βάση και 0,9% σε ετήσια.
Το ενδιαφέρον των επενδυτών στρέφεται στη διήμερη συνεδρίαση της Federal Reserve στις ΗΠΑ, αύριο 2/11 με την Goldman Sachs να προβλέπει αύξηση επιτοκίων τον Ιούλιο του 2022.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dax στη Γερμανία βρίσκεται στο +0,60%, ο δείκτης CAC στο Παρίσι στο +0,75%, ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο στο +0,90%, ο δείκτης IBEX 35 στην Ισπανία στο +1,2% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο στο +0,65%.
Στην Wall Street, ο Dow Jones κινείται στο +0,25%, ο S&P 500 στο +0,05%, ο Nasdaq στο +0,05% και το ETF GREC στο +1,07% ( 28,34 δολ. )

Ανοδικές τάσεις στις τράπεζες με χαμηλές συναλλαγές - Ξεχωρίζει η Eurobank

Με ανοδικές τάσεις έκλεισαν οι τραπεζικές μετοχές, αν και στις δημοπρασίες περιορίστηκαν τα αρχικά κέρδη, με τις συναλλαγές σε χαμηλά επίπεδα και με την Eurobank να ξεχωρίζει.
Η Εθνική έκλεισε στα 2,74 ευρώ, με άνοδο +0,74% με όγκο 1,3 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,51 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,11 ευρώ, με άνοδο +1,05% με όγκο 3,8 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,6 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 2/11/2020 στα 0,4250 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις  30/10/2020 στα 0,4032 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 1,47 ευρώ, αμετάβλητη με όγκο 1,57 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση στα 1,84 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ..
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 19/7/2021 στα 0,079 ευρώ ή 1,29 ευρώ μετά το νέο reverse split στις 16,5 παλαιές 1 νέα.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,93 ευρώ, με άνοδο +2,94% με όγκο 5,1 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 3,45 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 0,99 ευρώ, με άνοδο +1,02% και κεφαλαιοποίηση 442 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο.
Η Attica Bank έκλεισε στα 3,89 ευρώ, με άνοδο +3,32%, με όγκο 3,3 χιλ. τεμάχια  και εφαλαιοποίηση 94 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 17,10 ευρώ, με άνοδο +1,18% και κεφαλαιοποίηση 340 εκατ. ευρώ.

Άνοδος στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με χαμηλές συναλλαγές

Ανοδικά έκλεισε η πλειονότητα των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25 με τις καθαρές συναλλαγές σε χαμηλά επίπεδα.
Την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν Lamda +3,03%, ΓΕΚ Τέρνα +2,38%, Coca Cola, ΕΛΠΕ....
Στον αντίποδα, με την μεγαλύτερη πτώση έκλεισαν Jumbo και ΔΕΗ.
H Coca Cola έκλεισε στα 30,36 ευρώ, με άνοδο +2,22% και  κεφαλαιοποίηση στα 11,25 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 15,51 ευρώ, με άνοδο +1,37% και αποτίμηση 7,08 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 9,2450 ευρώ, με πτώση -1,39% και αποτίμηση 2,14 δισ. ευρώ.
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 2,5650 ευρώ, με άνοδο +0,59% και κεφαλαιοποίηση 595 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 13,40 ευρώ, με πτώση -0,37% και  αποτίμηση 4,71 δισ. ευρώ.
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 15,12 ευρώ, με άνοδο +0,80% και κεφαλαιοποίηση 1,18 δισεκ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 6,07 ευρώ, με άνοδο +1,85% και κεφαλαιοποίηση 1,86 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 14,74 ευρώ, με άνοδο +0,41% και κεφαλαιοποίηση 1,63 δισεκ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 15,69 ευρώ, με πτώση -1,71% και κεφαλαιοποίηση 2,24 δισεκ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 12,62 ευρώ, με πτώση -1,71% και κεφαλαιοποίηση 1,72 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 7,65 ευρώ, με άνοδο +1,19% και κεφαλαιοποίηση 815 εκατ. ευρώ.
Η ΕΛΒΑΛΧΑΚΟΡ έκλεισε στα 1,8480 ευρώ, με πτώση -0,11% και κεφαλαιοποίηση 693 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,0291 ευρώ, με άνοδο +1,75% και κεφαλαιοποίηση 27 εκατ. ευρώ.

Συνεχίζονται οι πωλήσεις στα ελληνικά ομόλογα με το 10ετές στο 1,34% - Το spread Ελλάδος – Ιταλίας στις 7 μονάδες βάσης

Συνεχίζονται οι πωλήσεις και σήμερα 1/11 στην αγορά ομολόγων μετά τις αρχικές σταθεροποιητικές τάσεις.
Βασική αιτία για την επιδείνωση στην αγορά ομολόγων αποτελούν οι πληθωριστικές πιέσεις που προκαλούν Ενέργεια, Πρώτες Ύλες, εφοδιασμός …αυξάνοντας την πιθανότητα  αύξησης των επιτοκίων και παρά τις καθησυχαστικές δηλώσεις της Christine Lagarde .
Ο υψηλός πληθωρισμός οδηγεί σε αύξηση των αποδόσεων και σε πτώση των τιμών των ομολόγων και φέρνουν πιο νωρίς την αναμενόμενη αντίδραση των κεντρικών τραπεζών που είναι επίσης αρνητικό για τις αγορές ομολόγων.
Το 10ετές ελληνικό ομόλογο διαπραγματεύεται σήμερα στο 1,34% ενώ και το Ιταλικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 1,27%.
Να σημειωθεί ότι το ελληνικό 10ετές 1,34% με το αμερικανικό 10ετές 1,59% - το ιστορικό χαμηλό 0,3180% στις 9 Μαρτίου 2020 - εμφανίζουν απόκλιση απόρροια των επιθετικών μειώσεων επιτοκίων από την FED στο 0%-0,25% όμως όλα αυτά είναι αποδείξεις πανικού.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 141 μονάδες βάσης από 138 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 86 μονάδες βάσης από 74 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1.030 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 0,86% ή 86 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 7 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 75 μονάδες βάσης…

Επιδείνωση στα ομόλογα της Νοτίου Ευρώπης

Επιδείνωση καταγράφεται και σήμερα 1/11 στις αγορές της Ευρώπης συνεχίζοντας το αρνητικό κλίματης Παρασκευής  29/10 και παρά την αρχική βελτίωσης
Βασική αιτία είναι οι πληθωριστικές πιέσεις που έχουν προκαλέσει η εκτίναξη των τιμών ενέργειας και τα προβλήματα στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα αλλά και  λόγω του φόβου της αλλαγής της νομισματικής πολιτικής των κεντρικών τραπεζών  και παρά τις καθησυχαστικές δηλώσεις της Christine Lagarde.
Το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει σε υψηλό 2,98% στις 18 Μαρτίου 2020 για να διαμορφωθεί σήμερα 1 Νοεμβρίου του 2021 στο 1,27%.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 1/11/2021 στο -0,07% με υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 10 Μαρτίου 2020 στο -0,90%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο 0,36% με το ιστορικό χαμηλό -0,333% σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 0,59% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,062% που σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το Ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,67% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,02% που σημειώθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2020.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 1,27% και με ιστορικό χαμηλό 0,4260% στις 12 Φεβρουαρίου του 2021.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 0,48%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020 στο 0,088%


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης